קובע את המוסריות?

rigoletto111

New member
הצעה מעשית לטיפול בשאלת המוסר

All I only can suggest Godnessfull (Elohimit) is to try quit thinking about it for 2 months, and see if she is all right, and if so, continue like this in the next 99 years, and before she die write her conclusions, ha ha 0

היי לך אהובתי ../images/Emo23.gif

אכן, זה לא כזה משנה , כל הדברים הקטנים האלו, שרק דתיים שמים לב אליהם. נו, אז מה יקרה אם יביאו לי 10 אג´ יותר? השאלה היא מהותית יותר, ברגע שזה נוגע אלייך: כי כל שקר, אפילו הכי פעוט, גורם לך להיות פחות אמיתית עם עצמך. אני משתדלת להקפיד בדברים הללו, כי אני יודעת שברגע שאני מחפפת בזה, אני פחות אמיתית עם עצמי, ואז אני מרגישה רע. <מיכלי בנאום חוצב להבות>

היי לך אהובתי, ../images/Emo23.gif

אכן, זה לא כזה משנה , כל הדברים הקטנים האלו, שרק דתיים שמים לב אליהם. נו, אז מה יקרה אם יביאו לי 10 אג´ יותר? השאלה היא מהותית יותר, ברגע שזה נוגע אלייך: כי כל שקר, אפילו הכי פעוט, גורם לך להיות פחות אמיתית עם עצמך. אני משתדלת להקפיד בדברים הללו, כי אני יודעת שברגע שאני מחפפת בזה, אני פחות אמיתית עם עצמי, ואז אני מרגישה רע. <מיכלי בנאום חוצב להבות>

איילת1974

New member
אני יכולה לדבר רק בשם עצמי

אני לא יוצאת בשאלה. אני בחורה חופשיה וחילונית שגדלה בבית שכזה. אני חונכתי משחר נעוריי, כי לגנוב זה דבר אסור ואין דבר שנקרא גנבה קטנה, יש גנבה! כשהמכר טועה בעודף לטובתי, אני מחזירה לו, אני לא כותפת פירות מעץ מחוץ לגינה, ואי לא לוקחת ממקום עבודתי מרקרים או טיפקסים. מוסר זה דבר פנימי של כל אחד עם עצמו, יש אנשים ישרים חילוניים ויש דתיים. אין שום קשר בין דת למוסר, אני ל אחושבת שאני פחות מוסרית מכל אחד אחר שמקיים מצוות האל, ואולי אילו יותר. את בעצמך אומרת שאת לא עושה זאת מכיוון שאת לא רוצה לחזור כחתולה או עלה ירוק (לא המפלגה
). מי שלא גונב כי הוא מפחד, מאלוהים או מהמשטרה הוא לא מוסרי בעמקי נשתו כמי שלא גונב מפני שהוא יודע שזה לא בסדר כלפי זולתו.

רק אנושיות, זה מה שחשוב!

אני לא חושב שיש הבדל מהותי בין דת לבין מוסר ואסביר מיד למה כוונתי. שניהם מנסים לגונן על האדם וליצור תנאי חיים סבירים, שניהם לא מוצלחים במיוחד בתנאים מסוימים ואילו בתנאים אחרים הם מצליחים מאוד. לדעתי, בן אדם לא גונב מחברו בגלל סוג של אינסטינקט, מעין אינסטינקט רחמים או משהו דומה. בן אדם אינו רוצח "סתם" כי בן אדם "לא עושה דברים כאלה", לא בגלל שזה לא מוסרי, כי המושג מוסר נוצר כדי להגן את האינסטינקט הזה ולהגדיר אותו. ובדיוק מאותה סיבה גם נוצרו חוקי הדת הקשורים להתנהגות בין אדם לחבירו. כלומר, גם הדתי וגם האתאיסט לא רוצחים לתיאבון, לא גונבים "סתם ככה", שניהם נוטים לחשוב שהם לא גונבים מסיבה מוסרית או מסיבה דתית, כל אחד לפי אמונתו או אי אמונתו, אך זה שוב אשליה. שניהם לא רוצחים כי הם בני אדם ובני אדם אינם רוצחים לריק, זה אינסטינקט טבוע בהם, אך שניהם מתרצים את האינסטינקט הזה בסיבות אחרות. האינסטינקט הזה יכול להתערער והוא אכן מתערער מדי פעם. הנאצים רצחו ללא רחמים כי אינסטינקט הרחמים (או איך שתראו לו) נשחק ואבד מיעילותו, וכאן בדיוק נעוץ עקב האכילס של המוסר. אם אני מסביר את האינסטינקט לא לרצוח בסיבות מוסריות הרי שאני קובע את המוסר לעצמי ומכאן שהמוסר הזה ישתנה ממקום למקום ומזמן לזמן. אם אני מסביר את האינסטינקט לא לרצוח בסיבות דתיות, כלומר: אסור לרצוח כי זה צוו אלוהי, הרי זה קיים לאורך שנים ויציב הרבה יותר מצו מוסרי. לעומת זאת, כאשר ערכי הסביבה משתנים נשארים הדתיים עם ציוויים לא רלוונטיים לזמנם ולמקומם וכאן אנחנו שוב רואים "שבר" בתיאוריה הדתית. לכן, צריך האדם לנהוג לפי האינסטינקט הפנימי הנקי שלו, או כפי שקוראים לזה ביידיש "מענטשלעכקייט", אנושיות. גבולות אותם אינסטינקטים טבועים בנו ופוגשים אותם בדילמות שונות. אין צורך להצביע על הנקודה המסוימת בה עוברים הגבולות הללו. אם ננסה להגדיר אותם הרי ששוב נתקל בבעיות של המוסר והדת כפי שתיארתי למעלה.

מיכל25אב

New member
מסכימה עם נועם ומוסיפה:

אין לדת מונופול על המוסר. גם דתיים וגם חילוניים יכולים להפעיל(יותר נכון,צריכים להפעיל)שיקול דעת ולראות מה בעיניהם מוסרי. צריך להיות אנושי מהומני ונבון ולרצות להבין מה מוסרי ומה לא.

!!!!!

כתבת: "גם דתיים וגם חילוניים יכולים להפעיל (יותר נכון,צריכים להפעיל)שיקול דעת ולראות מה בעיניהם מוסרי." עכשיו, איך את מיישבת את הטענה הזאת עם העובדה שבורא עולם ציווה עלייך לבצע השמדת עם ?

הכל יחסי

אני למשל לא מסוגך להרוג ג´וק, אבל לרוב האנשים, למיטב ידיעתי, אין שום בעיה לעשות את זה. לעומת זאת, אני מאד שמח כשאני שומע ברדיו על ´סיכול ממוקד´, גם אם זה גורם להרג של(כביכול) ´חפים מפשע´. נשאלת השאלה, למה אני מרחם על ג´וק ולא על פלסטינאי בשר ודם? והתשובה היא, הג´וק לא עושה לי כלום הוא לא שונא אותי ולכן אין לי שום דבר נגדו. לעומת זאת, אם מחר חלילה אני מתפוצץ באיזה אוטובוס בפיגוע וצריכים לאסוף את השאריות שלי בשפכטל, הפלסטינאי הארור (הכאילו חף מפשע) ירקוד ברחוב משמחה, לכן אני שמח כשהוא נהרג.

Le Fay

New member
או שאתה לא מסוגל להרוג שומדבר

רק לשלוח אחרים לעשות את זה. יותר קל.

ShakeSpearE

New member
זה לא יפה

איך את יודעת? אולי מפריע לו גם כשאנשים אחרים הורגים ג'וקים?

ShakeSpearE

New member
מי, הג'וק קורא לעצמו גבר?

ומה בכך? כי למי שנגד להרוג חפים מפשע, (בני אדם כג'וקים) אני קוראת בנאדם.

Le Fay

New member
רגע, רגע - זה אומר שאת משליכה אותם

דרך החלון, או שאת משאירה להם אוכל בלילה? התכוונתי לג´וקים, לא לגברים (באיזו קומה את גרה?).

למעלה