קובע את המוסריות?

קובע את המוסריות?

אני יודעת שכתבו על זה פה פעם אבל משום מה זה מעסיק אותי הרבה בזמן האחרון. שהיתה לי דת שהחזיקה אותי, עם כל 10 אגורות לא שלי, לא ישנתי בלילה כי חשבתי שאני אחזור לעולם בצורת חתולה כדי להחזיר את זה ולא התחשק לי שלילדים יזרקו עלי אבנים ברחוב. שהיתה לי דת שאמרה לי מה מותר ומה אסור לא קטפתי עלים מהעץ כי אמרו לי שעלה שנקטף משמיע צעקה מקצה אחד של העולם ועד הקצה השני ואלוהים שומע ומעניש. לא התחשק לי לחזור חזרה לפה בתור עלה ירוק שילד קטן מועך אותו ביד אחרי שהוא ניגב את האף המנוזל. בקיצור הגבול היה מובן וברור. לא השתמשתי במחק או עפרון של חברה בלי רשות. היום יש לי הרבה דילמות, בעבודה למשל יש לנו פחיות שתיה שמיועדות לפגישות עם לקוחות.לעובדים יש מי עדן וקפה. הרבה פעמים בא לי לקחת אחת ואז אני אומרת זה לא בסדר, זה לא שלי, זה לצורך אחר. אז אם פקששתי ולקחתי פחית זה באמת שטויות, קורה. אבל אני מכריחה את עצמי לא לגעת בזה כדי לא להרגיל את עצמי לגעת ברכוש שלא שלי. הרבה פעמים אני רואה אנשים סביבי שלא דואגים ולא שמים לב לפרטים הקטנים האלה. עודף במכולת עם טעות, מוצר שלא נרשם, מכשיר כתיבה לתיק מהעבודה. השאלה שלי היא מה קובע את אמות המוסר? החברה? מי אמר שאני צריכה לחזור ולתקן את המוכרת על טעות בחשבון לטובתה? אני לא מדברת על גניבה אלא על דברים קטנים שזה דילמה בתור דתיה ברור שזה אסור בתור חילונית מי אמר? הרי מה אכפת לחברה שלי אם השתמשתי שפריץ מהבושם שהיא לא היתה? אני מרגישה שאני אכן יוצרת לעצמי את הגבולות ולא נותנת לעצמי להשתמש ברכוש לא שלי כי זה לא מוסרי אבל מה זה מוסרי בזה ומה לא? מה הגבול? <אלוהימית נתנה אלוהימית לקחה יהי שם אלוהימית מבורך
>

rigoletto111

New member
חשבתי על זה הרבה עד שהפסקתי

כשחזרתי בשאלה באמת חשבתי הרבה על עניין המוסר... ואפילו פעם לקחתי איפה שלמדתי ספר של מישהו שגמר ללמוד בשנה לפני, ומצאתי אותו ושהארתי אצלי ... עד שראיתי שהפילוסופיה היא מדע קצת רעוע לטעמי, כי הוא מתבסס על רעיונות מופשטים לחלוטין ... אז אני לא חושב על זה יותר... ואם אני מצליח לדפוק את "אגד" אני הכי שמח כי הם גונבים ממני יותר בגלל השיטה המונופולית שלהם שפוגעת בעודף הצרכן , לטובת התחת מוכה הטחורים של הנהג... אבל אני מקווה שבדרך כלל אני מוסרי, ועוזר לאנשים ... וחי עם זה מצויין!!!

R o n B

New member
מוסר?

מי בכלל קובע מוסר? ואנשים דתיים, שחיים את חייהם לפי הקוד המוסרי של התורה? מי יגיד שזה מה ש"נכון" אבל האמת היא שאין "נכון" אבסולוטי, ואין מוסר אבסולוטי. על עוד את חיה את ייך עם כבוד לעצמך ולסובבים אותך, ומסוגלת להסתכל על עצמך במראה (במובן המטאפורי כמובן) ולהרגיש טוב עם עצמך, דעי שהדרך שלך היא הנכונה בשבילך. מוסר הוא מה שנותן לכולנו לחיות יחד ללא ריב, אך הוא גם יכול לכבול אותנו בשלשלאות איומות של דעות קדומות. שיהיה לך בהצלחה.

ספר מומלץ בתור התחלה...

מבוא לתורת המוסר מאת הפרופ´ נעמי כשר, יצא בסדרת האוניברסיטה המשודרת. כתוב קל וקולח, ומיועד לקורא הלא מקצועי. אחרי זה, אפשר מיד להצשיך עם מראי המקום והביבליוגרפיה משם. ויש לאוניברסיטה הפתוחה קורס: "בעיות בפילוסופיה של המוסר".... והכי בריא: לכי עם האינטואיציות שלך! תעזרי למי שאת חושבת שצריך, תגידי את האמת בפרצוף - אם זה נראה לך מתאים, תחבקי את מי שבא לך ותתעלמי ממי שלא מגיע לו

הדס100

New member
נעמי כשר

אם דעותיה ושכלה דומים לזה המוחצנים של בעלה חבל על הזמן, זאת אומרת חבל לקרוא וכמובן על הכסף שברכישת הספר.

או ווי איז מיר!../images/Emo45.gif

אני רואה שאתה מתחיל ליישם את הרעיון שלך! <מיכלי תומכת באוי ויי>

sharkyM

New member
אם לקחת

פחית קולה ובקבוק nestea אפרסק, בתור מה תחזרי ???

אני חושב

שמי שקובע את הגבול זה אנחנו עצמנו והחברה. יש דברים שרובנו דשים בעקבינו כמו השפריץ של הבושם שהזכרת, שאף אחד לא אכפת לו. ולעומת זאת יש את הדברים הספציפיים למקום ולחברה כדוגמת הפחיות שהזכרת, שלדעתי זה תלוי אם הבוס מקפיד על זה או לא. בכולופן, הכלל "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך" ממש תקף לנושא הזה. קורים מקרים של אי נעימויות כשלוקחים או משתמשים בדבר ללא רשות ולבסוף אני מקפיד או שמקפידים עלי, קורה. לדעתי זהו מחיר זעום ביותר שאנו משלמים על הזכות ללכת ללא הליכון.

rigoletto111

New member
../images/Emo45.gif ללא הליכון

ובעיקר ללא צביעות של רבנים שיכולים לתת שיחה של שעתיים על לקיחת שפריץ בושם או שלוק ממכונת שתייה של מלון, אבל יילחמו בחירוף נפש למען רבנים שאונסים ילדים ולמען פוליטיקאים חרדים שגונבים כסף לכיסם, ולא להזכיר את ה"מוסריות" של זה שחיילים חילונים שנהרגים למען ה"נהרגים באהלה של תורה".

אז אם היא תחליט שהיא מוסרית

ולא לוקחת לי את הבושם, למשל. אבל אני אחליט שבמוסר שלי אין איסור כזה, ואני אקח לה את הבושם, מה אז?? מה אפשר לומר לי? אצלי זה נחשב בסדר גמור להשתמש בבושם של מישהיא אחרת. מה קורה כשאתה הנפגע (!!!) ממוסריות שונה? אצל המוסלמים רצח של אשה על "חילול כבוד המשפחה" זה הכי מוסרי בעולם. אז למה אנחנו מתקוממים? מה פתאום שנאמר להם מה זה מוסרי?? הסוגיה של אוניברסליות המוסר היא סוגיה שנידונה אצל פילוסופים שונים, ואין לה תשובה אצל אף אחד מהם (לפחות אלו שאני קראתי.). מה אתה עושה אז?!

Le Fay

New member
אין בעיה: בכווית זה מוסרי, שיעברו

לשם. כאן זה מנוגד לחוק.

Le Fay

New member
כי אני מעדיפה אותם שם, זה לא ברור?

חלק מגוף החוק מעוצב על פי המוסר המקובל בזמנו ובמקומו, בדרך כלל בפיגור מסויים, ואני מניחה שהמחוקק סבר או קיווה שהחוק ישפיע בתורו על המוסר. רצח מטעמי כבוד המשפחה לא נחשב מוסרי על פי אמות מידה בריטיות בתקופת המנדט ולכן אינו חוקי כאן. לרעיון לשלוח אותם לכווית יש טובה כפולה: לא רק רצח על כבוד המשפחה לגיטימי שם, אלא גם גאולת הדם
וכנראה יש יחסי גומלין, כי, למשל, עד השנה לא עלה בדעתי שלא לחגור חגורת בטיחות - זה לא מוסרי... סתאאאם. הכל שיווק.

למעלה