כמה הערות לגבי הנושא...
כמה הערות לגבי הדיון שהתפתח כאן: (והערה מקדימה - מעולם לא למדתי בבר-אילן, וגם אין לי כוונה כזאת, אבל הדבר ממש לא קשור לסוגיית הקרוסים ביהדות). 1. חלק מהמשתתפים בדיון ניסו לשנות את נושא הדיון. הויכוח הוא לא האם חשוב ורצוי להכיר את שורשי הדת והלאום שלך וכו' (על זה רובנו מסכימים כנראה, וממילא זה לא רלוונטי). השאלה היא האם נכון לחייב סטודנטים ללמוד נושאים אלה במסגרת אוניברסיטאית. 2. דעתי היא כי עצם גישת ה"חובה" הופכת את כל העניין לקצת "זול". חבר'ה, זו לא כיתה ג' וגם לא תיכון. כל אדם - הישר בעיניו יעשה, וכל אחד ימצא את הזמן, המקום והמסגרת בה יחזק את זהויותיו הלאומיות והאחרות. 3. אני משער שמרבית האוכלוסייה אדישה לסוגיית הקורסים הללו בבר-אילן, ולגבי רוב הסטודנטים - נושא זה לא היווה גורם מכריע בהחלטה היכן ללמוד. נראה לי כי שיקולים כגון היצע המסלולים, מקום המגורים, איכות ההוראה, היוקרה האקדמית, תעסוקה, מלגות וכו' וכו' היו בעלי משקל כבד הרבה יותר. 4. בפורום מצטיירת תמונה מעניינת - כמה מאלה שבחרו ללמוד בבר אילן מנסים להוכיח ליתר מדוע השיטה הנ"ל צודקת, נכונה ואפילו עדיפה! הפסיכולוגים שבינינו ודאי יוכלו לספק הסברים מדעיים לתופעה זו. 5. בקיצור - לבר אילן באמת אין מונופול ואף אחד לא מחויב ללמוד שם. כאמור, אני משער שמרבית האנשים מזניחים את השיקול של קורסי החובה בבחירתם באוניברסיטה בה ילמדו... ובכל זאת - קצת מביש, לדעתי, שאונ' בישראל חורטת על דגלה חובות שכאלה. זה נשמע כמו משהו שמתאים יותר למשטרים אחרים במקומות אחרים... אם לעומדים בראש האונ' יש אינטרס לקדם את הנושא הזה, יש דרכים יצירתיות ודמוקרטיות יותר לעשות זאת - לאפשר קורסי בחירה בנושא עם מרצים מוערכים ולשווק אותם באגרסיוויות, להעניק בונוסים למשתתפים בפעילויות חוץ-אוניברסיטאיות הקשורות לכך, לקיים סמינרים, הרצאות וכו' בנושא...