את בהחלט צודקת! יש לי משהו להוסיף..
בהרבה עמדות מפתח במדינת ישראל יושבים אנשים, חלקם הגונים, וחלקם הגדול מושחתים, רמאים וקרוב לודאי נבערים. אבל אני חושבת שהנבערות הבסיסית היא תוצאה עגומה של החברה במדינת ישראל. אני זוכרת שלפני כמה חודשים נערך פה דיון, על עובדים זרים. אחד הכותבים אמר שזה עוד איכשהו לגיטימי כשאזרח המדינה יבצע עבירה פלילית [למשל רצח], אבל אם מדובר בעובד זר זה עובר כל גבול! ואני חושבת שעם ישראל שואפת להתהוות לחברה מוסרית בעלת ערכים גבוהים, מן הראוי שלא ישמעו משפטים כאלה! כי רצח זה רצח! ולאף אדם שרצחף בין אם הוא אזרח או לא אין לגטמציה או אי לגטמציה לביצוע עבירה שכזאת! הבעיה הזאת נובעת מהפער האדיר, בין החזונות והאידאלים שאפיינו את הדורות שהקימו את המדינה הזאת, לבין הדור בימנו. בשנות ה-50 החזון הגדול היה הלכה למעשה להקים מדינה יהודית גרידא, שתתקים בה עבודה עברית, מדינה ערכית שתינוק מהיסטוריה ותרבות יהודית עשירה, אבל כיום כשאותו קבלן יהודי מכף רגל ועד ראש שמביא ארצה את אותם עובדים זרים, הדבר היחיד שהוא חושב עליו זה "מרשרשים", מן הסתם שהוא לא מחזיק באותם אידאלים וחזונות יהודים. שלא תביני לא נכון, אני אישית חושבת שמדינת ישראל צריכה להיות יהודית בלבד בדיוק כפי שהוקמה בדיוק בגלל אותן אידיאולוגיות שחיזקו וחישלו את מקימי, בגלל בגלל אותה סיבה שבשנות ה-60 החינוך במדינת ישראל היה בין המקומות הגבוהים בעולם, וכיום הוא נחת פלאים! הבעיה היא שאי אפשר להחזיר את הגלגל אחורה, והמציאות היא שיש בארץ כמות ניכרת של אזרחים לא יהודים, ולכן במקום לנסות לעוות את המציאות, במקום לנסות להסוות את המציאות צריך להתמודד איתה על פני השטח,אני חושבת שישראל צריכה להתגמש עם המציאות שקיימת כיום בארץ ישראל! אי אפשר לגייר את כל הלא יהודים, ואי אפשר לשלוח את היהודים להתחתן בקפריסין ובולגריה, וחיילים לא יהודים שחירפו נפשם ודמם עוד ניגר באדמות הקודש של המדינה הזאת, שיקברו אותם מחוץ לגדר, בחלקה מיוחדת. ובכלל אני חושבת שפלורליזם זה מושג מאוד נהור, אבל כאשר נוצרים יותר מידי שסעים בחברה צריך לדעת מתי לשים גבול, כי בסופו של דבר אזרחי המדינה צריכים להסכים על אסטרטגיה מסויימת שתוביל את המדינה למקום הטוב ביותר, זהו כלל בסיסי ביותר. ומכאן שוב חוזרים לעניין של החינוך, שאם הדור הבא, או אפילו אזרחי המדינה אינם מסכימים עם המדיניות של הממשלה, נוצר המצב הזה, המצב הארצי-ישראלי כיום. בראש ובראשונה אזרחי המדינה בכללותם צריכים שתהיה להם גאווה, ואהבה למולדת, והסיבה לכך לא חייבת כי הם נולדו לאם יהודיה, מפני שהם קיבלו משרה בפרוטקציה, או מפני שהם העלו לארץ מטוס עם 900 עובדים זרים, אלא מהעובדה הפשוטה ביותר שהערכים שהמדינה מייצגת בתור מדניות הממשלה, הם אותם ערכים שאב יקנה לבנו.