על עקביות, אליטיזם ומניעים
שלום לך איתן, לדעתי עקביות היא רכיב חושב מאד בכל היבט של החיים ושל החשיבה, ובכלל זאת באומנות לחימה. כפי שציינתי במקום אחר בשרשור זה, כל אומנות לחימה מוגדרת בעיני ככזו אם מערכת הטכניקות הכלולות בה עולה בקנה אחד עם שורה של עקרונות המוצבים בבסיסה של אותה אומנות. אוסף של טכניקות ללא כל מכנה משותף, שקובצו יחד ללא כל הגיון פנימי, הוא סתם בלגן, ולא אומנות לחימה. אין לזה שום קשר לקדושה או למסורת. מי שמבצע טכניקות של קרב מגע לאורך שנים סתם כך משום שזה מה שהמורה שלו לימד אותו, מבלי להבין את ההגיון הפנימי של אומנות זו, לא עוסק באומנות לחימה (ואני לא מדבר על מתאמן מתחיל, שבחודשים או בשנים הראשונות יתקשה להבין ולהפנים את העקרונות, ורצוי שיתמקד בלימוד טכני של התנועות). כאשר עסקתי בקרב מגע ניסיתי לבדוק מה ההגיון מאחורי הטכניקות (התאמתן לעקרון/מטרת היעילות, חסכון באנרגיה, ניטרול מהיר של היריב). היום כשאני עוסק באייקידו, אני מנסה לבדוק את ההתאמה של הטכניקות לעקרונות האייקידו (הרמוניה עם השותף, תנועה מהמרכז, אי-הפעלת כוח). החיפוש אחר ההגיון והניסיון לבדוק את הטכניקות מול העקרונות הם פעולות מהנות מאד. אני חושש שאתה מבלבל "עקביות" עם "קפאון מחשבתי" ועם "אליטיזם", ואני מקווה שדבריי לעיל מבהירים את ההבדל. כמו כן, בעקבות הודעה אחרת שלך בשרשור זה, אני מבקש להתייחס לדבריך בנושא "צניעות" ו"אליטיזם". נראה לי שאנשים שונים מבקשים להגשים מטרות שונות בכך שהם בוחרים לעסוק באומנויות לחימה. מובן שבמדינה חופשית כל אדם זכאי לנסות ולקדם כל מטרה חוקית. קביעה זו אינה מונעת מאנשים אחרים לשפוט ולדרג את ערכן של המטרות השונות. שיפוט שכזה אינו מעיד בהכרח על אליטיזם. הוא עשוי להעיד על תפיסת עולם שלמה ומגובשת - תפיסת עולם עקבית. כך למשל, קביעה לפיה יעדים של פרסום, רהב והתעשרות הם נחותים בהשוואה ליעד של שיפור פנימי של אדם היא שיפוט ערכי מוסרי (שרווח אגב בתפיסות עולם רבות, גם ביהדות למשל). שיפוטים ערכיים אינם בהכרח אליטיסטים, אם כי נכון לגמרי לומר כי כל תורת מוסר בהכרח מניחה שהיא הדרך הנכונה היחידה לשפוט את מעשי האנשים בעולם. אם תטען כי כל תורת מוסר היא ביטוי של אליטיזם, וכי אליטיזם הוא דבר שלילי, הרי שאם אתה עקבי תהיה חייב לוותר על תורת המוסר בה אתה דוגל ולהישאר חסר מוסר. אינני סבור שזהו דבר רצוי. בברכה, אורי.