קובע את המוסריות?

לא מכיר את השקפתו של מוסלני.

יכול ליהות שבמקרה, פה ושם, הוא צדק בכמה דברים אבל לא הייתי מביא ראייה ממנו, כי מי שלא דמוקרטי - לא מוסרי. לילדים אכן אין זכות הצבעה, לשחורים ונשים דווקא יש וטוב שכך. אכן בתקופופת שונות לא היה להם, כי המוסר עבר תהליך אבולוציוני והוא עדיין בעצומו של אותו תהליך.

למה טוב שכך ?

אסטרו יקר, שנינו גברים, שנינו לא שחורים, למה טוב שנשים ושחורים יצביעו ? זה משרת את האינטרס שלך ? בעניין הילדים - עניתי לך בשרשור השני.

זה בדיוק העניין לא אני ואתה

קובעים, אלא כווווולםם קובעים בקלפי. זה הבסיס של המוסר לפי תפיסתי -הדמוקרטיה.

כל התורה על רגל אחת

לא תגנוב "אל תתפס" לא תבגוד "אל תתפס" זוהי כל תורת המוסר על רגל אחת ואין בילתה, הכל קשקוש חוץ משוש. באמת איש איננו קובע מה לעשות, אין כזה דבר מוסרי או לא מוסרי, הכל ענין של מוסכמות חברתיות, וגם המצפון שלנו מודרך ע"י מוסכמות חברתיות.

את קובעת לעצמך את המוסריות

זה מה שיפה בכל העסק. את לא מוסרית בגלל שמישהו ציווה אותך אלא מוסרית בגלל שאת חושבת שכך נכון לנהוג. אני חושבת שזה לא בסדר לקחת שתיה שלא מיועדת לי, להשתמש בבושם של חברה בלי לשאול או לקחת הביתה כלי כתיבה מהעבודה. אני לא יכולה לאמר שמעולם לא עשיתי את זה אבל לא הייתי צריכה לעשות. ברור שזה הרבה פחות נורא מלפגוע ממש באחרים אבל אני מנסה לחשוב מה לא הייתי רוצה שיעשו לי וכך משתדלת לנהוג כלפי אחרים. כשהיית דתיה לא היית יותר מוסרית ממה שאת עכשיו. פשוט נהגת בצורה מסויימת בגלל פחד מעונש שיגיע מלמעלה. לדעתי, כעת את הרבה יותר מוסרית. את עושה הכל מתוך מחשבה והבנה שלך. מה הגבול? את תקבעי לעצמך. נראה לי שהתוצאה תהיה לא רעה בכלל (מהיכרותינו הקצרצרה...) חנה

רוצה להיות גלוי לב

במקום לדון בשאלה מי יותר מוסרי, האם החרדים או החילונים והאם אדם שמתנהג באופן מוסרי רק כדי לרצות אלים מסוימים או כדי לקיים שכר נחשב מוסרי או לא, אני בטוח ששאר השרשור יספק לך תשובות בנושא זה ויגיע למסקנה שאנחנו המוסריים האמיתיים, משהו בסגנון אנחנו הציונים האמיתיים. אך לפני כן הרשי לי להטיל כמה הרהורי כפירה. אני לא חושב שירדנו לעולם כדי להפוך אותו לטוב יותר, אין לי מושג למה אני חי ואני מודה בזה, זאת אכן שאלה קשה וכשגורמים דתיים מפנים לעברי את השאלה הזו בנסיון להחזירני בתשובה, אני אומר שאדרבה זה רק מסביר לי את הנהירה ההמונית לשטות הזו שנקראת דת, וזה מסביר לי איך יכול להיות שהדת כה פופולארית למרות שהיא נשענת על שטויות והבלים המתאימים לגנון. אך אנשים מחפשים סיבה לחיות וכך הם מנסים למצוא מטרה בחיים לנסות להתקרב לאלוהים או למצער לחיות עם אידיאלים מסוימים, להפוך את העולם לטוב יותר, רוצים להיות מתקני עולם, ממציאי אמריקה, וכו' וכו'. וזה טוב שכך, כי אחרת היה להם עוד יותר קשה לחיות. אך פעמים רבות אנשים שמרנים מערבבים בין מוסריות למוסרנות, ומעודף מוסריות ושמירה על כללים הם הופכים להיות סוג של סגפנים המתאהבים בדימוי הצדקני והמוסרני, הם מאוד מקפידים עם עצמם ועם זולתם, הם ישתדלו לא לחייך כשלא צריך, וישמרו על כל קוץ של כל פלוץ שמישהו חוקק בכנסת. (פולניות למתקדמים), הם בדר"כ יהיו גם עם פנים ארוכות ורציניות משל נטל העולם על כתיפם, לא יפרגנו לא לעצמם ולא לקרובי משפחתם, חלק מהם יהיה גם צר לב ורע אופי בשם המוסר, הם יטילו ביקורת במי שלא עונה במאה אחוז על כל הקריטריונים המקובלים, וכן, הם יהיו בדר"כ גם קמצנים.. אין לי מושג למה אני חי, אני לא חי בשביל להפוך את העולם לטוב יותר, בשביל להיות מוסרי, או בשביל לקיים חוקים. אני חי כי נולדתי, ואני מנסה לשרוד את החיים ולהפיק מהם את המיטב, ודוקא זה עושה אותי במובן מסוים למוסרי יותר, אני יותר קשוב לצורכי אנוש, אני מוכן יותר להכיר בחולשות, והמוסר לא מגיע מתוך כפייה על עצמי, משהו שאני צריך לעשות. אלא זה נובע ממשהו יותר פנימי. למה לא להיות טוב כדי שגם לשני שגם הוא מנסה לשרוד, יצליח לשרוד טוב יותר.

4life

New member
תן לדת למות

האם שמת לב שמדברים על מוסריות? למה החוזרים בשאלה לכל נושא שיש חיבים להכניס לדת כנה אגרופים? זה עושה לכם טוב? ואכ"ר כולם עונים: צודק אחי, או אין כמו הדעות שלך? מה הקטע הזה מתי תצאו מזה כבר? זהוא אתם זרקתם את הדת למה צריך בכל נושא להעלות אותה מקברה ולהרוג אותה שוב?

Le Fay

New member
זה הרגל ותיק ממנהגי הבישול היהודיים

כל דבר חייבים להרוג חמש עשרה פעם עד שבטוחים שאיבד את הטעם (ורצוי בדרך הכי מכאיבה המוכרת לבני אנוש).

דתילוני

New member
ערכים אוניברסליים!!!

זה מה שנקרא לדעתי ערכים אוניברסליים, שזה אומר שצריך להפעיל הגיון פשוט על כל דבר , אם אני אעשה אותו וכלום גם יעשו, האם העולם יהפך למקום טוב יותר או רע יותר, אם למקום טוב יותר אז צריך (במגבלות האפשרות ובהתחשב בכל הגורמים הנחוצים) לעשות אותו, ואם למקום רע יותר אז כמובן לא לעשות אותו. וכמובן גם צריך להתחשב בנפש האדם (זאת הסיבה שרוצחים שרוצחים את הילדים שלהם מובלים לבדיקה פסיכיאטרית{במאמר המוסגר: לדעתי זה צריך להיות בדיקה פסיכיאטרית שתקבע האם הם צריכים להיות מאושפזים למשך כל חייהם בכפיה או אם לא אז לעמוד לדין ככל אדם רגיל, לא לשחרר אותם בטענה של אי כשירות העמדה לדין}). אז תעשי את החשבון שלך אם כולם ייקחו מהדברים שמיועדים לאנשים אחרים לדעתי יהיה תוהו ובוהו, אבל אם קרה במקרה בטעות (באמת) ולקחת, אזי תתחשבי גם בנפש שלך ותוותרי לך (רק על העבר ולא על העתיד). זה נקרא "ערכים אוניברסליים" וזה גם החלום שלי כששואלים אותי מה יהיה על הילדים שלך איפה אתה תחנך אותם, אני שואף (מפנטז) להקים חברה חדשה שתעמיד בתור החוקה את הערכים הנ"ל והילדים יתחנכו לפיהם, ומערכת המשפט תהיה לפיהם (בקיצור יהדות ללא שבת פסח וכיפור). דתילוני

שתי שאלות:

1. אם תהיה מלחמה גרעינית, ותישאר עם עוד שני אנשים. מותר יהיה לשניים מכם לחבור ולרצוח את השלישי ? מהרצח הזה לא תיווצר שום אנדרלמוסיה בעולם. 2. האם מותר לי להיכנס לחדר שלי ? אם כל העולם ייכנס לחדר שלי יהיה פה אסון ...

שתי תשובות:

1. אם שלשתכם זה כל העולם, הרצח שתיארת הוא "אנדרלמוסיה". 2. השמירה על זכויות האחר, היא הצד השווה המחייב את כולם, זאת אומרת: לחדר שלך, רק אתה תחליט למי מותר להיכנס, וכך כל אחד על החדר שלו. (אתה כמובן יכול לאסור גם על עצמך להיכנס...)

אתה מתחמק, ואני לא אתן לך ../images/Emo8.gif

1. נשארתם שניים בעולם - מותר לך לרצוח ? 2. בואו לא נדבר על החדר שלי, אלא על חדר במקום מפורז שאינו שייך לאף מדינה ולאף אדם ("הפקר"). מותר לי להיכנס ? אם הכלל הוא כפי שתואר, אסור, כי אם כולם ייכנסו יקרה אסון. <אהבתי את ההתחמקות ... >

לא מתחמק. סתם מחייך לי מתחת לשפם.

(בשביל זה יש שפם, הלא כן?) 1. אחרי מלחמת העולם שלישית, נשארו אי שם בהרים הרחוקים, רק קוף וקופה. מגרד הקוף בראשו ומפטיר: "אז מה, נתחיל הכל מהתחלה?" 2. לחדר "מפורז", בטח שמותר לך להיכנס, וגם לכל העולם, אבל אתה לא מוכרח להיכנס, וכך גם לא כל העולם, אני מניח, שאם כל העולם ירצו להיכנס לחדר, יכנסו כמה שאפשר, ויחכו השאר. נ.ב. אם נשארנו שניים בעולם, יש מקום לכל האנשים בעולם בחדר ה"מופקר" שלך...

../images/Emo6.gif

הבהרה לגבי 2: הדוגמה הזו (לא מקורית שלי...) היא טיעון נגד להשקפה שאומרת שמותר לעשות רק מה שיכול להיות חוק כללי. הדוגמה מראה מעשה מוסרי, שאם כולם יעשו יקרה אסון. נ.ב. שאלה הלכתית - נניח שאתה נשאר בעולם רק עם עוד בחורה, אבל אתם לא נשואים. יורנו ה"ק מה הדין.

למעלה