מענה קצר
שלום קריין, אינני מעוניין להיכנס לויכוח כללי בסוגיית הכפיה הדתית. לכן אשיב לך בקצרה. אם תרצה אתה מוזמן להשיב לי, אך אינני בטוח שאגיב לך מעבר לזאת. אני מתנצל על כך מראש. אני מקווה שלא תיעלב מכך, או שתחשוב שאני מתעלם ממך. מכל מקום, זכות המלה האחרונה תהא שלך. אתחיל מדוגמא מוסכמת לכפיה ראויה (אני מניח). החוק אוסר עלינו להרוג אנשים אחרים (וכך גם המוסר שלי מורה לי, וכך גם מורה הדת היהודית). אין ספק שזו פגיעה הפוגעת בחירות של כל אחד מאתנו. למרות זאת, כולנו סוברים שהכפיה הזו מוצדקת משום שקדושת החיים היא ערך חשוב ביותר בעיני מרבית האנשים (דתיים וחילונים). הדת היהודית אוסרת על יהודים להתאבד (כך בכל אופן נדמה לי). ציווי זה מלמד, שבדת היהודית קדושת החיים היא ערך חשוב יותר מחופש הרצון והאוטונומיה של הפרט. חילונים רבים ידחו את איזון הערכים הזה, ויסברו שחופש הרצון של הבוחר להתאבד גובר על קדושת החיים שלו עצמו (כי האדם ורצונו הם במרכז. האדם ונשמתו אינם קניינו של האל. הרי מבחינת הלא מאמין אין בכלל אלוהים). כפי שאתה רואה, מדובר בתפיסות עולם מתנגשות שלא ניתן ליישב ביניהן. אני מאמין שתפיסת עולם הומניסטית ראויה יותר מתפיסת עולם המעמידה את האל במרכז. אני מניח שלא אוכל הגיע להסכמה בעניין זה עם אדם מאמין. אני אאפשר לאדם דתי להחזיק באמונותיו כל עוד אין הן פוגעות באחרים, משום שהאוטונומיה של הפרט היא ערך חשוב מאד בעיני (ולכן לא אמנע ממורה דתי ללמד רק גברים או רק נשים בבית ספר משלו, במקום פרטי שלו, למרות שבעיני האבחנה שהוא עורך מוזרה ופסולה). אני אתנגד לכך שהמדינה תתמוך בפעילות שלו, אשר פוגעת בעקרון השוויון. יהודים דתיים מסויימים מבקשים לכפות על אנשים אחרים את קיום מצוות הדת, משום שהצביון היהודי של המדינה וערכים דתיים אחרים חשובים להם יותר מהאוטונומיה של הפרט (ולכן הם מבקשים למנוע ממני לרכוש חזיר בחנויות פרטיות, למנוע ממני לראות קולנוע בשבת, לחייב אותי להינשא כדת משה וישראל וכיו"ב). בעיני כפיה זו פסולה משום שהתנהגותי (אותה הם מבקשים לשנות) אינה מונעת מהמאמינים לנהוג כרצונם ולקיים את אמונתם. בעיניהם כפיה זו רצויה, כי הם חשים מחוייבות לתקן את דרכי, כי החזיר שנח לו על צלחתי פוגע ברגשותיהם, כי הם סבורים שישראל צריכה להיות מדינה יהודית בכל רמ"ח אבריה (אלה השערותיי בדבר המניעים של יוזמי הכפיה הדתית). אין ספק שמדובר בהתנגשות בין תפיסות עולם, שכל אחת רואה עצמה עליונה על תפיסת העולם האחרת. נדמה לי שתפיסת העולם ההומניסטית סובלנית יותר מתפיסת העולם המעמידה את האל במרכז, אך אין ספק שגם לה קווים אדומים משלה. בברכה, אורי.