פמיניזם

• פותח הנושא Larik
  • פורסם בתאריך

Berethor

New member
אין דבר כזה לוחם למען לאומניות פלסטינית

יש רק טרוריסט, שרוצח אזרחי ישראל בכוונת תחילה בשם החמולה שלו ובשם האסלאם.

snoopytush

New member
כל מה שכתבת עכשיו שטויות

שוביניזם מעולם לא העצים את האישה. בעבר כשהיה יותר קיצוני שלל ממנה זכויות יסוד בסיסיות. אולי אתה שוביניסט?

שוביניזם הגדיר את האישה

והעצים אותה לפי הגדרתו. אם, בתפיסה שוביניסטית, אישה מטבעה הביולוגי אמורה לדאוג למשק הבית ולגדל את הילדים - הרי שההעצמה הכי גדולה עבורה היא לאפשר לה לעשות זאת בכך שהגבר יצא ויפרנס את המשפחה. אבל עם כל הכבוד, אני לא צריכה גברים שיגדירו מהו הטבע שלי ומה אני רוצה או אמורה לרצות. הרבה מאוד שוביניסטים אוהבים נשים, או את הדימוי שלו הם קוראים "נשים". אבל איזו אמרה קשה זו - לאהוב נשים. מה זה אומר, שבכל הנשים איזו מקשה אחת בסיסית שאותה אדם אוהב? אבל הרי נשים כל כך שונות זו מזו - כיצד שוביניסט יכול להגדיר עצמו "אוהב נשים"? אז התשובה בגוף השאלה. שוביניסטים אכן מאמינים פעמים רבות שיש איזה בסיס יסודי בכל אישה, שרק צריך ללמוד להפעיל אותו והיא בידיים שלך. יש איזה בסיס יסודי מעצם היותה אישה, ולכן זה לא משנה מה היא אומרת או טוענת שהיא רוצה - הם יודעים טוב ממנה מה היא רוצה ויודעים טוב ממנה מיהי. ההעצמה שאתה מדבר עליה היא ההעצמה עם תוכן שגוי, וזו בדיוק התפיסה הבעייתית של השוביניזם. פמיניזם בא כדי לבטל את התפיסה הזו, והוא יוצא מתוך נקודת ההנחה שאין שוני טבעי ובסיסי בין גברים לנשים - אלא שוני שהחברה מכתיבה לנו. אני מסכימה שיש אנשים שלקחו פמיניזם למקומות שונים ומשונים, ויש באמת זרמים רבים לפמיניזם. יהיו פמיניסטיות ש, כפי שציינת, יפתחו גם שנאת גברים. אבל שנאה זו איננה מהות הפמיניזם - בדיוק באותה מידה שאנטי-מיניות איננה א-מיניות, על אף שיש א-מיניים אנטי-מיניים.

אה, רק עכשיו ראיתי מה כתבת ../images/Emo122.gif

אבל אני לא מסכימה שאין אידיאולוגיה מאחורי שוביניזם. כפי שציינתי - שוביניסטים מאמינים, למשל, שיש הבדלים טבעיים וביולוגיים בין גברים לנשים, והם אלו המביאים להבדלים החברתיים שרואים בפועל.

Nimrodster

New member
אני חושב שזה היה המצב פעם.

בעבר השוביניזם, כמו הגזענות, אכן היה מעוגן בתפיסה שהאישה נחותה וההבדלים הביולוגיים שימשו כ"הוכחה" לכך שזהו סדר הדברים הטבעי. אבל מדובר בפרשנות לעובדות שכן, עם כל הכבוד, אכן יש הבדלים טבעיים וביולוגיים בין גברים לבין נשים, ועל הפמיניזם לטעון שהם חסרי חשיבות ברמה העקרונית, לא שאינם קיימים. זה כבר עיוורון. כיום אני חושב שכבר אין אידיאולוגיה מאחורי שוביניזם. אין אף אחד שידבר איתך על היסטריה נשית כ"מחלה" שדורשת התייחסות רפואית-מקצועית. יש אנשים שמאמינים בנחיתות האישה, או מתייחסים אליהן ככאלה, אבל אני לא חושב שיש להם משנה סדורה כפי שהייתה עשויה להיות להם במאה ה-19.

Nimrodster

New member
כפי שאמרתי קודם

זה היה צריך להיות "פמיניזם" לפני "העצמת הנשים" ולעומתו השוביניזם. צר לי שכתבת תגובה ארוכה כל כך על מיסטייפ, אבל היא הייתה מעניינת. אני חושב אגב שאם זו גישת הפמיניזם הרי שהוא טועה. הביולוגיה, הפסיכולוגיה, מדעי החברה, מדעי המוח, ההתנהגות הארגונית, כולם בודקים ומוצאים שוב ושוב הבדלים בסיסיים ועמוקים בין גברים ונשים. זה לא שוני בערך או במהות, את זה אכן יש מקום לבטל, אבל זה כן שוני בדרך המחשבה ובתפיסת המציאות, שמכתיבים התנהגות שונה. גברים ונשים אינם שווים או לא שווים, הם כן שונים. ורק חברה שתאפשר לשני הצדדים לחיות בשיוויון, בהרמוניה ובאושר למרות ההבדלים הללו, תצליח להביא לכך שההבדלים יהיו חסרי משמעות.

אבל, לפי הבנתי [ותקן אותי אם אני טועה],

אף מחקר לא הצליח לקבוע כי השוני הזה נובע מביולוגיה שונה, אלא מהבנייה חברתית שונה. כלומר - נשים רגילות להיות א' ו-ב', ולכן לרוב יתנהגו בצורה א' ו-ב' ויעדיפו דברים מסוימים. הכוונה שלי היא: המחקרים לא יודעים לומר מה הבסיס של הדברים - הביולוגיה או ההבנייה החברתית. ואם יש מחקר שסותר את מה שהרגע אמרתי, אשמח לקרוא אותו. אני תמיד שמחה להחכים ולהבין איך אפשר להתמודד עם בעיה ששונה ממה שחשבתי שהיא
אני רואה את ההבנייה החברתית כל יום בעבודה שלי... עושים אצלנו טיפולים לילדים, ובסוף הטיפול הם יכולים לבחור מדבקה. לפני שאפילו נותנים להם לבחור, לילדות מציעים מדבקות של נסיכות ופרפרים - ולבנים מדבקות של לוחמים ורובוטים. יש "מדבקות לבנות" ו"מדבקות לבנים". קרה כבר פעם שהצענו לוחמים ורובוטים לילד, והוא ראה את הנסיכות ואמר - "אני רוצה נסיכה!". אבל האפשרות לא הוצעה בפניו אפילו, ולהלן ההבנייה החברתית שנבנית מגיל 0... באמת יש הבדל בין איך שאנחנו מתפקדים כגברים ונשים. אבל ממה נובע ההבדל הזה? ומעבר לכך - האם ההבדלים שנמצאו בין גברים ונשים נבדקו גם עבור פלחי אוכלוסייה שונים? כלפיי חתכי עניין, למשל? לשם הדוגמא, אני מניחה שכמות המחקרים שניסתה לבדוק - או ניסתה במוצהר להוכיח - שיש הבדל כזה או אחר בין גברים לנשים לא משתווה לכמות המחקרים שנעשתה, אם בכלל, על הבדלים בין מהנדסים למוזיקאים. איכשהו, יש לי תחושה שההבדלים האלה יהיו הרבה יותר משמעותיים. אבל אנחנו ממשיכים להתרכז במנטרה הזו - גברים אל מול נשים. זה הרבה יותר קל לחברה להבין, לדעתי.

Nimrodster

New member
ישנו ספר בשם "המוח הנשי"

שאת הפרק הראשון שלו אפשר לקרוא כאן: http://www.text.org.il/index.php?book=0805071 כאן ניתן לקבל טעימה, לפחות מהתרשמותי הראשונית מהכתבה, לגבי סגנונות הניהול השונים של גברים ונשים: http://findarticles.com/p/articles/mi_m1154/is_n5_v79/ai_10658176/ לגבי הבניה חברתית אל מול ביולוגיה: תראי, אני למשל, גרוע במתמטיקה. אני בטוח לחלוטין שחלק מזה קשור לעובדה שהיו לי מורים גרועים ביסודי, שהיסודות שלי רעועים ולכן התקשיתי בזה לאורך התיכון. כתוצאה, כנראה, המוח הימני שלי מפותח יותר מהשמאלי, ואני מסתדר יותר עם יצירתיות מתפרצת, חשיבה איטואיטיבית ותופעות כאוטיות כמו החברה האנושית אשר עם סדר לוגי של דברים. אבל, כנראה שיש לי גם נטיה מולדת לזה. שני הוריי לא הגיעו מתחום המתמטיקה, וסביר להניח שמבנה המוח שירשתי מהם מתאים יותר לתחום היצירתי וההומאני.

../images/Emo45.gif בדיוק הספר שרציתי להפנות אליו

אני די חושב שכיון של נימרוד. לדעתי ישנם הבדלים בין גברים לנשים שרואים אותם קודם כל שמישור הפיזי. אבל(!) אני מסכימה איתך שישנה גם הבניה חברתית. לדעתי, ההבדלים לא גדולים כמו שנוטים לחשוב, אבל קיימים. ההבניה החברתית מעצימה אותם. מה שהיה צריך לעשות (שוב, לדעתי) זה הבניה חברתית הפוכה! כלומר: כזו שמטשטשת את ההבדלים ומכאן פותחת את כל האפשריות לכולם בלי הבדלי מין. ממה שאני רואה, זה בגדול מה שעושים בחינוך של הבנות שלי ואני שמחה על כך. (בניגוד גמור לחינוך שדתי שאני קבלתי שהבדילה מאוד בין גברים לנשים והגדירה תפקידם בצורה מאוד ברורה) אני חושבת שהפמניזם מפספס בגדול בניסיון שלו לטעון שאין שום הבדל בין גברים לנשים. במקום זה הוא צריך לצור שיוויון הזדמנויות. אם לנכים יוצרים סביבת עבודה שמתאימה להם כדי שיוכלו להשתלב, לנשים צריך ליצור סביבת עבודה שתכיל את העובדה שהן 'עלולות' להיות בהריון ולהעדר ל-12 שבועות. אחרי הכל, מילואים זה לא רחוק מזה אולי אפילו גרוע יותר, אבל איכשהו זה בסדר והריון לא..

../images/Emo45.gif אוקיי, שוכנעתי.

מסכימה אתכם. אבל עדיין יש בי אמונה שההבדלים בין פלחי אוכלוסייה שונים יהיו משמעותיים יותר מההבדלים בין גברים לנשים [טענה ששמעתי את רונית מביעה לא פעם
]. אבל לא נראה לי שנעשו מחקרים בנושא... [או שכן? מישהו מכיר? אני צריכה לחקור את זה קצת. תכף, כששיגעון התיאוריה קווירית שלי ירד טיפה
]

יכול להיות. שאלה מעניינת. אבל...

תראי, אני מכירה מתודה שלמה שחקר האדם של חלוקה מאוד גסה של אנשים ל-4 קבוצות של תכונה מובילה. זה עוזר כשרוצים לעבוד עם אנשים מכל מיני בחינות. הפעם הראשונה שלמדתי ישום מעניין של התיאוריה הזו, היה כשלמדתי להעביר מצגות. לימדו אותי איך ליצור עניין אצל כל ארבעת הטמפרמנטים. כמובן שהחלוקה שם היא לא קשורה למגדר או כל דבר אחר, אלה פשוט של אנשים באשר הם. וכאן מגיע האבל - ההבדלים בין נשים לגברים מתחילים ממקום פיזי ולכן הם בולטים יותר. בנוסף מדובר על חצי מהאוכלוסיה מול החצי השני.. גם אם יש יכולת להפריד בין בני אדם בצורות משמעותיות יותר מבחינת תכונות, להבדלים האלו (בין גברים לנשים) תהיה יותר משמעות. אני לא בטוחה שניסחתי את זה טוב.. למען האמת אני די בטוחה שלא ניסחתי את זה טוב. אני אחשוב על ניסוח טוב יותר ואם יהיה לי אני אכתוב שוב.

אוקי, הערה קטנה שאולי תבהיר קצת

תחשבי רגע לא על ההבדלים המגדרים של 'ראלי' מול 'הומני' וכאלה. תחשבי על ההבדל בין גברים לנשים במובן שנשים נכנסות להריון וגברים לא. תחשבי על זה שנשים בממוצע קטנות יותר וחלשות יותר פיזית מגברים. ועכשיו תחשבי על כל ההשלכות של ההבדלים האלה על כל מארג החיים של גברים ונשים.. (עבודה, ילדים, איום פיזי, הטרדות מיניות...) העובדה שיש 14 מקלטים בארץ לנשים מוכות שמלאים תמיד ועם רשימת המתנה ואין אפילו מקלט אחד לגברים, היא לא רק בגלל שחיכנו גברים להתנהגות אלימה. היא גם בגלל שגברים יכולים ~פיזית~ להרשות לעצמם להיות אלימים יותר.

הבנתי למה את מתכוונת.

לכן אמרתי שזה יותר קל מבחינה חברתית. הרבה יותר פשוט להבדיל בין גברים לנשים ולהמשיך לחזור ולחקור את זה, כי זה מה שהכי פשוט להפריד. אבל לדעתי ההפרדה הזו פחות נכונה מהפרדה על פי תכונות אחרות. אבל קשה לטעון את זה מדעית, כשכל המדע מתרכז במנטרה הגברית-נשית. לי זה נשמע יותר הגיוני. מי יודע אם אני צודקת או טועה

התכוונתי מעבר לקלות. תקראי את ההודעה

השניה שלי. התכוונתי להשפעה של זה על החיים שלנו. להבל בין נשים לגברים יש משמעות גדלה יותר מאשר להבדל בין אנשים ראלים להומנים, למשל. כמה השפעה חברתית יש להבדלים בין מהנדסים לאומנים למשל? כמה השפעה חברתית יש לזה שרק חצי מהאוכלוסיה יכול להיכנס להריון?

snoopytush

New member
איך הגעת לכל המחקרים האילו?

סתם מתוך עיניין שצמח בך או דרך משהו שאת לומדת או מתנדבת בו?

מה, על תיאוריה קווירית?

אני הולכת לשיעור על זה באוניברסיטה. התעניינתי בזה כבר הרבה קודם, אבל עכשיו סוף כל סוף יש לי רשימות קריאה בנושא ^^

אה, אני לוקחת גם קורס בפמיניזם ../images/Emo3.gif

הסטטיסטיקות שהבאתי, למשל, הובאו בספר "מיתוס היופי" של נעמי וולף - שבלי קשר לקורס לקחתי אותו מהספרייה לקריאה בשעות הפנאי. אני אכין לך דיסק עם רשימת הקריאה למפגש הבא. אין לי כוח לשלוח הכל, זה יותר מידי...

למעלה