נהדר!
עשית סמטוכה שלמה מכל עניין הדת. אם דתי = מקיים מצוות, אז איך תסביר את העובדה שיש המון אנשים דתיים שיגידו לך שהם לא מקיימים מצוות אבל הם דתיים לעילא ולעילא? במילים פשוטות: הטיעון ´זה הכל סובייקטיוי´ הוא בומרנג. אם אתה קובע שהכל סובייקטיוי, אתה בעצם מוותר על הגדרות. אתה אומר שכל מה שבן-אדם אומר על עצמו, זה לגיטימי. ולכן אפשר להפנות את הטיעון הזה נגדך ולהראות לך אנשים שלא מקיימים מצוות ועדיין רואים עצמם כדתיים. דת = מערכת אנושית המבוססת על אמונה באלוהים. אין הגדרה יותר טובה מזו. זה יכול להיות אלוהים אחד, הרבה אלוהים, אלוהים על-טבעי ואלוהים מוחשי, אלוהים קטן ואלוהים גדול, אלוהים פנימי ואלוהים חיצוני, אלוהים כללי ואלוהים פרסונלי. זו הדת. יש גם להבדיל בין אידיאולוגיה או סתם אמונה לבין דת. אידיאולוגיה היא מערכת של אמונות בעקרונות, ערכים, תיאוריות וכו´. אין קשר ישיר בין אידיאולוגיה ובין דת. מה שמייחד את הדת מכל המערכות האחרות היא אמונה באלוהים, לא משנה מה טיבו וצורתו. אני מגדיר את הדת, בגלל שהדת היא יצירה אנושית. ברור שיש חריגים - דת הסיינטולוגיה שאין בה אלוהים, אבל לדעתי היא בכלל לא דת אלא סוג של אידיאולוגיה. ולסיום: "מי נתן לך את הסמכות (או לכל אחד אחר) לקבוע מה זה חילוני ?" מי נתן לאיינשטיין את הסמכות לגלות את תורת היחסות? מי נתן לאדיסון את הסמכות לגלות את החשמל? מי נתן לסופוקלס את הסמכות לכתוב את ´אדיפוס המלך´? אף אחד לא נתן את הסמכות. הסמכות לחשוב ולהסיק מסקנות לא ניתנת לאף אחד ממש. כל אדם רשאי לחשוב, להגדיר ולראות אם ההגדרות שלו מסתדרות עם המציאות. ואני לוקח אחריות על כל מה שאני חושב בעצמי, כיוון שאלו מחשבות שלי ואני אחראי כלפיהן. אני לא מצטט אחרים ומתחבא מאחורי השמלה שלהם.