אנחנו לא מדברים אותה שפה.
1. השכלה בישראל הרבה יותר טובה מארה"ב, אין פה שום ספק בכלל. נכון, בארה"ב יש את האוניברסיטאות הטובות בעולם, כולל הציבורית הטובה בעולם. אבל כשאתה מסתכל באופן יחסי, רוב רובן של האוניברסיטאות הציבוריות בארה"ב לא מגרדות את הטופ-500 העולמי, ואילו 3/4 מהאוניברסיטאות הישראלית (ציבוריות כולן) - כן. ואם נסנן את הלא מחקריות (האו"פ בארץ, וחלק ניכר מהאוניברסיטאות הציבוריות בארה"ב) אז כל אוניברסיטה ציבורית בארץ (פרט לאריאל) היא ברמה עולמית. האו"פ בארץ (הבנויה על בסיס המודל הבריטי) משרתת בדיוק את האוכלוסיות שהיא אמורה לשרת - אלה שההשכלה הגבוהה פחות נגישה להם, ובארה"ב אין שום מקבילה ציבורית. חלק מהאוניברסיטאות מאפשרות למידה מרחוק כחלק מהתואר (לא כל התואר), אבל האוניברסיטה היחידה שפועלת במתכונת דומה לאו"פ בארה"ב היא מוסד פרטי למטרות רווח.

2. מערכת הבריאות בארץ לא מושלמת, ושום מערכת לא יכולה להיות מושלמת. עם זאת, בארץ, אם אתה חולה - אתה תטופל. אולי לא בצורה הטובה ביותר, לא בצורה המהירה ביותר, אבל אנשים לא מתים בגלל חוסר נגישות לרפואה בישראל. כן, יש כל מיני מקרים שנופלים בין הכסאות של אנשים שלא אובחנו כראוי, שמידת הדחיפות לא הייתה ברורה, וכד'. אבל אלה יוצאי דופן. אני מכיר את מערכת הבריאות בישראל מקרוב, ואני יכול להעיד ממקור ראשון שאנשים מטופלים בצורה טובה. אפשר יותר טוב? כנראה. בטוח, אפילו. אבל תשווה את זה למערכת ה"ג'ונגל" בארה"ב (מדינה מערבית יחידה בלי מערכת בריאות ציבורית) - עד אובמה קר מערכת בריאות הייתה בנויה על עבודה בלבד. אין לך מעסיק גדול ועשיר שיכול לממן פוליסה - תמות. אתה חולה ולא יכול להמשיך לעבוד? תמות. הטיפול בך עולה יותר מדי כסף ופוגע ברווחים של חברת הביטוח? תמות. זה מה שאתה רוצה בארץ? תחשוב שגם אתה יכול לחלות במשהו בטעות, זה לא שאנשים מתכננים מתי לחטוף שבץ או לחלות בסרטן. אובמה-קר טיפלה בחלק מהבעיות האלה, לא בכולן. אחת הבעיות הגדולות בארה"ב זה מחירים אסטרונומיים בכל הקשור לרפואה. הזכרתי פה בעבר את ההפרש בעלות של מוקסיפן בין ישראל לארה"ב - זה משהו שאפילו לא צריך סל בריאות בשבילו, המחיר שאתה משלם בארץ זה מחיר מלא.

3. דירות זה אכן עניין של הצע וביקוש. אבל אם בארה"ב אני יכול לברוח מניו יורק לטקסס - לאן אברח בארץ? הארץ מאוד קטנה עם מספר משאבים מצומצם, וזה כולל שטח. כן, זה אומר שצריך לבנות לגובה. היית בהונג קונג פעם? ככה. אבל זה בתורו בא עם בעיות אחרות. אתה מוכן לשלם 1000 שקל בחודש על תחזוקת בניין. אתה מוכן לשלם ארנונה עצומה על דירת חדר של 20 מטר כדי שתהיה לך תחנת רכבת תחתית מתחת לבית? לא? אז תממן פיזור אוכלוסיה. אין פה הרבה אופציות.