קומוניזם במיטבו...

hadooper

New member
כמובן, אבל מדובר כאן רק על הפן הכלכלי

&nbsp
כפי שכתבתי בעבר, לא המלצתי לאף צעיר בימינו להיכנס לתחום אם הוא לא מתחבר אליו במיוחד, למרות השכר המתגמל יחסית למקצועות אחרים במשק.

דייהטסו

New member
בכיינות במיטבה

במקום להודות למזלך שיש לך כישרון ויכולת לעבוד במקצוע שמפרנס אותך היטב, אתה בוכה על המיסים שאתה משלם. המיסים נועדו בשביל כבישים, בתי ספר, בתי חולים, צבא, מוסדות שבלעדיהם לא היית עובד בהייטק ורמת החיים שלך הייתה כמו במדינת עולם שלישי. מובן שלוקחים יותר מיסים ממי שיש לו לשלם, כמה מס אתה רוצה לקחת ממי שמשתכר שכר מינימום?

hadooper

New member
בכיינות? נניח, אבל למה לדבר לגופו של אדם ולא לגופו של עניין?

&nbsp
האם לא מדובר במדיניות כלכלית בעייתית באופן כללי?
כאשר "החזקים" לא מתומרצים להרוויח שכר גבוה יותר?

דייהטסו

New member
דברתי עליך

כי להערכתי אתה מדבר מתוך פוזיציה. אילו היית מרוויח שכר מינימום לא היית מדבר ככה.
החוקים מתמרצים עבודה - הרי המס השולי הוא בסביבות 50% ולא 100%.
המדיניות הכלכלית בעייתית לדעתי בכיוון ההפוך - קיצוץ יתר בשירותים הציבוריים וברווחה. מאמציו של שר האוצר להקל על הדור הצעיר לרכוש דירה הם במקום. הרי מדיניות הממשלות האחרונות היא שהובילה למצב בשוק הדיור, וצריך לתקן.

user32

Well-known member
מנהל

rj111

New member
יותר סביר שהמחירים ירדו למרות מאמצי שר האוצר ולא בגללם

מחיר למשתכן מגדילה ביקוש של דירות, ולכן תומכת בעליית מחירים.
לפי מה שקראתי הדירות הן בסטנדרט נמוך והרוכשים בד"כ קונים לא באזור מגוריהם, מה שהופך אותם למשקיעים שישכירו את הדירות.
התוכנית גם עולה סכומי עתק למשלמי המיסים שצריכים לסבסד דירות לרוכשים.

user32

Well-known member
מנהל
מחיר למשתכן לא יכולה לתמוך בעליית מחירים

מהסיבה הפשוטה שהקבלן מתחייב למחיר מוגדר. מי שקנה במחיר למשתכן יוצא משוק הקונים ולכן מקטין ביקושים לדירות רגילות.

hadooper

New member
אתה מפספס נק' חשובה. כחלון עצר את שחרור הקרקעות מחוץ לתוכנית

המדינה לא משחררת יותר קרקעות מחוץ למחיר למשתכן, כבר למעלה משנתיים, התוצאה כרגע בפועל היא ירידה מוחלטת במספר התחלות הבניה והקטנת ההיצע.

כחלון לגמרי לא מקל על הצעירים, להיפך... המדיניות הסוציאליסטית שלו מעודדת אותם לבינוניות. היא מפחיתה את המוטיבציה של יותר ויותר צעירים ללכת ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטאות ובמוסדות היוקרתיים, או באופן כללי מדרבן אותם לא להגיע למקצועות שתורמים לצמיחה במשק.

user32

Well-known member
מנהל
הממ... אני לא בטוח שזה ככה

גם אני הבנתי שכל הקרקעות משוחררות רק במסגרת התוכנית אבל זה לא יצר שום בעיה כי כמעט על כל קרקע שיוצאת למכרז יש מספיק קבלנים מתמודדים. כלומר, אם בעבר יצאו 1000 קרקעות בשנה במכרז רגיל אז עכשיו יוצאות 1000 במחיר למשתכן.
ככל הידוע לי יש הרבה יותר הפשרות ותכנוני דירות מאשר בעבר וקצב האישורים לא האט בעקבות התוכנית.

user32

Well-known member
מנהל
אה, ותוספת חשובה

נדמה לי שבפרוייקטי מחיר למשתכן יש חלוקה כך שחלק מהדירות נמכרות רגיל וחלק לא.
אבל אפילו אם כל הדירות החדשות נכללות בתוכנית, זה מוזיל את הדירות יד שניה (שזה רוב הדירות בשוק). אני מבין שאתה לא יכול להכנס לתוכנית בחוקים הנוכחיים אבל אם המחירים יירדו אתה תהנה מהיצע יד שניה ותאמין לי בתור אחד שקנה 2 דירות יד שניה בחייו - זה טוב באותה מידה.

hadooper

New member
ההשפעה על המחיר בשוק היד-שניה אינה מהותית

&nbsp
ראשית, בקושי רבע מההיצע של "מחיר למשתכן" הן דירות באזורים מבוקשים או בפרט במרכז הארץ. כך שאין בכלל על מה לדבר עבור דירה באותם איזורים.
&nbsp
שנית, המחיר שלהן לא נמוך מהותית ממחיר השוק הריאלי אלא מושפע בעיקר מן העובדה שהזמינות שלהן (מועד האכלוס) עומדת על שנתיים לכל הפחות. בעוד דירות יד2, זמינות מיידית.
&nbsp
שלישית, אסור לשכוח שבזמן שהצעירים ממתינים להגרלות ויושבים על הגדר, ציבור משפרי הדיור והמשקיעים מתחרים עם צעירים אחרים (שאינם זכאי מחיר למשתכן) על היצע שוק היד-שניה. ולא, במרכז הארץ להבדיל מהמיתוסים הנפוצים אין עזיבה מהותית של משקיעים את השוק.

user32

Well-known member
מנהל
נחיה ונראה

כרגע השוק קפוא ואין כמעט עסקאות אז קשה לדעת. עוד חצי שנה-שנה נווכח האם המחירים יורדים או לא ובכמה. יש מקום לאופטימיות.

hadooper

New member
לגבי מיתוס השוק ה"קפוא"...

&nbsp
מה ש"שוכחים" לספר לציבור במשרד האוצר הוא שהרכישות יתמעטו, אבל הביקושים נותרו על כנם.
&nbsp
אגב, רשמית, משרד האוצר הוא זה שמכתיב ללמ"ס כיצד להציג את הנתונים בכל הקשור לשוק הנדל"ן בשנתיים האחרונות. עד אז, היה זה השמאי הממשלתי בלבד...

rj111

New member
נראה לי שאתה טועה

יש חסם לכמות הקרקעות המשווקות ולמספר הדירות שניתן לבנות.
נוספים רוכשים במחיר למשתכן, שלא היו קונים ללא התוכנית וללא הגדלת הכמות של הדירות הנבנות.
בהגדלת ביקוש ללא הגדלת היצע מחיר השוק אמור לעלות.

user32

Well-known member
מנהל
זה שוק סגור מעגלי

איפה האנשים האלה היו גרים לולא התוכנית? כנראה בשכירות. אז מי שיוצא משוק השכירות מוריד את מחירי השכירות שמוציא משקיעים מהשוק שמוריד שמחירי הדירות.
לא תשכנע אותי שהתוכנית הזו שיבטה בני אדם חדשים שנוספו לביקוש. יש X אנשים במדינת ישראל וX דירות ומקסימום תנודות קטנות לפה ולשם כמו אנשים שגרים בשותפות או נשארים אצל ההורים ואפילו הם בסוף מצטרפים לקונים הרגילים.

rj111

New member
אכן מספר האנשים אינו משתנה

וגם מספר הדירות המוצעות למכירה לא משתנה.
אבל אם כל השוכרים (במקרה הקיצוני) פתאום ירוצו לרכוש דירות בטווח הקצר והבינוני תהיה עליית מחירים כתוצאה מעודף ביקוש יחסית להיצע.
במציאות חלק מהרוכשים של התוכנית לא יוכלו לגור בדירות המרוחקות והם בעצם משקיעים.

user32

Well-known member
מנהל
הטענה היא

שהממשלה בונה יותר דירות מאשר בעבר. כל התוכניות הן רק בבחינת מצב זמני שמנסים לנתב יותר צעירים ופחות משקיעים וכו' אבל לטווח הארוך זה שבונים מעל 50K דירות בשנה לעומת 40-45 בשנים קודמות אמור להדביק את הביקוש.
מאוד קשה לדעת אם הבניה הזו אכן מתרחשת בפועל כי הפרסומים נוטים לספור כמה פעמים אותה דירה (פעם כשמאשרים, פעם כשבונים וכו'), וחלק מהדירות כנראה לא ייבנו כלל בעקבות התנגדויות ובעיות אחרות. בסוף במבחן התוצאה אני מאמין שהמחיר ייקבע לפי היצע הדירות שיצליחו לדלוור וצריך לחכות ולראות.

hadooper

New member
מדוייק, שלא לדבר על האפליה של חלקים נרחבים באוכלוסיה

&nbsp
הרי רווקים לא יכולים להשתתף בהגרות עד גיל 35, כאשר לענף ההייטק רוב העובדים החדשים נכנסים בגיל 22-28.
&nbsp
בסופו של דבר, בשוק חופשי אמיתי, ללא התערבויות מיותרות, דעתי היא שהמחירים היו יורדים במוקדם או במאוחר.

דייהטסו

New member
אין דבר כזה "שוק חופשי אמיתי"

אולי באוטופיה דמיונית שלא קיימת בשום מקום בכדור הארץ. המדינה אחראית כאן על כל כך הרבה - רוב הקרקעות בבעלותה, היא אחראית על תכנון, על תשתיות, היא לוקחת מיסים, היא קובעת מדיניות ריבית. המעורבות שלה עצומה, לכאן או לכאן, אז יש לה גם אחריות על התוצאות.
אם יש טעות במדיניות הנוכחית, זו הנצחת החשיבה השגוייה שמטרת העל של האזרחים היא "להגיע לדירה".

למעלה