צריך את עזרתכם!

גוססי

New member
היינו הך

אם שמעון מופלה לטובה, לוי יופלה לרעה באופן אוטומטי.

snift

New member
לא מדוייק.

גם החוק במדינת ישראל מכיר בסוג כזה של "אפליה". נגיד אני מוכר בחנות, המחיר של מוצר X הינו 100 שקלים לכולם ויש לי 4 מוצרים כאלו. למכור אותו לך ב 110 שקלים סתם כי אתה לא מוצא חן בעיני (או מסיבה מפלה אחרת) ואת האחרים למכור ב 100 - זו אפליה. אך אם אני אמכור אחד לאח שלי ב- 90 שקלים ואחד לך ב- 100, זו לא אפליה נגדיך.

גוססי

New member
לאדם פרטי מותר לעשות זאת

ביחסי מסחר אין זה יוצא דופן או בלתי תקין שלקוחות שונים מקבלים מחירים שונים, אולם למדינה אסור להתייחס לאזרחיה בצורה בלתי-שויונית, שכן אין דבר הפוגע ביחסים בין קבוצות שונות באוכלוסיה יותר מהידיעה כי יש אזרחים שהם "שוים" יותר מהאחרים.

snift

New member
אתה צודק.

הדוגמאות שהובאו כאן אינן מתיחסות ליחס המדינה לאדם, אלא ליחס האדם לאדם.

אלי ו.

New member
ברגע שאתה מסתמך על מחקר מקביל

שמאשש את ההנחה הזו, אתה יכול לעשות מחקר ממשיך שמתעד. ההבדל בין הדוגמא הקודמת (אנטישמיות במאה ה 19) לזו היא שבראשונה התיעוד ההסטורי הוא העיקר, ובשניה המסקנה היא העיקר והתיעוד רק מסייע לה.

גוססי

New member
האם אין בידינו מחקרים כאלה...

המראים כי אכן היהדות עויינת את הגויים וההלכה מפלה אותם?

אלי ו.

New member
לא

היהדות אינה עוינת את הגויים, ודעת אמת זה לא מחקר. (ממש כפי שאמנון יצחק זה לא יהדות) תוכל למצוא התבטאויות ספורדיות בספרות ההלכתית שעוינות גויים, תוכל גם למצוא התבטאויות שעוינות עמי ארצות ואפילו תלמידי חכמים. הטיעון השני אפילו חזק יותר. האם הטענה היא מהות המחקר או התיעוד. במקרה של המחקר שהצעת הטענה הרבה יותר חשובה מהטיעון ולכן מחקר שהנחתו שאפליה קיימת מאבד ממשמעותו. (להבדיל ממחקר הסטורי בו הפרטים דוקא חשובים וההנחה פחות חשובה)

גוססי

New member
איזו יהדות?

החרדיות, לדוגמה, מעודדת את שנאת השונה (גם אם הוא יהודי, גם אם הוא יהודי שומר מצוות לא-חרדי, קל וחומר אם הוא גוי, על אחת כמה וכמה אם הוא רפורמי ל"ע) עד כדי כך שאחד מהגידופים המקובלים הוא "אתה בכלל לא יהודי" (או "אתה מהערב-רב", ואני עצמי הייתי מטרה לאמירות כאלה בעבר). הגמרא טורחת לציין שלוש פעמים כי המונח "אדם" מתייחס ליהודי בלבד (לכן גופת גוי אינה מטמאת, לכן יהודי שרוצח גוי אינו חייב במיתת בית דין וכו´). נמשיך ונזכיר את הציטוט שכבר הובא כאן מדברי הרב קוק ולפיו המרחק בין יהודי לגוי גדול מהמרחק שבין גוי ובהמה, ונקנח במוטיבים פולחניים כגון התפילה האומרת "שפוך חמתך על הגויים". כל הדברים האלה - בתוספת פסקי ההלכה המובאים במאמר דעת אמת - מראים על קיומה של עוינות בסיסית ומושרשת היטב לכל מי שאינו הולך בתלם שנקבע ע"י היהדות בכלל ולגויים בפרט.

דור20

New member
וואי

לא הגזמת??? בהתחלה דיברת חרדים ואמרתה שהם שונאים -וזו הכללה מאוד גסה. מיעוטים בתוך החרדים שונאים. דבר שני אמרת: "גופת גוי אינה מטמאת"- וזה ממש שקר גס חסר כל בסיס. דבר שלישי: הוצאת מהקשרו את "שפוך חמתך על הגויים" המשפט המלא הוא "שפוך חמתך על הגויים אשר לא ידעוך"- בקשת עם ישראל מה´ "להוציא את העצבים" על גויים חסריי יראת שמיים (כלומר חסרי מוסר) שלא מאמינים בו. לגבי הרב קוק אני לא יודע על מה אתה מדבר- אבל איני לא מכיר אדם מוסרי כמו הרב קוק. ומה שאתה אומר שקיים ב ד"א לא ראיתי אבל אתה כבר יודע כמה אני מעריך את מה שכתוב שם.

גוססי1

New member
לא הגזמתי. לפחות לא הרבה

"מיעוטים בתוך החרדים שונאים." שנאת זרים היא נורמטיבית במחשבה החרדית עד כדי כך שלגיטימי לשנוא גם פלג חרדי מתחרה. האשכנזים שונאים את הספרדים, הליטאים שונאים את החסידים ולהיפך, כולם שונאים את החילונים ומעלים קצף על שפתותיהם כשיש רפורמי בשטח. "אמרת: "גופת גוי אינה מטמאת"- וזה ממש שקר גס חסר כל בסיס." "אמר ליה: לא מתני מר טהרות, דתניא: רבי שמעון בן יוחי אומר: קבריהן של עובדי כוכבים אין מטמאין (דגבי אהל כתיב אדם (במדבר יט): ´אדם כי ימות באהל´), שנאמר (יחזקאל לד,לא) ואתן צאני צאן מרעיתי אדם אתם [אני אלקיכם נאם ד´ ה´] - אתם קרויין ´אדם´ ואין עובדי כוכבים קרויין אדם" (בבא מציעא קיד, א) (איני יודע מה הדין במקרה של קברי נוצרים או מוסלמים) "בקשת עם ישראל מה´ "להוציא את העצבים" על גויים חסריי יראת שמיים (כלומר חסרי מוסר) שלא מאמינים בו" ובקשה זו נובעת, אני מניח, מאהדת הגויים או מאדישות כלפיהם? לא נראה לי. אגב, שמתי לב שבהתאם לקריטריונים שלך גם אני חסר מוסר. האם אתה טוען קטגורית שכל מי שאינו מאמין ומקיים מצוות הוא בהכרח לא מוסרי? "אבל איני לא מכיר אדם מוסרי כמו הרב קוק" לא ידוע לי אם הרב קוק היה אדם מוסרי או לא, שכן פרטי הביוגרפיה שלו אינם נהירים לי. אני מניח שאתה יכול להגדירו כמוסרי משום הזהות הקיימת אצלך בין מוסריות לבין קיום מצוות הדת. אני לא מקבל זהות זו, וככל שאני יכול לשפוט הרב קוק הטיף לגזענות בוטה ומרושעת.

דור20

New member
הרבה הסברים.

מותר לשנוא רק את הרע שביהודי-את מעשיו הרעים את מחשבתו הרעה, ולא את היהודי עצמו. אשכנזים לא שונאים ספרדים אבל מישום מה יש לחלקם תחושה של "עליתה", ליטאים חושבים בטעות שחסידים הם רפורמים, והחסידים מתגוננים ולפעמים מעליבים, אף אחד לא שונא את החילונים כיהודים שונאים את הרע שבחילונים. -בכל אופן כך אמור להיות לפי התורה. לגבי מה שכתבתה לגביי גויים, אתה אומר שכתוב שהם לא טמאים חידשתה לי (תיראה איפה אני לומד תורה
) -בכל אופן אני יודע שנוהגים כלפי גוי מת בכבוד -מכיוון שניברא בצלם. לגבי שם "אדם" גם אני לא קרוי כי אדם כי כתוב "לא ניקרא עליו שם אדם עד שלא נשא אישה" -אז אל תיקפוץ ישר לגזענות תבדוק קודם את משמעות שם "אדם" ביהדות. -ואם בגויים מתים אין טומעה -כלומר "ליכלוך רוחני" כפי שהוסבר בעבר זה לא כזה קריטי מבחינתך. "כל מי שאינו מאמין ומקיים מצוות הוא בהכרח לא מוסרי" לא טעניתי מעולם כזה דבר. -אתה אפילו לא מכיר את האמונה בא-לוהים כפי שמוצגת בידי היהדות, ידעת שהמושג "מצפון" נולד לא ליפני יותר מ 100 שנה? לפני זה היה המושג הזה "יראת שמיים", היהדות אומרת במילים שונות ממה שאני אומר עכשיו שהקול הפנימי הקרואי בפיך "מצפון" הוא קולו של החלק מ"א-לוהים שנימצא בתוך כל אחד מאיתנו. "וככל שאני יכול לשפוט הרב קוק הטיף לגזענות בוטה ומרושעת.
" -בדיחה כזאת אפשר לשמוע רק ממישהו שהולך על עיוור אחריי מה שכתוב באתר חופש. -לא שאני מאשים אותך
. במיקרא דנים בכזאת "גזענות" פה בשירשור ליד. יכול להיות שגם הגדרתך ל "גזענות" שגויה.

גוססי

New member
הסברים מעניינים אך לא משכנעים

"מותר לשנוא רק את הרע שביהודי-את מעשיו הרעים את מחשבתו הרעה, ולא את היהודי עצמו." יתכן, אולם לא השתכנעתי שהיהודי המאמין הממוצע - והחרדי במיוחד - מודע לדקויות האלה ומסוגל לקבל אותן רגשית. "אשכנזים לא שונאים ספרדים" אולי לא. מצד שני, קשה לומר שהם מתייחסים אליהם כשוים. אפלית ציבור אולי לא מעידה על שנאה, אבל היא תמיד מעידה על בוז וזלזול. אהבה גדולה בטוח שאין כאן. "אף אחד לא שונא את החילונים כיהודים שונאים את הרע שבחילונים" זו התפתלות סמנטית. מעשי ואורח חיי מגדירים אותי כחילוני, ולא ניתן להפרידם ממני. כל אחד מאיתנו הוא הסך הכל של מעשיו וההפרדה שאתה עושה היא מגוחכת. "לגבי שם "אדם" גם אני לא קרוי כי אדם כי כתוב "לא ניקרא עליו שם אדם עד שלא נשא אישה"" ומה הנפקות ההילכתית של ציטוט זה? האם היא מתקרבת לזו הנוגעת לגויים? "ואם בגויים מתים אין טומעה -כלומר "ליכלוך רוחני" כפי שהוסבר בעבר זה לא כזה קריטי מבחינתך." מבחינתי כל סיפורי הטומאה אינם מעלים ואינם מורידים, אבל יש כאלה שמאד מוטרדים מכך, ויש להם נציגים בכנסת שמחוקקים לנו חוקים שהדעת אינה סובלת. ""כל מי שאינו מאמין ומקיים מצוות הוא בהכרח לא מוסרי" לא טעניתי מעולם כזה דבר" דוקא כן. כתבת בהודעה קודמת: "גויים חסריי יראת שמיים (כלומר חסרי מוסר)". מה לעשות והחילוני הממוצע - אני, לדוגמה - חסר יראת שמים ולכן, כדבריך, חסר מוסר? "היהדות אומרת במילים שונות ממה שאני אומר עכשיו שהקול הפנימי הקרואי בפיך "מצפון" הוא קולו של החלק מ"א-לוהים שנימצא בתוך כל אחד מאיתנו." אם כך אזי האלוהים שנמצא בתוכי שונה מאד מזה שנמצא בתוך פוסקי ההלכה. ""וככל שאני יכול לשפוט הרב קוק הטיף לגזענות בוטה ומרושעת. " -בדיחה כזאת אפשר לשמוע רק ממישהו שהולך על עיוור אחריי מה שכתוב באתר חופש" כל אמירה המציגה קבוצת בני אדם מתחת לקבוצה אחרת היא גזענות ורשעות. מעשי הזוועה הגדולים בהיסטוריה של האנושות בוצעו בחסות אמירות כאלה, ואנחנו - דוקא אנחנו היהודים - צריכים לגנות דברים כאלה ולהסתייג מהם יותר מכל עם אחר.

פשוט אטום

אני לא ישאר פה עוד לאורך זמן ואני לא מתכוון להשקיע יותר בתגובות רק אציין בפנייך עובדה בדיוק לזה ""כל מי שאינו מאמין ומקיים מצוות הוא בהכרח לא מוסרי" לא טעניתי מעולם כזה דבר" דוקא כן. כתבת בהודעה קודמת: "גויים חסריי יראת שמיים (כלומר חסרי מוסר)". מה לעשות והחילוני הממוצע - אני, לדוגמה - חסר יראת שמים ולכן, כדבריך, חסר מוסר?" עניתי לך בהשקעה ובפירוט בהודעה הקודמת. אתה יכול להיות אדם מוסרי ביותר. ולהגיד שאתה לא מאמין בא-לוהים ע"פ היהדות כלל בשום סוג שהוא. אני אומר שאתה פשוט לא מכיר פנים מסוימים באופן שמציגה היהדות א-לוהים אתה מכיר אולי רק את הסיפור שמוכרים לבני 3 -שא-לוהים הוא מישהו שיושב בשמיים ומפקח עלינו, ותו לא.

אלי ו.

New member
נו באמת

ולי קראו דוס, קומנדו אלוהים ועוד שמות. מה זה אומר? לחילוניות יש עוינות בסיסית לחובשי כיפה? אתה מביא מספר ציטוטים שאין בהם כדי לקבוע עוינות בסיסית. לכל ציטוט יש משקל משלו וקונטקסט משלו במרחב הרחב מאוד של ספרות הלכתית. זו בדיוק הבעיה שלי עם חוקרים שקודם מסמנים מטרה ואח"כ מחפשים ראיות. הם נוטים להתעלם מעדויות לצד השני שלא לדבר על הוצאת דברים מהקשרם. כשמתחילים מהמסקנה, המחקר מראש יהיה מוטה!

גוססי

New member
נו מה?

"ולי קראו דוס, קומנדו אלוהים ועוד שמות. מה זה אומר? לחילוניות יש עוינות בסיסית לחובשי כיפה?" לא בהכרח. חילונים רבים חשים עצמם נפגעים עקב כפיה דתית ואפליה דתית ועקב כך מפתחים עוינות לדת, אולם זו עוינות התלויה בדבר; סלק את הדבר ותיעלם העוינות. מדוע שלחילוני יהיה אכפת מה היא אמונתו של הזולת? לי לא אכפת כל עוד אמונה זו אינה ניכפית עלי ואינה משמשת לפגיעה בזכויותי, וכך גם הרוב המכריע של החילונים. "אתה מביא מספר ציטוטים שאין בהם כדי לקבוע עוינות בסיסית." אני אומר דבר פשוט מאד - השנאה האולטימטיבית כלפי אדם (או מיעוט שלם) מתבטאת בהוצאתו מכלל המין האנושי. ניתן להתייחס לכך בסלחנות מסויימת כשמדובר בפסיקה בת 2000 שנה, אולם פסיקה מסויימת זו עדיין בתוקף לגבי יהודים רבים. "לכל ציטוט יש משקל משלו וקונטקסט משלו במרחב הרחב מאוד של ספרות הלכתית" אכן, אולם ביחד הם מצטברים לכדי תמונה המעידה על גישה מאד עקבית שחלק ממנה אפילו לא בא לידי ביטוי בהלכה אלא מוטמע בתרבות כצורת חשיבה. האם יהודי האומר שוב ושוב "שפוך חמתך" באמת אינו מתכוון לכך והוא עושה זאת רק לצאת ידי חובה? "הם נוטים להתעלם מעדויות לצד השני" אילו עדויות?

אלי ו.

New member
אז ככה

כפי שכתבת, שביטויים כנגד דתיים אינם בהכרח מעידים על עוינות מובנית, כך גם התבטאויות שיכולות להתפרש כקסנופוביות בספרות הדתית לא בהכרח מעידות על הכלל. אתה מכיר את היחס לגר תושב ביהדות. אתה גם יודע שיש איסור להונות את גוי למשל (אם כי אין חיוב להעמידו על טעותו) ביהדות אפשר למצוא עוינות לעובדי עבודה זרה שאינם מקיימים שבע מצוות בני נוח. גם זאת מסיבות הסטוריות של שמירה על הדת ושמירה על חברה מסודרת. אתה גם יודע הסטוריה ומודע שהיחסים בין היהודים לגויים בגלות לא תמיד היו טובים.

פלסטיק

New member
אתה יכול לעשות משהו בוגר יותר

למצוא את ה"בעד" ו"נגד" לנסות לעשות משהו אוביקטיבי ולא חד צדדי דרך אגב תוקף הטיעון לא מאבד מערכו אם אדם פשוט נקב בו ולא מוסיף לערכו אם בא מפרופסור, החשיבות היא בטיעון עצמו.

iceviper

New member
אפרשימעון

לא הבנתי בדיוק מה אתה מחפש. אתה מבקש חומר שמראה על יחס היהדות לגויים,אבל מהתורה עצמה? אתה רוצה "להעמיק בנושא" אבל בלי "כל מיני פרשנויות"? אולי תוכל לפרט ביתר דיוק.

האמת היא שסיבכתי גם את עצמי ../images/Emo13.gif

בעיקרון אני צריך מאמרים שיסיקו מתוך מחקר על התורה שבתורה יש גזענות כלפי הגויים, לא שיבוא איזה פרופסור ויגיד שרבי X או פרשן Y היה נגד הגויים, אני צריך מישהו שחקר והסיק את מסקנותיו בעיקר מתוך התורה.

למעלה