ציינתי כבר שאני אגנוסטית?
אני לא מקבלת גם את המדע כ"דת השלטת".
הידעת - גראס טוב לעובר.
מחקר שערכו בארה"ב (ומומן על ידי קבוצה שנלחמה בשימוש בסמים) בדק את השפעות השימוש בסמים על ידי נשים בהריון על התינוקות שנולדים.
לרב הסמים מצאו תופעות לוואי קשות שנלוו לשימוש (מאסיבי) בסם מסוים על ידי האשה בזמן ההריון.
לגראס (וחשיש - אותו חומר פעיל - THC) - ההבדל היחיד המשמעותי שנמצא היה כי הילדים שנולדו מהריון כזה סבלו *פחות* מ- ADHD.
המחקר הזה נגנז.
שנים שטענו שצריכת כולסטרול אינה בריאה, מחקרים על מחקרים נעשו בתחום. הנושא הפך לעד כדי כך ברור מאליו, שבארצות הברית נוטים להתייחס לבשר אדום כאל רעל. אני, שמכירה את ההיסטוריה המשפחתית שלי ויודעת שאין ולו אדם אחד שאין לו כולסטרול גבוה במשפחה, דאגתי להבדק - ואכן, גם אני.
אבא שלי, רצה להיות רופא כשהיה קטן. לכן מעולם לא היה לנו יוד (מה שהיום נקרא - פולידין) בבית. היה לנו מרקורו כרום, היה לנו גניצאין ויולט, ומה שבטוח לא היה לנו זה בשר אדום. מגיל אפס התרגלתי לדגים, לעופות, אבל לא לבשר אדום. חלב הגיע רק במתכונת של אחוז אחד, גבינה רק עד 3%, ומיונז, חמאה, גבינה צהובה - לא היו בלקסיקון - כי המחקרים אמרו שצריך להיזהר. גם כשהילדים שלי נולדו - זה מה שהם הכירו וזה מה שהם אכלו.
בגיל 40 ששלחו אותי לעשות בדיקות, הסתבר שלא רק שהכולסטרול גבוה, גם הברזל נמוך. לא באמת פלא. שאלתי תזונאיות שאמרו לי פה אחד שהדרך היעילה ביותר להעלות ברזל היא - בשר, אדום, רצוי שמן, רצוי לא עשוי יותר מדי.
אז לראשונה בחיי התחלתי לצרוך בשר אדום, וכולסטרול.
חצי שנה אחר כך עשיתי עוד בדיקת דם. לא רק הברזל שלי עלה, גם הכולסטרול - ירד. גירדתי בראשי בתדהמה - אבל איך זה ייתכן? כל המחקרים האלו? בדקתי את בדיקות הדם של הילדים - ומסתבר שהתופעה הזו חזרה על עצמה לא רק אצלי אלא גם אצלם.
אמרתי לאמא שלי (שממשיכה, דרך אגב, לקבל התקף חרדה כל פעם שמשהו עם כולסטרול מתקרב למי מבני המשפחה) והיא סיפרה לי בתור קוריוז שאבא שלי (שהוא לא רק רצה להיות רופא אלא הוא גם היפוכונדר לא קטן) היה מתפע כל פעם שהם היו נוסעים חופשה ואוכל מה שבא לו - עוגות קרם, סטייקים עסיסיים, כולסטרול, והרבה. ובכל פעם שהיה חוזר מחופשה היה רץ לעשות בדיקת דם, ובכל פעם היה מגלה שרמת הכולסטרול שלו - ירדה. אמא שלי ייחסה את זה למנוחה שבחופשה ולירידת רמת המתח - מלהכיר את אמא שלי, חופשה איתה לא מורידה לאף אחד את רמת המתח...
אז הפסקתי להקשיב למחקרים.
לפני שנה התחילו לצאת מחקרים שאומרים ש... בעצם.... כמה שאתה צורך כולסטרול (בגבולות הסביר) בעצם.... לא באמת משפיע על רמות הכולסטרול בגוף. ואני אומרת, מחוויה וניסיון אישיים - שבעוד כמה שנים, כבר יצאו המחקרים שמסבירים איך הגוף מפצה בייצור עודף כולסטרול כשמרעיבים אותו מלקבל את כמות הכולסטרול לה הוא זקוק...
רוצה עוד דוגמאות? אני יכולה לתת לך מלוא החופן (בעוונותי אני מלמדת גם שיטות מחקר...) - אבל ברמה העקרונית -
מחקר מדעי מתחיל מניסיון אישי וסקרנות אנושית. המודלים שמנסים להוכיח באמצעות מחקר מדעי לעתים נכונים ולעתים אינם נכונים, והרבה מאד פעמים נגועים בהליכי מחקר לא תקינים, בגורמים מממנים שיש להם אינטרס שדווקא תוצאה מסוימת תתקבל ממחקר כזה או אחר - ולא תוצאה אחרת, ובהסקת מסקנות כושלת. אני לא הייתי ממהרת לבטל ניסיון וחוויה אישית מול טענה של תיקוף מדעי, במיוחד כאשר אפילו לא הבאת תיקוף שכזה.