עדיין בדיון...

VeganTickle

New member
עניין של מינוח גרידא

ההגדרה הפיסיקאלית ל"אנרגיה" ("היכולת להביא שינוי במצב מערכת פיסיקאלית") אינה זו עליה מדברים בתחומי הרפואה האלטרנטיבית. איני יודע מה מקורה של המילה אנרגיה בתחומי הרפואה האלטרנטיבית, אך יש להניח שהוא דומה למקור של המינוח "כוח" - כוח חיים - שגם הוא לא דומה להגדרה הפיזיקאלית של כוח. ועם זאת, העובדה שמדובר באותה מילה - אך משמעות שונה אינה הופכת את אחת המשמעויות לעורבא פרח. אם אתם לא רוצים לקרוא לזה אנרגיה, אלה "ענרגיה" - בבקשה. אבל מן הראוי להבין שיש איזה שניים שלושה דברים בעולם שגם המדע המערבי המופלא שלנו לא מבין בהם שום דבר. לשמחתנו, זה שהמדע לא מבין בהם שום דבר כבר אינו תירוץ לפסילה על הסף. רפואה משלימה עובדת. היא אומצה בעולם הרפואה המערבי, וגם בעולם הוטרינריה - וגם אם לא מבינים איך זה עובד - משתמשים בזה בהצלחה. בבקשה לא לזלזל. תודה

טל ר

New member
לאחר נאום מאלף זה

אנא הגדר בעבורנו "אנרגיה" כפי שמשתמשים בה אנשי הרפואה האלטרנטיבית.

אוי, כמה פעמים דיברו על זה

בפורום אמנויות לחימה... הסבר: באמנויות לחימה יפניות וסיניות מדברים על "קי" (יפנית) או "צ'י" (סינית), מושג-יסוד בחשיבה הסינית/יפנית. יש אמנויות לחימה המבוססות במידה רבה על המושג הזה ועל היכולת לפתח אותו ולהשתמש בו. זה אותו "צ'י" שעליו מנסים להשפיע בדיקור סיני. בפורום אומנויות לחימה דיברו על הנושה הזה המון. אני מביא כאן קישור לאחד הדיונים. זה שרשור שמתחיל בנושא אחר ו"גולש" לנושא "מה זה צ'י?" בהודעה הזאת. יש הרבה דעות, כולן מתייחסות לאמנויות לחימה, ולכולן מכנה משותף אחד: אין ב"צ'י" שום דבר מיסטי. אזהרה: זה דיון א-ר-ו-ך... עם קצת
, וכמה מההודעות המעניינות ביותר בו הן די למטה, אבל יהיה קשה להבין אותן בלי לקרוא הכל.

kanetil

New member
כמה נקודות מהמדעים המדוייקים...

גם אני לא מאלה שקונים את כל נושא האנרגיות, אבל המון דברים מהעולם העתיק דווקא כן מסתדרים עם דברים חדשים שמתגלים, מי יודע? אולי יום אחד נמצא כי זה נכון דווקא... ובקשר לשאלה שלך לגבי אנרגיות - אנרגיות אפשר לאגור בהרבה מאוד צורות ולמעשה רובן אגורות בצורה כזו: אחד מעקרונות תורת הייחסות זה שמסה היא למעשה אנרגיה (E=MC^2) ז"א שאנחנו יכולים להפוך מסה רגילה לגמרי - כל חומר שנמצא סביבנו - לכמות אדירה של אנרגיה (למעשה זה העקרון שעליו פועל כל נושא הגרעין - פיצוץ גרעיני, כור גרעיני, היתוך גרעיני וכו') (התהליך גם עובד הפוך - המון המון אנרגיה אפשר להפוך למסה) אבל קשה לי להאמין שבזה מדובר במקרה הזה... עוד אופציה שקיימת זה אנרגיות האצורות בתגובות כימיות פשוטות (אנרגיות חום/אלקטרומגנטיות (אור) וכו') הדוגמאות הפשוטות הן שקיות חימום (כמו בצבא) או סטיקלייטים שנדלקים כאשר שני חומרים מתערבבים. עוד אופציה זה מגנזין אשר כשהוא מתרכב עם הלחות שבאוויר/מים הוא נדלק ומשחרר המון המון אור. לא חסרים כאלה חומרים שיגיבו עם הרבה דברים אחרים אפילו עם מלחים שנמצאים באופן טבעי בעור (את בטח מכירה כל מני שמני עיסוי שמתחממים במגע עם העור) - חשוב לזכור שגם חום זה אנרגיה וועל ידי שינוי טמפרטורה חיצונית אפשר להשפיע רבות על הגוף פנימה (לדוגמא - טבילת הפנים בלבד במים קרים מורידה באופן כמעט מיידי את קצב פעימות הלב - תופעה שצוללנים חופשיים משתמשים בה המון). אופציה נוספת היא נוגעת יותר לתחום הביולוגיה - גם התאים שבגוף שלנו שומרים את האנרגיה אותה הם צריכים לשימוש זמנים בצורת מולקולות גדולות הקרויות ATP (למעשה זה מולקולה גדולה שכשמפרקים אותה משתחררת אנרגיה - כמו שאמרתי בפסקה הקודמת - שבירת קשר כימי = אנרגיה) ייתכן וקיימת איזו דרך לסנתז מולקולה זו, לערבב אותה עם נוזל ולהביאה ישירות לתאים. אין לי מושג, לא שמעתי על זה אבל אני לא מבין כל כך בתחום. אפילו אנרגיה חשמלית ניתן לאגור באמצעות כלי מאוד פשוט שנקרא "קבל", קבל כזה נמצא אפילו בכל מכשיר חשמלי שסביבנו והוא אחד מרכיבי החשמל הבסיסיים ביותר בכל מעגל חשמלי. שימי המון קבלים טעונים בבקבוק ויש לך בקבוק עם אנרגיה חשמלית מוכן. למעשה גם סוללה "אוגרת" אנרגיה חשמלית שנפלטת כתוצאה מפעילות כימית. יש עוד המון דרכים לאגור אנרגיות וכמעט לכל סוג אנרגיה כלי מתאים לאגירה, ומכול "כלי" שכזה יש דליפות זליגות וכו' אבל בעיקרון כל אנרגיה ניתנת לאגירה - העניין זה רק שאלה של כמות, יעילות, זליגה החוצה וכו' נראה לי שהבעיה העיקרית פה היא לא "להכניס אנרגיה לבקבוק" אלא להגדיר מהי ה"אנרגיה" הזו. אני לא חושב שאנחנו מדברים פה על אותה אנרגיה, האנרגיה של מדעים מדוייקים (ובעיקר תחום הפיזיקה שממנו אני בא) היא בעיקר כלי לחישוב כל מני תהליכים - מעיין עקרון אשר עולם הפיזיקה עובד לפיו (שאיפה למינימום אנרגיה ועקרון הפעולה המינימלית). כשמישהו יביא מדידות מדוייקות של האנרגיה הזו, מדידות מהימנות שניתן לחזור עליהן שוב ושוב (וזה דבר שמשום מה עדיין כנראה לא הצליחו להשיג) - אזי ניתן יהיה לחקור את האנרגיה, לאפיין אותה ובהתאם גם להחליט על הדרך הטובה ביותר לאחסן אותה. מקווה שעניתי... (עוד נושא שמציק לי זה למה האנרגיות בגוף "לא מאוזנות" אבל זה כבר נשאיר לרופאים שיענו...)

kanetil

New member
דבר נוסף קטן...

תופעה שמפליאה המון אנשים גם בעולם המערבי היא אפקט הפלסיבו. תני לאנשים תרופה למחלה ואחוז יותר גדול שלהם יתרפה - זה לא הבעיה. תני לאנשים כדור קמח (או כל חומר לא מזיק אחר) ותגידי להם שזה אקמול - עובדתית (!!!) לאחוז יותר גדול של האנשים ירד החום מאשר לאנשים שלא תיתני להם כדור כלל. על כן מונח רפואי מקובל למבחנים לתרופות זה "כפול סמויות" זאת אומרת שגם הרופא וגם המטופל לא יודעים אם הם קיבלו כדור "אמת" (תרופה אמיתית) או כדור "פלסיבו". המטרה היא לא לרפא יותר מאשר ללא טיפול כלל אלא עם טיפול דמה (שקרי). על עובדה זו מסתמכת רוב ההצלחות של הטיפולים באנרגיות למיטב ידיעתי, אבל למה זה עובד? זה כבר שאלה הרבה יותר קשה... כוחה של הפסיכולוגיה כנראה...

moran f

New member
רופאים לא מתעסקים עם אנרגיות

זה שייך לרפואה המשלימה.

שירי77

New member
צודק מסכימה עם כל מילה.

אין לי בעיה עם הרפואה המשלימה (אני אישית לא מאמינה בזה אבל זה לא רלוונטי). סתם מרגיז אותי שכדי להשמע "אמיתיים" הם לוקחים מילים מעולם המדע, כדי שההתיחסות אליהם תהיה רצינית. הם שומרים אנרגיה בבקבוק, מאזנים אנרגיה בגוף וכמובן שיש שם אנרגיה חיובית ואנרגיה שלילית (נשמע ממש מדעי לא?). לדעתי זה בדיוק כמו שדים ורוחו רעות. פעם האמניו שיש אנשים שנכנס בהם דיבוק וצריך לגרש את השד. היום כולם יודעים שזה שטויות למרותשבעצם זה דומה בדיוק לנושא ההומאופטיה והאנרגיות רק צריך להחליף את המילה דיבוק במילה אנרגיה, את המילה שד במונח אנגיה שלילית ואת המונח גרוש שדים במונח איזון אנרגטי של הגוף.

2_be

New member
../images/Emo43.gif

דבר ראשון
על שאתמול הייתם בשאר תפוז
דבר שני ברוכים הבאים לכל החדשים שהצטרפו בשרשור: kanetil ,רויטל ב א ,פרינסס מיייאו , Dark Muse, VeganTickle לא תצליחו להתחמק בלי

miromiro

New member
שאלת פלסבו-

מבלי לנקוט עמדה ולחזור על הדברים הדיי ממצאים שנאמרו פה, אודה למי שייתיחס לעניין הבא- אני מכיר באופן אישי אנשים שהטיפול ה"אלטרנטיבי" תמציות,הילינג,הומאופטיה וכו' גרמו להחמרה במצבם, עקב טיפול לא מתאים או התנגדות גופנית בתחילת הטיפול, איך זה מסתדר עם אפקט הפלסבו? שמסביר את ההשפעה החיובית, אבל אם החומר הוא פלסבו, אז הוא לא יכול לגרום להתדרדרות. שלא קרתה כתוצאה מהזנחה. ???

טל ר

New member
יכול...

שלום מירו(?), כאשר בודקים תרופה, מן המפורסמות הוא שנהוג לבדוק את אפקטיביות התרופה ביחס לפלצבו, כלומר, אם תיקח קבוצת אנשים שכואב להם, תיתן לחציים אספירין ולחציים פלצבו (כאשר איש לא ידע מי קיבל מה אלא לאחר מעשה), ותבדוק את דיווחם לגבי השיפור במצבם, תוכל להעריך את האפקטיביות של אספירין בשיכוך כאב. פחות ידוע שגם תופעות לוואי מעריכים ביחס לפלצבו, כלומר, אם אתה מעוניין להעריך עד כמה שימוש באספירין גורם לכיב-כיבה, חזור על הניסוי המתואה לעיל, ובדוק כמה מהמשתמשים באספירין פיתחו כיב-כיבה בהשוואה לכמות המשתמשים בפלצבו שפיתחו כיב-כיבה (ויהיו כאלו). טל.

Chief san

New member
מוזר לי מה שאתה אומר

שאנשים מפתחים תופעות לוואי לנטילת אספירין בעקבות נטילת תרופת דמה... אספירין גורם לכיב קיבה בגלל חוסר הספצפיות של אתר הפעולה שלו. לא מדובר בתופעת לוואי לירידה בכאב. תרופות יותר ספציפיות להורדת כאב, מעוררות פחות תופעות לוואי בקיבה. אתה סבור שבהתאם פחות נוטלי תרופות דמה (בניסוי עם תרופה אחרת מאספירין) יפתחו כיב קיבה? או שנוטלי תרופת דמה (עם תופעת לוואי אחרת מכיב קיבה) אכן יפתחו את התופעה האחרונה? אם אכן קיימות תוצאות ניסויים כפי שתיארת, הייתי מעריך שמספר מפתחי כיב הקיבה באוכלוסיית נוטלי הפלסבו, דומה למספר מפתחי הכיב באוכלוסייה שלא נטלה תרופת אמת או דמה. אפשרות נוספת (אם בכלל), המודעות הגדולה באוכלוסיה הכללית לצרבות בעקבות נטילת אספירין גורמת להופעת תופעת הלוואי בקרב נוטלי הפלסבו. אבל לא נראה לי שעוד מישהו מריץ ניסויים על תרופה כל כך מוכרת וותיקה כמו אספירין.

טל ר

New member
אספירין, פלצבו, וכיבי כיבה

אספירין אכן גורם לכיב-כיבה בעקבות פעילות ה-COX-1 שלו, לעומת ה-NSAIDs החדשים יותר, שהינם COX-2 specific. במחקרים על NSAIDs חדשים יותר, הם מושווים לאספירין (שהינו מאוד פוטנטי - ולכן עדיין עורכים עליו ניסויים - כאמת מידה לתרופות חדשות ממנו), ותופעות הלוואי שלהם מושוות לא רק לאספירין ולתרופות המתחרות אלא גם לפלצבו. האתגר הגדול ביותר הינו כמובן העדר תופעות לוואי, אולם כמעט שלא ניתן לעמוד באתגר זה. האתגר הממשי לתרופות הינן שתופעות הלוואי שלהן לא תהיינה גדולות משל פלצבו. אינני יודע על השוואה בין תופעות הלוואי של פלצבו לבין תופעות הלוואי של אי-נטילת תרופה כלל - אכן, זה יכול להיות מחקר מעניין.

Chief san

New member
אני מופתע

אני צריך לקרוא בעינים שלי מאמר שמתאר תוצאות של תופעות לוואי מנטילת פלסבו עם תואם לתופעות הלוואי של התרופה הנבדקת. ההגיון שלי פשוט לא מקבל את הטענה הזאת. איך יכול להיות שפלסבו יגרום לפריחה במחקר על השפעת Moxypen (תופעת לוואי שכיחה - פריחה) ולכיב קיבה במחקר על השפעת NSAID?

טל ר

New member
בבקשה

ראה במחקר בקישור:
...have shown these drugs to have a level of gastroduodenal injury that is similar or equivalent to that seen with placebo...​

Chief san

New member
תודה. תגובה-

"...הראו שלתרופות אלו רמת פגיעה במערכת העיכול הדומה או מקבילה לזאת שנצפית עם פלסבו.."(סוף תרגום חופשי) קראתי את תקציר המאמר. אפשר לפרש זאת בקלות בצורה הבאה - רמת פגיעה דומה לזו של פלסבו = אין פגיעה מיוחדת במע' העיכול כתוצאה משימוש בתרופות ספציפיות להפחתת דלקת. הנחת היסוד הנסתרת היא שלתרופת פלסבו (חומר הידוע כחסר השפעה על הגוף ומכאן בחירתו כתרופת סרק) אין תופעת לוואי. שים לב לתמיהה שעלתה בתגובתי הקודמת.

Chief san

New member
לכאן או לשם

יתכן והשאלה שלך סובלת מהכללה. קראתי פה דיון מעניין על הסיכוי למצוא מולקולה של חומר מסוים במים מדוללים. כנראה שהיא לא שם (המולקולה) אבל זה לא מעיד על כל הטיפולים שנמצאים תחת כנפי המושג המכליל בעליל "אלטרנטיבי". כל טיפול יכול להיות בר השפעה או שלא. אם נתעלם לרגע ממה שנראה כמו חולי בסיסי ב"בריאות משלימה" - העדרם של מחקרים עשויים כהלכה - ניתן יהיה להעריך שטיפול, במידה והוא פוטנטי, יכול להשפיע לכאן או לשם. גם חסידי תפיסות החולי האלטרנטיביות יסכימו שיכול להיות עודף או חוסר בגוף (תקרא לזה חומציות, תקרא לזה מספר כדוריות דם לסמ"ק, תקרא לזה חום או לחות או רוח רפאים זה לא משנה). טיפול פוטנטי יעלה או יוריד וטיפול לא מתאים עלול להזיק. מבחינת פלסבו, יתכן אפקט שלילי. בן אדם שמאמין בסיכויי החלמתו, לפעמים יחלים יותר מאדם חסר אמונה. בן אדם שמאמין שאין סיכוי להחלמתו, לפעמים יוחמר מצבו יותר מאדם חסר אמונה. לצערי אין לי סימוכין מלבד תצפיות אנקדוטליות רבות והפניה למאמר בעניין (אפקט פלסבו שלילי) שלצערי אבדה לי. אם אני אמצא אני אביא.

למעלה