כבדהו וחשדהו!

sailor

New member
אם כבר, לפי ניקוד ר"ת בגבעת רם

צ"ל שִכְפץ (שכבת פצוץ), גם אם השם שכפץ כיום הוא השאלה ממשהו שכבר לא משתמשים בו.

trilliane

Well-known member
מנהל
אשמח אם תפנה אותי להחלטת אקדמיה שקובעת זאת.

sailor

New member
לא אמרתי שיש

הסקתי מר"ת אחרות. לא שזה מצליח להם, אבל הם מנסים.

trilliane

Well-known member
מנהל
אם כך, אשמח אם תפנה אותי לדוגמאות

שעליהן אתה מבסס את מסקנתך (כי אני לא מכירה כאלה, וזה לא ממש מסתדר לי).

sailor

New member
באתר החדש והלא ידידותי שלהם

ממש לא בא לי לחפש, זכור לי גם מרש"ע וגם מקריאה שהנטיה לנקד שהנטיה היא לנקד ר"ת בנקוד קרוב ככל האפשר למלים המרכיבות אותן.

trilliane

Well-known member
מנהל
האתר דווקא ידידותי למדי. אם תרצה עזרה בניווט

אשמח לעזור. זו ההחלטה שמתייחסת לניקוד ר"ת: http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/GrammarDecisions/terminologyOrdinance/Pages/Ch4D034.aspx כפי שתוכל להיווכח, אין כלל שקובע "לנקד בניקוד קרוב ככל האפשר למילים המרכיבות אותן". למעשה הכלל הוא: "במקום שהדבר אפשרי ינוקדו ראשי התיבות על פי משקלים עבריים." "שכפץ" נהגית בפי כל בתבנית* נפוצה לשמות מרובעים בכלל ולבעלי מקצוע בפרט: בַּלְדָּר, זַמְזָם, תַּרְוָד, שַׁדְרָן, רַקְדָן וכו' ולא מוכרת לי התנגדות של האקדמיה לכך או איזושהי קביעה לשנות לה את ההגייה. ---------- * אני משתמשת במיוחד ב'תבנית' כי לא כולם אותו משקל, אבל זה לא עקרוני לנקודה שלי.

sailor

New member
למרות הנטיה שלהם להכחיש שינויים מסוימים

בפרסומים של תיקוני לשון לפני כ-50 שנה ניקדו דִוְ"ח ורק אח"כ שינו ל-דוּ"חַ והיו עוד דוגמאות דומות.

trilliane

Well-known member
מנהל
אז? מה הקשר לפרסומים לא עדכניים מלפני 50 שנה?

sailor

New member
בניגוד לך, רוב האנשים לא עוקבים

אחר החלטות ופרסומים חדשים וזוכרים את אלה שהופצו בתפוצת נאטו בכלי תקשורת שונים.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני לא עוקבת, אני בודקת אם וכשאני רוצה לדעת.

ואף אחד לא מצפה ממך לעקוב באדיקות. פשוט נראה לי סביר שלפני שאדם קובע בנחרצות ש"על פי האקדמיה כך וכך" עדיף לבדוק אם הדברים נכונים ועדכניים ולא להסתמך על מידע מלפני 50 שנה.

sailor

New member
לא מלפני 50 שנה

אלא מתפרש על פני 50 שנה. וברש"ע שלא קימת כל כך הרבה זמן שחו בענין ביטוי ראשי תיבות וככל הידוע לי הם כן בודקים התאמה להחלטות בגבעת רם.

trilliane

Well-known member
מנהל
אכן, לפי מאגר המונחים של האקדמיה 53 שנה...../images/Emo8.gif

לא נתקלתי מעולם בניקוד 'דִוְח' או בהגייה כזו, והנוטריקון בשימוש כבר שנים רבות. מוזר לי שהאקדמיה בחרה לנקד כך בעבר, זה לא מסתדר לי הגיונית. חיפוש במאגר המונחים מצא לי את הערך: דִּין וְחֶשְׁבּוֹן, דו"ח [קרי דְּוַח, ר' דְּוָחִים] במילון חשבונאות: פנקסנות (תש"ה), 1945 (זה עוד מימי ועד הלשון). בהמשך האקדמיה אכן שינתה את הניקוד, וזה פרסום עדכני יותר: דִּין וְחֶשְׁבּוֹן שְׁנָתִי, דוּ"חַ שְׁנָתִי [מונחי דיני חברות, תשי"ח] מילון משפט (תשי"ז, תשי"ח), 1957. אז לפי התיעוד הזה (ואין שום הכחשת שינויים, במאגר מצוין במפורש שחל שינוי בניקוד) מדובר ב-53 שנה.
ליתר ביטחון (מחשד לקונספירציה ו"הכחשת מידע"
) בדקתי גם באב"ש שלי (1972) וגם בו מנוקד 'דּוּ"חַ'. לסיכום: * לא מצאתי עדות ל'דִּוְח' אלא רק ל'דְּוַח'. * השינוי בניקוד נעשה לפני עשורים רבים. * מותר לאקדמיה לעדכן החלטות במרוצת השנים (ואף רצוי שתעשה זאת). * בכל מקרה, הן הניקוד שהציע ועד הלשון והן הניקוד שקבעה האקדמיה לאחר מכן אינם על פי הניקוד של המילים שמרכיבות אותן. נ.ב. אין לי מושג מה זה רש"ע, אבל אולי הגיע הזמן שמישהו יעדכן אותם?

trilliane

Well-known member
מנהל
"רגע של עברית" קיימת כבר כ-30 שנה.

עבורי זה די הרבה זמן...
ודאי שהפינות מוגשות בהתאמה לקביעות האקדמיה, אבל האקדמיה אינה קופאת על שמריה, ומן הסתם פינות ישנות כבר אינן עדכניות. נשמע לי מוזר ותמוה שרש"ע נאמר שניקוד ר"ת הוא בהתאם למילים שמרכיבות אותן, כי העובדות בשטח (הן הניקוד והן החלטות האקדמיה) מראות אחרת. יכול להיות שפירשת את הנאמר באופן לא מדויק? קשה לי להתייחס לנאמר בלי לדעת בדיוק מה נאמר.

trilliane

Well-known member
מנהל
סליחה, זה נכון ל-2001. ../images/Emo163.gif. אז כמעט 40 שנה

רש"ע כינויה של רגע של עברית בטור לענייני לשון

של משה זינגר בידיעות אחרונות, לפני כ-500 שנה. ידע אישי, 500 ל"י.

למעלה