יש לי שאלה

חי אדר

New member
בראשית ברא

אכן אני מסכים עימך לגבי ספרו של אביעזר. לטעמי הוא אפולגטי בדיוק באותה מידה כפי שדעת אמת מגייסת את המדע לעשיית נפשות. לטעמי זה שיטה לא נכונה כלל. אבל מה לעשות כשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהן שונות.

זה בדיוק העניין!

רוב המאמינים מאמינים שהתורה היא דברי אלוהים חיים ושלא יכולות להיות בה עובדות לא נכונות. אביעזר נמנה עליהם. רובם גם מאמינים שחז"ל ניחנו ברוח הקודש, ולכן לא יכולים להגיד דברים לא נכונים. באים כלמיני אנשים ומראים כמה ה"גילויים החדשים של גדולי המדענים" מתאימים לחז"ל. בגלל זה, באים דעת-אמת לסתור את הבסיס של האמונה הזו. התורה טועה, וחז"ל טועים. דברי דעת-אמת אינם מכוונים לליבוביצ´יאנים, אלא לשאר 99.99999 האחוזים של המאמינים.

אין שום פילוסופיא

אין שום חובה לשמוע אל המחוקק!!!!! אנשים קבעו חוק וברגע שהם צברו כח הם יכולים להפעיל עליך את החוק הקיים. בדרך כלל במדינות דמוקרטיות החוק אמור-ככל האפשר-להיות לטובתינו, וחוץ מזה אין שום דבר יותר מכך, שום פילוסופיא אינה יכולה לחייב דבר. אתה מזכיר לי את הוויכוח שהיה לנו בכולל לפני הרבה שנים בנודר לקיים מצווה שאין הנדר חל כי אין שבועה חלה על שבועה, כי אנו מושבעים ועומדים מהר סיני לקיים את המצוות, ונשאלה השאלה, מה התוקף של שבועת הר סיני, הרי כל התוקף של שבועה היא מכח התורה אבל איך אפשר לחייב אותי על שבועה שנשבעתי לקיים את התורה, הרי אני יכול להגיד, שאין ממש בשבועה זו. והיה מי שתירץ שהיות ושבועה זה דבר שגם הגויים מקיימים אותו ממילא מוכח שזה דבר שהשכל מחייב לשמור את השבועה שלך ולכן יש חובה שכלית לקיים את השבועה הזאת של הר סיני, בלה בלה בלה. איך שהאמנתי פעם בשטויות הללו.

חי אדר

New member
בין תאוריה לפרקטיקה

ייתכן שמבחינה עיונית אין חובה להישמע למחוקק. אך בפועל הפרת החוק גוררת עימה סנקציות עונשיות הגובלות בשלילת החירות. ויתר על כן, המחוקק קובע כי אי ידיעת הדין אינה פוטרת מעונש. כלומר, גם פעולה שנעשתה בתום לב ומבלי ידיעה כלל, אינה משמשת עילת הצדק לפטור את האדם מעונשו של החוק.

ניסוי מחשבתי מועיל

בכל פעם שמתעוררת לך שאלה מתחום ההיגיון או המדע על מה שכתוב בתורה, או על מה שחז"ל פירשו בתורה או סיפרו לנו, עשה את הדבר הבא: קרא סיפור או שניים מהמיתולוגיה היוונית, קטע מאילי דת ההינדו, קצת ממעשי האלים הנורדיים מצפון אירופה, וראה האם שאלותיך מתאימות גם על המסורות האלו? לסיפורי המיתולוגיה היהודית יש תוקף זהה!!!!

דידית

New member
מיתולוגיה יהודית

דמיינו לעצמכם את תאילנד שפעם בשנה לוקחים שם 3 חתולים אבא חתול, אמא חתולה ותינוק חתול. החתולים חיבים להיות בצבע לבן! כל בן אדם לוקח אותם יחד ומסובב אותם מעל הראש 5 פעמים תוך כדי מלמול. אחר כך שמים את כל החתולים בארגז קטנציק, שוחטים אותם ואוכלים אותם. מצחיק? מוזר? מרושע? אוילי? קחו את מנהג הכפרות שלנו. תרנגולת נקבה לנקבה, זכר לזכר, שמים אותן צפופות יחד בכלוב (נשבעת לכם ממחזרים אותם מאחד לאחד מענין כמה כפרות תרנגולת אחת יכולה לסחוב:) תלכו לבני ברק פעם אחת לכפרות תריחו את הריח תראו את הדבקות שהם מסובבים תרנגולות על הראש! תדמינו לרגע שהתרנגול זה חתולה. והנה יש לנו תאילנד. והמלצה קטנה: תכוונו חזק כדי שכל העברות שלכם יקפצו ישר לתרנגולת. דידית. <חושבת שצדקה אפשר לתת גם עם כסף לא צריך לאמלל תרנגולת על הראש בשביל זה> <<קוראת לאתאיסט לכתוב את התאוריה שלו>>

תיקון טעות

במשפחת החתולים המדוברת יש 4 חתולים לא רק 3: אבא חתול,אמא חתולה,ילד חתול וכלב חתול.

חי אדר

New member
כפרות וקרפדות

מנהג הכפרות הוא אכן מנהג בעל השפעה אלילית ויצאו כנגדו עוררין.

נענה לקריאה

שמישהוא יסביר לי למה? למה מנהג כפרות - לסובב מעל הראש תרנגול או תרנגולת לבנים לפנות בוקר - הוא יותר מוזר/מצחיק/אלילי מאשר המנהג לכרוך על היד והראש אחרי זריחת השמש חתיכות עור של פרה מתה? אולי כי לזה אנחנו רגילים יותר?

ושלא נתחיל אפילו לדבר על ....

... הקורבנות. אני מכיר בן-אדם מבוגר, דתי מאמין, שנהנה מאוד לקרוא על סדר העבודה בבית המקדש. למה ? לדבריו - זה נורא פגאני, וזה מה שמסב לו הנאה. ואם בקורבנות עסקינן, אני רוצה להעלות עוד עניין: עקידת יצחק. אצל הוגים יהודים (ונוצרים) רבים, בגלל עקידת יצחק אברהם נחשב לאביר האמונה. הבנאדם היה מוכן להקריב את בנו יחידו בגלל שאלוהים אמר לו כך. מצד שני, תמיד יש זעזוע נוראי מטקסים אליליים, שגם בהם הורגים ילדים בגלל שהאל אמר לעשות כך. אברהם לא היה יוצא דופן בתקופתו. (אני ממשיך בצורה אסוציאטיבית:) אנחנו מזדעזעים מגילוים אכזריים של האיסלאם, אבל עדיין קוראים בשקיקה את ספר יהושע, ואת פרשת "זכור", שהם הרבה יותר אכזריים מהאיסלאם הקיצוני ביותר. <"תמחה את זכר עמלק מתחת לשמיים לא תשכח" (מיין קאמפף היהודי)>

חי אדר

New member
ההבדל

הבעיה אינה על עצם הפעולה, אלא על המשמעות המאגית המיוחסת לה. מבחינת הפעולה עצמה גם לעלות להניח זר פרחים על קבר ואף עצם טקס הקבורה הוא אלילי ביסודו. וכמו כן חגיגת ימי הולדת יסודם ושורשם בתפיסה פגאנית לפיה עם לידתו של האדם מתלווה אליו צל, ומדי שנה ביום ההולדת יש להכין נרות ועוגנה לכבד את הדמות כדי שתגן ותציל אותו. ומכאן איחולי המזל"ט.

אבל גם בקרבנות ובתפילין!

יש בקורבנות גם המון מאגיה ומיסטיקה. אני מניח שגם בתפילין יש אלמנטים מאגיים ומיסטיים.

חי אדר

New member
תלוי

מאגיה ומיסטיקה אינה מופיעה כלל במסורת ההילכתית. אם כי אני ער לכך כי בתפיסות קבליות יש גישה כזו. אך זה כבר עניין אידיבדואלי. זה קשור גם לשאלה מהי מטרת המצוות האם נועדו לאל או לאדם. גישה הגורסת שזה לאל בוודאי תיה נושקת לתחום המאגיה. אך ברור כי חכמי ההלכה דווקא נאבקים נגד תופעות אלו. כפי שרואים מהרמב"ם הגר"א הנודע ביהודה ועוד.

מצויה גם מצויה

ישנה השפעה של הקבלה על ההלכה הרבה מעבר למה שניתן לשער. פשוט המון. אני ממש מעריך את גישתך, אבל אינך יכול לטעון שזו הגישה המקובלת של היהדות, גם לא בעבר.

מוטלה1

New member
הגר"א נגד מיסטיקה?

הגאון מוילנא שזכה ואני מיוצאי חלציו, (ר´ חיים מוואלזין אמר שיש השפעה עד דור עשירי, כנראה לכן אני יוצא בשאלה...) אמנם התנגד למיסטיקה שבחסידות, אבל הוא עצמו הכניס הרבה קטעי קבלה. למותר לציין את שאמר על הרמב"ם, שסלידתו מעין הרע וכדומה, היא מכיון שהפילוסופיה בילבלה את דעתו. או כמו בתרנגולות לכפרות שהבית יוסף סובר שהדבר אסור מפאת חוקות הגויים. והאר"י סבר שיש לעשות בתרנגולות. והגר"א הכריע, כן לעשות בתרנגולים. או שאמר שאע"פ שהנחשים של ימינו אינם מטילים את ארסם במים (למיטב ידיעתי, והיא זעומה הם אף פעם לא הטילו ארס במים.) בכל זאת אין לשתות מים מגולים כי יש בכך טעמים נסתרים. וכן היה מקפיד באוכלין ומשקין שהיו מתחת למיטה ששורה עליהם רוח רעה. בכלל. ספר מעשה רב עמוס בהנהגות מטופשות שרק ספר חסידים מצליח להתחרות איתו בכמות השטויות. בספר חסידים כתוב שמי שמתגלח בתער, לאחר מותו יעלו עליו פרות. (אני נזכר שאבא שלי הקריא את זה בהתרגשות.) או האיסור לשחוט אווזים בחודש שבט, אלא אם יאכל השוחט חתיכה מהאווז הנשחט שאז מותר. (וזכרוני כד הוינא טליא, שתליתי בליל ר"ח שבט בחדר האוכל של פונובי´ז הודעה בכהאי לישנא. אסור באיסור חמור לאכול אאוזים בחודש שבט. והציבור שראה את זה למחרת געה מצחוק עד שנודע לו מה המקור.) כך שלומר שהגר"א היה נגד מיסטיקה זה קצת מוגזם. פקארט, בגללו אנשים ריאליים לחלוטין כמו סבי שיודעים את הרמב"ם מילה במילה בע"פ נזקקים לעשות שטויות כי כך הגאון מוילנא אמר.

מלחמת יוחסין

מוטי, אתה צאצא של הגאון מוילנא? אוקיי, ואני צאצא של ר´ יחזקאל לנדא, הנודע ביהודה.

מוטלה1

New member
אוהו, אז אנחנו מכוסחים../images/Emo67.gif

כי סבי מהצד השני (לא אחשוף את שמו כדי של יזהו אותי) כשהוציא את סיפרו, הנודע ביהודה היה משתמש בזה כדי להניח את רגלו עליו.

למעלה