הערות.

Pure logic

New member
יש אמת אבסולוטית איפשהו.

לעולם לא תמצאו אותה. אתם יכולים לחפש אבל גם אם במקרה כן תמצאו - לא תדעו שמצאתם.

אמרת בהודעה למטה

"אני חושב שאני צודק, אבל לא בטוח שאני צודק. ישנם אנשים וזה מאוד עצוב שבטוחים שהם צודקים ושהם יודעים הרבה בעיקר על אחרים." ופה אמרת בבטחון שלא נמצא אף פעם את האמת, ולא נדע שמצאנו כשנמצא אותה. רק הצבעתי על הדיסוננס שעולה מההתנגשות של שתי האמירות. אלא אם כן אני לא הבנתי אחת מהן - ואז, עמך הסליחה.

Pure logic

New member
וואו....

לא ציפיתי שיתווכחו איתי על זה.... חשבתי על זה וזו אכן סתירה, אלא אם אני טוען שזו דעתי. יכולה להיות לך דעה אחרת - להרבה אנשים יש. ו.... אני מתקן את עצמי לא נדע אם נמצא את האמת.

יש להבחין בין אמת ובין ידע.

אפשר לטעון שאין ידיעה אבסולוטית. גם טענה זו שגויה, אבל לפחות יש לה משמעות. אבל אמת לא אבסולוטית זה כמו משולש עם ארבע צלעות. זה מושג חסר משמעות. אמת, מעצם מהותה, חייבת להיות אבסולוטית, אחרת איננה אמת כלל. ידיעת האמת זה עניין אחר. אבל יש גם ידיעה אבסולוטית. אני יודע, באופן אבסולוטי, שאני קיים. בכלל, כל ידיעה בלתי אמצעית היא אבסולוטית: המחשבות, התחושות, ההווה - כל אלא הם מעל לכל ספק.

Pure logic

New member
קבל תיקון.

אתה יודע שמוחך קיים. אתה יכול להיות כרגע מרחף באיזו צנצנת במעבדה ומדמיין את כל זה. אתה יודע שאתה כהגדרת אישיות ומהות קיים. וזה בערך הדבר היחיד שאתה יודע.

קבל תיקון

קודם כל, אני לא יודע שמוחי קיים אלא שתודעתי קיימת. מוח הוא אובייקט חומרי, וכל מה שאנו יודעים על אובייקטים חומריים זה תיאוריות. ואני גם יודע שכל חוויות החושים שלי קיימות. אני לא יודע עם חוויות אלו מעידות על קיום עולם קונסיסטנטי המנותק מהם, אבל אני יודע מה אני חש. אני גם יודע מה אני חושב. ואני יודע שעכשיו זה עכשיו. בקיצור, כל מה שהוא עולמי הפנימי ידוע לי בוודאות. כל מה שאני מגדיר כמציאות חיצונית זה מודל תיאורטי.

Pure logic

New member
אתה לא יודע שמה שאתה חש הוא אמיתי.

אתה יודע שאתה חש זה כן. ד"א התיקון התקבל אתה צודק - תודעתך קיימת.

מה פירוש "אמיתי"?

אני יודע שאני חש במשהו. התחושה היא וודאית. ה"משהו" הוא תיאוריה. זה הכל.

נהדר! אם המחלוקת היא סמנטית

אז אין מחלוקת. אבל גם ידיעה אבסולוטית יש לדידך. מעבר לידיעות הסובייקטיביות, שמקבלות עבורנו משמעות אבסולוטית - אילו עוד ידיעות נכללות תחת הכותרת "ידיעות אבסולוטיות"?

ידיעות אבסולוטיות הן

א) ידיעה בלתי אמצעית - הידע שלי על קיומי, תחושתי, רצונותי, מחשבותי וכו'. ב) ידיעות המבוססות על הסקה לוגית בלבד (כלומר טאטולוגיות). חוץ מאלו יש גם ידיעה שאיננה אבסולוטית אלא אמפירית, המאופיינת על ידי הסתברות. ככלל, ידיעה כזו ערכה רב ככל שהסתברותה גבוהה יותר. הלגיטימיות של עמדה מסויימת נגזרת מכאן. מי שמתעקש על ידיעה שהסתברותה נמוכה איננו אדם רציונלי. זה לא שאין לו זכות לדעתו, אלא שאין הוא יכול לצפות מזולתו ליחס רציני לטענותיו.

אם כך,

כפי שחשדתי בהודעתי הקודמת - אין בינינו מחלוקת. רק הערה קטנה כדרך בכל זאת: "מי שמתעקש על ידיעה שהסתברותה נמוכה איננו אדם רציונלי. זה לא שאין לו זכות לדעתו, אלא שאין הוא יכול לצפות מזולתו ליחס רציני לטענותיו" אם מה שהיה מנחה אנשי מדע פורצי דרך הוא הכבוד שהם צפויים לקבל מזולתם, או לפחות הכבוד מזולתם בסביבת ההווה המיידית שלהם (אני משערת שהם ראו רחוק מזה), היינו עדיין מאמינים שהעולם שטוח ועומד על צבים. הזולת או הרוב לא תמיד צודק. לפעמים הוא טועה מרות.

preacher

New member
אאאא...

מהי ההסתברות שהעולם עומד על צבים? מה ההסתברות שהעולם עגול?

לא דיברתי על כבוד

כמובן, ראוי לכבד כל אדם, יהיו דעותיו מגוכחות ככל שיהיו. אבל לא נובע מכאן שצריך להתייחס ברצינות לכל רעיון מנותק מהמציאות ומההגיון. גם מדענים והוגים פורצי דרך עשו זאת מתוך רציונל ברור, אם כי קונטר-אינטואיטיבי לעיתים. על טענה להסתמך על יסודות אמפריים או פילוסופיים ברורים ולוגיקה תקפה. משאלות לב, מסורת אבות, חלומות וחזיונות אינם יסודות כאלה ועל אדם רציונלי להתעלם מהם.

למעלה