ליליה - למה ילד שלא הולך לבי"ס הוא
בהכרח מנותק וחסר כלים חברתיים? עם זאת, כמו שנכתב כאן, ילדים לא תמיד גדלו במסגרות נוקשות (נוקשות לאו דוקא מבחינה חינוכית, אלא מבחינת ההגדרות: גיל הילדים, שעות שהות רבות ומוכתבות מראש, מספר ילדים בקבוצה). בעבר ילדים גדלו במסגרת משפחתית רחבה שהיא הרבה יותר מגוונת. היום, כמובן, זה בדר"כ לא ריאלי לשאוף למסגרת כזו, המשפחות הן גרעיניות יותר ולא חיות במסגרת מורחבת. אבל האם דווקא המסגרת ה"ממסדית" היא החלופה הטובה ביותר? האם רק שם ניתן ללמוד התמודדות אמיתית עם החיים? לטעמי דווקא מסגרת ביה"ס היא מסגרת שבה יש התמודדות מנותקת מהחיים האמיתיים במידה מסוימת - הרי החיים לא מורכבים ממסגרות דמויות בי"ס דווקא, אלא ממסגרות רבות ומגוונות, וכל אדם מוצא את אלה המתאימות לו (או שלא, אבל זה כבר סיפור אחר...) ובנוסף, האם כל ילד מרוויח מהתמודדות כזו? האם הילדים שלא מצליחים למצוא את הכלים להתמודדות ויוצאים מהמסגרת חלשים יותר, מדוכאים או פגועים הם בהכרח מיעוט? וגם אם כן, גם אם הם מיעוט, האם לא נכון לחפש אפשרויות נוספות, פתרונות נוספים שיתנו מענה גם לילדים האלה? הילדים שלי נמצאים במסגרות - בי"ס וגן. שניהם מסתדרים יפה, חברותיים ושמחים ללכת למסגרת. אבל אצל שניהם החברים הטובים באמת - הם בני משפחה ובני חברים שלנו. אצל ביתי הגדולה, שהיא בכיתה ב', החברות הטובות ביותר הן בת אחותי ובת של חברתי הטובה, שתיהן גדולות ממה (בכיתה ג' ו-ד'), אצל בני בן ה-4 בת אחי בת ה-6. האם הם לא היו לומדים "יחסי אנוש" גם מקשרים אלה ודומים להם? האם רק במסגרת המוסדית, שבה יש מאבק מתמיד על מקום חברתי בין הילדים (ואני לא מדברת בכלל על אלימות או איכות המערכת) יש אפשרות ללמוד את הדברים הללו, ולצאת אדם שיש לו יכולת להסתדר בחיים? גם אם המשפחה המורחבת היא כבר לא הפתרון (והיא לא), האם נסיון לחפש פתרונות אחרים, מתאימים יותר לחלק מהאוכלוסיה, הוא בגדר פחדנות? למה בכל מקום ונושא אחר, כפי שאני קוראת בדברייך, את מוכנה לצאת חוצץ נגד המערכת בכדי לשנות אותה, ודוקא כאן את מקבלת אותה ללא עוררין כאפשרות היחידה?