המשך.....
עיינתי ברמב"ם, קראתי שוב את "הגיונות" של דקארט, (אחרי שכשקראתיו לראשונה הפסקתי כי קוממה אותה ההקדשה לראשי הכנסייה). נחשפתי לפילוסוף גדול (שכבר המליצו לי עליו אך כששמעתי שהיה דתי זנחתי אותו) הלוא הוא פרופסור ישעיהו לייבוביץ' ז"ל. קראתי כמה מאמרים שלו. בין היתר הוא כתב שהמדע והדת לעולם לא סותרים, כי התורה אינה ספר היסטוריה, מדע, מוסר או כל דבר אחר. היא קדושה והשאר זה חול. כמו שמי שמאמין פשוטו כמשמעו מוקע כקראי, כך אסור להבין שבעה ימים כשבעה ימים, המהות שונה לחלוטין. בשפה אריסטוטלית הבנתי את זה כאילו המדע הוא הסיבה החומרנית והתיאולוגיה היא הסיבה הצורנית. העובדה שהכיסא שאני יושב עליו עשוי מעץ, לא סותרת את העובדה שהוא נועד לישיבה, או שהוא תוכנן בצורה זו או אחרת. זה ה"איך" וזה ה"למה" ושאר דברים כה בסיסיים, יחד עם "אלוהים או הטבע" של שפינוזה, יחד עם הצורה האריסטוטלית הטהורה, ההכרח שיהיה יש אינסופי, ראשוני ונצחי (וגם אם תאמינו במפץ, בריאתנות, או מטריקס- תמיד היה משהו לפני, או משהו אחד), אפילו קונספטואלי. ליבוביץ' הבהיר לי היטב שההשגחה הפרטית באה מצד האדם- דהיינו המצוות כשלעצמם. אם אלוהים זה הכל. פשוט מילה אחרת לקיום, למוחלטות של החוויה והאנתולוגיה, הידועה הקבועה והבלתי נפרדת, שהכרח כי קיימת, אז כיצד אפשר ליחס להוויה הזאת דיבור עם אדם? תקשורת עימו בשפתו? ועוד כאלו דברים מטורפים? קראתי את הרב סלובייצ'יק (בעיקר את "איש ההלכה" שלו אז) וככל שהעמקתי ראיתי את הגאונות והכבוד לפילוסופיה ולמוסר במקום הזה. מצאתי עומקים מרשימים מאחורי גבעות שלמדתי לשנוא ולהתרחק מהן. ראיתי בפילוסופיה כיצד רבים מדברים על דרגת ההכרה העליונה, הרגשתי בספרות את ה"אם הקוסמית" של הסה, האחדות של בודהא, את הרוח הכללית הנושבת מכתבי הסופרים הרוסים והגרמנים. אם אלוהים זה הכל, איך הוא יכול להתערב במשהו? זה היה צעד חשוב. הבנתי שאלוהים זה לא בהכרח מה שמיחסים לו. שהאתיאיסט ממהר לצייר את האל כאיזה קשיש נרגן, רק כדי שיוכל להרוג אותו ביתר קלות. מה עוד שהעמדה שהפוזיציה האתיאיסטית מרמזת לדבר שאינו אפשרי- א-תיאיזם מרמז על שלילה של משהו, שאנו טוענים שאין אפשרות להוכיח קיומו? כשהאתיאיסט כן נחשף לעומק של משמעויות - ליבו סוגר את שערי מוחו. גאוותו מסמאת. יהדות, נצרות או כל דבר אחר, לא מייצגים את המושג אלוהים- אלא אם אני בוחר לתת בידם את הכוח הזה. אז אולי אשתמש במילה אחרת? לא. אלוהים בגימטריא זה טבע (גימטריות דוחות אותי אך אני מייחס להן חשיבות רק כתזכורת עוקצנית לנחוצים). בכל מקרה, העמקתי בתוכי וראיתי שעליי להעמיק בדבר ולהיות פתוח ואמיתי עם עצמי אם ארצה להמשיך לרמוס את היהדות- גם אם החלטתי להפסיק לכתוב את המונח אלוהים- כי הבנתי שיש בו משמעויות עמוקות יותר מאשר אלו של אנשי הדתות. הגעתי למכון בינלאומי ללימודי יהדות ותיאולוגיה ברמה גבוהה בירושלים. חיכיתי שם במשך כמה דקות והסתובבתי. שמעתי צעקות של צעירים בוקעות מהחדר הסמוך. נכנסתי לחדר הסמוך, שהיה מין בית מדרש קטן, וראיתי שתי בחורים צעירים- יפים וחכמים לפי מראם ושיחם- רבים אחד עם השני כשהם אוחזים בספרים. הם רבו על כל מיני אפשרויות לוגיות בפתרון איזו בעיה. אחרים דיברו על ענייני מסור באותה להיטות ושקידה. הרגשתי כאילו הגעתי סוף סוף לאקדמיה של אפלטון. תמיד העציב אותי שאין בידי לדבר עם רוב בני גילי על נושאים שברוח, לא שחסכתי מעצמי הדוניזם- אבל השתוקקתי לאותה אווירה יוונית קדומה שמשרה אפלטון, בה אנשים מתווכחים בלהט על משמעות החיים, כיצד לחיות ומדוע, מהי המידה הטובה ושאר שאלות קיומיות- שהקיום האנושי דורש את פתרונן. ראש הישיבה, אמריקאי צעיר ומצליח, זקן קצרצר, כולו היה רווי בתרבות המערב כמו גם ביהדות. כל אלו העמיקו את הפתעתי. היהדות כבר לא הייתה מקום בו פרימיטיביים, אחוזי ייאוש עיוורים, אנשים שעצלים מחשיבה וכו'- יש עומק, יופי ואנשים שמחוברים למציאות בקטע הזה. לא אלאה בסיפורי. נשארתי שם כשנה, גר, לומד, אוכל וישן יחד עם כחמישה עשר חברה, רובם מארה"ב, בגילאי 25-32 לרוב. הללו היו מיוחדים ומבריקים: אחד סיים לימודי רפואה ובא ללמוד קצת לפני הסטאז', נגן בכינור בפילהרמונית, חבר'ה שסיימו את האוניברסיטאות הנחשבות בעולם והתמקמו מבחינת קריירה- אני מצטער שאני מתאר כביכול את הקליפה, אך בשל הזמן והמקום, זה מתמצת את מה שאני רוצה להעביר: שכל אחד שם היה אדם חושב, עצמאי, כישרוני, שבדרך כלל הסתכסך עם משפחתו וידידיו כשהגיע למקום- בריות מבריקות וחזקות (לא מסכנים או בורים שטופי מוח- אלא ההפך המוחלט). אורח החיים הזה, הסוקרטאי משהו, עשה לי טוב. למדנו גמרא, השקפה, מוסר, פילוסופיה, הלכה, אורחות ועוד שלל נושאים, על ידי רבנים, פסיכולוגים, תיאולוגים ומרצים, שהציגו גישות מנוגדות, שלמדו ולימדו במקומות שאני חולם להגיע אליהם כמבקר. אני, עם כל הגאווה המנומקת שלי, כל הידענות המופלגת, כל הבוז הגלוי לדתיים- כיצד אתמודד עם אנשים כאלה, שבקיאים ביוונים, בגרמנים, בצרפתים, בחוכמה כולה על רזיה? שלימדו בMIT ובהארוורד? הוגים כלייבוביץ' ז"ל? להם אשלח לינק ל"לנשק את התחת של יחזקאל"? הייתכן שהייתי כה שטחי וקטנוני? אני לא מדבר על אותם רבנים מחב"תים. הללו נחשבים ככופרים ועובדי אלילים במקום שלמדתי בו.