שלום

אתה אומר דברים מאוד קשים

ואני צריכה לחשוב על זה. אתה בעצם מערער את הדבר הקדוש ביותר אצל חבדניקים. אתה בעצם מבטל את הבסיס לכל החיים החבדיים - האקסיומה המובנת מאליה - שהרבי אינו כמו כל אחד אחר, אלא רב"י - פרק ב תניא. ואז אתה באמת מבטל כל אופציה שיש בחסידות אמת. ואני צריכה להחליט עד כמה אני מסכימה איתך.

rigoletto111

New member
כן, כבר היה לנו פה אחד שהפסיק

להאמין באלוהים, אבל איכשהו כנראה שהמשיך להאמין ברבי, והיא שהחזירתו למוטב. תאמיני לי שרק בזכות זה יקבל הרבי מלובביץ' עוד שטיקעלע מהלוויתן, לעתיד לבוא

סלסרו

New member
ברור מאיליו שהרבי הוא כאחד האדם

זו דוגמה ל"אקסיומה" החסידית שאין שום סיבה הגיונית לקבלה. למה שנחשוב שהוא נשמה כללית? למה בכלל שנחשוב שיש דבר כזה "נשמה כללית"? איך יודעים למי יש את הנשמה הכללית הזוֹ? למה שנחשוב שדווקא הרבי קבל את הנשמה הכללית? למה שנחשוב שהוא "רבן של כל בני ישראל"? מה פתאום? רובא דכולא של בני ישראל לא מקבלים את מרותו בכלל. אולי הוא חשב שהוא רבן של כולם, אבל כולם לא חשבו כך. למה שנחשוב שהוא "נשיא הדור"? מי מינה אותו? רק מי שחי בבועה חבד"ית קטנטנה יכול לדמיין שהרבי הוא נשיא הדור. כשיוצאים מחוץ לבועה, רואים עד כמה שהאמונה הזו מגוחכת. איזה נשיא ואיזה נעלים.. למה שנחשוב שהרבי הוא "ממוצע בין אדם לאלוהים"? קודם כל, אין אלוהים, אז הוא לא יכול להיות ממוצע בין אדם למשהו שלא קיים. אבל גם אם נניח שיש אלוהים, מה פתאום שנקבל את זה שהוא "ממוצע" ביננו לבין האלוהים? איזו סיבה בעולם יש להאמין לדבר מגוחך כזה? את יודעת, אגב, שישנם נוצרים המסבירים את אמונתם בישו באותה צורה או דומה מאד? למה שנחשוב שהרבי הגיע לדרגת "ביטול היש"? האם יש אינדיקציה כלשהי שהוא ביטל את האגו שלו? יש מספיק אינדיקציות להפך, שהיה לו אגו לא קטן.. את צריכה להסתכל על כל מה שמטיפים בחב"ד על הרבי בצורה שונה. כן, ברור מאיליו, שהרבי היה ככל האדם. אין כאן כל שאלה. השאלה היא, למה מטיפים לכם שהוא היה שונה? התשובה קצת מורכבת, אבל בקצרה - זו שיטה פסיכולוגית להשאיר אתכם ממושמעים וצייתנים. אם תאמינו ב"אקסיומה" שהרבי הוא משהו שונה, כמה דברים יקרו (אני כותב בחופזה כי אני בדרך לעבודה). א - פשוט תצייתו לו. הרי לנו כבני אדם אין תקשורת ישירה עם אלוהים. אין לנו מושג מה אלוהים כאילו באמת רוצה. אז אם יש מישהו שהוא חצי אלוהים חצי אדם, שיש לו תקשורת ישירה עם האל, צריך לשמוע לו בדיוק כמו שצריך לשמוע לאל. ב - לא תשאלו שאלות. אם תראו בו דברים משונים, סתירות, אמירות הסותרות את מה שידוע לכם כנכון, תשימו את דעתכם הצידה, "תבטלו את היש" שלכם בפניו, ולא תעלו ספקות. אם לא תעלו ספקות, לא תערערו את הבנין. ג - תאבדו את האינדיבידואליות שלכם. כל תנועה המונית מנסה לגרום לחבריה לאבד את זהותם האישית ולהפך לחלק מקולקטיב. רק כך הפרט יקריב את חייו למען המטרה. כל עוד הפרט מרגיש אינדיבידואל, הפרט ישקול בהגיוני האישי האם ירצה להקריב או לא, ורוב הסיכויים שיחליט שאינו רוצה להקריב את עצמו למען אידיאל. זה מציב בעיה לראשי התנועה. הם רוצים אנשים שיהיו משולהבים מספיק בכדי שיצייתו ויעשו את מה שנדרש מהם כולל הקרבה עצמית. לכן הם צריכים לעשות כל מיני טריקים פסיכולוגים שיגרמו לפרט להשיל את זהותו העצמית ולהרגיש חלק מקולקטיב. כשהפרט מתממס והופך לחלק מקולקטיב, אזי הוא יקריב אפילו את עצמו למען הקולקטיב. המטרה של הקולקטיב תהפך לחלק מהזהות שלו. רק ע"י זה יכל הרבה לקחת עשרות אלפי איש ולהפוך אותם ל"שליחים" שיבצעו את כל מה שהוא אומר להם ללא כל התנגדות שהיא. הקולקטיב, הרעבע, המטרה, הפכו לחלק מהותי מזהותם האישית והם מבצעים זאת בהתלהבות וללא כל שאלה. יש הרבה מהמשותף בין חב"ד בכלל והתנהגותו של הרעבע בפרט להרבה תנועות המוניות. אני יכול לכתוב יותר, אבל מאחר שזמני קצר, אסיים. כדאי שתקראי את תחקיריו של פרופסור מנחם פרידמן. יתן לך אור "טיפה" שונה על המשיח שליט"א זיע"א.

justchip

New member
רגע!

חב"ד טוענים שהרבי הוא ממוצע בין אדם לאלוהים? האין זה מהווה באיזה מקום כפירה ביהדות?

rigoletto111

New member
מה שיותר חמור, זו כפירה במתמטיקה

אם אלוהים אינסופי, אם מכלילים אותו בממוצע גם הממוצע יוצא אינסופי, לא?

justchip

New member
ידוע שחרדים כופרים במתמטיקה

מה שמפתיע אותי זה שהם כופרים גם באלוהים

סלסרו

New member
חב"ד לא טוענים את זה.. הרעבע בעצמו

טוען את זה. זה מפורש שחור על גבי לבן באחת השיחות הראשונות שלו, שלאחרי שחוללה סערת רוחות צונזרה במהדורות הבאות. הוא גם שר מספר פעמים את הפסוק בתהילים סג, בשינוי קליל: צָמְאָה לְךָ נַפְשִׁי כָּמַהּ לְךָ בְשָׂרִי בְּאֶרֶץ צִיָּה וְעָיֵף בְּלִי מָיִם כֵּן בַּקֹּדֶשׁ חֲזִיתִך לִרְאוֹת עֻזִּי וּכְבוֹדִי...

justchip

New member
נשמע שהיה חולה בשגעון גדלות

ואני לתומי חשבתי שרק חסידיו מאלילים אותו.

סלסרו

New member
הוא השתמש בטריק רטורי זול הידוע כ

"ציטוט" (quotes). נניח את רוצה לקלל מישהו אבל את לא רוצה להיות בוטה. לא נעים לך לומר את האמת ישירות. לא תגידו לו בפרצוף, "אתה חרא!". זה בוטה מדי. במקום זה תשתמשי ב"ציטוט": תגידו לו, "מישהו היה אומר עליך ש'אתה חרא!'" או, בצורה עקיפה עוד יותר, "שמעתי אותו היום אומר לההוא, 'אתה חרא!!'" כך את מסירה את האחריות ממך. זו לא את שמקללת אותו, זה מישהו אחר. את רק כאילו מצטטת. זה נותן לך חופש לומר דברים שלא היית אומרת ישירות. הרעבע השתמש בטריק הזה כל הזמן. במקום לדבר על עצמו, הוא היה כאילו מדבר על הרעבע הקודם, כאילו שהוא לא אומר את הדברים על עצמו. הציטוט במקרה זה הוא הפוך - במקום לומר את הדברים שהוא רצה לומר על עצמו במפורש על עצמו, הוא כביכול דיבר על הרעבע הקודם, ואמר עליו את כל מה שהוא היה רוצה לומר על עצמו. למשל, במקום לומר על עצמו במפורש שהוא המשיח, הוא היה אומר שהרעבע הקודם הוא המשיח. תוך כדי כך, הוא היה זורע מספיק רמזים עבים שהוא מתכוון על עצמו. למשל, היה אומר שהרעבע הקודם הוא המשיח, ומשפט לאחרי זה היה אומר שהמשיח "בין החיים" ו"נמצא איתנו בבית זה" וכד'. או כשהיו אומרים לו בפניו שהוא המשיח, הוא היה מעודד את זה זה. לא צריך להיות איינשטיין להבין שהוא מדבר על עצמו. כל חסידיו הבינו שכשהוא מדבר על האדמו"ר הקודם, הוא בעצם מדבר על עצמו. אז כשהוא היה אומר שהאדמו"ר הקודם היה ממוצע בין האלוהים לאדם, כולם כמובן שהבינו שהוא מדבר על עצמו.

פשוט מצחיק.

פעם הדברים האלה הפעימו אותי וגרמו לי להתגברות ההערצה וראיה ברבי משהו נשגב ומלאכי. אכן, חזקה על תעמולה שאינה חוזרת ריקם.

סלסרו

New member
מענין שאת, בתור חבדניקית, לא יודעת

דבר כה מפורסם. שמעתי במו עיניי את הקלטת הלוהטת מהפארבריינגען(/נים?) בו הוא שר כך. זה ידוע לכל. לא המצאה שלי..

סלסרו

New member
למרות שהודת למטה שאינך רוצה לשמוע

ולמרות שאינני אחראי לבורות שלך, באופן חד פעמי אפנה אותך לשיחה בה הוא אומר שהרבי הוא "עצמות ומהות" בגוף גשמי (אחרון של פסח, תש"י): "כשם ש"ישראל אורייתא וקוב"ה כולא חד", היינו, לא רק שישראל מתקשרין באורייתא ואורייתא בקוב"ה, אלא "חד" ממש, כך גם ההתקשרות בין חסידים לרבי, שאינה כשני דברים המתאחדים, אלא נעשים "כולא חד" ממש. והרבי אינו "ממוצע מפסיק" כי אם "ממוצע מחבר". ובמילא, אצל חסיד, הוא והרבי והקב"ה – כולא חד. – לא ראיתי שיאמר כך בפירוש בתורת החסידות, אלא זהו "הרגש", ובמילא, מי שרוצה להרגיש כך – ירגיש, ומי שאינו – איני רוצה להתווכח עמו, יהי לו אשר לו. – ובמילא אין מקום לקושיא אודות "ממוצע" – מאחר שזהו עצומ"ה בעצמו, כפי שהעמיד עצמו ("ווי ער האָט זיך אַריינגעשטעלט") בגוף." לגבי ה"עוזי וכבודי" תצטרכי לשאול אנשים שיודעים קצת יותר ממך. אולי בחב"ד דאגו לטאטא גם את זה מתחת השטיח. הנה שיחה נוספת (מוצאי יום א' דחוה"מ סוכות תשי"א): "הרבי – הוא נשמה כללית, כלל בעצם שלמעלה מכלל לפרטים, והוא הממוצע בין אוא"ס ב"ה לעולמות, וכיון שבעולמות נכלל גם עולם האצילות, נמצא, שהרבי הוא למעלה גם מעולם האצילות." לסיום - אינני מתכנן להרבות עוד במילים, כי להודאתך אינך מעוניינת לחשוב אחרת, אבל אולי הקוראים האחרים יהיו מעוניינים בזה - הנה קטע המדגים את הצורה בה הרעבע שטף לחסידיו את המח. משל הרגל והראש: הרבי הוא הראש והחסיד הוא הרגל. "ענין הקבלת עול מודגש ביותר בהיחס של חסיד אל הרבי – כי, בידעו שהוא אינו אלא "רגל", והרבי הוא ה"ראש", ה"ה מתמסר לגמרי ("ער גיט זיך איבער אינגאַנצן") אל הרבי, ומקיים את הוראותיו של הרבי מתוך קבלת עול מוחלטת. לכאורה יש מקום לשאלה: כיצד אפשר לומר שהוא בעצמו אין לו ראש – כיון שנצטווה בתורה להניח תפילין של ראש, עכצ"ל שיש לו גם ראש?! והמענה על זה – מבהיר כ"ק מו"ח אדמו"ר בהשיחה בענין הקבלת עול ד"איש חיל": "דער סאָלדאַט האָט קיין קאָפּ ניט. מ'האָט אַמאָל געזאָגט, אַז אַ סאָלדאַט האָט בלויז אַ קאָפּ אויף וואָס ער זאָל טראָגן דעם פּאַס פון דעם ביקס" (החייל – אין לו ראש. פעם היו אומרים שראשו של החייל הוא רק בשביל לשאת את חגורת הרובה). [...] וענין זה – הידיעה שהוא רק "רגל" והרבי הוא ה"ראש" – נוגע גם לאופן קיום הציווי של הרבי: כאשר הרבי נותן ציווי לעשות דבר מסויים שקשור עם ענין של סיגופים, או אפילו הציווי להרבות בתורה ובתפלה באופן שבשביל זה צריך להתנתק ("אָפּרייסן זיך") מעניני אכילה ושתי' ושינה, הרי, גם כשמקיים הציווי מתוך קבלת עול (בידעו שהוא אינו אלא רגל וצריך לקיים את ציווי הראש), יכולה לעלות לו מחשבה שאילו הי' הרבי יודע עד כמה קשה לו לעשות דבר זה, יתכן שלא הי' מצַוה עליו זאת. והמענה על זה – ע"פ האמור לעיל (ס"ה) בנוגע לראש ורגל, שנוסף לכך שהראש מרגיש יותר טוב מהרגל, להיותו נעלה יותר, הרי, גם הרגש הכאב שברגל עיקרו הוא הרגש הראש (וכשישנו הפסק ח"ו בין הרגל להראש לא נרגש כאב ברגל), ולכן, כשהראש מצַוה על הרגל להכניס את העקב למים רותחים, צריך הרגל להשמע מיד מבלי להרהר בדבר ("ניט איבערטראַכטנדיק"), ולהבין [מדת הבנה כזו "מותר" שתהי' לו...] שהכאב – מרגיש הראש." הדברים מדברים בעד עצמם.

את השיחות הללו אני מכירה.

אני מכירה גם רבות אחרות. הספקתי להיות כמה פעמים בתשרי. אני מעולם לא שמעתי על ה"עוזי וכבודי", וזה מה שבעצם ביקשתי. אהה, ואני הבהרתי למטה למה הייתה כוונתי כשאמרתי שאיני רוצה לחשוב אחרת. זה קשה, זה הכל.

..

ללינק השני לא הייתה לי אפשרות להיכנס כי אני לא רשומה, ובכל מקרה לא מאושרת שם. אני אחפש את המקור שמצויין בלינק הראשון, ואני אבדוק.

לא מדוייק

חבד טוענים שהרבי הוא "ממוצע מחבר" בין אדם לאלוהים. נו, משהו שניתן להתקשר דרכו לאל. ואני לא מתייחסת לעצם הטענה, אלא מדייקת בעובדות.

למעלה