שלום לכולם
.

LuNaTiC

New member
שלום לכולם ../images/Emo13.gif.

אני מצטערת לפתוח הודעה חדשה אבל אני צריכה עזרה... יש לי שתי חברות מגרמניה שאוהבות לקרוא הרבה, והייתי רוצה לקנות להן ספרים לחג המולד, של סופרים ישראלים. אז תהיתי, לאילו ספרים ישראלים טובים יצאו תרגומים באנגלית? האם מישהו מכם קרא אותם ויכול לאשר שהתרגום אכן טוב ומתאים? כמו כן... אני ממש מתלבטת. מצד אחד הן היו רוצות לדעת יותר על דברים כמו קיבוץת ועל ההווי הישראלי המיוחד וכו'. אבל מצד שני אני חושבת, שזר יתקשה להבין דברים כאלה. מה אתם אומרים שכדאי לקנות? ספר שהוא יותא אוניברסלי, או דווקא כזה שמחובר מאוד בעלילה שלו לארץ? תודה רבה לכל מי שיטרח לקרוא את ההודעה ולעזור לי, ולו רק בקצת
. ענבל.

een ogenblik

New member
יש סיבה שדווקא באנגלית ולא בגרמנית?

מאיר שלו, דויד גרוסמן, עמוס עוז, א"ב יהושע, כל אלו תורגמו בודאות גם לאנגלית וגם לגרמנית. התרגומים, ככל הידוע לי צריכים להיות טובים, מאחר והם נחשבים גם בשפות המתורגמות.

LuNaTiC

New member
אבל איפה אני יכולה להשיג

ספרים בגרמנית?
. זה משהו שהן יכולות לעשות בעצמן, אגב. חחח... אבל אני רוצה שזה יבוא ממני.

rigoletto111

New member
עמוס עוז מאד מפורסם

בגרמניה. מוכן להתערב שכמעט כל ספריו תורגמו לגרמנית. לא נעים להגיד, אבל לסופרים בארץ יש כל כך מעט השכלה יהודית ותרבות יהודית המשתקפת בספרים - כך שאין בעייה לתרגם אותם. עגנון הם לא.

Boojie

New member
מה לא נעים בזה?

ואיפה כתוב בדיוק שהשכלה יהודית ותרבות יהודית צריכות בכלל להשתקף בספרים של ישראלים בני ימינו?

rigoletto111

New member
צודקת בשום מקום לא כתוב

שלסופר אסור להיות בעל השכלה רדודה . ובהחלט יש אנשים שנעים להם לקרוא רק סופרים עם אוצר מילים של 300 מילים בערך.

Boojie

New member
אנא סלח לי,

אבל "חוסר השכלה ותרבות יהודית" אינו שווה ערך ל"השכלה רדודה", ואם אתה מתכוון לטעון את הטענה הזאת, נמק. אני מאד בספק אם מישהו פה יסכים לבלוע אותה בלי נימוקים. למעשה, גם עם נימוקים אני לא בטוחה.

דוסטו

New member
בוג'י- ואני אגן על ריגוליטו

אולי חוסר השכלה יהודית אינו שווה ערך להשכלה רדודה. אני רק מוכן להמר שיש קורלציה גבוהה בין השניים. מי שלא סקרן לגבי התרבות שלו בדר"כ לא סקרן גם לתרבות של אחרים. וודאי וודאי שמי שלא מכיר את התרבות של עצמו הוא תלוש ולא מכובד בעיניי לפחות.

rigoletto111

New member
לדעתי זה כן שווה

אדם שאין לו כל ידע במסורת העם שלו הוא אדם בעל השכלה רדודה. מבחינתי זה בהגדרה. התרבות היהודית היא חלק מההשכלה המינימלית, בדיוק כמו שייקספיר ותולדות המהפיכה הצרפתית. אדם בלי השכלה יהודית, כשיקרא שיר של אלתרמן מתוך שלושת השירים מעשיות חדשות של רבה בר בר חנה - לא יהיה לו מושג מי זה רבה בר בר חנה ומה הקשר פה בכלל. וכשיקרא בשיר אחר שלו "אהבת אותנו ורצית בנו" - הוא בכלל לא יקלוט שזה ציטוט, ומה ההקשר שממנו זה נלקח. שלא לדבר על זה שאת עגנון הוא לא יתחיל להבין. נקווה שאת זה תבלעי...

Boojie

New member
לא, לא בולעת.

יחסית לחילונית, יש לי השכלה די נאה ביהדות (למעשה, אישי היקר, שלומד באוניברסיטת בר-אילן, הופתע מהידע הנאה שהפגנתי בדיני אישות לפני שהוא היה צריך לעבור את המבחן שלו. ולא רק דיני אישות אני מכירה, למי שנדמה לו שיש לי רק דבר אחד בראש), ועדיין אני לא מכירה את רבי ברבאבא ההוא, לפחות לא אישית, ולא מזהה את הציטוט של "אהבת אותנו ורצית אותנו", אם כי זה נשמע כאילו זה יצא מאיזו טלנובלה. אתה חושב שיש לי השכלה דלה? שיהיה לך לבריאות, אין לי אלא להסיק מזה שיש לך נקודת השקפה צרה עד כאב. אבל כל זה גם לא משנה את העובדה שזה שלאדם יש השכלה בתחום מסוים, לא אומר בהכרח שהתחום הזה חייב להתבטא בכתיבה שלו. למשל, יחסית ליהודיה יש לי ידע די רחב גם בנצרות (גם למדתי קורס אוניברסיטאי בנושא), ובכל זאת הידע שלי בנושא כמעט ולא זכה להשתקף בכתיבה שלי (היה לי, נדמה לי, סיפור אחד עם סימבוליקה נוצרית והתעסקות דתית נוצרית, מבין כל אלה שכתבתי). זה רק נושא אחד מתוך מיליוני נושאים שמעניינים אותי ושיש לי בהם ידע, שלא בהכרח זכו להשתקף בכתיבה שלי. למה בדיוק נדמה לך שאם אדם מתמצא ב"ארון הספרים היהודי" זה גם חייב להתבטא בכתיבה שלו, אין לי מושג.

rigoletto111

New member
בר בר חנא, אין כמוך בעולם../images/Emo79.gif

דבר ראשון הרשי לי לשלוח בעיטה וירטואלית לתחת של המרצים באוניברסיטת בר אילן שחושבים שהדבר הכי חשוב ביהדות זה "דיני אישות" (למי מותר לבלוע? ) במקום לתת לכם להתחיל לקרוא טקסטים מרתקים מהמדרש, המשנה, התלמוד האגדה... את יכולה להגדיר את ההשקפה שלי כצרה צרורה או רחבה. המציאות המרה היא שאת, גבירתי היקרה, לא מסוגלת להתמודד עם טקסט של אלתרמן, אלא רק עם טקסטים של טלנובלות. אהבת אותנו ורצית בנו הוא טקסט המופיע בקידוש ובתפילת החג. "אתה בחרתנו מכל העמים ורוממתנו מכל הלשונות, אהבת אותנו ורצית בנו". ואלתרמן מוציא את הטקסט הזה לשיר על השואה : בבכות ילדינו בצל גרדומים את חמת העולם לא שמענו, כי אתה בחרתנו מכל העמים, אהבת אותנו ורצית בנו. השיר הזה מוקרא בטקסי יום השואה, וישראלי ממוצע בדר"כ נתקל בו אך איננו מסוגל להבין אותו לעומקו. ומסתבר שאצל הסופרים החדשים בארץ ההשכלה היהודית לא משתקפת בכתיבתם לא כי אינם רוצים (וזכותם) אלא בעיקר כי איננה קיימת.

frumkin1

New member
אדוני הנכבד,

דבר ראשון- כל הכבוד על שורת הנושא להודעה שלך- הצחקת אותי ביותר!!! ועכשיו לנושא, האם אתה באמת סבור כי כל מי שאינו מסוגל "להתמודד" אם עגנון- יכול להתמודד רק עם טלנובלות? האם נשמעת לך טענה שכזו הגיונית/סבירה/רצינית? אני למשל, מוכן להתוודות כי הידע ביהדות שלי קטן מאוד. אני לא מתעניין בנושא (למרות שאני מרגיש אחלה יהודי שבעולם- כי בשבילי אדון נכבד, היהדות היא לא רק הרבנים שבתורה) בכדי להעמיק וללמוד בו. אמנם, אני לא אוכל "להתמודד" עם עגנון, והאמת? אני גם לא רוצה- כי הוא משעמם אותי. וסופר שמשעמם את הקורא שלו- לא ממש שווה שאני אטרח לחשוב על סיפוריו. והאם אתה באמת טוען שיהודי חייב ללמוד את הפילוסופיה היהודית כפי שבאה לידי ביטוי בתנ"ך? הרי אני יהודי, כי אימי יהודיה ולא מבחירה שקולה ונבונה, לאחר שבדקתי את כל שאר הדתות. אני מצטער לאכזב אותך, אבל הפילוסופיה ב"משחק של אנדר" יותר מעניינת אותי מהפילוסופיה היהודית שעגנון מביע. ותן לי להבטיח לך, שאני מסוגל להתמודד עם טקסטים יותר כבדים מאשר "לגעת באושר".

rigoletto111

New member
נכון. זכותך המלאה להחליט

שאינך מעוניין להבין את שירי אלתרמן וכתבי עגנון, ובכל זאת להתעמק בפילוסופיה. ובהחלט כל משתתפי הפורום (למעט המורות לספרות והתלמידים הנרצעים) יכולים להעביר את יתרת חייהם בכיף מבלי להתקרב לספר ספרות יפה לעולם - אם רצונם בכך. ושייכותך ליהדות תלויה בלידה - גם אם לא תדע דבר על היהדות. מקודם זו היתה רק הערה צינית על השורה מהתפילה שנשמעת לבוג'י כאילו זה מטלנובלה...

frumkin1

New member
האם אתה מסכים

שאני אבין מדבריך שאתה טוען כי כל אחד שלא קורא עגנון (או כל סופר יהודי)- לא קורא ספרות יפה? אם כן, אז הויכוח הופך כבר למגוחך.

rigoletto111

New member
לא הבנת נכון

התכוונתי שאתה יכול להחליט שנושא מסויים לא מעניין אותך, בדיוק כמו שאתה מחליט שקריאה לא מעניינת אותך.

מאיזה תפילה זה לקוח? כי גם אני

כנראה לא מבין ביהדות... (שיט, עכשיו אני כבר לא אהנה מאלתרמן ועגנון. איזה חיים באעסה!)

rigoletto111

New member
תפילת עמידה (שמונה עשרה)

של פסח, שבועות וסוכות. וקידוש לערב החג.

עופר D

New member
ריגולטו הנכבד

אני למדתי מחזור תפילה בביה"ס. אני לא ממש מצטער על כך אבל שנאתי את זה. גם מפתיע אותי שאני בכל זאת זוכר משהו. מה לעשות, הטקסטים האלה אינם ספרות עממית וגם לא שירה. הם תפילות דתיות בעלות הקשר אמוני מובהק. וככאלה, מנתקות מיידית כל אחד שלא משוייך לעולם האמוני. מי שהולך לביה"כ, מתפלל דרך קבע, יש מכיר מקרוב את הטקסטים האלה ואת ההקשרים שלהם. אני מכיר חלק קטן האיזכורים אלה ולכן כנראה מפספס לא מעט. אני כנראה גם מפספס בספרות הקיבוצית, מדי פעם, איזכורים פרטיים שלהם, וספרות המעברות וכו'. שלא נדבר על ספרות לועזית שבטוח שבה אני מפספס עוד הרבה יותר. ועדיין, זה לא אמד לרוחב אופקים, ורוחב תרבותי. ביניינו, כמה אנשים אתה מכיר שיודעים לזמר את נוסח התפילה המלא אך אין להן מושג מי בכלל היה אלטרמן ומי היה עגנון? ולא נזכיר מדעים, פילוסופיה, תרבויות זרות... המזל הוא ש"תרבות" הוא מושג כ"כ רחב, שניתן להיות רחבי אופקים, ועדיין לסבול מכיסוי מוגבל בתחומים רבים. עדיין

למעלה