שאלה קולינרית.

סבא של כיפה אדומה

Well-known member
מנהל
מישהו יכול להסביר לי למה רוב התבשילים באותו יום שבו הוכנו הם מלאי טעם ואפילו הריח שלהם נפלא. |שף|
ואילו אחרי רק יום אחד של מנוחה במקרר כשמוציאים אותם ומחממים, זה כבר שונה. אפילו מגעיל (סליחה שאני אומר על אוכל מגעיל)

הכנתי אתמול תבשיל קלחי שומר עם בצל מקורמל ושוקיים עוף בתבלון כורכום, פלפל שחור, מלח.
אתמול זה היה מעדן נימוח וטעים שהבטחתי לעצמי שאני אכין אותו למשיח כשיבוא ב"ה.
ואילו היום נשאר קצת במקרר, טעמתי ממנו וחשבתי לעצמי שאפילו לחמור שלו לא הייתי נותן את זה.
אז מה קורה פה בעצם? למה ככה?

GoldenEyes

Well-known member
מישהו יכול להסביר לי למה רוב התבשילים באותו יום שבו הוכנו הם מלאי טעם ואפילו הריח שלהם נפלא. |שף|
ואילו אחרי רק יום אחד של מנוחה במקרר כשמוציאים אותם ומחממים, זה כבר שונה. אפילו מגעיל (סליחה שאני אומר על אוכל מגעיל)

הכנתי אתמול תבשיל קלחי שומר עם בצל מקורמל ושוקיים עוף בתבלון כורכום, פלפל שחור, מלח.
ואילו היום נשאר קצת במקרר, טעמתי ממנו וחשבתי לעצמי שאפילו לחמור שלו לא הייתי נותן את זה.
אני מניח שמתי שזה בושל בזה הרגע , עדיין נשמרים כל הריחות והטעמים
אחרי שזה מתקרר , ומתקרר במקרר , הריח מתפוגג והטעמים עימם , כנראה בגלל הקירור

סבא של כיפה אדומה

Well-known member
מנהל
אני מניח שמתי שזה בושל בזה הרגע , עדיין נשמרים כל הריחות והטעמים
אחרי שזה מתקרר , ומתקרר במקרר , הריח מתפוגג והטעמים עימם , כנראה בגלל הקירור
תראה אני לא שולל את מה שאתה אומר, אבל אני מצפה לתשובה יותר מדעית.
שיבוא מישהו וימצא איזה טריק, למשל לפני שמכניסים למקרר לזרות מלמעלה חצי כפית סודה לשתיה
או לסחוט לימון על התבשיל לפני שמחממים, משהו פרקטי שיפתור את הבעיה.
יש גם את האפשרות לבשל כמות קטנה, אבל אף פעם אני לא מצליח לבשל כמות קטנה, תמיד הסיר עולה על גדותיו.

GoldenEyes

Well-known member
שיבוא מישהו וימצא איזה טריק, למשל לפני שמכניסים למקרר לזרות מלמעלה חצי כפית סודה לשתיה
יש גם את האפשרות לבשל כמות קטנה, אבל אף פעם אני לא מצליח לבשל כמות קטנה, תמיד הסיר עולה על גדותיו.
בגלל זה רשמתי "אני מניח"
אם היתה לי הוכחה מדעית הייתי מצרף אותה

SupermanZW

Well-known member
לבשל רק את הכמות שתיאכל באותו יום זה אידיאלי, הסיבה שאנשים מכינים יותר מלכתחילה זה כי מתעצלים לבשל כל יום והמחיר שמשלמים הוא שלמחרת האוכל פחות טעים או לא טעים בכלל. אם מתרגלים לכך שמבשלים כל יום לאותו יום בלבד אז גם אוכלים כל יום אוכל טרי מיד לאחר שהוכן והוא תמיד טעים.

סבא של כיפה אדומה

Well-known member
מנהל
לבשל רק את הכמות שתיאכל באותו יום זה אידיאלי, הסיבה שאנשים מכינים יותר מלכתחילה זה כי מתעצלים לבשל כל יום והמחיר שמשלמים הוא שלמחרת האוכל פחות טעים או לא טעים בכלל. אם מתרגלים לכך שמבשלים כל יום לאותו יום בלבד אז גם אוכלים כל יום אוכל טרי מיד לאחר שהוכן והוא תמיד טעים.
כן, בהחלט.
רק תדע לך שאין לי שום בעיה לבשל כל יום.
זה לא שאני עסוק בעבודה כלשהי, או שוהה מחוץ לבית.
להיפך, אני נהנה לבשל כל יום.
רק שתמיד נדמה לי שאני צריך להוסיף עוד לתוך הסיר וזה בעוכריי.
אם תראה את הסירים שלי הם כולם גדולים וחלקם ענקיים. :)

GoldenEyes

Well-known member
כן, בהחלט.
רק תדע לך שאין לי שום בעיה לבשל כל יום.
זה לא שאני עסוק בעבודה כלשהי, או שוהה מחוץ לבית.
להיפך, אני נהנה לבשל כל יום.
רק שתמיד נדמה לי שאני צריך להוסיף עוד לתוך הסיר וזה בעוכריי.
אם תראה את הסירים שלי הם כולם גדולים וחלקם ענקיים. :)
אז קונים סירים קטנים יותר

אבי בן 1231

Well-known member
משום מה כל המאכלים שאנו מכינים בביתנו טעמם משתפר לאין ערוך ביום המחרת!!

חורזת באהבה

Well-known member
מנהל

יש מאכלים טעימים למחרת.
ויש מאכלים הטעימים באותו יום.

לדוגמא הבן שלי יאכל אורז של אתמול
ואני לא אוכל ספגטי של אתמול.

יש תבלינים המקלקלים אוכל, וזה מיונז, מניחה שאת הבצל המקורמל צריך לאכול רק ביום שהוכן.

סבא של כיפה אדומה

Well-known member
מנהל
יש מאכלים טעימים למחרת.
ויש מאכלים הטעימים באותו יום.

לדוגמא הבן שלי יאכל אורז של אתמול
ואני לא אוכל ספגטי של אתמול.

יש תבלינים המקלקלים אוכל, וזה מיונז, מניחה שאת הבצל המקורמל צריך לאכול רק ביום שהוכן.
הוו חורזת, טוב שאת כאן.
דוקא יש מאכל פרסי (אישתי ה-1 היתה הרי ממוצא פרסי) 'חורשט סבזי'.
זה מאכל שלא מאבד מטעמו גם אחרי שבוע במקרר ואין לי מושג למה.
ואני כל כך אוהב את המאכל הזה שאני מסוגל שבוע שלם יום יום לאכול רק את זה.
הבעיה היא שאני מתעצל להכין אותו ואם אני כבר מכין, אז זה רק בחורף כשהירק עשיר בנוזלים ולא יבש.
אז הנה פה יש לנו דוגמא למאכל שלא מאבד מטעמו
אולי בגלל הירק הרב שהוא מכיל? אין לי מושג.

SupermanZW

Well-known member

מהרגע שהתבלינים נחשפים לאוויר (לא סגורים בקופסה) טעמם מתחיל להתפוגג ולהתחלף בטעמי לוואי, אחרי יום מגיעים לתופעה שתיארת. אפשר למזער את השינוי בכך שמתבלים את הכמות שמתכננים לאכול באותו יום ולמחרת מתבלים ואם אפשר אף יוצקים מעט מרינדה על מה שמתכננים לאכול למחרת ואז אפשר כמעט להעלים את טעם הלוואי.

סבא של כיפה אדומה

Well-known member
מנהל
מהרגע שהתבלינים נחשפים לאוויר (לא סגורים בקופסה) טעמם מתחיל להתפוגג ולהתחלף בטעמי לוואי, אחרי יום מגיעים לתופעה שתיארת. אפשר למזער את השינוי בכך שמתבלים את הכמות שמתכננים לאכול באותו יום ולמחרת מתבלים ואם אפשר אף יוצקים מעט מרינדה על מה שמתכננים לאכול למחרת ואז אפשר כמעט להעלים את טעם הלוואי.
וואלה, סופרמן הבאת כאן רעיון מעניין.
זאת אומרת לבשל את התבשיל ללא התבלינים
ובנפרד באותו יום להכין את הרוטב או המרינדה כמו שאתה מכנה אותה
ולמחרת עם החימום, ליצוק מהרוטב המתובל על התבשיל.
נו טוב, ואני חשבתי שהעוף המבושל שבתוך הסיר הוא שמקלקל את הטעמים.
יכול מאד שאתה צודק, שווה באמת לנסות. |כן|

SupermanZW

Well-known member
וואלה, סופרמן הבאת כאן רעיון מעניין.
זאת אומרת לבשל את התבשיל ללא התבלינים
ובנפרד באותו יום להכין את הרוטב או המרינדה כמו שאתה מכנה אותה
ולמחרת עם החימום, ליצוק מהרוטב המתובל על התבשיל.
נו טוב, ואני חשבתי שהעוף המבושל שבתוך הסיר הוא שמקלקל את הטעמים.
יכול מאד שאתה צודק, שווה באמת לנסות. |כן|
מניסוי שערכתי מזמן אני יודע שזה לא בגלל העוף, להלן הניסוי:
הכנתי חזה עוף מטוגנים (לא שניצל) עם תבלינים וחלק נשאר למחרת, מה שנשאר למחרת היה פחות טעים, הכנתי שבוע לאחר מכן שוב חזה עוף מטוגנים, אך אז לא שמתי תבלינים במהלך הטיגון אלא לאחר הטיגון והוספתי רוטב חום רק לאלה שאכלתי באותה ארוחה, למחרת עשיתי אותו הדבר לחזה העוף שנשארו, הם היו טעימים כמעט כמו אלה שהוכנו ערב לפני כן. אם הייתי פחות עצלן הייתי גם טובל את אלה שאכלתי באותו יום במרינדה ושם בתנור 5 דקות ועושה אותו דבר למחרת, סביר להניח שאז לא הייתי מרגיש בכלל שינוי בטעם.

סבא של כיפה אדומה

Well-known member
מנהל
מניסוי שערכתי מזמן אני יודע שזה לא בגלל העוף, להלן הניסוי:
הכנתי חזה עוף מטוגנים (לא שניצל) עם תבלינים וחלק נשאר למחרת, מה שנשאר למחרת היה פחות טעים, הכנתי שבוע לאחר מכן שוב חזה עוף מטוגנים, אך אז לא שמתי תבלינים במהלך הטיגון אלא לאחר הטיגון והוספתי רוטב חום רק לאלה שאכלתי באותה ארוחה, למחרת עשיתי אותו הדבר לחזה העוף שנשארו, הם היו טעימים כמעט כמו אלה שהוכנו ערב לפני כן. אם הייתי פחות עצלן הייתי גם טובל את אלה שאכלתי באותו יום במרינדה ושם בתנור 5 דקות ועושה אותו דבר למחרת, סביר להניח שאז לא הייתי מרגיש בכלל שינוי בטעם.
זה מאד מעניין מה שאתה אומר.
א, זה מדהים שאפילו בגילי אני לומד כל פעם דבר חדש.
כי הייתי מקובע בתוך שבלונה מסויימת של בישולים ולא חרגתי ממנה אפילו לא במ"מ.
תמיד זה לטגן משהו קודם, או בצל או שום או שניהם, להוסיף את הבשרים כדי לאטום אותם
ושם תמיד הייתי מוסיף את התבלינים וזה כנראה מה ש"דופק" לי את הטעמים למחרת.
אני באמת שוקל פעם לבשל אחרת ולראות איך זה יוצא
כי אני מכיר אנשים שמבשלים כמות גדולה ומקפיאים
אם אני הייתי מקפיא את האוכל שבישלתי אתמול, אחרי ההפשרה זה היה נזרק ישר לפח.

Harrington

Well-known member
מנהל

הפתרון הוא להזמין אנשים שיצטרפו אליך ביום הראשון שהמאכל מוכן וביחד תגמרו את הכל בכיף :). כך דפקתם גם את המקרר וגם את אגד.

למעלה