הצד שלנו
לחברי הפורום שלום רב,
שמי יהונתן בורוביץ ואני השף ובעלים של קפה 48 בת"א. חבר טוב הביא לידיעתי את חילופי הדברים בנוגע לעליית המחירים במסעדה וחשבתי שזה יהיה נכון להציג את הצד שלי, דהיינו של קפה 48 בעניין.
אחד הדברים שעמדו לעיני רוחי כשהקמנו אני ושותפיי את המסעדה היה לספק לאורחים חווית אירוח ואכילה נעימה 'מבלי לקרוע את הכיס', VFM גבוה אתם קוראים לזה. ובאמת מחירי הפתיחה היו נמוכים להפליא. מה קרה בשלוש השנים האחרונות? מחאה חברתית שלמצער לא הביאה איתה בשורות גדולות, עלייה בשיעור המע"מ (כשנפתחה המסעדה שיעור המע"מ עמד על 16% וכיום עומד על 18%) ועלייה חדה בתעריפי הסחורות (דג שעלה 70 ש"ח לקילו עולה היום 95 ש"ח. סינטה שעלתה 52 ש"ח לקילו עולה היום 65 ש"ח). על יוקר המחייה בישראל אינני סבור שביכולתי להוסיף לכל מה שכתוב בעיתונות הכלכלית השכם וערב. לצערי המשימה לספק VFM גבוה בשוק תחרותי ורווי הוכיחה את עצמה כאתגר אדיר. לזכותה של המסעדה אני יכול להעיד כי ניסינו בכל מאודנו למנוע את עליית המחירים ולספוג אותה (אנחנו ממשיכים למשל להגיש מנת לחם בחינם) אך כמו שרואה החשבון שלי נוהג לומר "אוכל טעים הוא אוכל מרוויח". בסופו של עניין נכנענו ללחצי השוק ונאלצנו גם אנחנו להעלות מחירים. מתוך כורח ולא מתוך בחירה.
אם אני כבר נדרש לעניין הכתיבה הייתי רוצה גם לשתף קצת אתכם, אורחי המסעדות, במה שמתחולל מאחורי הקלעים. מסעדה היא מיקרוקוסמוס של המציאות הכלכלית. היא קונה בשוק חומרי גלם (מזון) מן הרמה הבסיסית (מלח, סוכר) ועד לצדפות מצרפת וחומץ מאיטליה. היא משלמת משכורות לעובדים, שכר דירה, מלאים, בלאי, חומרי ניקיון, הדחת כלים, הסרת שומנים, פחת וכן הלאה וכן הלאה. אלא הן התלאות המובנות של בעל עסק קטן ואינני מבקש לבכות על כך. כשם שאתם זכאים להחליט היכן תשאירו את כספכם כך רשאית המסעדה להחליט כמה לגבות עבור תוצרתה. אך כיוון שמסעדנות היא עסק רומנטי לעיתים אנחנו מרשים לעצמנו להפריז בהערכות ובתגובות. רוב המסעדנים בישראל, ולפחות אלה שאני מכיר, אינם תאבי בצע ואינם רשעים גמורים. מי שרוצה להרוויח כסף והרבה פותח בר או שודד בנק.
אלא מחברי הפורום, ואני מזהה כמה, המכירים אותנו, יודע שאין לנו 'עיניים גדולות' ולא 'באנו לעשות קופה'. כל מה שאנחנו מבקשים הוא לעשות את האורחים שלנו מרוצים. ושיחזרו.
ולכל אלה הסבורים כי נגרמה להם עגמת נפש כלשהיא כתוצאה מחווית הבילוי במסעדה אני מבקש לומר אנא פנו אלי באופן פרטי ואני אדאג לפצותכם.
תודה לכם על ההערות וההארות. תמיד יש מקום לשיפור.
יהונתן בורוביץ
קפה 48