קפה 48 אתמול בערב

bruno01

New member
קורה לפעמים לטובים ביותר

הצד שלנו

לחברי הפורום שלום רב,

שמי יהונתן בורוביץ ואני השף ובעלים של קפה 48 בת"א. חבר טוב הביא לידיעתי את חילופי הדברים בנוגע לעליית המחירים במסעדה וחשבתי שזה יהיה נכון להציג את הצד שלי, דהיינו של קפה 48 בעניין.

אחד הדברים שעמדו לעיני רוחי כשהקמנו אני ושותפיי את המסעדה היה לספק לאורחים חווית אירוח ואכילה נעימה 'מבלי לקרוע את הכיס', VFM גבוה אתם קוראים לזה. ובאמת מחירי הפתיחה היו נמוכים להפליא. מה קרה בשלוש השנים האחרונות? מחאה חברתית שלמצער לא הביאה איתה בשורות גדולות, עלייה בשיעור המע"מ (כשנפתחה המסעדה שיעור המע"מ עמד על 16% וכיום עומד על 18%) ועלייה חדה בתעריפי הסחורות (דג שעלה 70 ש"ח לקילו עולה היום 95 ש"ח. סינטה שעלתה 52 ש"ח לקילו עולה היום 65 ש"ח). על יוקר המחייה בישראל אינני סבור שביכולתי להוסיף לכל מה שכתוב בעיתונות הכלכלית השכם וערב. לצערי המשימה לספק VFM גבוה בשוק תחרותי ורווי הוכיחה את עצמה כאתגר אדיר. לזכותה של המסעדה אני יכול להעיד כי ניסינו בכל מאודנו למנוע את עליית המחירים ולספוג אותה (אנחנו ממשיכים למשל להגיש מנת לחם בחינם) אך כמו שרואה החשבון שלי נוהג לומר "אוכל טעים הוא אוכל מרוויח". בסופו של עניין נכנענו ללחצי השוק ונאלצנו גם אנחנו להעלות מחירים. מתוך כורח ולא מתוך בחירה.

אם אני כבר נדרש לעניין הכתיבה הייתי רוצה גם לשתף קצת אתכם, אורחי המסעדות, במה שמתחולל מאחורי הקלעים. מסעדה היא מיקרוקוסמוס של המציאות הכלכלית. היא קונה בשוק חומרי גלם (מזון) מן הרמה הבסיסית (מלח, סוכר) ועד לצדפות מצרפת וחומץ מאיטליה. היא משלמת משכורות לעובדים, שכר דירה, מלאים, בלאי, חומרי ניקיון, הדחת כלים, הסרת שומנים, פחת וכן הלאה וכן הלאה. אלא הן התלאות המובנות של בעל עסק קטן ואינני מבקש לבכות על כך. כשם שאתם זכאים להחליט היכן תשאירו את כספכם כך רשאית המסעדה להחליט כמה לגבות עבור תוצרתה. אך כיוון שמסעדנות היא עסק רומנטי לעיתים אנחנו מרשים לעצמנו להפריז בהערכות ובתגובות. רוב המסעדנים בישראל, ולפחות אלה שאני מכיר, אינם תאבי בצע ואינם רשעים גמורים. מי שרוצה להרוויח כסף והרבה פותח בר או שודד בנק.

אלא מחברי הפורום, ואני מזהה כמה, המכירים אותנו, יודע שאין לנו 'עיניים גדולות' ולא 'באנו לעשות קופה'. כל מה שאנחנו מבקשים הוא לעשות את האורחים שלנו מרוצים. ושיחזרו.

ולכל אלה הסבורים כי נגרמה להם עגמת נפש כלשהיא כתוצאה מחווית הבילוי במסעדה אני מבקש לומר אנא פנו אלי באופן פרטי ואני אדאג לפצותכם.

תודה לכם על ההערות וההארות. תמיד יש מקום לשיפור.

יהונתן בורוביץ
קפה 48

RandS

New member
תודה רבה על התגובה.

ויותר מכך, תודה על התגובה המאופקת, מנומסת ומפורטת.
בפעם הקודמת שמנהל/בעל מסעדה הגיב לדברים שכתבתי הוא העדיף לעשות זאת באופן מכוער בפלטפורמה אחרת ובנימה אישית, פרטנית וקטנונית באופן מכעיס בפורום הזה. אז מכל הלב-שאפו.
ולעניין עצמו- עליית מחירים הוא עניין מצער, אך לעיתים כורח המציאות. כולנו מודעים לכך, וכולנו מרגישים זאת בכל תחום בחיינו. השאלה היא רק עד כמה ובאיזו תדירות. בענף המסעדנות, וממש לא רק אצלך, אנו מרגישים שזה הרבה מדי, ומהר מדי.
אני לא חושבת שמסעדנים רשעים, אילו היינו חושבים כך הפורום הזה לא היה ממשיך לחיות. אנחנו חבורה של אנשים שאוהבים אוכל, ואוהבים מסעדות ברמה כזו שאנו רוצים לדבר, לחלוק ולשתף זה את זה. העובדה שרבים מאיתנו מוחים על אותו עניין בדיוק, אולי אומר שיש משהו בדברינו.
אנחנו אמנם לא מסעדנים, אבל אנחנו לקוחות, רובנו לקוחות חוזרים והתחושה שאנו מקבלים לאחרונה היא תחושה לא נעימה של עושק, שהוא מעבר למצב הכללי בישראל.
כפי ששמת לב, רובנו אוהבים ומוקירים את המסעדה שלך ואת האוכל שמוגש בה. כולי תקווה כי בשבילנו, וגם בשבילך, המצב ישתנה.
ושוב תודה על ההתייחסות המכבדת והמכובדת.

יויו13

New member
תגובה יפה והוגנת ,תודה רבה.

כמובן שכל אחד יעשה את החשבון שלו.

Gרר

New member
תודה על ההשקעה בתגובה מפורטת ומאלפת

מלכתחילה היה נראה לי שבמקרה שלכם יש שילוב של מחירי פתיחה נמוכים מדי (כנראה בשל הערכה לא נכונה של מכלול העלויות) בשילוב עם עליית מחיר כוללת של הוצאות התפעול של מסעדה כמו שהיטבת לפרט ואני בטוח שיש עוד אלף גורמים אחרים שמשפיעים על טור הההוצאה החודשית.

קשה לי להאמין שאפשר להחזיר את הגלגל אחורה. מחירים בדרך כלל עולים, לא יורדים. אני רק מקווה שבסופו של דבר מחירי הארוחות שהופכים יותר ויותר יקרים לא יביאו לכך שאנשים יגיעו פחות למסעדות מה שיכול להביא לסגירה של מקומות נחוצים...

marina1911

New member
תודה על התגובה המפורטת

העניין מבחינתי פשוט מאוד, לפני עלית המחירים ה-VFM היה כזה שהביא אותי למסעדה בכיף, אחרי העליה ה-VFM הוא כזה שמאז הפעם האחרונה לא ביקרתי שוב כי זה מרגיש יקר מיידי, it is that simple.
השאלה מה עדיף, מסעדה מלאה עם רווח נמוך יותר פר מנה או מסעדה חצי מלאה עם רווח גדול יותר פר מנה, את התשובה אינני וידעת, מקווה שאתם כן.

passioneta

New member
התגובה שלך מניחה רגישות למחיר שמבוססת על

ההתנהגות שלך, כצרכנית יחידה. זה שגוי לוגית.

marina1911

New member
לוגית אכן נכון

אבל לתחושתי, כמוני יש עוד כמה וכמה סועדים, אפילו כאן בפורום מספר אנשים ציינו תגובות דומות לשלי שבגלל עליית המחירים הם לא ממהרים לחזור לבקר במסעדה.
סך הכל רציתי לציין את התחושות שלי, לא מתיימרת להכליל אותם לכלל האוכלוסיה.

marina1911

New member
הכוונה היא שאם נחשוב לוגית את את צודקת

לא בטוחה שזה היה ברור מההודעה הקודמת

Gרר

New member
ההנחה המובלעת שלה

שאם עוד צרכנים יעשו כמוני אז... מה שהיא כתבה לא נשמעת כל כך מופרכת לאור התגובות כאן בפורום.

לא ראיתי כאן מישהו שכתב לי לא משנה מה המחיר של הבילוי אני אקצץ באלף דברים אחרים ואת החגיגה אני אמשיך כרגיל. להיפך. כמעט כל מי שכתב כאן ציין שהמחירים כן משפיעים עליו. אז אחד שומר את הארוחות לנסיעות שלו לחו"ל. השני יוצא פחות ומבשל בבית. השלישי הולך יותר לעיסקיות צהרים במקום לצאת בערב. וכל זה נאמר על ידי כותבים בפורום שיש להניח שאוכל היא אחת מצורות הבילוי העיקריות שלהם, אז על אחת כמה וכמה בנאדם מהישוב שבמקום ללכת למסעדה יילך לסרט שגם עם פופקורן וקולה מופקעים ייצא לו פחות מ-150 שקל לזוג או סתם יישב על קפה ועוגה בבית קפה וגם כן ייצא עם משהו כזה לזוג.

כך שאם ההנחה שלה נכונה זה אומר שעליית המחיר לא פותרת את הבעיה של המסעדות אלא רק דוחה את הקץ מה שלא עוזר לנו בטווח הרחוק.

עוד צריך לשים לב זה שעושה רושם שחלק לא קטן מהתגובות כאן לא נכתבות מתוך השלמה אלא מתוך כעס וזה עוד יותר גרוע מבחינת המסעדות. אני מקווה שאם יש לקח אחד שבעלי המסעדות ילמדו מהסיפור הזה הוא לתת מחירי פתיחה יותר ריאליים ולא יצטרכו תוך זמן קצר לעדכן מחירים או להתחיל להתקמצן בכמויות מה שמעורר אצל הסועדים את התחושה שתופסים עליהם תחת מה שגורם בסופו של דבר לכעס שהוא הכי הרסני מבחינת המסעדות.

passioneta

New member
יש לה המון הנחות מובלעות

למשל שכמות האנשים שרוצים לסעוד במקום היא קבועה ותקטן. למשל שכמות הפעמים שאנשים רוצים לסעוד במקום שווה בערך לכמות הסעודות שהמקום מציע. וכו' וכו'.
מה הפתרון? כנראה שנוי מבני במשק שיוזיל הכל - כולל עלויות של חומרי גלם וגם עלויות של תפעול עסק קטן. אולי גם פתיחה של מסעדות קז'ואל באיזורים בהם השכירות נמוכה יותר (מי אמר פרברים ולא קבל?).

חזק ואמץ

תודה על התגובה המפורטת והעניינית, בעיניי אתם עדיין שומרים על VFM גבוה מהממוצע בעיר ואני נהנה לאכול אצלכם כל פעם מחדש.

אינני מתווכח עם הטוענים אחרת, זכותם לדעתם.

החתולית

New member
על התגובה, יהונתן

ואני שמחה שהגעת לפורום בזכותה :)

דרך אגב, בקש מהחבר הטוב שיראה לך דיווחים קודמים על קפה 48. שווה לקרוא אותם.

בהסתכלות משני צידי המתרס...

תודה רבה על התגובה שלך יהונתן. פתחתי את השירשור הזה אחרי שחזרתי למסעדה חצי שנה אחרי פעם אחרונה. לדעתי הדיון במקומו שכן המחירים אכן עלו ב15-30% ב-6 החודשים האלה. אני גם קצת מופתעת. מצד שני, בתור מי שבעצמה רואה את הקושי בתמחור ריאלי של ארוחות, לאור מחירי המוצרים ההולכים ונוסקים, אני מבינה את שני הצדדים.
כשחזרתי מפריז לתל אביב, לא האמינו לי כשחזרתי וטענתי שפה יותר יקר (או לפחות יקר באותה מידה) והV שם יותר גדול. פעם התגאנו שאצלנו הירקות והפירות זולים יותר מבאירופה ואמריקה. תוך שנתיים-שלוש המצב השתנה לכדי כך שהירקות והפירות שלנו לא זולים בכלל. זה כבר זניח ואני מדברת על מחירים שאני רואה בשוק ולא בסופר. מאוד עצוב וקצת עושה חשק לברוח מפה.

FiReBall

New member
אני לא יודע איך נראית פריז שלך

אבל פריז שלי הייתה יקרה בעשרות מונים מתל אביב.

תלוי.......

טוב האמת שבפריז אין גבול לכמה אפשר להוציא. מצד שני, כשרוצים לחסוך, יש מצב שהדבר אפשרי יותר מתל אביב.
מה שאני מתכוונת כשאני אומרת את זה הוא שיש טווח גדול בין הזול ביותר ליקר ביותר. אבל יש אפשרויות, יש תמיד אופציה זולה יותר. זה מה שחסר לי פה. למשל בתל אביב אני לא יכולה להגיד: "לא בא לי לשלם 4.8 על יוגורט עם פירות. אני אקנה היום את היוגורט שעולה 1.5 שח לגביע במקום (ברנד של הסופר)" בפריז יש גם וגם וגם אחד שעולה פי חמש. זה היופי. כנ"ל לגבי בשר, גבינות, לחם, מסעדות, בגדים, ואפילו דיור. אני גרתי בדירת סטודיו פיצפונת שאפילו רוב התל אביבים לא חשבו שזה הגיוני (13 מ') אבל שילמתי בערך אותו מחיר שהם משלמים על הסטודיו שלהם (3,000 שח). אפשר גם לגור בפחות. אולי לא מרווח כמו פה אבל ה-VFM גבוה יותר.
כן, אפשר לאכול ארוחה ב350 יורו לאדם בלי בעיה (אם אתה משיג שולחן). אבל יש גם ארוחה ממש סבבה, במסעדה ויאטנמית ברובע ה-13 ב11 יורו. וגם ארוחה צרפתית אפשר למצוא במחירים טובים. לא הכל גן עדן ואני מניחה שאולי אני קצת מגזימה, אבל קשה להעביר את הפלא והשוק שהייתי בו כשחזרתי וגיליתי שבתל אביב מחירי המחייה עולים על פריז (בדברים מסויימים) או שווים לה (בדברים אחרים).
אשמח להמשיך לדבר על זה בפרטי אם אתה מעוניין.

bruno01

New member
תודה על התגובה המכבדת והמכובדת.

ואני בהחלט חושב שלרוב המוחלט של הקוראים והמגיבים פה ברור שלא פשוט לנהל עסק בתחום הזה, בעיקר התקופה האחרונה,
וגם שאין באמת הרבה בתחום הזה שבאו "לעשות קופה".
מההיכרות שלי עם המקום, ברור לי, לפחות באופן אישי, שקפה 48 הוא לא מקום כזה, שבא "לעשות קופה" או לנהוג בחזירות.

למעלה