קפה 48 אתמול בערב

משהו ששוכחים לגבי קפה 48

בתור מי שעסק בתחום כולל נושא התמחור במסעדה אני חושב שהמחירים בקפה 48 בשנה הראשונה, מה שאומר חצי ראשונה עם מעט מאוד עבודה ועוד חצי שנה מפוצצת אחרי הביקורת של שגיא כהן, היו נמוכים מאוד ביחס לעלויות.
תמחור נמוך בצורה קיצונית הוא משהו שלעתים מרגישים אפילו יותר בשורת הרווח כאשר המחזורים עולים ותפעול העסק הופך יקר יותר, לכן לדעתי עלו המחירים בצורה קיצונית משום שהיה צורך בשני תיקונים- הראשון כלפי המחיר הריאלי הקודם והשני ביחד עם כל השוק בשל ההתייקרויות של כל העלויות.
ייתכן כמובן שבניתי תאוריה שגויה לחלוטין אבל כך נדמה לי כצופה מהצד.
שכל אחד יחליט האם המחירים הנוכחיים מתאימים לו או לא, לי בכל מקרה אין זמן לקז'ואל אז כשאני יוצא אני מחפש קודם כל טעים.

שוק המסעדות בת"א דומה לשוק המניות האמריקאי:

מחירים שהאמירו ללא כל קשר לכלכלה הריאלית. כפי שאין הצדקה לרמה של 1763.5 נק' ב-S&P (זה מה שהצג מראה כרגע), אין הצדקה למחיר השפונדרה או השרימפס בפיתה. התיקון בוא יבוא, הן במניות, והן בשוק המסעדות. כפי שעוד מעט אני מתכנן להקטין משמעותית את החשיפה של חסכונותיי הדלים לשוק המניות, כך אני חושף את עצמי פחות למסעדות ת"א. מכוון שאין לי כעת זמן - אני גם לא "מפזר את ההשקעה" ולא נוסע לאשדוד או לחיפה אבל זה מה שהיה נכון לעשות מבחינתי.

כבר כמה זמן יש לי תחושה ששוק המסעדות יצא מאיזון - בגלל מכלול של סיבות שכבר נדונו כאן בעבר. כדי שהוא יחזור למצב בריא יותר, כנראה שהרבה מקומות יצטרכו להיסגר. זה לא ינעם לנו כצרכנים לטווח המיידי, אבל ישרת אותנו לטווח הארוך, אינשאללה. אם הייתי יכול לפתוח פוזיציית שורט על שוק המסעדות התל-אביבי - הייתי עושה זאת בלי היסוס. מישהו רוצה להיות צד שכנגד בעיסקה כזאת?

לגבי חו"ל - לדעתי, הבעיה העיקרית היא זמן. יש בחוליו מדי פעם טיסות, נגיד, לברצלונה ב-140 יורו, יש שם בתי מלון של הרגע האחרון או חדרים ב-20 עד 50 יורו לזוג, אז ברמת העקרון - לפלוש לשם ליומיים-שלושה ולפוצץ את עצמכם באוכל טוב - אולי יהיה די מוצדק כלכלית...

אמר אילן וחזר לעמדת החתירה שלו בספינת העבדים.

Gרר

New member
נהנתי לקרוא את הדברים שכתבתם

כיוון שמראש כתבתי שאצלי זו יותר תהייה מאשר איזו דיעה מוצקה אז אני נותן לדברים שלכם לחלחל.

המקרים שבהם באמת הצלחת שלי זעקה חמס וגזל היו בעיקר מקרים באמת קיצוניים כמו ארבע פרוסות לחם לבן מעאפן ב-16 שקל שקיבלנו בזמנו בגוז' ודניאל (מסעדה שאני דווקא מאד אוהב אבל ויתרתי שם מאז על מנת הלחם, מקווה שהם שינו אותה) או מקרים באמת קיצוניים של מנות מיקרוסקופיות.

במקרים פחות מובהקים או קיצוניים אני באמת פחות מתעסק בזה.

למזלי או שלא למזלי מספר הפעמים שאני מבקר במסעדות או פאבים הוא במקרה הטוב ארבע פעמים בחודש אז גם עם עליה של 70-80 שקל זה עדין משהו שאני עדין יכול לספוג.

אבל אם עליית המחירים תתחיל ללחוץ קצת יותר על הכיס של האנשים אז לא מן הנמנע שאת מה שהמסעדות מרוויחים יותר per מנה הם יפסידו בחזרה בכמות אנשים יותר קטנה ובמקרה כזה הם שוב יעמדו בדיוק בפני אותה ברירה מה שיביא לכך שהתחזית של יויו13 תתממש...

לצערי אתה כנראה טועה

אני לא חושב ששוק המסעדות בתל אביב מתקיים בבועה משום שאני לא חושב שהוא יכול להתקיים ברף מחירים נמוך משמעותית וכך אני מגדיר בועה
ייתכן ואנו חלוקים בהגדרה שלנו וייתכן ואנו חלוקים בניתוח היכולת של השוק להתקיים אבל זו דעתי מתוך ניסיוני בתחום.
אני מכיר מעט מאוד אנשים שהתעשרו ממסעדנות והרבה יותר אנשים שהתרוששו מכך, כולל כאלו שהציעו מוצר איכותי לטעמי. אם רמת המחירים תרד בכל התחום יאלצו העובדים במסעדות (בעיקר טבחים) להרוויח שכר נמוך עוד יותר מזה שהם מרוויחים כעת וגם אז יתקשו המסעדנים להרוויח, בטוח שברמה מספקת בשביל לקחת את הסיכון הכרוך בהשקעה במסעדה.

אם אתה צודק - אז עוד יותר עצוב.

כשאני יושב השבוע עם מסעדן וותיק ומנוסה מחו"ל, מיליונר בעצמו (הכל מעסקי מסעדות עילית), ושומע אותו טוען שאינו מבין את גובה המחירים של מסעדות בארץ הן באופן אבסולוטי והן יחסית לאיכות (הלא גבוהה, לתפיסתו) - מה אנוכי הקטן יכול להוסיף על כך?

אבל אם המחירים הנוכחיים הם מה שהמציאות מכתיבה - אז אוי לאותה מציאות ואוי לי שנאלץ לחיות בתוכה. אם בעלי פאבים/מסעדות היו חייבים, ממש חייבים, לתרגם את העלייה של המס על בירה בשני שקלים לליטר לעליית המחיר של 20 שקל לליטר (ויותר, השבוע כבר קראנו על 73 ש"ח לחצי) - אז יש איזו בעיה עם הסביבה הכלכלית שבה הם נאלצים לעבוד.

ואם אתה אומר שזה המצב ואין סיכוי שהמחירים ירדו - אז כמו שכבר אמרתי, גיחות קצרות לחו"ל יהפכו כנראה לפתרון ברמה האישית שלי...

salo22

New member
אני חושב שאיבדנו את המשמעות של מסעדת קז'ואל

וקפה 48, המזללה וקוצ'ינה תמר, לא בדיוק התקרבו למונח קז'ואל אף פעם. אולי באמת מבחינת הסיגנון והדקור הן מאוד קז'ואל ולא מסעדות סופר מעוצבות, מבחינת רמת המחיר אוי לנו אם נגדיר אותן כקז'ואל, לדעתי מי שהיה יכול לסעוד בהן פעמיים בשבוע, יכול היה בשקט לטוס כל כמה חודשים לא רבים מידי לפאריז. ואין שום בדל מקום להשוואה בין הרמה הקולינארית שם לזו שבתל אביב, אם התחושה שהישארות בארץ ואכילה במסעדות כאן עם כיסוי הפרש עליית מחירים באמצעות אי קניית כרטיסי טיסה, מרגישה כפיצוי

Gרר

New member
זה כנראה ההבדל

שאצלי קז'ואל זה 3-4 פעמים בחודש ולא פעמיים בשבוע...

salo22

New member
לשם הדיון נניח שמדובר בשתי מסעדות קז'ואל

בשבוע
זה לא דבר דמיוני מידי לדעתי, במיוחד כשמדובר בתל אביב. מבחינתי ארוחות קז'ואל - זה לאכול בחוץ אפילו כמה פעמים בשבוע, בעלות שלא תקפיץ לי נורת אזהרה ביחס לאלטרנטיבה הביתית. לצערי - כמעט לא קיים היום, אלא אם נקרא לפלאפל ארוחת קז'ואל. בעבר הדי רחוק כשהיינו אוכלים הרבה יותר במסעדות, אפילו פעמיים שלוש בשבוע, כולל הצהריים - למיטב זיכרוני זה היה "הרבה פחות כואב" והיום, מעבר להנאה המלאה מהבית, הרבה פחות יכולים להרשות לעצמינו את זה.

RandS

New member
הנה לך דוגמא מובהקת לדבריך:

אתמול הלכנו בתי בת השנתיים, בעלי ואנוכי לנמל תל אביב ו ב13:30 התיישבנו לצהריים פשוטה שתתאים לילדה באייסברג.
הזמנו:
פסטת ילדים (כך שמה) : פסטה פשוטה ברוטב עגבניות ושמנת - 38 ש"ח
מנת טאפאס כרובית: צלוחית קטנה - 19 ש"ח
פסטת חונקי כמרים בירקות: 47 ש"ח
מנת גלידה: 39 (!) ש"ח.
כוס בירה: 26 ש"ח.
יחד עם טיפ הגענו ל 189 ש"ח. כמעט 200 ש"ח על שתי מנות פסטה פשוטות שבפשוטות, צלחת כרובית , שתייה אחת וקינוח. כמעט 40 יורו לארוחה פשוטה בזמן עסקיות צהריים.
מבחינתי, זה מספר את כל הסיפור.

RandS

New member
חתיכות עוגה וקצת ברס.

בחיי. מדובר בכוס מילקשייק, שבו סודרו - חתיכות עוגת שוקולד, כדור גלידת וניל, כדור גלידת שוקולד (לא גדולים) עוד חתיכות עוגה וברס. למעלה קצפת.

הקינוח היה אגב, גרוע. הקצפת היתה רכה מדי וכל הקינוח נעשה נוזלי תוך דקות.

pix37

New member
יש בעיה בהגדרה שלך

מאחר ומסעדות "קזואל" כמו שאני מבין אותן הן מה שמכונה בישראל "מסעדות פועלים, כלאמר שאתה יכול לאכול ארוחה שלמה (ללא אכוהול) בסביבות 40 - 50 ש"ח, וכאלה לא חסרות.

לפחות באזור שלנו תמורת 45 ש"ח אתה מקבל צלחת סלטים נדיבה מאוד - מנה עיקרית בשרית ותוספות וזה ארוחה שגם אנשים עובדים יכולים לאכול כל יום.

אופציה אחרת היא חומוסיות ודומיהן אשר שם אתה יכול לאכול ארוחה טובה מידי יום בסביבות 30 ש"ח.

זה יותר מפלאפל אבל עדיין לא מגיע לרמה של המסעדות עליהן סובב הפוסט.

passioneta

New member
אתה לא מבין נכון

מסעדות קז'ואל הן מסעדות שאליהן יוצאים בערב כשלא מתחשק לבשל אבל אין אירוע חגיגי. אלו לא מסעדות פועלים שפתוחות בעיקר בצהרים ומגישות אוכל ולא אירוח.

RandS

New member
בדיוק.

מסעדות פועלים ב 40 ש"ח לצהריים דווקא יש, והן טובות לסוגן.
מסעדות קז'ואל הן משהו שנעים ללכת בערב לפגוש חברים, להנות מאוכל טוב ומאוירה לא מחייבת בלי לקרוע את הכיס.
ואלה הולכות ופוחתות.

pix37

New member
לדעתי הן לא פחתו - הן נכחדו

אני לא מכיר כיום מסעדה שאתה יכול לצאת אליה בזוג לארוחת ערב בסיסית בפחות מ- 200 ש"ח.

מנה עיקרית פשוטה לכל אחד (55X2) קינוח אחד לחלוקה (30 ש"ח) משקה אלכוהולי אחד (פשוט) לכל אחד (30X2) . תוסיף לזה טיפ ובייביסיטר והגעת בקלות ל- 300 ש"ח לבילוי זריז ולא מחייב של שעתיים.

שלא לדבר שאם בא לכם להשתולל ולהזמין לחם או אפילו מנה ראשונה - או הבעאסה של לגמור את הערב על משקה אחד בלבד.

Gרר

New member
המסעדות עצמן לא נכחדו.

הן עדיין שם, רק ברמת מחיר ו/או תמורה אחרת. יש כאלה ששמעדיפים להכחיד לעצמם את הבילוי במסעדות כאלה בגלל רמת המחיר. אני מעדיף לרווח את הביקורים לתדירות כזאת שעדיין תאפשר לי לצאת לבלות מדי פעם מבלי לפנות לשוק השחור לקבלת מימון... הכל עניין של בחירה אישית.

pix37

New member
אני מסכים איתך אבל אז הן יצאו מרמת הקז'ואל

לפחות כפי שהוגדרה על ידי נטע וראנד.

זה לא משהו פשוט ובסיסי שאתה יכול להעביר ערב בזול כאשר לא מתחשק לבשל בבית, אלא משהו שהוא ברמת מחירים מעל זה, משהו שצריך להתכונן אליו ולתעדף אותו מול דברים אחרים.

Gרר

New member
בתור מי שהכניס את המילה קזו'אל לדיון הזה...

אני מוחה נמרצות על העברת זכות ההגדרה לנטע וראנד

האמת שההגדרה של נטע וראנד מאד קרובה למה שהתכוונתי אליו: מסעדה שמבחינת אוכל/אווירה היא לא מסעדת פועלים אבל מצד שני גם לא מקום מפונפן מדי. מסעדה או פאב במקום טוב באמצע מבחינת האוכל והאוירה שהוא מציע.

לא בהגדרה הזו שלי ולא בהגדרה של ראנד ונטע לא דובר על מחיר מסיבה מאד פשוטה: מחיר זה עניין שמשתנה מפעם לפעם ובכל נקודת זמן אפשר למתוח את סקאלת המסעדות ולהציב עליה את המסעדות היוקרתיות שמעצם טבען מרגישות פחות קז'ואל באוכל ובאוירה שהן מציעות ומצד שני המסעדות שהן פושטיות מדי ופחות כיף לצאת לבלות בהן.

באמצע אתה תמצא את המסעדות שהן לא פה ולא שם. אלו בדרך כלל יהיו מסעדות ה"קז'ואל" ואלו גם בדרך כלל המסעדות שמבחינת רמת מחיר יהיו באמצע. לא גבוה מדי, לא נמוך מדי. כמה זה באמצע? תלוי. יכול להיות שפעם זה היה 120 שקל והיום 200 שקל. אבל פעם גם ארוחה במסעדה יוקרתית היה 400 שקל והיום הוא כבר באיזור ה-600...

בקיצור - קז'ואל לא נקבע על פי הסחורה, לא על פי המחיר. מה שהמחיר קובע הוא באיזה קלות אתה תוכל לבלות במסעדה כזאת. ככל שהמחיר גבוה יותר אתה תמצא את עצמך ביותר מצבים שבהם לא מתחשק לך לבשל בבית אבל אתה בכל זאת עושה את זה...

Gרר

New member
"בקיצור קז'ואל לא נקבע" למחוק את הלא הראשון

כרגיל יצא ההפך ממה שהתכוונתי

למעלה