יש לו
דווקא הגן לא מאפשר הזדמנות טבעית בעוד שבמגרשי המשחקים וברחוב ובבתים של ידידים של ההורים ובאין סוף המקומות האחרים שבהם אנחנו משוטטים הילד יכול לבחור איך ועם מי וכמה הוא רוצה להיות עם מישהו בלי לחץ ובסביבה שנעימה וטבעית לו
המסגרת של מערכת החינוך לא מייצגת שום חוץ טבעי
בדיוק כשם שהכלובים בגן חיות לא מייצגים שום חוץ טבעי
להפך
היא רק מכתימה בילד רתיעה אם לא ממש טראומה ממה שיש מחוץ לבית
אבל גם כאן לרוב ההורים אין הרבה אפשרויות אחרות
כי מערכת החינוך לא קיימת בחלל ריק אלא היא חלק מתפישה מערכתית וקיומית כוללת
שפירושה שלרוב ההורים אין ברירה אלא לזרוק את הילד שלהם למקום זר ומלחיץ כי גם נפשית וגם כלכלית וגם חברתית הם לא בנויים להתמודד עם מציאות אחרת
אבל שוב,גם כאן, לדעתי עדיף להודות בקיומה של בעייה מאשר להכחישה,גם אם אין לה פתרון מיידי או וודאי כרגע
כי ברגע שאנחנו מודים ויודעים שיש בעייה אז מתחיל להיווצר איזה שהוא לחץ לפתרונה
אני רואה שהילדה שלי, כצפוי, לא ממש יוצרת קשר עם אנשים או ילדים אחרים,אבל היא מתבוננת הרבה, וזוכרת מה שמדבר אליה ויש ילדים שמדברים אליה יותר ויש שפחות,
מבחינתי קשר עם אדם אחר זה דבר מאוד מיוחד ומסתורי וממש לא מובן מאליו
לא הייתי רוצה ללחוץ אף אחד לעשות את זה בצורה מסויימת או כזאת או אחרת
זה בדיוק המקום שבו כל אחד צריך להמציא את העולם מחדש
גם
לא סתם התפישה של "עכשיו כולם יקפצו וימחאו כפיים" ממש לא מדברת לילדים ואנשים מסויימים
צריך וחשוב מאוד לדעת לכבד את זה ולחפש אלטרנטיבות לצורת היחד הזאת הזאת
בוודאי לאוטיסטים שנוטים וצריכים להתחבר לאחרים דרך מה שמיוחד בהם ולהם ולא דרך פעילות אחידה שממושטרת מלמעלה
אין שום דבר טוב בגן או בבית ספר
רק נזק נטו
והיום שכל החומרים נגישים גם אין שום סיבה להקריב את רווחתם הנפשית של הילדים למען ידע שאפשר למצוא מהר וחינם מכל מקום ובכל זמן
ילד שטוב בבית יכול למצוא חוץ שישחזר את הטוב הזה
ואפילו לנסות לתרום ליצירתו וקיומו של חוץ כזה
ילד שלומד לקבל כמובן מאליו את החוץ כמקום רע ומלחיץ וחסר מובן גם לא יתרום הרבה לא לסביבה ולא לעצמו
חוץ מזה
מעבר מאינטימיות ביתית למרחב החיצוני
גם בזמן וגם במרחב
אמור להיות תהליך שתואם את הקצב והאופי של הילד
של האדם
אחרת הוא נשבר במקום להתפתח
יש כל כך הרבה אוטיסטים ואספים וסתם אנשים שבכלל לא מעיזים לצאת מהבית
וזה שנים אחרי שהם עזבו את המשפחה
כי המעבר הזה היה חריף מדי בילדותם ,מהיר מדי, קיצוני מדי ,ונטבע בהם החותם של החוץ כמקום מסוכן
לדעתי כדאי לנסות להבין שלאוטיסטים המפגש עם האחר מהווה חוויה שיכולה להיות מאוד מאוד שונה מזו של ילד נורמטיבי
דווקא בגלל שהם מאוד רגישים לאנשים ומאוד אוהבים אנשים
וממש צריך לכבד את היחודיות הזאת
כי היא הבסיס להכל