עצמאות ריקודי העם

מה לא קיבלת את הלו"ז ??

יש לו"ז עם 9 תכניות חלופיות

tbh12

New member
ירון היקר

אני שמחה שהוסםתה לשאלה הריטורית שלך "אני אומר לך מה הוא שיר ישראלי" את המילה היפה "לדעתי"! במילה אחת עזרת לנמק...את דעתי. שירי עם ישראליים הם בליל לחנים, מבליל גלויות, מבליל שפות, בליל תרבויות, בליל אנשים בצבעים שונים שקובצו בהצלחה מדהימה בזמן כל כך קצר לשפה אחת (כמעט) כאן, במדינת ישראל.

אכן דרמה בעיצומה במלא המשמעות

אכן הנושא נידון כאן לא אחת ונכתבו דעות שונות בנושא, מכיוון שהפנית את השאלה אלי אטרח לנסות ולהבהיר את הבנתי הדלה באשר לשאלה זו כדלקמן. מקובלת עלי הדעה כי אותם שירים מתקופת קום המדינה בחלקם, אינם שירים עיבריים או ישראלים במלוא המשמעות וניתן לחלקם לשתי קטגוריות. האחת לחנים רוסיים אירופאים שמילותיהן תורגמו לעיברית ואלה אינם שירים ישראליים. בקטגוריה השניה מצויים אותם לחנים רוסיים אירופאים שנכתבו להם מילים חדשות שאינן תרגום, מתוך ההוויה הישראלית והניחוח המקומי ואלה יכולים להקרא שירים ישראליים למחצה. מאידך תמהני מדוע נעצרת בשאלתך בשנים של קום המדינה. על פי השאלה יכול מאן דהוא לחשוב כי אחרי שנות השישים היגיעו מיד שנות האלפיים. הרשי לי להזכירך כי נכתבו והולחנו בארץ שירים רבים בשנות השבעים, השמונים, התשעים ואפילו עד היום על ידי כותבים ישראלים ומלחינים ישראלים המתייחסים לארצינו הקטנה, להוויתנו ולניחוחות המקומיים על כל גווניהם. צרה היריעה מלהכיל את שמותיהם של כל היוצרים והמבצעים המנויים בקטגוריה זו, אך פטור בלא כלום לא יתכן, אז אערוך רשימה קצרה למענך ויסלחו לי כל אלה שמקומם נפקד שלא מכוונה רעה. כאן ניתן למנות את נורית הירש, יגאל בשן, כוורת, יהורם גאון, אהוד מנור, חיים חפר, אביהו מדינה, יזהר כהן, חנן יובל, חוה אלברשטין, אריק סיני ועוד רבים וטובים מכל גווני הקשת והסיגנונות. שאלתך באשר לזהותנו כישראלים ממחישה באופן הבוטה והכואב ביותר את כשלון החינוך בארץ והקניית הערכים מצד כל הגורמים הממסדיים והמשפחתיים, והפיכתנו לחברה מטריאלית צרכנית שאינה משמרת את עצמה. שערי בנפשך היכן היה היום העם היהודי ישראלי לו כל הנמנים עליו היו נוהגים בדרך זו בגלויות השונות. המצב הנוכחי בהחלט דומה וניתן להשוואה למגדל בבל בו אבדה יכולת התקשורת בין האנשים, והכאוס שבפתח אינו אלא ענין של זמן שאול. אולי דברים אלה יוכלו להציג בפניך פן נוסף של ראית הדברים שלא מתוך זוית צרה ומצומצמת.

tbh12

New member
איתן משפט שלך:

"אולי דברים אלה יוכלו להציג בפניך פן נוסף של ראית הדברים שלא מתוך זוית צרה ומצומצמת." אדם שלא מעריך ולא מקבל את זה שיש אנשים שאוהבים לחנים שונים ממה שהוא אוהב. אדם שמבטל את ההנאה של אנשים אלה. אדם שרואה את סוף העולם אם משהו נהנה ממה שהוא לא אוהב. דווקא לאדם זה "יש ראיית דברים מתוך זווית צרה ומצומצמת" אני יכולה להנות מכל הזמרים והמלחינים שהזכרת וגם 'מהורה בן' ו'סלמת'.

tbh12 נכבדה

צר לי לקרוא כי את נוטה להשתמש בטיעונים ונימוקים לא רלוונטיים על מנת לבסס ולנמק את דבריך. מנין נטלת את המסקנה כי איני מעריך ואיני מקבל את העובדה כי יש אנשים האוהבים לחנים שונים מאלה שאני אוהב ומהיכן נהיר לך כי אני איני אוהב ונהנה מלחנים אלה גם כן? הרי טענתי כי אלה אינם ריקודי עם ישראליים, לא טענתי כי אינם ריקודים, לא טענתי כי אינם יפים ומהנים, לא טענתי כי איני אוהב אותם גם כן. עיקר טענתי כי אין הם בקטגוריה של ריקודי עם ישראליים, אין אלה ריקודים המטפחים את הפולקלור הישראלי המקורי ומשמרים מסורת ולפיכך ראוי כי לא יהיו אלה הריקודים שירקדו ביום העצמאות שלנו. בהחלט ראוי הוא שאת נהנית מכל המגוון שציינת כפי שגם אני נהנה ממגוון רחב של מנגינות, לחנים ומוסיקה מגוונת אך איני מוצא כי מקומם כאן. שמא עתה תוכלי להבין ולהתחבר לדברים שכתבתי.

הרשי לי לחלוק עלייך

אני מאוד אוהב מוסיקה קלאסית אני אוהב מוסיקה דרום אמריקאית ועוד הרבה גוונים במוסיקה וגם מוסיקה ישראלית אני אוהב כשהדבר נוגע לרקודי עם ישראליים אני מצפה שהם יהיו ישראליים ולא בשום שפה אחרת שאולי תהיה אהובה עלי במסגרות אחרות אני מקווה שזה מבהיר את ההבדל בין רחבות אופקים וצרות אופקים כפי שחרצת כל שאיתן ושכמותי מנסים לבקש הוא השאירו את הישראליות ברקודי העם הישראליים וללעז מצאו מסגרות אחרות יכולים אנו להיות מושפעים מתרבויות ארץ מוצאינו אך לא נקח את הזרות לנו עדיף ניצור את שלנו גם אם יושפע משורשינו. בברכת חברים שמוליק

../images/Emo204.gif איתן, השאלה שצריכה להשאל..

לע"ד, היא "איך אנחנו מגדירים ,ישראליות מהי?'".... הרי אנו, כולנו כאן, מקבץ ומצרף של עדות שונות, תפוצות שונות ומוצאים שונים. האם הישראליות המתהווה {עדיין, לדעתי} לא אמורה לקחת בחשבון את המצרף הזה והאם מצרף זה אינו אמור להיות מיוצג בתרבות הישראלית, על כל גווניו? כל מי שרקד ריקודי עם בימי תנועות הנוער העליזות רקד את "קרבושקה" ואת "מזורקה" וה"קרקוביאק" בקן/סניף/עדה... {כל תנועת נוער והכינוי שלה למקום המפגש של חבריה...}... לא רק הנעימות הגיעו מאחת התפוצות... אפילו שמות הריקודים לא עברו עיברות כהלכה... האם זה הופך 3 ריקודים מקסימים אלו ל"לא ריקודי עם"...תמהני...
באותה מידה, גם "דרור יקרא" הוא ריקוד עם שורשי ביותר למנגינה שהביאו איתם בני תפוצה אחרת... אם נבחן את הצעדים הבסיסיים של ריקודי העם, אנו מדברים על צעד תימני, צעדי ואלס {ונאי/אנגלי}, צעדי טנגו {דרום אמריקה}, צעדי פולקה {פולין}. אז בתקופה האחרונה, בהשפעת העליות האחרונות והתעוררות יוצאי תפוצות אחרות {שחשו קצת מקופחים בהיהט הייצוג התרבותי}, נוספו צעדים ומנגינות שמקורם בתפוצות אלו... האם זה פוגע בישראליות של ריקודי העם
- אני לא ממש משוכנעת. כפי שאמרתי קודם, לע"ד ה"ישראליות" עדיין נמצאת בשלב ההתהוות שלה. מדינה הגירה בת 58 היא עדיין מדינה צעירה בהתהוות. עדיין לא גובשה בה תרבות אחידה ומייצגת, ולכן עדיין קיימת חדירה של סגנונות ומקצבים שונים. כפולניה ידועה ומוצהרת {
}, אני מוצאת את עצמי מתחברת די בקלות גם למקצבים וצעדים שונים מאלו שהכרתי מהבית, ומוצאת בהם חידוש מרענן ולא פחות מכך, הזדמנות להוודע למקצבים וצעדים אלו ופתח להתחברות ליוצא תפוצות אחרות, על בסיס עם אחד שמה שמאחד אותו היא אהבת הארץ והמדינה.... אמנם, ריקוד כמו "סלמאטי" יכול גם להכנס לרובריקת ריקודי העמים... אך זה לא עושה אותו שונה, בהיבט זה, מ"מזורקה", "קרבושקה" ו"קרקוביאק"... ולסיכום, הישראליות מתבטאת, לדעתי, בקבלת האחר והשונה והבלתי מוכר ובהתחברות אליו כחלק אינטגרלי מהזהות הלאומית המשותפת... בברכה ישראלית אמיצה...

פרפר צהוב 20 יקרה

אכן כתבת דברים טובים ונכוחים שנחנים בטעם רב ובהגיון. בהחלט מסכים עימך כי אנו בתהליך של כור היתוך מתמשך העוסק במיזוג כל הגלויות והפיכתן ליצירת מופת מסוגסגת היטב. לפיכך מכוון הנני אל אותם ריקודים שאכן יוצרים ומעצבים מיזוג גלויות שכזה. אי לכך, ריקודים רוסיים אופייניים כמו אלה שציינת, שהם אכן יפים גם לטעמי, אינם נכללים לגבי בגדר של ריקודי עם ישראליים. מאידך גם ריקודים כמו יהרייה, סלאמאטי או הורה בן המושרים בשפה זרה, מאמצים תנועות זרות ומקצבים זרים אף הם אינם בגדר של ריקודי עם ישראליים ויהיו יפים ושמחים ככל שיהיו. ראי כיצד את בכוחות עצמך יכולת להגדיר סוגי צעדים הנושאים אופי לאומי כזה או אחר יוני, תימני, אנגלי, רומני, דרום אמריקאי, פולני ואחרים, משום מה לא הצלחת להגדיר ולו צל צילו של צעד ישראלי. האין הדבר תמוה? אין רע בכך כי אותו צעד ישראלי בעתיד יהייה תוצאה של אותו מיזוג גלויות אודותיו הסכמנו.

../images/Emo204.gif נראה לי שאנו מסכימים במהות

אך חלוקים על פרשנותה... "...משום מה לא הצלחת להגדיר ולו צל צילו של צעד ישראלי. האין הדבר תמוה?..." - זהו, שלא הצלחתי להגדיר באופן מדוייק ומוגדר, כי לע"ד, עדיין לא נוצר צעד שכזה {להזכירך, אפילו צעד ההורה, שאיתו מזוהה הריקוד הישראלי בעולם כולו...
מקורו ברומניה}. ואגב, את הריקודים "קרבושקה", "מזורקה" ו"קרקוביאק" למדתי עוד כילדה והם נרקדו בכל הרקדה של ההפסקה הגדולה בביה"ס, בתנועת הנוער, בערבי הרקדה בצבא... ולא נראה לי שהיה מישהו שניסה להוציא אותם מתחום ריקודים העם... מאותה תקופה זכור לי גם ריקוד יווני {לא "סיגל", אחר, ששמו בלבד ולא המנגינה, נשכח ממני
}. זכור לי מתקופה זו {שנכללת, אאל"ט, בשנתוני הנוסטלגיה} גם ה"דבקה דלעונה"... שוב, מקצב ומנגינה שאולים מתרבות אחרת, ועדיין קשה שלא להחשיבו כ"ריקוד עם"...

tbh12

New member
אתה יודע מה איתן?!

קראתי את כל השירשור והגעתי למסקנה אין דבר כזה ריקודי עם ישראליים. נקודה!!! כילדה,פעם, גדלתי על מס' שירים שחשבתי לתומי שהם ארץ ישראל היפה. כמו למשל "שלומית בונה סוכה" ועוד כמה שאני לא זוכרת את שמם. לימים כשאימצתי משפ' עולים מרוסיה, הבן שלי ניגן באקורדיון כמה שירים "ישראליים" מתוך החוברת. האורחים, עולים מרוסיה, שלא ידעו כמעט מילה העיברית שרו ברוסית את כל הלחנים שהבן שלי ניגן, כאמור שירים עבריים ישראליים. כך הבנתי שכנראה אין דבר כזה שירי ארץ ישראל. הייתי מסכמת זאת כך: שירים ישראליים מכל הגלויות או אולי התפוצות.

נחמץ ליבי למקרא דבריך

האם באמת ובתמים אין "חיה" כזו הקרויה ריקודי עם ישראלים? האם רק לחני רוסיה, גרוזיה, מרוקו ואחרים מוכרים לך? כאילו משנות השישים ועד ימינו אלה לא נכתבו והולחנו שירים ישראליים ואף חוברו להם ריקודים התואמים את רוחם והוויתם. אין פסול באף אחת מן הגלויות ובהחלט יש מקום לתוצר ישראלי שיתן ביטוי לגלויות אלה ויצור מוצר מקומי אופייני מתוך תמהיל שקול ומושכל שיאפשר לכולנו להתגאות בו.

אנדי54

New member
'שיר ישראלי' הוא כל שיר שנכתב

והולחן בידי אזרח ישראלי. יותר פשוט מזה אין. זה נכון אגב, גם אם השיר הזה נכתב בערבית ברוסית וכו', בהתחשב בעובדה ששפת האם של רבים מזרחי המדינה היא שפה זרה. להבדיל, 'זמר עברי' חייב להכתב מלכתחילה בעברית אך הוא יכול להכתב כגרסה עברית/תרגום לשיר משם. כידוע לכולם, לא מעט ריקודים חוברו על שירים כאלה. הם אינם ולעולם לא ייחשבו לריקודי עם ישראליים.

k u k i 123

New member
ריקוד עם ישראלי, זה ריקוד שהולחן

ע"י מלחין ישראלי והמילים הן בעברית. גם ריקוד שרק הלחן ישראלי או רק המילים בעברית גם נחשב לריקוד עם ישראלי. אין שום קומבינציה אחרת שתהפוך את הריקוד לישראלי.

k u k i 123

New member
שושנה, לריקוד עם ישראלי אין שום קשר

מאיפה בא היוצר.הוא גם לא חייב להיות יהודי כל עוד הוא מרגיש את הסגנון הישראלי. זה כמו שיוצר ישראלי יכול ליצור ריקוד בלקני כל עוד שהוא יחוש את הסיגנון הבלקני. עכשיו לשאלתך בקשר ל"חי למענך"- בהחלט כן, זה ריקוד עם ישראלי בדיוק כמו לבבתיני של משה אסקיו או שדמתי של דאסה ועוד הרבה ריקודים של יוצרים שחיים בחו"ל ונרקדים בארץ כל עוד הלחן ישראלי או המילים בעברת או גם וגם שזה מצב אופטימלי.

ורקודים רבים של מושיקו הלוי

שחוברו בימי שהותו בארה"ב והיו לנכסי צאן ברזל של רקודי העם הישראליים

k u k i 123

New member
אתה צודק פטרושקה, שכחתי גם

את ישראל יעקובי.ושלמה בכר שאת ריקודיהם אנו רוקדים.

למעלה