היום אין אדם שיודע הכל.
אין אף אחד שיודע לעומק את מה שכתבת. יש היום הרבה ספרים ובעיקר אינטרנט, אתה מכניס את "מהרי"ל" לגוגל ולוחץ GO . זה מספיק בשביל לקבל ידע כללי עליו. כמו שאני לא אדרוש ממך לדעת את המבנה המולקולרי של אינזים מסוים שמפרק חלבון מסוים במערכת הנשימה למשל, וברור שאתה תתיחס לדברים באופן כללי ולא לדקויות שהן באמת רק למומחים, כך אני לא חייבת לדעת את כל הדקויות של כל המערכות ההיסטוריות והתורניות של אותה תקופה, שאגב אף אחד לא יודע עליהם בוודאות מהסיבה הפשוטה שהוא חי עכשיו ולא שם, ואין לו ממש מושג איך התנהגו אנשים אז. הידע שלנו עובר פילטרים מההתנסיות והאמונות שלנו היום, בהשלכה לתקופה ההיא. לכן זה בכל מקרה לא מדויק. קראתי יום שלם על פרופ טואף ועל התקופה שהוא מדבר עליה. קבלתי תמונה כללית, אם ארצה להתעמק יותר בעלילות דם, אקח קורס באוניברסיטה או אקרא מחקרים על הנושא, יחד עם זאת אני לא מאמינה שמישהו יסכן את חייו לכתוב דברים כאלה, במיוחד אם הוא מומחה לעלילות דם. אני מאמינה למומחים בתחומם. בדיוק כמו שאאמין לך אם תסביר לי מי זה המהרי"ל ומה פועלו, כי מין הסתם אתה מומחה גדול ממני. אבל אני לא בטוח שאתה תאמין לי אם אתן לך מחקר שלי בביולוגיה שאומת ופורסם בכתבי עת שונים, כי אתה צריך מיליון הוכחות לאמיתות הדברים. לדעתי אתה עדיין שבוי בגישה תורנית לחיים. אתה מוזמן להזים את ההנחה שלי. הגישה שלי ושל הרבה, היא לדעת מעט על הרבה נושאים, אבל ללמוד היטב היכן לחפש את הידע הנרחב אם ארצה להעמיק. לדעת היכן למצוא את הידע וכיצד לחפש אותו זה מדע בפני עצמו. לומדים את זה בחוג לספרנות. קוראים לזה מדע המידע או מידענות. אני בטוחה שאת זה אתה יודע. לדעתי האדם המודרני חייב לקחת קורסים במידענות על מנת להחשב כשיר לחיים המודרנים..ומוטב שיתחילו ללמוד את זה כבר בבית הספר העממי. ילדים בני 10 יכולים כבר לחפש חומר באינטרנט, ואפשר ללמד אותם להבחין בין מידע אמיתי למידע שיקרי. אבל לצערינו רוב המורות פוחדות מהמחשב. כן מה ששמעתם. אולי המורות הצעירות כבר לא. אבל הן לא יודעות לחפש בצורה מיומנת, ולא מלמדות חיפוש ידע. אני רואה היום תלמידים שלומדים בבית הספר כמו שלמדו לפני 50 שנה. העולם מזה 15 שנה השתנה לגמרי. האינטרנט והטלפון הנייד שינו אותו לגמרי. אני אישית מרגישה את זה חזק. ואגב ידע. גם המומחים בשיטחם משנים את דעתם לנוכח גילויים חדשים שנעשו ע"י אחרים בתחום שלהם. הידע היום כל כך נרחב וכל כך נגיש לכולם, שאם אתה לא נמצא עם היד על הדופק בתחום ההתמחות שלך, אתה פאסה. הקבלה נראת לי כדוגמה טובה להראות על השינוי שחל בעולם. היא היום נגישה לכולם לא רק לגברים מיוחדים שלא ישתגעו ממנה, בני 40 ומעלה. זה כבר לא כזה סוד. אז אפשר לומר שזה תלוי איך מסבירים את הקבלה, ברור שמסבירים אותה בהתאם לגילם (יש גם שיעורי קבלה לילדים) והשכלתם של האנשים, . לדעתי לא קיים הסבר אחד לקבלה, אלא ההסברים תלוים בדור ובצרכים של הדור. הרבה אנשים לא מתרגשים מהרוחניות של הקבלה. לי אישית היא לא מתאימה. מודה שקראתי מעט וזה ממש לא מתאים לי. אני יודעת בוודאות (ופה אני ממש נחרצת) מחוויות אישיות ופרטיות, על דברים דומים. כך שמבחינתי הקבלה לא מדייקת. עם חוויות אישיות אני לא מתווכחת, כמו שלא אתווכח על אמונה או חוסר אמונה, כי בעיני הן חוויות אישיות. אבל מי שמוצא בקבלה דרך חיים, בעיני זה נפלא. כל אדם זכאי לחיות את חייו לפי תחושותיו אמונותיו. וידיעותיו. זאת מהות החילוניות, בעיני זאת הדמוקרטיה של החיים. אם תגיד לי משהו בצורה נחרצת אפילו שזה לא נכון, אני אבין שכך אתה מבין את הדברים, אני לא אשלול אותך. אם יש לי מה להוסיף לידע שלך, כי אני מומחית יותר ממך, אומר לך שאולי תרצה להוסיף ידע בתחום. לעולם לא אשלול את מה שאתה יודע, כי אני עלולה לערער את הביטחון העצמי שלך.. הידע נרכש כנדבך על נדבך. והעולם שלך חייב להיות עולם ללא ספיקות, אחרת מבחינה ריגשית אתה לא בטוח בעולמך. עדיף לחיות כאדם נחרץ מאשר לחיות כאדם ספקן. ידע בעיני זה שטויות, תמיד אפשר להשלים אותו. אבל חיים כספקן אלה חיים ממש גרועים מבחינה פסיכולוגית. כל הנ"ל כמובן רק לדעתי וניסיון חיי, אבל אני פתוחה לקלוט ידע חדש ודיעות אחרות, מבלי לשלול את האישיות שלי. גם זה נאמר בצורה נחרצת.