עכשיו ב yes 3

naty 1

New member
רצוי מאד

לא לקבוע דעות (להבדיל מרגשות), בודאי נחרצות (קל וחומר בתחומים בהם כנראה אין לך ידע), ובודאי במקום בו הגולש הממוצע הוא בעל ידע רב יותר (כמו המסורת ההלכתית או תופעת החרדים האפיקורסים), על בסיס אינסטינקטים (גם לא רומניים). נ.ב. לא קשור לנטייה "להאמין", מדובר בשאלה היסטורית הקשורה להכרת התרבות היהודית-מסורתית בתקופה הרלוונטית . נ.ב.ב. לא יודע איך ברומניה, אבל לא הייתי ממליץ על העיצה הזו (להודות אבל רק בחצי ולקוות לסליחה) לאף אחד ממכריי.

אנילה1

New member
בהקשר לחוסר ידע

דוקא קראתי הרבה על המקרה של פרופ' טואף. לכל מי שסיפרתי את דעתי כמעט "ורצח" אותי. כך שאתה ממש לא שונה מאחרים אני אפילו פוחדת לכתוב את דעותי בבלוג כי אולי יעיפו אותי מתפוז, דברי מבוססים על ידע (לא תורני חלילה). אז גם כאן אני מבינה שאני צריכה לשתוק. ודוקא פה חשבתי שיש מקום גם לדברים ממש חריגים ושונים, התבדתי.
אין מקום במדינה לדיעות חריגות מהקונצזוס. מבחינה מנטלית כל העם הוא חרדי. יש כאלה שעושים יותר מצוות ויש כאלה שעושים פחות. כולם חושבים אותו דבר, עושים אותו דבר. אין במדינה לאף אחד חופש מחשבה, לומר דברים שנוגדים את הקונצנזוס. מדינה מאובנת. מדינת עולם שלישי. ההומניזם הנאור שהיה קיים בזמן קום המדינה, הסובלנות לדעות שונות נעלם, הכל מת בחנק הדתי שעוטף את כולנו.

naty 1

New member
על זה בדיוק דיברתי

על ההבדל בין "דוקא קראתי הרבה על..." ללדעת, ובשלב שני גם להבין, או לפחות לנסות. לא ברור לי למה "ידע תורני" הוא "חלילה", אם זה מה שרלוונטי, בין היתר, לבחינת הסוגיה הספציפית. קצת מוזר בעיניי להכריז על דעות נחרצות בתחום מסוים, כשבניגוד לרוב הגולשים באתר זה, דווקא לך כחריג אין ככל הנראה שום מושג ירוק בספרות התורנית / המנהגית / קבלית של יהדות אשכנז בימי הביניים (שזה כמעט כמו להסביר לאנשים מסוג האיש והמסכה מה קראת הרבה באיזה ספר שיצא לאחרונה על התופעה). ממש אין לי בעיה עם חריגה מהקונצזוס, למרות שבמקרה הזה החריגה היחידה מהקוצנזוס, מתבטאת בכך, שאת כנראה היחידה פה שלא יודעת למשל מי היה המהרי"ל, ומה משמעות פועלו ביחס למנהגי יהדות אשכנז בתקופת התפר בין ה"ראשונים ל"אחרונים" בשנים שקדמו לעלילת הדם עליה מדבר טואף. קודם "תקראי הרבה על".. מיהם בכלל הראשונים והאחרונים ומה משמעות ההבדלים בין מנהגי אשכנז למסורת הוגי ספרד. אחר כך תביעי עמדות נחרצות המבוססות על ידע (לא תורני חלילה), באשר למצוות ערבוב הדם במצות בקרב מהגרי אשכנז בקהילה האיטלקית. לא מספיקה חירות המחשבה. השאלה היא מה עושים עם החירות הזו.

אנילה1

New member
היום אין אדם שיודע הכל.

אין אף אחד שיודע לעומק את מה שכתבת. יש היום הרבה ספרים ובעיקר אינטרנט, אתה מכניס את "מהרי"ל" לגוגל ולוחץ GO . זה מספיק בשביל לקבל ידע כללי עליו. כמו שאני לא אדרוש ממך לדעת את המבנה המולקולרי של אינזים מסוים שמפרק חלבון מסוים במערכת הנשימה למשל, וברור שאתה תתיחס לדברים באופן כללי ולא לדקויות שהן באמת רק למומחים, כך אני לא חייבת לדעת את כל הדקויות של כל המערכות ההיסטוריות והתורניות של אותה תקופה, שאגב אף אחד לא יודע עליהם בוודאות מהסיבה הפשוטה שהוא חי עכשיו ולא שם, ואין לו ממש מושג איך התנהגו אנשים אז. הידע שלנו עובר פילטרים מההתנסיות והאמונות שלנו היום, בהשלכה לתקופה ההיא. לכן זה בכל מקרה לא מדויק. קראתי יום שלם על פרופ טואף ועל התקופה שהוא מדבר עליה. קבלתי תמונה כללית, אם ארצה להתעמק יותר בעלילות דם, אקח קורס באוניברסיטה או אקרא מחקרים על הנושא, יחד עם זאת אני לא מאמינה שמישהו יסכן את חייו לכתוב דברים כאלה, במיוחד אם הוא מומחה לעלילות דם. אני מאמינה למומחים בתחומם. בדיוק כמו שאאמין לך אם תסביר לי מי זה המהרי"ל ומה פועלו, כי מין הסתם אתה מומחה גדול ממני. אבל אני לא בטוח שאתה תאמין לי אם אתן לך מחקר שלי בביולוגיה שאומת ופורסם בכתבי עת שונים, כי אתה צריך מיליון הוכחות לאמיתות הדברים. לדעתי אתה עדיין שבוי בגישה תורנית לחיים. אתה מוזמן להזים את ההנחה שלי. הגישה שלי ושל הרבה, היא לדעת מעט על הרבה נושאים, אבל ללמוד היטב היכן לחפש את הידע הנרחב אם ארצה להעמיק. לדעת היכן למצוא את הידע וכיצד לחפש אותו זה מדע בפני עצמו. לומדים את זה בחוג לספרנות. קוראים לזה מדע המידע או מידענות. אני בטוחה שאת זה אתה יודע. לדעתי האדם המודרני חייב לקחת קורסים במידענות על מנת להחשב כשיר לחיים המודרנים..ומוטב שיתחילו ללמוד את זה כבר בבית הספר העממי. ילדים בני 10 יכולים כבר לחפש חומר באינטרנט, ואפשר ללמד אותם להבחין בין מידע אמיתי למידע שיקרי. אבל לצערינו רוב המורות פוחדות מהמחשב. כן מה ששמעתם. אולי המורות הצעירות כבר לא. אבל הן לא יודעות לחפש בצורה מיומנת, ולא מלמדות חיפוש ידע. אני רואה היום תלמידים שלומדים בבית הספר כמו שלמדו לפני 50 שנה. העולם מזה 15 שנה השתנה לגמרי. האינטרנט והטלפון הנייד שינו אותו לגמרי. אני אישית מרגישה את זה חזק. ואגב ידע. גם המומחים בשיטחם משנים את דעתם לנוכח גילויים חדשים שנעשו ע"י אחרים בתחום שלהם. הידע היום כל כך נרחב וכל כך נגיש לכולם, שאם אתה לא נמצא עם היד על הדופק בתחום ההתמחות שלך, אתה פאסה. הקבלה נראת לי כדוגמה טובה להראות על השינוי שחל בעולם. היא היום נגישה לכולם לא רק לגברים מיוחדים שלא ישתגעו ממנה, בני 40 ומעלה. זה כבר לא כזה סוד. אז אפשר לומר שזה תלוי איך מסבירים את הקבלה, ברור שמסבירים אותה בהתאם לגילם (יש גם שיעורי קבלה לילדים) והשכלתם של האנשים, . לדעתי לא קיים הסבר אחד לקבלה, אלא ההסברים תלוים בדור ובצרכים של הדור. הרבה אנשים לא מתרגשים מהרוחניות של הקבלה. לי אישית היא לא מתאימה. מודה שקראתי מעט וזה ממש לא מתאים לי. אני יודעת בוודאות (ופה אני ממש נחרצת) מחוויות אישיות ופרטיות, על דברים דומים. כך שמבחינתי הקבלה לא מדייקת. עם חוויות אישיות אני לא מתווכחת, כמו שלא אתווכח על אמונה או חוסר אמונה, כי בעיני הן חוויות אישיות. אבל מי שמוצא בקבלה דרך חיים, בעיני זה נפלא. כל אדם זכאי לחיות את חייו לפי תחושותיו אמונותיו. וידיעותיו. זאת מהות החילוניות, בעיני זאת הדמוקרטיה של החיים. אם תגיד לי משהו בצורה נחרצת אפילו שזה לא נכון, אני אבין שכך אתה מבין את הדברים, אני לא אשלול אותך. אם יש לי מה להוסיף לידע שלך, כי אני מומחית יותר ממך, אומר לך שאולי תרצה להוסיף ידע בתחום. לעולם לא אשלול את מה שאתה יודע, כי אני עלולה לערער את הביטחון העצמי שלך.. הידע נרכש כנדבך על נדבך. והעולם שלך חייב להיות עולם ללא ספיקות, אחרת מבחינה ריגשית אתה לא בטוח בעולמך. עדיף לחיות כאדם נחרץ מאשר לחיות כאדם ספקן. ידע בעיני זה שטויות, תמיד אפשר להשלים אותו. אבל חיים כספקן אלה חיים ממש גרועים מבחינה פסיכולוגית. כל הנ"ל כמובן רק לדעתי וניסיון חיי, אבל אני פתוחה לקלוט ידע חדש ודיעות אחרות, מבלי לשלול את האישיות שלי. גם זה נאמר בצורה נחרצת.

naty 1

New member
אז אם את מאמינה לי

אז ההיתכנות התיאורטית למצוות ערבוב דם נוצרים במצות במסורת היהודית מקבילה רק לערבוב קצת חרא בספר היסטוריה כדי למשוך זבובים במסורת ההיסטוריונית.

אנילה1

New member
קודם כל לא קראתי בשום מקום

על עירבוב דם במצות. האמונה הנוצרית נוצרה כי מצאו את הילד הנוצרי מת ליד בית יהודי סמוך לחג הפסח. אף אחד לא יודע מי רצח אותו. קראתי שבתקופה ההיא היו סוחרים בדם ובסוכר, שני החומרים האלה שימשו להכנת תרופות. בתקופה ההיא האמינו שלדם יש סגולות מרפא, ואילו במאה ה-19 היה נהוג להקיז דם לריפוי. בהרבה תרבויות האמינו שלדם יש סגולות ריפוי, או כוחות מגיים. מדוע בעצם היהודים מכשירים בשר? כתוב שצריך להפטר מהדם. אם כך מדוע אסור דם? (תקנו אותי) לפי הביולוגיה הדם הוא ריקמה בצורה נוזלית. אין לה שום כוחות מגיים. נכון שבלי דם אי אפשר לחיות, אבל גם בלי לב אי אפשר לחיות, וגם בלי מוח, וגם בלי עוד איברים. אז מה המיוחד בדם? המיוחד הוא זה שנותנים לו משמעות מיוחדת. כמו לכל איבר אחר. מאחורי מצוות הדם יש כל מיני אמונות שיצרו את החוקים האלה. צריך להבין מה מסתתר מאחורי המצוות, מה היו האמונות בתקופה שהמצוות האלה נוצרו. ברור שככל שהמדע מבין יותר על תיפקוד גוף האדם כך מתמעטות האמונות הטפלות לגבי כל מיני תופעות שלא היה להן הסבר. ולסיום דוגמא. במאה ה-19 עד אמצע המאה ה-20 הייתה אמונה שרק אנשים רומנטיים באופים נדבקו במחלת השחפת. כי לחולים היה מראה חיוור ושקוף כזה. היום אפילו פה יודעים ששחפת זאת מחלה של חיידק ויש תרופות למגר אותו.. אז לאן נעלמה הרומנטיקה של השחפת? כשיהיה ריפוי למחלת האיידס היא לא תחשב למחלה של פריצות, או עונש משמים על ירידת ערכים. אם נוח למישהו לחשוב על החיים במונחים של שכר ועונש, מי אני שאומר לו לא לחיות כך? רק שבעיני אלה חיים מלאי חרדה.

admor

New member
כתבת הרבה מאוד וכל הכבוד לך

אבל אולי גם תעני לו? כל מה שכתבת לא מסביר את עניין עלילת הדם. <שוב תודה על המלל הרב והמחכים. יש לנו מזל שאישה חכמה כמוך נמצאת כאן ועוזרת לנו להבין את החיים>

Le Fay

New member
כל כך מעט תשובה, בכל כך הרבה מילים!

ליהודים על פי מצוות דתם אסור לשתות ו/או לאכול דם. לא דם תינוקות נוצרים, לא דם עגל ואפילו לא דם תולעת, אם אפשר בכלל לקרוא לו דם. לכן יהודים אוכלים קישקע ולא Mustamakkara, Blood sausage, Morcilla cocida kishka, jelito, kaszanka, кровянка או בלאק פודינג. בקיצור: כדי לשתות דם תינוקות נוצריים או למהול בו בצק, הם צריכים קודם כל להפסיק לשמור מצוות.

שמירת מצוות

ליהודים על פי דתם אסור גם להלוות בריבית, לעבד את שדותיהם בשמיטה ובכל זאת נמצאו היתרים שמאפשרים לבצע את כל הנ"ל ובמסגרת ההלכה. אם יש דבר אחד שאי אפשר לומר על ההלכה, זהו שהיא פשטנית ולא יצירתית. וכל זאת בלי להביע עמדה בנושא הספר של פרופ' טואף.

Le Fay

New member
מה הטענה? שאין שום מצווה יהודית

שלא ניתן לעקוף; ובכלל זה האיסור על שתיית דם המתים?

בערך.

מה שאני אומר זה שהטענה: "ליהודים על פי מצוות דתם אסור לשתות ו/או לאכול דם". אינה מכריחה מסקנה ש"כדי לשתות דם תינוקות נוצריים או למהול בו בצק, הם צריכים קודם כל להפסיק לשמור מצוות".

Le Fay

New member
אז אנא התווה תסריט אפשרי

שמתיר ליהודי לגימה מדם תינוקות שחוטים. שומן חזיר - כן, בעילת פיקוח נפש; וידוע לי שרבנים נתנו פעם היתרים נקודתיים כאלה לחולי שחפת. דם - לא, כי זה מנהג עכו"ם. אפילו לא בנקניק דם.

כתבת

שדברייך מבוססים על ידע. אודה לך אם תפרטי את הידע ואיך הוא מבסס את דבריך. ובנוגע לקונפורמיזם- את מוכן לעמוד לפנייך ולספוג את הריקושטים. זה לא אומר שאסכים עם דברייך. רק שאעמוד לצידך ואתמוך בזכותך להביע אותם.

אנילה1

New member
מלח, קודם כל תודה

שאתה לא שולל אותי. בקשר לידע שדיברתי עליו. הייתי בדילמה האם להעביר לכאן את כל הלינקים שקראתי על המקרה של פרופ טואף. העברתי רק אחד וגם הוא היה די שיטחי. אבל אם במידה ואתקל בעוד נושא חשוב שקראתי עליו יותר לעומק מאשר סתם חוות דעת אישיות, בהחלט אשלח את כל הקישורים הרלוונטים. אני לא שומרת ידע לעצמי. פשוט חשבתי שזה ישעמם אתכם, הייתי אומרת שקראתי לפחות 30 קישורים בנושא, כולל באנגלית. ואני עדיין אומרת, בניגוד לדיעה הרווחת שיש משהו בדבריו. האם אני יוצאת נגד עמי. התשובה היא לא. אני בוחנת את הדברים בצורה של מחקר אקדמי בלבד. אני מניחה לרגשותי בצד עד כמה שאפשר, ומנסה להגיע למסקנה אישית, אפילו אם היא לא פופולרית. מודה שיש בי האומץ גם להיות לא פופולרית. אני יודעת שחוסר הצניעות שלי מעצבנת אנשים שגדלו בחברה שבה נשים חייבות להיות צנועות. למדתי בארה"ב שאם אתה לא מספר על עצמך, אף אחד לא יספר עליך. בעיני לא בושה לעמוד על דעתך. אצלי לא קיימת האימרה בת מלך פנימה. (תקנו אותי), אצלי זה תמיד בת מלך החוצה
. גידלו אותי כמו גבר, ואני מרגישה זכאית לעמוד על דיעותי.

למעלה