עברית שפה
ה

תמר,

New member
לדעתי מייפל זה "אדר"

בבית קטן בערבה כתבו הרבה על "עסיס אדר". מילון אוקספורד תומך בדעתי

אֶדֶר.

אגב, גם סידרת בית קטן בערבה עשירה מאוד במילים ארכאיות שעד היום לא עמדתי על משמעותן של כולן. (התעצלתי ולא פתחתי מילון
ואני נהנית מהסדרה למרות שאיני מבינה את משמעות כל המילים.) דוגמאות: מרקועים (סוג של בורקסים?
) לסוטה (ווסט?) ועוד, שכרגע איני נזכרת בהן...

justmom

New member
סליחה שאני נדחפת לכן לפה,

אבל איך שכחתן את משרת הגלמושים? אין לי מושג מה עשו בתרגום החדש עם לוח צפחה, אבל למיטב ידיעתי בעברית הוא עדיין לוח צפחה, רק שהפסיקו להשתמש בו לכתיבה מאז שהנייר והעיפרון נעשו זולים יותר. מישהי זוכרת את הפנינים המופלאות מהתרגום הישן ל"נשים קטנות"? לימונינים חמוצים, למשל, שאיימי המסכנה התענתה כל-כך בגללם?

הילהל

New member
גם לזה יש תרגום חדש?

איזו מכה! כמה אהבתי את הישן (אם כי הפמיניסטית שבי משתגעת מזה היום). מה היו הלימונינים האלו בסוף? ליים? היתה גם משחת גליצרין לידיים פצועות, ומחלת סקרלטינה.

הילהל

New member
זה לא "שנית"?

ואת עדיין "חייבת" לי תשובה - זו היית את בטלויזיה שלי ביום שבת?

עמית@

New member
זו אכן "שנית" אבל רופאים וייקים

עדיין אומרים סקרלטינה, וכן, זו אני

אפרתש

New member
אני דווקא אהבתי את לוחות הציפחה

והאפיפיות וכל השאר. נתנו לי תחושה של מקום רחוק, בזמן רחוק. חלק מהקסם של הסיפור. איזה טעם יהיה לספרות אם שלונסקי וסמדר שיר ומארק טווין ידברו כולם באותה שפה (רזה)? (אצל הקלברי פין למדתי את המונח לוח ציפחה). מעולם לא פתחתי מילון תוך כדי קריאה, כי זה הרס לי את שטף הקריאה. מהר מאד למדתי את משמעות המלים מתוך הטקסט. ואם נחזור לכרכשתא - כולנו זוכרות את השורה הכלכך מצחיקה הזו, בדיוק כי אף אחד לא ניסה לתרגם אותה לקללות בנות זמננו.

עקרונית-מסכימה איתך מאוד.

אבל. יש מקרים קיצוניים בהם זה לא נכון. יש מקרים של עומס גדול כל כך של מילים ארכאיות המכביד על העלילה ופוגע בהנאת הקריאה. גם אני מתבשמת מקריאת תרגומים ארכאיים, אך בכל זאת, קשה לי שלא להיזכר באותו בוקר כשאני נערה בשנות העשרה ומנסה להאבק על הספה בביתה של סבתי בתרגומו של רטוש ל"הרוח בערבי הנחל". לא סיימתי את הספר, עד שלא נתקלתי בתרגום עדכני יותר. לצערי, אינני זוכרת תרגומה של מי.

כרמית מ.

New member
כי השיר עצמו יפה

המטרה היא לא המילים, אבל אני לא אמנע משיר יפה (וברור) רק בגלל שיש בו כמה מילים מסובכות. אם יש יותר מדי מילים מסובכות, בהחלט יתכן שהשיר לא ידבר אלי. הבעיה היא שהחלפת מילה בודדת בשיר, לעיתים קרובות משבשת חריזה ומשקל - שהם הרבה יותר חשובים בגיל הרך, מאשר המשמעות המדויקת של כל מילה. קראתי לילדיי את "אני וטלי בארץ הלמה" של שלונסקי (יצא בספר חדש וחמוד). חלק מהמילים הם לא הבינו. חלק גם אני לא. מודה. חלק מהמילים שם הן אפילו לא תקניות, אלא שלונסקאיות. אבל הסיפור ברור. כשצריך - אני מבהירה: או בהמחזה קלה (לא ממש הצגה, רק שילוב של אינטונציות ומחוות), או בהוספת מילה מבארת, או הסבר (אם שואלים אותי) או שהמילה נשארת בעמימותה. גם זה לא נורא.

למעלה