מערכת החינוך ביפן

innocence

New member
אם כי תופעת ההתעללות ביפן היא קשה

והמערכת לא יודעת איך לפעול נגדה.
בדיוק ראיתי דוקומנטרי על ילד שהיו מתעללים בו ובסופו של דבר התאבד.
והוא עוקס אחרי אחד החברים שלו שלא העיז לדבר.
זה כן תלוי מערכת לא רק בתלוי ילד, כי אם המערכת אומרת "בעיה שלך תתמודד לבד", או שכל החברה בנויה על זה שלא מדברים על מה שרע לך, ואם מישהו כן מדבר איתך על מה שרע, אתה פותר אותו באיזה "יהיה בסדר", אז לא פלא...

Mondsee

New member
אם זה הדקומנטרי

שהיה לא מזמן ב NHK אז גם אני ראיתי אותו. באמת קשה. מסכימה איתך שכשכל החברה בנויה על המנעות מדיבור על הדברים שמפריעים זה לא פלא וזו בעיה מערכתית. רק כשזה משהו כל כך מובנה בכל החברה לא רק במערכת החינוך אני לא יודעת איך זה יכול להשתנות. אולי רק בעזרת השפעות חיצוניות לאורך הרבה הרבה זמן.

Simbbam

New member
שאלה בנושא הזה

מכירים את הדוקומנטרי המפורסם ההוא על המחנך היפני האהוד שמלמד את הכיתה שלו (ג' או ד' או משהו כזה) בצורה "לא שגרתית"?
שכחתי איך קוראים לזה. רואים שם איך במהלך השנה הוא מנחיל בהם ערכים, הם בונים ביחד רפסודות לשיט בבריכה הבית ספרית ויש שם גם ילד שאבא שלו נפטר במהלך השנה.

בקיצור, שם מראים דוגמה לאיך המורה מטפל בתופעה של ההתעללות ומתעקש לחשוף את זה בכיתה.
השאלה שלי: האם הצורה שבה הוא מטפל בזה נהוגה בשאר המקומות ביפן, או שמא היא ייחודית לו ומייצגת מיעוט של מורים?

Mondsee

New member
מה עשית לי?

בכיתי מהרגע הראשון ועד הסוף, כל רגע רציתי לעוד טישו.

Mondsee

New member
ועכשיו חשבתי

זה צולם לפני 12 שנה. הילדים כבר בני 22. היה מעניין לשמוע מהם היום.

innocence

New member
הו, כן! הוא נהדר!

אין ספק שהוא מורה יוצא דופן.
אבל נראה לי שהשיטה שלו לא בדיוק פופולארית, אחרת לא היו טורחים לעשות על זה דוקומנטרי. מעבר לעובדה שהוא גם אדם עם אישיות מיוחדת ולא מאוד "יפנית" בצורה שבה הוא מבטא רגשות, מחבק וכו.

innocence

New member
אני חושבת שזה אותו אחד,

די בטוחה שזה היה של NHK.

אני מאוד מסכימה, זו בעיה קשה, ואני לא בטוחה שניתן יהיה לפתור אותה בצורה מערכתית, אם כי יכול להיות שאם יתחילו משהו כזה, איזה "מלשינון" או ווטאבר דברים ישתנו?

Simbbam

New member
מצטרף לתודה על התשובה, בדיוק מה שרציתי לדעתץ

מחוויה ראשונית.
תודה

innocence

New member
ולא רק את

וזה לא סוד שהרבה מתבגרים לא עומדים בלחץ מצד החברה (בלימודים, במציאת עבודה וכו..) ומעדיפים את המוות על פני חיים כ"כישלון"

innocence

New member
אבל מישל, זה לא דיון של "אנחנו טובים יותר מהם

כלומר, נכון, מערכת החינוך בארץ גם לא מושלמת, נכון, אז מה? זה אומר שאי אפשר להעביר ביקורת על מערכת חינוך של מדינה אחרת?

בזמן שהם כן נראים קצת היסטריים ומגזימנים (אבל זה חלק מהאפיל של סרטון יוטיוב, בכל זאת...), חלק מהדברים (לא הכל) יש בו משהו.

אחת הנקודות שיצא לי לשמוע עליהן מהמון המון מורים שמלמדים ביפן (בין אם כאלו שאני מכירה ובין אם מיוטיוב) זה שמערכת החינוך לא מוכנ הלהשתנות במיל, גם כשרואים שהתוצאות בשטח לא תואמות ולו במעט את המצופה.
לימודי האנגלית ביפן הם כנראה די מזעזעים, ואפשר לראות את זה בכמות היפנים שמגיעים לגילאים די מבוגרים בלי לדעת אנגלית, ובלי היכולת לדבר.
הבנתי מהרבה מהם שמלמדים אותם משפטים שלמים בתור "משהו לשנן", ואז כשהשיחה הולכת בכיוון שלא חשבו עליו, התלמיד נאלם דום, כי מה לעשות, שיחות הן לא שבלוניות. למשל.
ויש עוד צרות בצורת המחשבה של "הנה חוק, וככה זה".
מצד שני, יש בזה גם המון ממה שהופך את יפן למשהו שאנחנו כל כך אוהבים. אומה מנומסת, נעימה, ומאוד בטוחה (כי חוק!).

Simbbam

New member
וואו ממש. תשמעי הם לא הכי סימפטים בעולם

but they go the point across

innocence

New member
זה אפילו לא עניין של סימפטיה,

משהו בצורה דיבור שלו מאוד מאוד מזלזלת.
ואם בתחילת הסרטון הבחורה דווקא סבבה יחסית, נראה שככל שהסרטון מתקדם היא נטה יותר להידבק ממנו בטון המזלזל הזה. זה הציק לי ממש.

innocence

New member
ואני גם חושבת שהבעיה שלהם היא יותר שורשית

לפי מה אני מבינה, ויש בזה משהו.
זו אכן אומה שסוג של שמה לעצמה איזה מודל שאסור להשתנות. אסור לשנות, כי הכל כבר טוב, אסור לזוז ממה שאנחנו רגילים אליו.

ותכלס? יש בזה משהו. חברה כזו היא חברה שלא באמת פתוחה לביקורת, וככל שהדברים סביבם משתנים, יהיה קשה יותר לעמוד בהשלכות של זה.

mishel s

New member
תראי

הוא שאל את דעתנו לגבי הנושאים האלו.
אני הבעתי את דעתי - כלומר, שאין פה שום בעיה.
והוא מנסה להסביר לי שיש בעיה. אני בסך הכל הבעתי את דעתי כמו שהוא ביקש ממני, וכמו שהוא מבקש גם מהיפנים :) כי בכל את אני ישראלי בסופו של דבר אז לא רק שהבעתי את דעתי, הבעתי אותה בצורה קצת בוטה ולא מאופקת, או כמו שמאנט קראה לזה בחביבות, "בדרכו".

לגבי אנגלית ספציפית, אני לא ושב שיש להם בעיה מסויימת עם אנגלית.
רוב הבוגרים שם יודעים אנגלית יותר טוב ממה שרוב הבוגרים בארץ יודעים צרפתית/ערבית.
אולי ההקבלה לא מתאימה לאנשים אבל זאת ההקבלה הנכונה.
אנשים ביפן לא צריכים אנגלית, לא משתמשים באנגלית ולא חשופים לאנגלית, הם לומדים כמה שנים בתיכון ואחר כך שוכחים.
גם אני למדתי ערבית פה בתיכון וידעתי מצויין ועכשיו לא זוכר מילה, ואני חושב שיכולת החשיפה שלי בארץ לערבית היא בערך אותה מידה של יכולת החשיפה של יפני לאנגלית.
אני אישית לא רואה בזה שיפני לא יודע אנגלית בעיה, לא בשבילו ולא בשבילי.
מי שצריך לדעת, יודע. אלו שנמצאים בתפקידים מסויימים, כמו אנשי השגרירות וכו. אבל למה שכל יפן, על כל מאה שלושים ושתיים המיליונים ש האנשים שבה, ידעו אנגלית? מה זה נותן להם?

בכל מקרה, אני גם שומע עדויות ממקור ראשון על איך מורים מתנהגים ביפן ואני בשוק מכמה שמשקיעים בתלמידים, דברים שבארץ בחיים לא היו עושים.

אני לא משווה את ישראל ליפן, אני רק אומר שלכל מקום יש את הבעיות שלו, אבל להגיד שלימון לא אדום ומתוק כמו תות זה בעיה (למי שרואה את הפרי שלו בתור תות) ולהגיד שהתות שלי לא חמוץ מספיק ולא צהוב מספיק אם אני רגיל לאכול לימונים זה בעיה.
זאת בעצם הבעיה, אם אתה אוכל תות ומצפה ללימון או אוכל לימון ומצפה לתות, אתה תמצא בעיות אבל אם אתה אוכל לימון בציפייה ללימון ותות בצפיה לתות, אז נכון, יהיו בעיות, אבל לפחות הבעיות שתמצה הם בעיות לגטימיות. אי אפשר לטעון על לימון שהבעיה שלו בתור לימון היא שהוא לא תות.

herouth

New member
אם *היפנים* היו חושבים שאנגלית לא נחוצה

...הם לא היו טורחים ללמד אותה בבית הספר כמקצוע חובה, לאשר לעובדים זרים לעבוד ביפן בשביל ללמד אותה, ולא היו משקיעים כל כך הרבה בלנסות למצוא שיטה לשפר אותה.

קובעי המדיניות ביפן מוטרדים מהעובדה שיפן חוזרת ונסגרת, הופכת להיות מדינה פחות פתוחה לעולם, וכתוצאה מכך נוצרת בה סטגנציה תרבותית וכלכלית. חוסר הידע באנגלית הוא חלק מהעניין הזה. זו בעיה שלא מטרידה אותי אישית - היא מטרידה את היפנים! הם בעצמם אומרים שיש בעיה קשה של חוסר חשיפה לתרבויות ולצורות חשיבה אחרות. יפן במשבר תרבותי וכלכלי, וסגירות רק תעמיק אותו.

תחשוב כמה הידע באנגלית תורם לכלכלה הישראלית - ולא במגזר הדיפלומטי. תחשוב על זה שבאמצעות האנגלית שלך למדת יפנית מן הסתם. שגיסי שהגיע מאיזשהו חור בצפון הארץ יכול עכשיו להיות מנכ״ל של חברה ולטוס לארה״ב לדבר עם משקיעים ולהסביר להם מה היא עושה בלי מתווכים וגוזרי קופונים. תחשוב על כמה מאמרים באנגלית אתה קורא כל יום באינטרנט ומשכיל. כמה ידע יש בעולם שלא מגיע מיפן? כמה רעיונות חדשים? כמה הסתכלויות שונות על דברים? כמה שווקים לדברים שיפן אולי רוצה למכור ולא נמצאים על קוי השיווק שהיא בנתה בשנות השמונים? אתה חושב שבזה שיפן משאירה רק יחידי סגולה שיתעסקו בדברים האלה, היא מרוויחה משהו? באמת נראה לך שזה לא ״נותן להם״ כלום? אישית ולאומית?

וההקבלה לערבית וצרפתית היא פשוט לא נכונה, מהסיבה הפשוטה שאנגלית גם ביפן היא שפה שניה - לא שפה שלישית, לא שפה רביעית. ואנגלית היא, נכון להיום, לינגווה פרנקה - שפה משותפת עולמית, השפה העיקרית שבה כתובים מאמרים בויקיפדיה, והשפה היחידה כמעט, שאם תלמד אותה, תוכל לדבר עם אנשים לא רק משלוש ארצות (כמו צרפתית) או בערך 10 (כמו ערבית), אלא עם אנשים מכל העולם.

למעלה