מערכת החינוך ביפן

Simbbam

New member
מערכת החינוך ביפן

אני מצרף קישור לוידאו, שהייתי שמח לשמוע תגובות עליו מכל מי שנמצא פה ומגדל את ילדיו ביפן.
האם אתם מסכימים עם הדברים שנאמרים שם? האם הסוגיות האלה מעלות בכם חששות לגבי שליחת הילדים שלכם למערכת החינוך היפנית?

https://www.youtube.com/watch?v=Y1HODyDRUQY

אין לי ילדים אבל

הוידאו הזה מחלחל אותי עמוקות בגלל שני האמריקאים האלו שמדברים בכזו התנשאות וליגלוג על יפנים. שנתיים וחצי וכבר נראה להם שהם הבוס ושהם יכולים ככה to look down על תרבות אחרת. והם צוחקים על איך שהשפה עובדת לא רק על "חוקים" של בתי ספר... איכס.

מערכת החינוך האמריקאית(עד כמה שהיא תרמה לי) גם היא מלאה בחוקים טיפשיים של ראשים שלא יוצאים לעולם מהקופסא. שיורידו את האף מהר וישנו את הטון של הוידאו למשהו שניתן לצפות בו

mishel s

New member
מסכים

פלוס, אוסיף שהם סתם שני בורים ונראה שיותר מטריד אותם שמנסים להגביל אותם מאשר מה שהתלמידים עוברים. הם רק מדברים שם על מה שמפריע להם, אבל ברור שזה לא מפריע לתלמידים.

בחלק האחרון הם דיברו על זה שבמערכת החינוך ביפן לא מלמדים את התלמידים איך להשתמש במחשב או איך להקליד במקלדת.
אז יפה שבאמריקה מלמדים אבל גם בישראל לא מלמדים וזה לא מונע מילדים בכל הארץ להשתמש במחשב מגיל 0.
אם הם מניחים שיפנים לא יודעים להשתמש במחשב בגלל שלא לימדו אותם בבית הספר אז הם מפגרים ולא מבינים כלום.

בכלל נראה שהם ממש לא קשורים ולא מבינים את התרבות היפנית אלא סתם באו ליפן להתנתק קצת מההורים ולעבוד כמורים לאנגלית ועכשיו הם בשוק מההגבלות שרוצים לשים עליהם. הם עדיין לא מבינים שהם הזרים בארץ לא שלהם והם אלו שצריכים להתאים את עצמם.

Simbbam

New member
אני מסכים שהוידאו נעשה בנימה כועסת ולא מתאימה

אבל בגדול אני יודע על הרבה מאוד מהדברים שהם מלינים עליהם שהם עובדות, שזה בעיות שאכן קיימות ביפן. אני מכיר את זה מסיפורים אישיים של יפנים ולא דרכם בלבד.
(אגב- גם העניין עם המחשב נכון. יפנים שדיברתי איתם אמרו לי שהרבה מאוד לא יודעים להשתמש, אבל מי שכן יודע יודע מצויין. ידידה שלי בת 23 אמרה לי שהיא יודעת להשתמש במחשב בצורה בסיסית ושהיא לא מכירה אף חברה שלה שיודעת להשתמש כמוה).

אני אצטט מה שכתבתי במקום אחר על הנושא הזה:

במיוחד הטרידה אותי סוגיית דיכוי היצירתיות והגמישות המחשבתית. כשפוגשים יפנים מבוגרים, אפילו צעירים בגילאי 20, ומדברים איתם (גם ביפנית), זה מאוד מאוד בולט, והרבה פעמים יש תחושה שלצד השני אין דברים מעניינים להגיד על שום דבר, מעין צורת חשיבה מאוד לא ביקורתית או אינדוידואלית שבישראל אנחנו כל כך מסתמכים עליה שתייצג את מי שאנחנו ומה שאנחנו מאמינים בו.

אז שוב - אני אכן מסכים שהצורה שבה שני החבר'ה האלה מציגים את הדברים לוקה באוריינטליזם ובהתנשאות תרבותית. אני לא חושב שהם חושבים שמערכת החינוך באמריקה מושלמת אבל הם עובדים במערכת החינוך היפנית ולא האמריקאית ולכן זה מה שמסתכל אותם.
כמו כן, בתור שני אנשים שאוהבים את יפן (כמוני וכמוכם) מתסכל אותם לראות את החברה היפנית שומרת על שמריה ומגדלת צעירים לא תחרותיים בשוק העולמי, שזה ממש לא המצאה שלהם- חוסר היצירתיות והחדשנות של המשק היפני הוא בעיה ידועה שהיפנים בעצמם שוברים את הראש כיצד להתגבר עליה.

אז ברור שלא כל בתי הספר כאלה וברור גם שלא כל היפנים חסרי יצירתיות וחשיבה מקורית. אבל באופן גורף יש בדברים שהם אומרים הרבה דברים נכונים.

עכשיו, חוץ מהשמצות עליהם - כי הם ממש לא מעניינים אותי ולא אכפת לי מה מישהו חושב עליהם -האם מישהו מוכן להתייחס לסוגיות עצמן שהם מעלים?

יום נעים.

Simbbam

New member
אה אבל בניגוד למה שהם מציגים

היפנים שלא יודעים להשתמש במחשב לא עושים את זה מבורות אלא כי יש שם תרבות מאוד מושרשת של לעשות הכל דרך הסמארטפון, שיש להם אותו כמה שנים טובות יותר משאר העולם, ולכן אין לרובם צורך במחשבים.

mishel s

New member
העניין עם המחשב

נכון, אבל אין לו שום קשר למערכת החינוך ביפן.
גם בישראל לא למדתי להפעיל מחשב בבית הספר, ווואלה, אני מתקשר איתך עכשיו בפורום באינטרנט.
זה עניין שפשוט מחשבים אישיים (דסקטופ) זה לא דבר כזה נפוץ ביפן כמו פה או באמריקה).
זה כמו שאני אלך ליפן ואתלונן שאף אחד לא יודע להכין שקשוקה כי במערכת החינוך שלהם לא מלמדים אותם איך להכין שקשוקה.
זה נכון שמערכת החינוך שלהם לא מלמדת אותם איך להכין שקשוקה, אבל מה הקשר בכלל? זה תלונה לגטימית על מערכת החנוך? בהחלט
לא!

מערכת החינוך מדכאת יצירתיות?
למה אתה חושב שבארץ מערכת החינוך מעודדת יצירתיות?
כשהייתי בתיכון דפקתי את הראש בקיר מכמה שהמורים רצו שנכתוב את אותם תשובות. במיוחד בשיעורי ספרות שכביכול אתה יכול לפרש יצירה איך שבא לך אבל לא, היינו צריכים לפרש אותה במבחן בדיוק בפרוש שהמורה רצתה שנפרש, אחרת מקבלים ציון גרוע.

ועוד משהו, אם יש מדינה שבה היצירתיות שופעת, זה יפן.
מאיפה מגיעים מלא משחקי מחשב? מאיפה מגיעים כל מני שטיקים חדשים וקטעים מגניבים? איזה מדינה נותנת לדימיון שלה להתפרע? יפן או גרמניה (סתם דוגמה)?

אני לא בטוח שהשניים האלו הם חובבי יפן. הם סתם שני אמריקאים שהלכו ליפן ללמד אנגלית, לא בגלל שזה יפן אלא בגלל שזה לצאת מאמריקה לתקופה ו"לחוות עולם". יש כאלו גם בסין וגם בקוריאה ובעוד מקומות ורובם לפי דעתי הגיעו לשם לא כי הם אוהבים את המקום דווקא.

אנחנו לא משמיצים אותם, הם לא מעניינים אותנו.
אנחנו בסך הכל טוענים שהנקודות שהם מעלים הם לא נקודות לגטימיות, הם סתם טרוניה של אמריקאים מפונקים שלא מבינים את התרבות שאליה הם נחתו.

תגיד לנו מה הנקודות ה"בעיתיות" ונתייחס אליהם, אבל אני לא הולך לצפות בוידאו שוב כי מבחינתי אין שם נקודות בעייתיות חוץ מהשניים האלו.

Simbbam

New member
אפשר להגיד הרבה דברים רעים על מערכת החינוך

הישראלית, אבל להגיד שהיא לא מעודדת חשיבה ביקורתית זה פשוט לא נכון. נכון, כשעושים מבחנים יש אכן מידה של "מה התשובה אמורה להיות", אבל למורים יש בגדול חופש יצירתי להעביר חומר בשיטות שונות, יש דיונים רבים בכיתה שבה מעודדים את התלמידים להביע את דעותיהם והשקפתם על הנושאים הנלמדים (אני זוכר כאלה דיונים בכמעט כל נושא הומני - היסטוריה, אזרחות, ספרות, תנ"ך, סוציולוגיה, מוסיקה).
אני אפילו אתן לך דוגמה מושלמת לתוצאות החינוך השונות, וכמה שביפן לא מעודדים חשיבה ביקורתית:
כמעט כל שנה נערכת ועידה שבה מגיעה קבוצה של סטודנטים יפנים שמתעניינים במזרח התיכון ו/או בישראל, ומתארחים אצל סטודנטים ישראלים, ברוב המקרים כאלה שלומדים לימודי יפן אך לא רק.
במסגרת הועידות האלה ישנה בקשה מצד היפנים לקיים דיון משותף ליפנים ולישראלים שבו בוחרים נושא (בד"כ היפנים בוחרים נושא אחד ואנחנו בוחרים נושא שני) וכל קבוצה מציגה מצגת הסוקרת את הנושא הזה במדינתה, לדוגמה:
בועידה האחרונה שהשתתפתי בה היפנים הציעו את הנושא של "מה זה לאומיות" ואנחנו הצענו את הנושא של "מעמד האישה" (שהם, אגב, התעלמו ממנו באלגנטיות והסבירו שהם לא מבינים מה לעשות אז שפשוט נשאל אותם שאלות...פחח).
השתפפתי בשתי ועידות כאלה כבר וזה תמיד אותו סיפור - היפנים מציגים את המצגת שלהם, שהיא כמובן מושלמת ומלאת פרטים, וערוכה בצורה יוצאת מן הכלל. לאחר מכן הישראלים שואלים אותם שאלות, בד"כ לפחות 4-5 ישראלים מעלים שאלות על הנושא.
לאחר מכן הישראלים מציגים את המצגת שלהם (שהיא בד"כ פחות מהוקצעת אבל מלאת אינפורמציה) ומחכים לשאלות מצד היפנים.
בסיטואציה הזו שמתי לב לדפוס שחוזר על עצמו -
אין לאף אחד מהיפנים שום שאלה לשאול. אנחנו יושבים ומחכים שמישהו מהם יצביע או יעיר משהו ואפילו מנסים לעודד אותם לעשות זאת אבל בד"כ מקבלים מעט מאוד בתמורה.
אחרי הפעם האחרונה שזה קרה ניגשתי למארגנת הועידה ושאלתי אותה למה זה ככה. כלומר, הרעיון לקיים את הדיון הזה מגיע מהיפנים ולא מאיתנו. ואז הבנתי - הם לא מבינים מה המשמעות של דיון במובן שבו אנחנו מבינים אותו. חשיבה אישית מותרת רק בסיטואציה שבה קובעים שעכשיו כל אחד יעמוד ויגיד את דעתו האישית, כלומר כשזה קבוע מראש בתכנית שככה אמורים לעשות. אבל ברגע שהם מתבקשים להציף באופן ספונטני מחשבות או שאלות - דממה.

כמובן שאני לא חושב לרגע שהם טיפשים או שהם לא מבינים, הם פשוט לא רגילים לצורת ההתדיינות הזאת ולאקט של להביע את דעתם מבלי שביקשו מהם באופן אישי.

ההתנהגות הזו מגיעה ממקום כלשהו, וזו הנקודה שהשניים האלה ניסו לחתור אליה, להבנתי.

שוב -נכון, יש הרבה אנשים יצירתיים ומוכשרים יפן. אבל הם נותנים לך כדוגמה את כל תעשיית המנגה שם, שלטענתם (בזה אני ממש לא בקיא) מוזנת באנשים שלא התאימו למסגרות בילדותם.

הטיעונים שעליהם אני רוצה לקבל התייחסות הם:
-ריבוי החוקים והפיקוח ההדוק על חייהם של התלמידים מגיל צעיר.
-חוסר גמישות וסירוב להשתנות (המערכת כולה, מורים ספציפיים, לא משנה)

נקודה אחרונה היא שאני מבין את האנטיגוניזם שהשניים האלה מעוררים אבל בחרתי דווקא אותם כי הם מביאים את הדברים בצורה בוטה כל כך. נכון, הם מביעים את דעתם בצורה מסויימת, אבל זה לא אומר שהנקודות שהם מעלים לא רלוונטיות (אגב, הם שניהם ביחד לימדו ביותר מ13 מוסדות חינוך ביפן אז הם לא בדיוק ממציאים דברים והם מדברים מתוך ניסיון, וגם מתוך תסכול אישי, שאני מבקש שנניח אותו בצד).

Simbbam

New member
ועוד נקודה

אין צורך לצאת בחירוף נפש להגנתה של יפן ומערכת החינוך שלה, אנחנו באותו צד פה.
אני ממש לא בא לתקוף את מערכת החינוך שם או להגיד שהיא יותר/פחות טובה ממערכות מקבילות במדינות אחרות. אבל אנחנו בפורום הזה עוסקים בדיון על יפן ולא בדיון על מדינות אחרות ולכן חשוב לי להציף את הנושא הזה לדיון פה.
הנחת העבודה שלי היא שלמערכת החינוך ביפן יש ללא ספק היבטים חיוביים שבהם היא עולה על מערכות מקבילות, אבל שיש לה גם צדדים שליליים. במקרה הזה מדובר בהיבט שהוא שונה במובהק ממה שאנו רגילים אליו בישראל ולכן מעניין אותי לשמוע את השקפתם של ישראלים שמגיעים מהמערכת הישראלית ושולחים את ילדיהם למערכת היפנית.

mishel s

New member
הדוגמא המושלמת שנתת

לא נוגעת בשום דבר בעצם.
אתה מודה שזה השקפות שונות לגבי מושג הדיון ואמרת בעצמך שאם מבקשים מהם אישית להביע את דעתם אז הם יביעו.
אז מה הבעיה? שיפנים לא מגדירים "דיון" כמו שאתה מגדיר אותו?
למה זה כישלון של מערכת החינוך של יפן, אם יפנים לא מגדירים דיון כמו שאתה מגדיר אותו? אתה נופל לאותן נקודות כשל שהאמריקאים נפלו בהם, לצפות ממערכת חינוך ביפן שמחנכת יפנים בתרבות יפנית, לחנך אותם לתרבות ישראלים או אמריקאית במקרה של השניים ההם.
יפנים יחונכו כיפנים, ולאף אחד מהם אין בעיה עם זה - לך יש ולאמריקאים יש.
או במילים אחרות,] זה לא בעיה שלהם, זאת בעיה שלך ושל האמריקאים שרוצים לראות משהו אחר וחושבים שאם הם לא רואים את המשהו האחר הזה, אז יש בעיה.

הנה אתייחס לטיעונים שרצית שיתייחסו אליהם:
ריבוי החוקים - מה יש להתייחס? יש חוקים, צריכים לעמוד בחוקים, זה ככה בכל מקום, גם בארץ צריך לשים חולצת בית ספר, צריך לעמוד כשהמורה נכנס וכל מני שטיקים. (לפחות בתקופה שלי) וצריך להכין שיעורי בית וצריך לעשות מבחנים, כל זה חוקים. גם לנו יש, אין שום דבר רע בזה.
וחוקים שנראים לאמריקאים מטומטמים זה כי הם אמריקאים ולא מבינים בתרבות יפן ובמבנה החברה היפנית. תגיד למישהו שקפץ בזמן מלפני שלושים שנה להיום שאי אפשר לעשן באוטובוס, שאי אפשר לקחת בקבוק מים שהבאת מהבית למטוס ועוד שאר חוקים שהיום מובנים לכולנו, גם ישראלים, והוא יתפלץ. איזה חוק מטומטם זה שאסור לקחת בקב וק מים או שתייה למטוס? זה רק כי הם רוצים למכור לי שתייה יקרה במטוס. איזה חוק מטומטם זה שאי אפשר לעשן באוטובוס? למה שמישהו יגיד לי איפה מותר לי ואיפה אסור לי לעשן? הדברים האלו היו ברורים מאליו לפני עשרים שנה, והיום כולם יודעים ומסכימים שזה אסור.
גם ביפן יש חוקים שמחוץ לקונטקסט של יפן יכולים להיות לא ברורים, להלן שני אמריקאים צעירים שמגיעים ליפן וחושבים שהם גילו את אמריקה והם יגלו ליפנים איזה חוקים שלהם מטומטמים ואיזה לא.
על ראש המטומטם בוער החוק.

חוסר גמישות וסירוב להשתנות -
נו באמת... שוב, בדיוק כמו בכל מקום אחר. אני לא ראיתי את מערכת החינוך בארץ מתקנת את ה"תקלות" שבה כבר עשרות שנים.
ויש להבדיל בין חוסר גמישות וסירוב להשתנות לבין חוסר גמישות וסירוב להשתנות עבור שני זרים אמקיראים שרוצים לעשות הכל איך שהם רוצים לעשות. אותו נוסע בזמן מלפני עשרים שלושים שנה שינסה להדליק פה סיגריה באוטובוס או לקחת איתו בקבוק קולה למטוס יטען בדיוק באותה צורה שהחברה של היום לא גמישה ומסרבת להשתנות (ולאפשר לו לעבור על החוק).

לגבי ההערה האחרונה על השניים. אין לי שום דבר נגד השניים ולא נגד טון הדיבור שלהם, אבל אני רק אומר שהבעיה היא לא מערכת החינוך היפנית אלא השניים האלו...זה לא משנה בכמה בתי ספר הם לימדו.
אותו נוסע בזמן שהגיע לימינו וינסה ללכת לא משנה בכמה חברות תעופה ולא משנה באיזה חברת אוטובוסים הוא תמיד יקבל את אותה "עקשנות מטומטמת על ריבוי חוקים בלתי הגיוניים (עבורו)". אז להגיד שהם היו בהרבה בתי ספר ולכן הם מבינים על מה הם מדברים זאת טעות.
הם מבינים רק את הזוית שלהם. כל עוד הם לא רואים את התמונה הגדולה אם לא מבינים כלום.

Simbbam

New member
לגבי הדוגמה שנתתי -לא הבנת בדיוק

זה לא שכשמבקשים מהם באופן אישי לתת את דעתם הם מגלים חשיבה ביקורתית. ממש לא. הם פשוט יגידו כל אחד בערך את אותו הדבר. כלומר, יגידו את מה שלדעתם "צריך להגיד" על אותו נושא.
העניין היחיד הוא שעכשיו כולם אומרים את דעתם ובפאנל חופשי לא קבענו שכולם אומרים את דעתם. אבל בשני המקרים חשיבה ביקורתית/עצמאית - אין.

mishel s

New member
תאמין לי שיש חשיבה ביקורתית

זה שהם לא אומרים את זה לך - זה בדיוק חלק מהתרבות שלהם.
אז אל תבוא בטענות למערכת החינוך, תבוא בטענות לתרבות שלהם.
על HONNE ו TATEMAE שמעת?

semuelf

New member
tatemae

רק לאחורנה למדתי את הקאנג׳י של זה - 建前. מלפני הבניין.
כלומר, דיבורים בעלמה, שמדברים עם השכנים. לא משהו אמיתי.

Simbbam

New member
דוגמה לחוסר גמישות מחשבתית נוספת

ילד אחד פתח את הראש, וילד אחר לא מצליח לדמיין שבמקרה כזה מותר לו להיכנס לחדר המורים בלי נאום מוכן מראש.
זה ילד שלא מצליח להראות גמישות גם כשהיא נחוצה והכרחית, וזה כי לא חינכו אותו לכך.

אבל אני כן מסכים איתך עם הנקודה שזה הבדל בערכים. עבורי, בתור ישראלי, חשיבה עצמאית וגמישות נראים לי חשובים מאוד. ביפן - כנראה שלא חושבים שזה חשוב או נחוץ.
על זה כבר אין מה להתווכח כי זה באמת פער תרבויות שבו כל אחד רואה את הדברים מנקודת מבטו. אני מבין את נקודת המבט היפנית בעניין הזה אבל חושב שהיא יכולה להתגמש קצת.

mishel s

New member
אז אתה חושב שהיא יכולה להתגמש קצת

והם חושבים שאנחנו קצת מופרעים ולא מקשיבים לחוקים וצריכים אולי טיפה יותר להקשיב לחוקים, אבל בניגוד אליך (אלינו ואל האמריקאים) הם לא יגידו את זה לאף אחד.
בכל מקרה הדיון הזה חסר תכלית. יפן זה יפן, אמריקה זה אמריקה וישראל זה ישראל.

Simbbam

New member
אני לא חושב שהוא חסר תכלית

אם נסיק שיפן זה יפן וישראל זה ישראל ואמריקה זה אמריקה אפשר לסגור את הפורום הזה וזהו, לא צריך להביע דעות או ביקורת על כלום כי הכל זה הבדלי תרבות שאי אפשר לבקר אותם כי אתה לא חי בקונטקסט שלהם.
מעניין אותי לשמוע דעות של אנשים על הסוגיה הזו. מעניין אותי לחקור את זה לעומק, הסקרנות שלי בעניין לא אומרת שאני מבקר את זה לטוב או לרע, לא אומרת שאני פוסל את צורת החשיבה שלהם ומעדיף את שלי עליה, זה לא אומר אף אחד מהדברים האלה. אני פשוט מעוניין לחקור ולרדת ולעומק של ההבדלים הללו.

herouth

New member
זה מה שנקרא "רלטביזם תרבותי"

וזו גישה מאוד גרועה. גם בגלל שזה סוג של סתימת פיות למבקרים, וגם בגלל שהיא פשוט מוטעית.

אז הנה דוגמה לעניין של הגמישות המשפחתית: ניתוח של הקרב שבו הוטבעה ספינת הדגל היפנית במלה"ע השווה את התמודדות המלחים האמריקנים לפגיעות בספינות מול ההתמודדות היפנית. הסתבר שהטיפול של היפנים בפגיעות היה הרבה יותר איטי בגלל השיטה ההירארכית וחוסר יכולת האילתור. כל תיקון הצריך פניה למפקדים שפנו למפקדים של המהנדסים וכו'. וזה היה גורם תורם לתבוסה שלהם בקרב הזה.

אז יפן של אז זה לא יפן של היום וכו', אבל זה רק בא להבהיר לך, שלפעמים תכונה תרבותית מסויימת היא שלילית באופן אובייקטיבי, או בוא נגיד, בקריטריון של קידום המטרות של אותה אומה עצמה.

innocence

New member

מה גם שזה מוביל לדברים הרבה יותר מהותיים בגישה של מוסר - האם מילת נשים (וגם גברים בתכלס..) היא ראויה?
האם להרביץ לילדים/נשים זה בסדר?
אפשר תמיד לומר - אבל ככה זה בשבט/מדינת X, ואנחנו זה אחרת.

אבל אני בספק אם באמת אפשר להסתכל על דברים ככה.

(אני יודעת שלקחתי את זה רחוק, אבל רציתי להבהיר נקודה)

Manty

New member
רק לגבי הנאום..

(יש לי עוד מה לומר, אם כי הרבה מהדברים מישל כבר אמר בדרכו
מקווה להוסיף בהמשך. ואכן הוספתי
),
אבל שאלתי פה את ילדי (תיכון, חט"ב ויסודי) לגבי הכניסה לחדר המורים. הם אימתו זאת אך יחד עם זאת הם הצליחו לומר את ה"נאום" בתוך פחות מ 5 שניות. (הם מתאמנים על זה רבות
).
בכל מקרה, במקרה של תאונה, כל מורה יכול לעזור ואין את ביזבוז הזמן המתואר בלינק..

ובעצם זה גם מסכם את מה שיש לי לומר: בלינק (המשעשע דווקא לדעתי) יש המון הגזמה וחוסר הבנה תרבותית בסיסית.
כן, הרבה מהנאמר נכון (וחלק ממש לא) אבל הרוב, בקונטקסטס התרבותי דווקא מאד הגיוני.

מה שלי הפריע בכל הדיון של החברה היתה ההסתכלות השלילית על כל המצבים:
ילדים צריכים לנקות את הלוח (אומת ע"י ילדי, אם כי יש מורים שבהחלט מנקים בעצמם), אבל במקום להסתכל על החיוב שבחינוך לאחריות על הסביבה והשתתפות הילדים בניקוי בית ספרם, הובעה ביקורת מזלזלת. חייבת להודות שגם אני הופתעתי מסיפור העמידה על כיסא עם גלגלים מול המורה בכיתה, אך יש לי הרגשה שמדובר במורה קצת מעופף.. בכל מקרה, אפילו בסיפור הזה יש חשיבה עצמאית ויוזמה של הילד, אך ללא ספק בארץ רדופת ה lawsuits של המבקרים זה אחד מהביג נונוס אבר!

סיפור המורים המפטרלים באזור התחנה נשמע לאוזן המערבית אולי הזוי ביותר (וגם אותי זה הפתיע אך בעלי (היפני) טען שכנראה מדובר בבית ספר באזור קצת rough כי אצלנו לחלוטין לא נראה כדבר הזה), אבל שוב, ניתן גם לראות איך התלמיד הוא לא רק אחריות של 8 שעות הלימוד ביום. המורים ביפן מקדישים שנה שלמה להכיר ולהבין את תלמידיהם וזה נמשך גם מעבר לשעות הלימודים. יכולה להוסיף ולספר שגם לנו ההורים יש אחריות על התלמידים ובכל יום בשעה ייעודית אמהות בתורנות מפטרלות בשכונה (עם אפודת PTA לגופם) להראות נוכחות ולדאוג שאף אחד לא פוגע בילדינו ולדאוג שהילדים אינם פוגעים או נפגעים בעצמם.
ילדים ביפן גדלים מחובקים ע"י הקהילה. הם אינם רק באחריות ההורים, אלא גם המורים וגם אנשי הקהילה. אני רואה בזה ובחוקים הרבים בהם הם צריכים לעמוד דווקא שחרור עצום של בטחון וידיעה של מי הם, לאן הם שייכים, ומה מצופה מהם.

אין ספק שלא מושלם פה! אבל דווקא מה ששני החברה המצחיקים הללו טענו לא הייתי קופצת למסקנות גדולות מידי.

למעלה