מספר שאלות לי אליכם:

O n e O n e

New member
מספר שאלות לי אליכם:

שלום לכולם, :) אשמח אם תוכלו לענות לי על השאלות הבאות שצצו לי בראש... א) ברפורמה של חזקיהו במלכים ב, פרק י"ח, נזכר חזקיהו כמלך ש "אחריו לא-היה כמהו בכל מלכי יהודה ואשר היו לפניו." כמו כן, הוא פעל לכיתות נחש הנחושת (שעשה משה), והסיר את הבמות ,ע"פ פסוק 4. השאלה שלי היא כזו: איך זה הגיוני שברפורמה של יאשיהו בפרק כ"ג הוא היה צריך להסיר את במות שלמה?? (מדוע חזקיהו לא עשה זאת?) (בפסוק 13 נאמר "ואת-הבמות אשר על-פני ירושלם אשר מימין להר-המשחית אשר בנה שלמה מלך..."), בנוגע למלכים אחרים זה לא כל כך בעייתי כי נאמר "ורק בני ישראל עוד זובחים בבמות" -אז אפשר להבין שבגלל שיועדו לעבודת ה' הן לא נעקרו, אבל חזקיהו כן פעל ע"פ חוק ריכוז פולחן הנזכר בדברים.. אז גם אם היו מיועדות לעבודת ה', הוא היה אמור להסירן, לא? ב)לפי הידוע, יהואחז, בנו של יאשיהו, הומלך ע"י עם הארץ במקום בנו יהויקים שהיה גדול ממנו ב3 שנים לערך, אם נשווה את מה שאירע בפרק י"ח למה שקרה בפרק כ"ד, נגלה שכשעלה סנחריב מלך אשור על ממלכת יהודה, (מאחר שחזקיהו מרד בו), הוא שלם שלוש מאות כיכר כסף וכיכר זהב מאוצרות העם (כמו כן, הוא הוריד את הזהב מדלתות בית המקדש וכו'). לעומת זאת כשיהויקים התמודד עם מלך בבל הוא נגש את בנ"י על מנת שישלמו הם את החוב שהטיל עליו נבוכדנאצר.השאלה שלי היא כזו, האם באמת אפשר לראות כי הוא נגש את בנ"י לשלם את החוב בגלל שעם הארץ בחר להמליך את אחיו, בניסיון של מחטף? (האם זו נקמה?) ושאלה קצרצרה ואחרונה... :) ג) האם חנניה (מפרק כ"ח, בירמיהו) היה בתחילת דרכו נביא אמת? (כי הרי העורך מכנה אותו לאורך כל הפרק נביא) תודה רבה רבה על העזרה, הסקרן.

eyalnadav

New member
נענה על אחרון אחרון

ראשית חנניה בן עזורא היה בתקופת ירמיהו היה נביא אמת. רק בסוף ימיו השנה האחרונה הוא "התקלקל " ונהפך לנביא שקר. איך נהפך לנביא שקר? אחד מתנאי הנביא שאסור לו לומר נבואה לעם שלא נאמרה לו אלא נאמרה לנביא אחר. כאשר יש נבואה לנביא מסוים ,אז כל הנביאים בדורו יודעים את הנבואה ,אבל רק לנביא שהתגלתה לו הנבואה מותר וחייב לומר אותה לעם (אחרת הוא נביא שכובש את נבואתו שחייב מיתה בידי שמיים , ראה דוגמא של יונה שלא רצה לומר הנבואה בנינווה ולכן מת בצורה שמת) חנניה בן עזור עשה קל וחומר אמיתי על נבואת ירמיהו ואמר את הנבואה לעם - הנקודה שירימהו בלבד יכל לומר את הנבואה ולא חנניה ולכן הוא נהפך לנביא שקר. כאשר ירמיהו אמר לו את עונשו שהשנה ימות והנבואה התקיימה- הוא מת בערב ראש השנה בכתוב כתוב שנקבר אחרי ראש השנה ולמה? כי הוא צווה את בניו שלא יגלו שהוא מת וכך ידע העם שהתקיימה נבואת ירמיה עליו ,אלא יגלו את מותו אחר ראש השנה כאילו נבואת ירמיה לא התקיימה. ואומרים בעלי המוסר תראו לאיזה רמה מוסרית אדם יכול להגיע? מנביא אמת שעבר שלבים על שלבים של טוהרה , עושר,גבורה, כל התנאים של נביא אמת בסוף נעשה נביא שקר ובסוף יומו האחרון הוא לא חוזר בתשובה אלא מוסיף חטא על פשע שהעם יחשוב שנבואת ירמיה לא התקיימה!

eyalnadav

New member
מיד תקבל את שאר התשובות - סבלנות

שאלת אותם לפני רבע שעה - לוקח זמן לכתוב אותן ועד שהאתר מעלה אותן

פלגיה

New member
סוגיית חנניה בן עזור מאוד קשה בעיני

כי אם נביא אמת יכול להפוך פתאום לנביא שקר - איך יכול העם לדעת זאת? מה האינדיקציה שיש לו?

eyalnadav

New member
נראה לי שעניתי על שאלה זו

לעצםהשאלה- היא לא רלבנטית לא לתקופה שלנו שאין לנו נביא ולא לתקופתם - כי מה שהיה היה. לעצם הענין - הרי ירמיה שהיה נביא אמת - אמר שנבואתו לא נכונה ונביא אמת שאמר דברי נבואה שקריים חייב מיתה בידי שמים לאלוהים יש דרכים להמיתו (בדוגמא כאן שנתן נבאה לירמיה לומר לעם שנמבואת חנניה היא שקר וגם את עונשו ) ועם ישראל נקי

פלגיה

New member
היא לא רלוונטית

אבל יש דברים שמטרידים אותי ברמה התיאורטית (ואפילו שכבר "מה שהיה היה") התורה נתנה דרכים להבחין בין נביא אמת ונביא שקר, ואחרי שזוהה נביא כנביא אמת - מאמינים לו וזהו. אבל אם נביא יכול "להחמיץ" אז כל עניין הזיהוי הראשוני כבר לא אקטואלי ואז אין שום דרך לדעת. מעבר לכך - אם חנניה בן עזור עבר מ"מחנה" ל"מחנה" - מי ערב לי (כלומר לאותם נוכחים במעמד ההוא, או בזמנים אחרים) שירמיהו הנביא, שהוכח שהוא נביא אמת לא החמיץ גם הוא? ומה שמטריד אותי זה לא דינו של אותו נביא, אלא מה צריכים השומעים את הנבואות לעשות, ולמי עליהם להאמין.

eyalnadav

New member
לא מובן הענין בכלל ומה הספק?! ומה לא רלבנטי

אם יש נביא שהחמיץ וגם עוד נביא , אז יש עוד נביא 3 שיגיד בנבואה ששני הנביאים הם נביאי שקר והנבואה תבוצע לפי דבריו ואז יתברר שהיו נביאי שקר. מלבד זאת הם חייבים מיתה בידי שמיים וה' ימית אותם במידית כמו יונה וכמו חנניה . למי העם צריך לשמוע ? לנביא שאומר את הנבואה על נביא השקר . הוא לא צריך להאמין לנבואת שקר שנאמרה ע"י נביא אמת לשעבר ובטח לא לנביא שקר שהוגדר כן בתחילתו.

פלגיה

New member
לא הבנתי

איך העם יכול לדעת שזהו "נביא אמת לשעבר"? ונניח שאין סיטואציה פומבית כמו זו של חנניה וירמיהו. נניח שסתם נביא א' אומר כך ונביא ב' אומר אחרת, אז כל אחד מהם צריך נביא שלישי?

eyalnadav

New member
הבנת נכון התשובה היא כן

פשוט המקרה לא קרה , אם זה היה קורה - לחז"ל הייתה התייחסות לכך.

eyalnadav

New member
תקראי מה שכתבתי על כללי הנביא

נביא אמת ושקר בהמשך להבנה כללית של הנביא אמת וחנניה בן עוזר בפרט

eyalnadav

New member
תשובה אמצעית

ראשית יש קצת בלבול בשאלה , יהויקים שלם לפרעה נכה ולא לנבוכנדצר, יהיכין שילם אוצרות זהב וכסף בהמשך לנבוכנדנצר ואח"כ נבוכנדנצר המליך את צדקיהו. יש הבדל פשוט בינהם והוא מבואר בפסוקים - חזקיה פעל על דעת עצמו (זה אחד מהדברים שלא עשה כשורה, והוא לא שאל את הנביא ישעיה מה לעשות , ולכן נראה שלמרות ששלח את הכסף עלה עליו חזקיה ,כי הנביא אמר לו למרוד והוא מרד בסנחריב) והוא לקח מהאוצרות שלו ואוצרות בית המקדש. יהויקים לעומתו - פרעה נכה גזר מס על הארץ -על עם הארץ ולא על המלך, כי את המלך יהואחז פרעה נכה שבה ולבסוף נהרג. ולכן יהויקים שמלך ע"י פרעה נכה לקח את הכסף מעם הארץ כמו שביקש פרעה ולא הוציא מאוצרות המלוכה. ( אפשר לראות שיהויקים היה רע כמו שהכתוב העיד עליו ולא השתתף כלל בהוצאות עם הארץ )

eyalnadav

New member
שאלה 1 לענין הבמות

יש תשובה ארוכה ומענינת במפרשים האחרונים , ובגלל אריכותה לא אכתוב אותה ,גם לא בקיצור. אפשר לשאול רב שיענה(אם הוא יודע ). הנקודה כאן שיש איסור להקריב בבמות כאשר יש בית המקדש (מה שאתה מכנה בסלנג החילוני ריכוז הפולחן) ,אבל העם המשיך להקריב בבמות , והמלך לא מנעם - גם לא המלכים הצדיקים , כמו אסא ויהושפט ויותם. לגבי במות שלמה בי"ם וגם אחז שהיה אביו של חזקיהו -שאלה מצוינת -אני צריך לבדוק במפרשים

RamiNir1

New member
בני ישראל מאז יציאת מצרים הם "בית מרי"

פרט לאותן 70 שנה בימי דוד-שלמה...לכל אורך 910 השנים מיציאת מצרים ועד חורבן המקדש...היו תקופות מאוד קצרות...שאותו "בית מרי" התאמץ ללכת בדרכי האלהים...בדרך כלל "בית המרי" לא היו מסוגלים "לשוב" ולהתמיד בעבודת אלהים...לכן גם חזקיהו וגם יאשיהו לא ממש תיקנו תיקונים רדיקליים...למשל לאותו "נחש נחושת" הייתה עוצמה מיסטית אגדתית...וצריך היה אומץ לב מיוחד לכתת אותו...אולם אין זאת אומרת שאותו "בית מרי" השלימו עם מעשי המלכים הנזכרים כאן... כבר לקראת שנת 700 ליציאת מצרים...התנבא עמוס על החלטת אלהים לנתק את הקשר הלא מוצלח עם אותו "בית מרי"...האות שניתן התקיים באותו "רעש" (רעידת אדמה)...בעיתוי של "טווח זמן" היסטורי...מכוח נבואת עמוס המתועדת שנתיים קודם לכן...ואמנם עם 700 שנה ליציאת מצרים...הרעש החריב את שומרון וירושלים... אז מה קרה..."בית המרי" השכילו "לשוב" ולעבוד את אלהים? לכן אחרי שנתן ישעיה לחזקיהו "אות שמימי"..."הִנְנִי מֵשִׁיב אֶת-צֵל הַמַּעֲלוֹת אֲשֶׁר יָרְדָה בְמַעֲלוֹת אָחָז בַּשֶּׁמֶשׁ אֲחֹרַנִּית--עֶשֶׂר מַעֲלוֹת וַתָּשָׁב הַשֶּׁמֶשׁ עֶשֶׂר מַעֲלוֹת בַּמַּעֲלוֹת אֲשֶׁר יָרָדָה"...(ישעיה לח' 8)...ניבא ישעיה לחזקיהו על כיבוש ירושלים בידי מלך בבל...ולכן יאשיהו עשה מאמץ לכרות "ברית חדשה" (בעזרת ירמיהו ויחזקאל) ומתוך תקווה אולי להציל את המקדש והממלכה... לפי-כך...אין ספק שאלותיך אכן משקפות את גודלו של המחדל היהודי... *** ובקצרצרות...אותו "נביא שקר" חנניה נקרא "נביא" כי אותו "בית מרי" האמינו כי הוא "נביא"... *** ובייתר קצרצרות..."בית המרי" עודנו "בית מרי"...גם בימינו אלה...

RamiNir1

New member
נָבִיא הָיָה וְאָמַר אֶל בֵּית מְרִי

אלה דברי הנביא יחזקאל..."בֵּית מְרִי"...לא ישמעו אותם... כמתועד: "וְהֵמָּה אִם-יִשְׁמְעוּ וְאִם-יֶחְדָּלוּ כִּי בֵּית מְרִי הֵמָּה--וְיָדְעוּ כִּי נָבִיא הָיָה בְתוֹכָם"...(יחזקאל ב' 5) "כְּשָׁמִיר חָזָק מִצֹּר נָתַתִּי מִצְחֶךָ לֹא-תִירָא אוֹתָם וְלֹא-תֵחַת מִפְּנֵיהֶם כִּי בֵּית מְרִי הֵמָּה"...(יחזקאל ג' 9) "וְאָמַרְתָּ אֶל-מֶרִי אֶל-בֵּית יִשְׂרָאֵל" "כֹּה אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה" "רַב-לָכֶם מִכָּל-תּוֹעֲבוֹתֵיכֶם בֵּית יִשְׂרָאֵל"... (יחזקאל מד' 6) *** "בֵּית מְרִי"...אתם...ולא תשמעו ולא תאמינו לדברי נביאי האמת... והלא "גוג" הוא אחמדי-נג'אד...מזרע עמלק...אשר ישמיד 2/3 מתושבי הארץ הזאת...ומתועד - כדלקמן: "וְהָיָה בְכָל-הָאָרֶץ נְאֻם-יְהוָה פִּי-שְׁנַיִם בָּהּ יִכָּרְתוּ יִגְוָעוּ וְהַשְּׁלִשִׁית יִוָּתֶר בָּהּ"...(זכריה יג' 8) "מַשָּׂא דְבַר-יְהוָה עַל-יִשְׂרָאֵל" "נְאֻם-יְהוָה נֹטֶה שָׁמַיִם וְיֹסֵד אָרֶץ וְיֹצֵר רוּחַ-אָדָם בְּקִרְבּוֹ" "הִנֵּה אָנֹכִי שָׂם אֶת-יְרוּשָׁלִַם סַף-רַעַל לְכָל-הָעַמִּים--סָבִיב" "וְגַם עַל-יְהוּדָה יִהְיֶה בַמָּצוֹר עַל-יְרוּשָׁלִָם" "וְהָיָה בַיּוֹם-הַהוּא אָשִׂים אֶת-יְרוּשָׁלִַם אֶבֶן מַעֲמָסָה לְכָל-הָעַמִּים" "כָּל-עֹמְסֶיהָ שָׂרוֹט יִשָּׂרֵטוּ" "וְנֶאֶסְפוּ עָלֶיהָ כֹּל גּוֹיֵי הָאָרֶץ"... (זכריה יב' 3-1) "וְאָסַפְתִּי אֶת-כָּל-הַגּוֹיִם אֶל-יְרוּשָׁלִַם לַמִּלְחָמָה" "וְנִלְכְּדָה הָעִיר וְנָשַׁסּוּ הַבָּתִּים וְהַנָּשִׁים תשגלנה"...(תִּשָּׁכַבְנָה) "וְיָצָא חֲצִי הָעִיר בַּגּוֹלָה וְיֶתֶר הָעָם לֹא יִכָּרֵת מִן-הָעִיר" "וְיָצָא יְהוָה וְנִלְחַם בַּגּוֹיִם הָהֵם כְּיוֹם הִלָּחֲמוֹ בְּיוֹם קְרָב" "וְעָמְדוּ רַגְלָיו בַּיּוֹם-הַהוּא עַל-הַר הַזֵּיתִים אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי יְרוּשָׁלִַם מִקֶּדֶם" "וְנִבְקַע הַר הַזֵּיתִים מֵחֶצְיוֹ מִזְרָחָה וָיָמָּה גֵּיא גְּדוֹלָה מְאֹד" "וּמָשׁ חֲצִי הָהָר צָפוֹנָה וְחֶצְיוֹ-נֶגְבָּה" "וְנַסְתֶּם גֵּיא-הָרַי כִּי-יַגִּיעַ גֵּי-הָרִים אֶל-אָצַל" "וְנַסְתֶּם כַּאֲשֶׁר נַסְתֶּם מִפְּנֵי הָרַעַשׁ בִּימֵי עֻזִּיָּה מֶלֶךְ-יְהוּדָה" "וּבָא יְהוָה אֱלֹהַי כָּל-קְדֹשִׁים עִמָּךְ"... (זכריה יד' 5-2) "וְהֵבֵאתִי אֶת-הַשְּׁלִשִׁית בָּאֵשׁ" "וּצְרַפְתִּים כִּצְרֹף אֶת-הַכֶּסֶף" "וּבְחַנְתִּים כִּבְחֹן אֶת-הַזָּהָב" "הוּא יִקְרָא בִשְׁמִי" "וַאֲנִי אֶעֱנֶה אֹתוֹ" "אָמַרְתִּי עַמִּי הוּא" "וְהוּא יֹאמַר יְהוָה אֱלֹהָי"... (זכריה יג' 9)

eyalnadav

New member
הפירוש בנבואה לא נכון בכלל

אני מציע לך לקרוא את פירוש המפרשים ובכללם גם המלבי"ם - ואח"כ נוכל לדבר . חבל להתייחס לדברי בורות. והדבר העיקרי שהנביא התייחס לדורו בכינויים שאתה אומר ולא אלינו . ואתה מתייחס כאילו הדברים מופנים אלינו כולל הכינויים

eyalnadav

New member
דבר השמצות שאין בהם ממש

אני לא מבין למה אנו צריכים לסבול כל פעם את דברי הלעג הבוז וההשמצות , והלוואי שהיה בהם קורטוב של אמת - אבל אין בהם. את אתה מעונין להחליף את דברי האנטשמיים ושונאי ישראל במהלך הדורות - אתה מוזמן - רק תגיד לנו ונוריד אותך "אם בין כוככבים שים קנך משם אורידך נאם ה' "

למעלה