מה יהא על היהדות?

גל נעים

New member
מה יהא על היהדות?

רבותי,כולכם או רובכם יודעים שאני חוזר בשאלה, - רציתי להעלות בעיה או תהייה שמפריעה לי מאוד בשנה האחרונה. אני עד לכך שרבים החילונים שאין להם קשר ליהדות במובנים הבסיסיים של השכלה וידע , כל הנכסים התרבותיים שלנו כעם חילוני מתבססים על אבני בניין של זהות יהודית מתוך מורשת יהודית=קרי התנ"ך ומורשתו. אני ער לסוג מסויים של אנשים המתכחשים למורשת שלהם בצורה מזעזעת. אנשים לא יודעים כלום על המורשת שלהם עצמם ומסתפקים במורשתו של רבין ודומיו (מבלי חס וחלילה לזלזל בתרומה של רבין ז"ל) הבעיה (לדעתי) הינה שישנו ניכור וריחוק עצום ממושגים שנחשבים דתיים כשלמעשה הם נכסי צאן ברזל של החברה היהודית ולאו דווקא דתיים. הבעיה העיקרית-הניכור שגורמים אנשי האורתודוכסיה למינהם. צורת המחשבה הקפואה שגורמת לחילוני להרתע מן היהדות,כשהיא כשלעצמה מקרינה הרבה הוד ויופי גלום. אז יש לי חידוש:היהדות אינה אורתודוכסיה,ואני ואתם,חילוניים הפקדנו בידיים האורתודוכסיות את הנכסים שלנו כעם. (אם זה במוסד הרבני,אם זה במתן הכשרים,אם זה במונופול על הספרות היהודית-תורנית,כן!-היא שייכת גם לנו,וגם לנו מותר לעיין בפילוסופית הרמב"ם ולהקשות קושיות,גם לנו מותר לקרוא שולחן ערוך ואיבן עזרא ולהעמיק בחכמתם. אתם חייבים להבין שתוך 2-3 דורות בני בנינו לא ידעו שום מושג קלוש ביהדות. (ולא כפי שמלמדים 20 פרקי תנ"ך לבגרות בבתי הספר-וקוראים לזה "יהדות" או "תושב"ע") אם תביטו אל עבר הקהילות היהודיות (החילוניות) החיות בארה"ב-הם פשוט מושא לקנאה!. הם מחיים את התרבות והמורשת היהודית יום יום!.יש להם חיי קהילה המסתובבים סביב קודקס יהודי טהור,סביב עולם מושגים יהודי,אני חושב ששם הם מרגישים הרבה יותר יהודים מהרבה חילוניים כאן. בקיצור-יש את המימרא המפורסמת של פלאטו שרון:"מה עשית בשביל מדינה"? אז נשנה קצת את אופן המילים:"מה עשית בשביל יהדות,בשביל הזהות שלך?". חשוב לציין שהמדובר בהתייחסות חילונית לחלוטין. זהו,שפכתי את מה שעל ליבי.

אלי ו.

New member
לא יכולתי להסכים יותר

מלבד דבר אחד, מהכרותי עם יהודים בארה"ב שם המצב אינו טוב יותר. מה שכן זה שהרבה ישראלים שמגיעים לארה"ב חוטפים משבר זהות די רציני. חבר´ה שלי מהצבא שתמיד התרחקו מכל דבר שקשור לדת, התקשרו אלי שאמצא להם סידור לליל הסדר ולחגים. בישראל, חלק מההגדרה הלאומית שלנו מתבסס על מה שאנחנו לא. אנחנו לא ערבים ולא עובדים זרים ולכן אנחנו ישראלים. בחו"ל ההגדרה הופכת להיות קשה יותר.

גל נעים

New member
תלוי איפה בארה"ב.

אבל אני מודה לך מאוד על ההסכמה עם הנאמר לעיל, לדעתי העניין הנ"ל בוער יותר מכל עניין חברתי אחר. וזה אולי יוכל לאחד את השורות בתוך העם. חילוניים ודתיים כאחד. "תחת דגל אחד".

preacher

New member
זו גם שאלה של כמות

לרוב העם כרגע יש ידע כלשהו ביהדות - זה נלמד בגן ובבי"ס יסודי, לפעמים בחטיבה ואפילו באוניברסיטה אם הולכים ללמוד בבר אילן. אתה מתאר מצב של חוסר ידע מזעזע, אבל מה הרמה הבסיסית אליה אתה משווה? כמות הידע בכתבים היהודיים עצומה, אבל רובה נוגעת לחיים הדתיים בעיקר. אני לא בטוח שלמען "שמירה על תרבות" אנשים יתחילו לקרוא את כל זה. ולמישהו מחוץ לתרבות הדתית, (לפחות לי...) זה יכול להיות הרבה פחות מעניין ממה שזה נראה לך כמישהו שגדל עם זה. בשביל שמירה על הזהות שלנו בארץ הייתי מסתפק בהרבה פחות - למשל, הפחתה של כמות האמריקניזמים והאנגלית בשפה שלנו (ואני מדבר כאנגלופיל מוצהר).

Dorfl

New member
אני דורש הסבר

מורשת היא מילה חסרת משמעות - אתה טוען שעליי לאהוב יותר את התרבות העברית מאת התרבויות האחרות, גם אם לדעתי היא נחותה מכמה מהן, רק בגלל שנולדתי "לעם העברי". שטויות. העובדה שנולדתי להורים עבריים לא הופכת אותי באופן אוטומטי למעריץ "התרבות", "המורשת" ו"המסורת" העבריים. אם אני מזדהה יותר אם תרבות אחרת, אני יכול לאמץ אותה. ייתכן גם שאני למעשה אוולד ישר אל תרבות אחרת, ללא קשר למוצאי האתני (כמו שקורה אצל יהודי ארה"ב). אדוני, זה לא שאני זורק את מורשתי לרוח, זה שאתה זורק ססמאות באוויר. מורשת? למה שיהיה אכפת לי? אל תלגלג או תתעלם, תן לי ס-י-ב-ה א-ח-ת ט-ו-ב-ה. כשאנחנו מסתכלים על הבעיה מנקודת מבט חילונית, כמו שאתה מתיימר לעשות, למה שאני ארגיש גאה ב"מורשת" שלי? איך בדיוק המורשת הזאת שלי יותר משהיא המורשת של כל אדם אחר? אם אני מעריך יותר את התרבות ה... נגיד היפנית, מאשר את התרבות העברית, למה שאני לא אראה עצמי כיפני? ההבדל האתני הבולט מפריע לך להתרכז בנושא האמיתי של הבעיה? אין בעיה - בריטי. איך בדיוק אני פחות בריטי משאני עברי (נניח לצורך הדיון שיש לי גם אזרחות בריטית).

גל נעים

New member
למה אתה מתפלמס?.

עושה רושם שנימת כעס שזורה במכתבך. שאלה אחת לי אליך:מדוע אתה חי בארץ ישראל? על שום מה ולמה?,אולי תלך לגור בבריטניה?-(שם בטוח יהיה לך טוב יותר)

Dorfl

New member
זו לא המדינה שלך יותר משהיא שלי.

ובנוסף, אולי אלך לגור בבריטניה. ועוד, אולי אני אגרש אותך לבריטניה? אה? זה גם יהיה פתרון, לא?

אלי ו.

New member
תרגע חמודי

(או חמודה, מה שבטוח..) אף אחד לא מערער על זכותך או טוען שמגיע לו יותר. הויכוח הוא על מה עושה אותנו לעם.

Dorfl

New member
תשובה עניינית (אם תרצה)

אני חי בארץ כי כאן נולדתי, וכרגע יותר נח לי להשאר מאשר לעזוב. מרוצה?

אלי ו.

New member
זו תשובה לגיטימית

תבין, אין תשובה אחת לשאלה, כך שאין כאן ויכוח אמיתי. כל אחד רואה את השייכות שלו לקבוצה/לאום/דת בצורה אחרת.

Dorfl

New member
אני לא שייך, וזה ויכוח מגוחך.

אני רוצה הגדרה של הביטויים הבאים (הם חסרי כך משמעות אמיתית, לפחות עבור החילוני, לדעתי): זיקה היסטורית. מורשת משותפת.

אמיר.

New member
אופס - טעות.

מדינת ישראל היא מדינתו של העם היהודי. אם אינך מזדהה עם הרעיון הזה - יש לך בעיה. אם חלילה יווצר פה רוב של אנשים כמוך חלילה אז נצטרך לחזור על המהפכה הציונית ולהלחם במנדט שלכם.

אלי ו.

New member
בוא נשאל שוב את השאלה

מה יש לי ולך במשותף חוץ מהעובדה שאנו חיים באותה מדינה? אם תעבור מחר לניו יורק, איזה דבר משותף יש לך ולשכן היהודי שאין לשכן הלא יהודי. מה מייחד אותנו כעם? כמובן שזכותך לא לרצות להשתייך ללאום מסוים. (איזה אינטרס יש לך להשתייך ללאום מסוים?!) השאלה מניחה שאתה מרגיש שאתה שייך ללאום היהודי. וציטוט שאני אוהב ומרגיש שאיכשהו שייך לנושא: "כשהייתי בן 15 ידעתי שאבא שלי אידיוט, בגיל 21 התפלאתי לראות כמה הוא החכים ב 6 שנים" (שכחתי מי אמר את זה)

גל נעים

New member
צודק,הכל נובע מטיפת השקעה

של מחשבה, עד כמה האדם שמולו אנחנו מדברים השקיע מחשבה גלובלית בנושא של זהות העם והשתייכות אליו. על הייחוד שלנו כעם. כנראה שישנם אנשים שהתרבות הגוית כל כך מעורבת בהם שהם שחכו את יופיה הקסום של היהדות (וזה בא עוד מחוזר בשאלה...
)

preacher

New member
עזוב זה,

"יופיה הקסום של היהדות"? כל דבר יכול להיות מאוד יפה ומעניין אם חינכו אותך מגיל 0 שזה יפה ומעניין. אבל זו סה"כ הרגשה סובייקטיבית. יש מלא אנשים שלא מוצאים ביהדות שום עניין מיוחד.

גוססי

New member
לחיות באותה מדינה...

זהו מכנה משותף חזק מאד, במיוחד כשמדובר במדינה סוערת כשלנו. גם השפה היא מכנה משותף חשוב ביותר, ואפילו במטען התרבותי יש נקודות השקה רבות למרות הבדלי האמונה.

למעלה