מה אתם אומרים על זה?

וואללה.. עכשיו אתה בן 16

אינשאללה תמשיך להתעסק בנושא הזה - ותוציא את הקורס באו"פ על ההיסטוריה של היהודים-ערבים/מזרחים בא"י ומדינת ישראל... אני בערך בגילך או שנה יותר כבר התייאשתי מלנסות לדון בזה עם אנשים שלא מכירים ולא רוצים להכיר את הנושא הזה.

תמיר1991

New member
מי שלא רוצה להכיר בהזנחה הפושעת שנעשתה

לנו, ובקליטה העלובה שלנו בשנות החמישים, יכול לקפוץ לי, וסליחה על הבוטות. ישנן עובדות, ואני רק רוצה להפיץ אותן
ומי יודע. אולי בעתיד
אם כי תחום המחקר הזה יהיה בעתיד רלוונטי פחות. עוד מאה שנה, למשל, אם המדינה תשרוד, כמעט כל אזרחיה יהיו מעורבים לחלוטין...

זה לא רק העניין בשבילי...

אני התחלתי להתעסק בזה - ככל שלמדנו יותר ויותר היסטוריה של המדינה... הבנתי שאחרים נגיד בעבודות שורשים מספרים דברים רלוונטים, שלמדנו לפני או אחרי... ושום דבר לא היה קשור אלי או אל מזרחים אחרים שלמדו איתי... וזה כמובן נכון לכל מערכת החינוך... ומעבר לזה - לא היתה רק הזנחה.. היה שימוש ציני ביהודים מארצות ערב ככוח עבודה ותו לא.. לא כשותפים אמיתיים. בגלל זה היתה סלקציה בעליה, בגלל זה אמר השליח של הסוכנות, יבנאלי אם אני לא טועה - שלא צריך לדאוג מהזקנים והחלשים מתימן, כי הם ממילא לא ישרדו את המסע .. הם קראו לסלקציה בעליה סלקציה - עם כל הקונוטציות. חטופי תימן, ילדי הגזזת (יש לי 2 דודים שעברו את זה, אחת כמובן נפטרה הרבה לפני שנולדתי מסרטן). למה לא פותחים את תיקי הגזזת? למה לא מוציאים את האמת לאור? למה לא מפצים כמו שצריך את הנפגעים?? למה לא מוצאים לנכון להכיר בכאב המזרחי באמת - על כל כולו, כולל הגזזת, כולל ההפליה ה מ כ ו ו נ ת - ולמה לא מלמדים על זה? השד העדתי וכו'... טקטיקת הכחשה עתיקה שלא מאפשרת לדברים לצאת החוצה, ולתת הכרה הוגנת... רק הכחשות והשתקות - כשזה מזרחי מדבר על אפליה... אם יהיו לי ילדים אי פעם, אני אשמח אם הם ילמדו איך עלו אבי וסבתי וסבי... ומה קרה להם פה.. מה היה להם שם.. אולי אם היינו באמת דנים בנושאים האלה ולא מנסים להשתיק אותם, לא היינו חוזרים על טעויות כאלה שוב ושוב... לדוגמא עם האתיופים.

vinney

Well-known member
מאיפה מה בא?

אני לא יודע את מי את מכירה, אני יודע שהמשפחה שלי עשתה הרבה מאוד מאמצים כדי לא לגור במקומות האלה, וזה היה מאוד קשה. היה אפשר בקלות רבה לגור בשטחים, או באזורי ספר נדחים כמו ירוחם, דימונה או נצרת עלית (בלי להעליב אף אחד מהתושבים שם, הם יודעים טוב מאוד איפה הם גרים). המשפחה שלי התעקשה לקחת יותר הלוואות (והחזרנו את כולן), ופחות מענקים מהמדינה, ולגור במרכז הארץ, כדי שהילדים (כולל אותי) יוכלו לקבל הזדמנות טובה יותר לחיים. כי זה לא היה סוד לאף אחד שבארץ מי שגר בחור - ימשיך לגור בחור כל ימי חייו. והעולים מאז ומעולם, כל העולים של כל העליות, נותבו לחורים. ומי שהצליח לצאת משם (שוב, מכל העליות) הצליח למרות כוונת המדינה, לא בזכות. זה נכון גם לגבי האתיופים וגם לגבי הרוסים מהעליות האחרונות. לא משנה כמה רפש תזרקי, אלה העובדיות.

הניתוב הזה בא ע"י

הוזלה בדירות של חברות (עכשיו כל השיכון הציבורי וכל המערכת שלו - הופרטה כבר ל3 חברות) מאוד ספציפיות שבונות בעיירות פיתוח. אם אתה רוצה מענק או סיוע או כאלה דברים - אז מדובר בדירות של חברות מסויימות (שבונות באיזורים מסויימים).

alona 21

New member
אתה יודע מה הלך ברעננה כשהבריטים עברו לשם?

עיר הפשע היא היתה וחילקו שם אדמות לכל החפצים בהם בחינם, רק שאף אחד לא רצה ללכת לשם. ואתה יודע למה כל הרוסים הלכו לגור שם???? כי אולי ה"סל קליטה" וה"אפשרויות למשכנתאות הלא רעות בכלל" הספיקו אולי רק בשביל לקנות דירה ב"חורים" האלה???? אתם חושבים שהעלייה הרוסית לא רצתה להישאר ב"מרכז"?? שהם לא מבינים מה "עדיף"??? שהם מעדיפים לגור בטיזינבי (מצטערת בפני כל הגרים בערים שהוזכרו ע"י תמיר) כי ככה השכנה ממול תוכל להבין את כל הצעקות שיש בבית???? זאת הבעיה. שכל עליה מרוכזת ב"מה עשו לי", ובמקום לעזור לעליה הבאה, רק מנסים שלהם יהיה יותר גרוע.

תמיר1991

New member
אם את חושבת שהקליטה שלכם בארץ הייתה

קשה לעומת שלנו, אז אין לי כבר מה להגיד. לכם ניתנו הרבה יותר הזדמנויות, ולראיה יוצאי חבר העמים הרבים שתוך עשור ומחצה כבר התערו בחברה הישראלית. רק מעטים מהמזרחים התערו בחברה הישראלית עד 1965, זמן דומה מאז הגירתם.

מה זה שלכם לעומת שלנו?

אני לא מאמינה שיש עדיין אנשים שחיים בתחושות קיפוח. למה לאשכנזים שעלו לכאן לא היה קשה? הם לא חיו במעברות ובחורים,הם לא חיו במצבי עוני? אבל יש אנשים שבמקום לבכות הם בוחרים להתמודד.

הקיפוח קיים כל עוד לא מטפלים בו

חבל שסבתא שלי נפטרה לפני שהמדינה הכירה באחריותה על חטיפת ביתה למחנה גזזת ומותה בגיל 21 מסרטן רחם בגלל שכנראה לא עשו הפרדה מספיק טובה להקרנה על הראש (טוב... אם לא מסרטן הרחם, אז מסרטן השכל). היום שיפסיקו לטעון לקיפוח זה היום שהפערים יצטמצמו והמדינה תודה בכל הפשעים המכוונים שהיא עשתה (לידע אותנטי ומעמיק יותר ניתן לקרוא את פרוטוקולים ועדות העליה).

תמיר1991

New member
בדיוק../images/Emo45.gif

מבוקשת, אם את לא ממוצא של מדינה ערבית/מוסלמית, כנראה לא תביני את טענותינו לקיפוח, כמו רוב החברים האשכנזים שלי. משפחת אמי, כשהיגרה, נותבה אמנם לת"א [כמובן שלא לשכונה יוקרתית מדי...
], אבל רק בזכות קשרים ממרוקו. סבא שלי ז"ל היה אדם מכובד, שבשום מצב אחר, כאשכנזי, לא היה מופלה ולא מקודם במקום עבודתו, או מקבל יחס פחות. ועוד הוא היה במצב טוב, לעומת משפחתו ומשפחת סבתי, שזכו ליחס נאות עוד פחות. אז מספיק עם "המזרחים האלה כל הזמן חושבים שקיפחו אותם!!!11". אנחנו לא חושבים. אנחנו יודעים.

לך אין זכות לטעון לקיפוח

מה זה "טענותינו ל'קיפוח" . אתה נולדת כאן ולא נראה לי שאתה סובל מאפליה או קיפוח כלשהו. דיי לעדתיות

תמיר1991

New member
יש לי זכות לטעון לקיפוח משפחתי -

והאחיות של סבתא שלי וצאצאיהן נאנקים עד היום בקריית מלאכי. די לעדתיות? את לא תשתיקי את המחאה שלנו, כי היא צודקת. העניין הזה עוד לא נגמר, כל עוד אפליית עיירות הפיתוח נמשכת.

למה? ההיסטוריה שלו לא נחשבת כהיסטוריה

של המדינה... לשבת ולתת לחינוך לחלחל אליך ולהבין שהזהות שלך לא חשובה בארץ ואתה צריך להיות מישהו אחר, להפנים את האתוס הציוני-אשכנזי כאילו היה שלך ולהיטמע לגמרי בתרבות שהיא לא שלך?? הסטריאוטיפים קיימים, הם רק לא מבוטאים כמו כלפי ערבים, אלא בצורות מעודנות - כמו הצחקוקים על עמיר פרץ המרוקאי הבור. זה לא דברים שלא מפנימים... מפנימים ועוד איך.

להפנים את האתוס האשכנזי?

התרבות היידית נמחקה בצורה הרבה יותר בוטה מהתרבות המזרחית. אסרו להופיע עם שירים ביידיש, אסרו לעלות מחזות ביידיש, ובעצם גינו כל שימוש ביידיש. התרבות הזאת הלכה לצמיתות. לעומת זאת, התרבות המזרחית-ערבית הפכה יותר ויותר נפוצה בישראל. ועמיר פרץ כדוגמא לסטריוטיפ? עמיר פרץ דביל בלי קשר להיותו מרוקאי, הוא היה יכול מבחינתי טורקי, פולני, או בריטי- הוא עדיין אידיוט.

בוודאי שיש לו

לכל אחד זכות בסיסית לפתח תודעה מעמדית/אתנית/ג'נדריאלית. אני למשל דור שלישי לניצולי שואה ואני יכולה להעיד שלמרות שלא הייתי בעצמי בגטו ובמחנות, החוויה שהוטמעה בי על ידי סבא וסבתא עודנה מהדהדת חזק ובהחלט מהווה חלק מהזהות שלי בהווה. אגב, מעניין שבדיוק אמש היה דיון בעניין בתוכנית פוליטיקה בערוץ 1 (לטעמי היה מאוד שיטחי, כמצופה במסגרת טלביזיוניות שבה לכל משתתף יש 90 שניות להציג את דבריו)

שלנו?

אתה יליד הארץ. גם לי יש סיפורים מפה ועד הודעה חדשה של המשפחה שלי על איך שהם נקלטו בארץ, ואיזה תנאים הם חיו, ונחש מה - המשפחה שלי אשכנזית מובהקת. גם אותם תקעו בפריפריה, גם אותם זרקו למקומות זולים ומעברות. ההבדל זה שבמקום לבכות על הקיפוח האשכנזי, הם נאלצו, עקב היותם חסרי תירוץ- לעבוד קשה ולהצליח.

לא. יש הבדל גדול בין הכלל לחריגים

90% מיושבי המעברות היו מזרחיים - כל השאר היו אשכנזים. זה בדיוק ההבדל בין האשכנזי התורן שמספר על המשפחה שלו שעברה את המעברות, לבין חוויה קולקטיבית של עדה שלמה. וכמובן שיש הבדל בין כמות השנים שנתקעו במעברות, והיכן היו המעברות (למשל המעברה של אלי עמיר - היתה נמצאת במקום מרכזי יחסית בארץ, לעומת מקומות שלא היה בהם כל כך עבודה, וכמובן במידל אוף נוואר)

האשכנזים קופחו לא פחות מהמזרחים

היה בארץ אידיאל צברי, ומי שלא מיהר להשתלב ולהכנס למנטליות החדשה לא הצליח פשוט להשתלב. באותה מידה שניסו למחוק את התרבות המזרחית (מה שלא כל כך עבד, כמו שאפשר לשים לב), ניסו והצליחו למחוק את התרבות האשכנזית הידית. כמו שאת המזרחיים קלטו בפריפריה, את האשכנזים קלטו לקיבוצים ומקומות רחוקים מהמרכז. ההבדל זה, שהאשכנזים מעולם לא העזו להתלונן.

למעלה