מהי "תאורייה מדעית"?

UrbanDK

New member
לא קראתי את כל השירשור, אבל אני אתן

את דעתי הצנועה: לדעתי, כל ניסוי מדעי, ולא משנה עד כמה הוא מסובך - תמיד מבוסס על אמצעים והוכחות קודמים, ברמות נמוכות יותר. כלומר, גם ניסוי במאיץ חלקיקים ששווה מיליארדים מבוסס על מיליוני חלקים קטנים יותר, שכולם חלקים מ"ניסוי" אחר (גם הפעלת נורה הייתה פעם ניסוי). בצורה כזו, כל ניסוי וכל הוכחה בנויים כמגדל\סולם, כאשר השלבים התחתונים מייצגים כמה דברים: א. אקסיומות ב. הוכחות לוגיות/מתמטיות ג. ניסויים מדעיים לכן, גם אם את הניסוי ב"ראש הסולם" אני לא יכול לשחזר כי אין לי את הידע או האמצעים הכספיים, אני תמיד "מוצא נחמה" בכך שהניסוי הזה הוא רק אחד בשרשרת ארוכה של שלבים בסולם, שאת הבסיס שלו אני יכול להבין/לשחזר בעצמי.

amir_aikido

New member
תיאוריות מדעיות נבחנות

הבסיס של תיאוריה מדעית הוא ההסכמה כי גילוי של תגליות מסוימות יוכיח או יפריך את אותה התיאוריה. אלמנט חשוב נוסף בתחום הוא המתודולוגיה של המחקר - יישום של קבוצת מדגם, התייחסות למארג הכולל של הנסיבות ויכולת החזרתיות על המחקר.. אכן, חלק מהנושאים הללו הם מאוד בעייתיים, בפרט שהמחקרים עוסקים בבני-אדם ואז יש בעיות אתיות ו/או קשיים מעשיים במציאת קבוצות מדגם מתאימות (כל אדם הוא שונה מחברו ... ויש מקרים שבהם מאורע מתרחש רק פעם אחת). סטטיסטיקה של כמות גדולה גדולה מספיק של מאורעות אמורה לנסות ולענות גם מצבים כאלה. אגב, דווקא בתחום של התיאוריות אותן תיארת - יקומים מקבילים, חורים שחורים וכו', יש לא מעט הפרכות וחידושים בתחום התיאוריה. וזאת כיוון שהתיאוריות הללו מבוססות כולן על שפה משותפת של מתמטיקה, שמאפשרת לאנשים שאינם חלק מהמחקר, ואין להם אינטרס בהצלחתו, ואולי גם להיפך (הם הציגו רעיון אחר), לנסות ולהפריך את המחקר בדרכים שונות. אמיר

2_be

New member
תאוריה מדעית

אמש לפני שהתחלתי לקרוא את השרשור כתבתי תגובה ארוכה שנאכלה ע"י מפלצת ההודעות כנראה
אבל היא די דומה למה שנכתב כאן מעלי במשך היום, ככה שמיותר שאנסה לשחזר את ההודעה..
מה שכן, את זה קראת?

gilpor

New member
בקשר ליחסי דת ומדע

אני אתייחס כאן לכל ההודעות שנכתבו על דת ומדע. אפשר להגיד שהרעיון הפילוסופי של הדת ומהותה כדרך חיים אינו סותר את המדע כשיטה לחקר, גילוי, הסבר וחיזוי היקום. אולם, ניתן למצוא בכל דת לפחות טענה אחת שסותרת לפחות תאוריה מדעית אחת, ובנקודה זו כל דת באופן פרטי אכן נמצאת בסתירה עם המדע.

ביהדות לא ניתן למצוא טענה כזאת

הניסים אינם נחשבים כיוון שהם מוסברים ב-2 צורות, או שקרו במסגרת חוקי הטבע הרגילים, או שהם התקיימו בזכות 'השעיית' חוקי הטבע זמנית וזה לא סתירה למדע, אלא טענה עקרונית שיש גורם שאינו כפוף לחוקי הטבע. אמנם, יש לציין שהיהדות מעולם לא קראה לעצמה דת (היה זה האנטישמי הראשון, המן, שהדביק לה את המילה), או ליתר דיוק מעולם לא ראתה ב'דת' (דהיינו- מערכת חוקים ומוסכמות) יותר מחלק ספציפי אחד שלה, אבל זה כבר עניין לפורום אחר.

למעלה