למי שהתנגד לסדר פסח

the ror

New member
האמת, שכחתי=).

זה די קשור, כי הרי אף אחד לא היה שם על אותו "רב שקר קוקו אחד" אם לא היו פקודות שמגבות אותו ושעלולות לגרום למתנגדים כל שהם לחשוש ממשפט.

Sophalin

New member
אבל זה לא בגלל שהמערכת עקומה

אלא בגלל האזרחים שהם עקומים
אתה מבין, אם היו מתעלמים מהרב היו מלינים על כך שחיילים אוכלים אוכל לא כשר והיו מתעקשים שמישו יועמד לדין.
אבל זה שהצבא לא סיפק להם אוכל (מה היו אוכלים הצמחוניים שם? דיקטים?) מצריך תגובה זהה - שמישו יתן את הדין על כך שלא דאגו לכך שהאוכל יוכן מבעוד מועד (וזו לא אשמתו של הטבח כן?)

אבל למה לא מלינים? כי החילוניים לא עושים תוהו כמו הדתיים.

the ror

New member
אם המערכת לא היתה עקומה אז לא היה צורך

להלין על הרב.
הרב לא היה נמצא במקום של אוכף פקודות צהליות שמערבבות שני נושאים דתיים שונים.
לא נראה לך שיש משהו בסיסי ודי עקום בכך שעניין האכיפה של דברים דתיים הוא לכאורה חיצוני מהצבא? הרי אם הצבא מעוניין לתפקד בצורה מסויימת אז הוא אמור להבהיר את זה, ולא ליצור תפקיד של רבנות שצריכה לאכוף את זה במקומו.
וברור שהיתה פאשלה. ברור שהאידיאל הוא שלא יווצר מצב כזה, אבל אכן הפאשלה היא של אותו טבח שלא שקל את ההשלכות של מעשיו או שלא התכונן מראש. כי עדיף היה להם לקבל אוכל שחומם על אש שכבר דלקה או אפילו אוכל קר מלא לקבל בכלל.

Sophalin

New member
מה שמעוות זה

שבעוד שפיקוח נפש דוחה שבת - והצבא הוא תקופה בחיים שבה תמיד נמצאים תחת פיקוח נפש,
נותנים ליצורים פסיכיים דוגמת רבני היחידות לשלוט בצבא כאילו הם המפקדים.

the ror

New member
אני לא בטוח שההיגיון הזה תופס.

לא כל זמן השירות "תמיד נמצאים תחת פיקוח נפש". ואכילת אוכל קר במקום חם זה גם לא עניין של פיקוח נפש(לפחות חוץ ממיקרים בודדים יוצאי דופן).
לא מבין על סמך מה החלטת שרבני היחידות הם יצורים פסיכיים, או שהם שולטים בצבא כמו מפקדים. יש להם את תחומי האחריות שלהם, אבל הם לא המפקדים.
נראה לי שאתה מבלבל בין השפעה פוליטית-דתית(שמסכים שניתן לראות שיש) על הצבא עם תפקיד רבני היחידות.

Sophalin

New member
תיקון קטן

הצבא לא מחוייב לספק שום שירות לשום חייל באשר הוא.
באופן עקרוני הצבא 'חייב' לספק לחיילים רק את הצרכים הבסיסיים שלהם ותו-לא. - מזון בריא ומזין, קורת גג, שירותים הולמים, סינטציה הולמת, שירותי בריאות הולמים וזהו.

cwen

New member
הצבא עדיין צריך להתחשב בהשקפת עולם של אנשים

בייחוד אם זו השקפת עולם מסודרת של קבוצת אנשים לא קטנה, ולא שיגעון של אדם פרטי.

תאר לך שלחייל טבעוני בצבא יגישו רק בשר בלי שום אופציה אחרת ויתנו לו הוראה לאכול את זה?

Sophalin

New member
אני לא אומר

הצבא לא יכול להתחשב. אני אומר שהוא לא חייב להתחשב.

dim18

New member
אני מניח שברגע שהוא חומם אחרי כניסת חג

הוא עבר על איזה כמה תתי סעיפים של תתי פסקאות של תתי פסוקים של הלכה כזו או אחרת והפסיק להיות כשר.

לדעתי זה כלל אינו רלוונטי.

Sophalin

New member
בדיוק להיפך

הכשר אינו תלוי במתי מכינים את האוכל וכו'. הוא תלוי במה שהוא מכיל ותלוי במידה מסויימת באופן ההכנה (צריך להיות מבושל דיו או משהו כזה) ולפיכך להגיד שהאוכל לא כשר זה שקר.
הדעה של הרב לא רלוונטית כי היא רק דעה אחת - היא אינה אמת מוחלטת.

dim18

New member
למה אנחנו מתווכחים על זה בכלל?

זה לא רלוונטי אם האוכל היה כשר או לא. האוכל הפסיק להתאים לפי ההלכה היהודית, סבבה, זאת בכלל לא הייתה סיבה למנוע מכלה חיילים לאוכלו.

Sophalin

New member
כי זו טענה לא נכונה

האוכל לא הפסיק להתאים לפי ההלכה היהודית.
האוכל הפסיק להתאים לפי דעתו של רב היחידה שמעוות את ההלכה בכוחניות מרושעת וגם מטומטמת להחריד.

someboddy

New member
ההלכה היהודית היא מדרש על פרשנות של מדרש

ויש לה אינספור גירסאות וענפים. אתה יכול כמובן להצביע על גירסה ספציפית, ולהביא שלל נימוקים למה דווקא היא ההלכה האמיתית - אבל יש לי תחושה שתסכים איתי אם אני אטען שגם הגירסה הזו מצוצה מהאצבע בדיוק כמו הגירסה שבה רב היחידה השתמש כדי לפסוק שהאוכל לא כשר.

לדעתי, הסיבה היחידה שבגללה אנו, האתאיסטים, מוכנים להתייחס להלכה היהודית כאל יותר מחומר קריאה אנטרופולוגי היא שיש אנשים שהולכים לפיה - ולכן עדיף להתייחס לגירסאות שבהן הדתיים בני ימינו משתמשים, במקום לבחור גירסה שרירותית מההיסטוריה ולהתייחס דווקא אליה.

Sophalin

New member
אוקיי

אז הדתיים בני ימינו הם לא פונקציה. כל זרם (בדיוק כמו שאמרת) משתמש בפרשנות שלו.
מי קבע שהפרשנות של הרב טובה יותר מזו של אחרים? הטייטל 'רב'? מי נתן לו את הכותר הזה?

someboddy

New member
הנקודה שלי היא שלא משנה אם הפרשנות טובה או לא

כלומר, מבחינתו, מבחינת הלא מאמינים, זה לא אמור לשנות. ברור שמי שמאמין בתורה, ובעקבות כך מעוניין לקיים את ההלכה על פי פרשנות כזו או אחרת, חשוב לו שהפרשנות תהיה פרשנות טובה, שמשקפת בצורה מדויקת את רצון האל. אבל מי שלא מאמין במקור - מה עניין לו באיכות הפרשנות?

אם הצבא היה מקיים את חוקי ההלכה לשם שמיים, אז כן - היה חשוב להשתמש בפרשנות הנכונה(שוב - לתפיסתי אין פרשנות נכונה - כולן שגויות, שכן המקור שגוי). אבל הצבא לא כופה את חוקי ההלכה לשם שמיים - אלא כדי לאפשר לחיילים דתיים לשרת.

אז אם דתיים בני ימינו הם הסיבה היחידה לכך שכופים את ההלכה על כלל החיילים - דתיים בני ימינו הם בהחלט פונקציה, וצריך להתייחס לפרשנות שהם משתמשים בה - אין בכלל טעם להתייחס לפרשנויות אחרות, כי אין אף אדם רלוונטי שפועל לפיהן.

Sophalin

New member
אולי

אבל מאחר ויש אינספור פרשנויות ואתה לא יכול לקיים את כולן, איך תקבע אילו לקיים ואילו לא?

someboddy

New member
אני אינני מעוניין לקיים אף לא אחת מהן.

הצבא מעוניין לאפשר לחיילים הדתיים(/מסורתיים) לקיים את ההלכה - כלומר את הפרשנות להלכה שלפיה הם הולכים. לכן הגיוני שבבואו לבחור פרשנות להלכה - הוא ישתמש בפרשנות שמתאימה לחיילים הדתיים המשרתים בצה"ל. לא בגלל שהיא היא הפרשנות הנכונה והאמיתית - אלא בגלל שאם יבחר פרשנות אחרת, הוא יפספס את המטרה - שהיא לאפשר לאותם חיילים לקיים את אותה פרשנות במהלך השירות.

Sophalin

New member
ושוב אני אשאל

איזו פרשנות היא זו? לכל חייל פרשנות אחרת.

someboddy

New member
ניתן בהחלט לענות על הצרכים של הרבה פרשנויות

מפני שהצבא לא אמור לכפות את הדת עצמה, אלא את ההתאמה לדת.

אם הצבא היה כופה את הדת עצמה, אז באמת הייתה את הבעיה של בחירת הפרשנות הספציפית. למשל - אם הצבא היה מכריח את כל החיילים להתפלל, היה צריך לבחור נוסח תפילה אחיד - ואז היה צריך לבחור פרשנות מסויימת, ולהיכנס לקונפליקט אם כל החיילים שמאמינים בפרשנויות אחרות. אבל הצבא לא כופה את הדת עצמה, אלא את ההתאמה לדת - ולכן הוא לא צריך להכריח את החיילים להתפלל, ולא צריך לבחור את נוסח התפילה - הצבא צריך רק לתת לחיילים זמן להתפלל, וכל חייל יכול לבחור את הנוסח שלו. ככה, גם אם לכל חייל יש נוסח תפילה שונה - הוא יכול להתפלל בנוסח שלו, ואפשר לרצות את כולם(כלומר את כל החיילים הדתיים - בחיילים החילוניים שמבצעים עבודות רס"ר בזמן שחבריהם הדתיים מתפללים לא צריך להתחשב - זה לא שהם יתלוננו חזק מדי או יעשו משהו בנידון...)

אותו דבר נכון עם כל שאר ענייני הדת. למשל שמירת שבת - יש לזה הרבה ניואנסים והרבה פרשנויות, אבל הצבא לא צריך להתעסק בשאלה אם מותר או אסור לחתוך נייר טואלט בשבת - הוא פשוט מפסיק את רוב הפעילות, ונותן לכל חייל לשמור שבת בדרכו.

יש, כמובן, את החרדים הכבדים, שמקימים להם גדודים משלהם כי הדרישות שלהם יותר מדי גבוהות מכדי להתאים את כל הצבא אליהן - אבל הם מיעוט, ובהחלט אפשר(וגם עושים) לענות על הדרישות של רוב הדתיים והמסורתיים, גם אם מגוון הפרשנויות גדול מאוד.

ולעניין הבישול בשבת - יש הרבה דתיים שלא יאכלו אוכל שבושל בשבת, ושמבחינתם מטבח שבישלו בו בשבת הוא לא כשר. מצד שני, אין אף חייל שאינו מוכן לאכול אוכל שלא בושל בשבת. אז אפשר לענות על הדרישות של כולם כאשר לא מבשלים בשבת, בלי לפגוע ברגשות של אף אחד(למרות שלי אישית כואב לראות שזורקים אוכל במצב טוב - אבל אני חילוני, אז אין לי רגשות שצריך להתחשב בהן).

למעלה