מה יקרה אם
"תשנה הרבה פרמטרים בו זמנית? תקבל משהו לא אנושי בעליל" אההה, אבל עכשיו אנחנו משחקים על הגדרה אחרת של אנושיות. אני אקבל משהו שלא תואם לעולם סביבי, למציאות החברתית שלי ולמוסר האישי שלי - אבל אני עדיין אקבל משהו שמבחינה קוגנטיבית נמצא בתחום יכולת התפיסה שלי. כשאני אמרתי "אנושי", התכוונתי ברמה המטאפיסית\תודעתית ביותר, לא רק מבחינת מה שאני מכיר סביבי אלא מבחינת כל מה שאני מסוגל להכיר בכלל. זה כמו ההבדל בין לעבור בין ארצות שונות על פני היבשת, ולהכיר תודעות שונות וצורות שונות של אנושיות (במובן החברתי), לבין להיכנס לאוקינוס שמקיף את היבשת, כשאין לי שום אפשרות לשחות. זאת גם הסיבה שלא מדובר בהרחבה של משל המערה. אם זה באמת היה כל הסיפור, לא היו אומרים על קאנט שהוא המציא פילוסופיה חדשה, שלא היתה כמותה בעבר. אולי אני לא מסביר היטב את הדברים, אבל לקאנט מגיע הכבוד הראוי לו ואם לא התרשמת מעומקה הפילוסופי, אז אני אומר ברצינות, כנראה שאת צריכה להכיר יותר את התחום (למשל בכך שלא הכרת בכלל את הגישה הזאת, שהיא מאוד נפוצה בפילוסופיה היום ומהווה בסיס לגישות מתקדמות רבות). אני אביא לדוגמא את המשל של קאנט לעניין, שגם הוא משתמש במשקפיים ירוקות (בחיי). בואי נגיד שלכולנו יש משקפיים ירוקות, ואנחנו רואים את כל הדברים ירוקים. לכן, אנחנו חושבים שהמציאות ירוקה - אלא שאנחנו לא קוראים לה ירוקה, כי אנחנו לא מכירים שום דבר אחר! המילה "ירוק" לא תופיע בכלל בלקסיקון שלנו. לא נוכל אפילו לתאר לעצמנו איך משהו יכול להיות לא ירוק. נוכל להגיד "איזה קטע אם X היה לא ירוק, הא?", אבל לא נוכל באמת לדמיין אותו בצבע אחר, כי אין לנו התנסות עם שום צבע אחר. זה כמו שאנחנו לא מסוגלים לדמיין צבע חדש לגמרי. איזה כיף יהיה אם נוריד את המשקפיים, ו--- רגע, עצור! *אין דבר כזה להוריד את המשקפיים*. כשאמרתי "משקפיים", שיקרתי. התכוונתי "מציאות". אנחנו רואים את הדברים דרך המציאות, ובגלל זה, חושבים שהמציאות הזאת שסביבנו היא האמיתית באמת. אבל אולי היא סתם ירוקה? לדגלס אדמס יש משל מצויין משלו, שאומנם מתייחס להתפתחות אבולוציונית לעומת הסברים דתיים, אבל הוא די מתאים כאן (כי הנושא הזה די קרוב לאבולוציה בכמה נקודות עקרוניות): imagine a puddle waking up one morning and thinking, 'This is an interesting world I find myself in, an interesting hole I find myself in, fits me rather neatly, doesn't it? In fact it fits me staggeringly well, must have been made to have me in it!' This is such a powerful idea that as the sun rises in the sky and the air heats up and as, gradually, the puddle gets smaller and smaller, it's still frantically hanging on to the notion that everything's going to be alright, because this world was meant to have him in it, was built to have him in it; so the moment he disappears catches him rather by surprise. I think this may be something we need to be on the watch out for. אחלה של משל אקולוגי. בהתייחסות לקאנט, אנחנו אומרים שהעולם הזה הוא *בוודאי* כל מה שישנו, כי העובדה היא שזה מה שאנחנו רואים! הכל כך מתאים לנו... אלא שלמעשה, אנחנו מתאימים לו. התפתחנו כדי לקלוט דברים א', ב' ו-ג' (למשל, את עצם המרחב, את קיום הזמן, וכו'), אבל באמת שאנחנו לא יכולים לדעת איזה דברים ד', ה', ו-ו' לא התפתחנו לקלוט, ויותר מכך, אם הם בכלל שם. אנחנו גם לא יכולים להגיד נחרצות שהם אינם שם. בעניין הפאטאליזם - זוהי השקפה שאומרת ש"הפעולות והכוונות האנושיות הינן חסרות טעם ואינן משפיעות על האירועים, מאחר והעתיד קבוע" (לפי ויקיפדיה). זה לא קשור במיוחד לעניין קאנט (הספציפי הזה; לקאנט היו גם דברים מוסריים להגיד, אבל התיאוריה המטאפיזית שלו אינה מתייחסת לזמן כאל פאטאליסטי בטבעו, לפחות עד כמה שאני יודע ועד כמה שהצגתי כאן). את יכולה כמובן להגיד "אני מסוגלת לדמיין דברים שאינם אנושיים *מהבחינה המטאפיסית של מהות האנושיות*", ואני אגיד לך "לא, את לא מסוגלת, זה בדיוק מה שקאנט אומר". ואת יכולה להגיד "screw him", כי זה רק פילוסופיה, וזה סבבה. אבל אישית אני תומך בטיעון הזה שלו.