כבדהו וחשדהו!

יאקים

New member
לאחר ים (או שמא שטף?) הדברים

אכן ראוי להתמקד בעיקר. והעיקר הנו בת האיכר כשהאיכר איננו בבית. או בלשון פחות ציורית - עיקר הוויכוח ביני לבין טריליאן נסב סביב פרשנותה לדברייך, והיא טענה מופרכת שבמילים מלעיליות יש נטייה לווי"ו החיבור לקבל צליל A, ואני טענתי למופרכוּת הטענה, ולכן הצעתי לה שאלון "פסיכומטרי", כדברייך, אך היא הציעה שאחזיר את הכדור אלייך, וזה מה שעשיתי. אך לגופה של שאלה לא ענית: האם בדוגמות שהבאתי את הוגה/מבטאת VA או VE ? חשוב לי כדי לסגור את הדיון עם טריליאן שגלש מעבר לכל פרופורציה. בוקר מצוין לך.

ע"מ שלא להשיב את פניך ריקם

אענה על מבחן הפתע בתשובה אחידה: שווא (VE). (זה לא שיש לי איזו דיסלקציה שמתבטאת בעודפי A.) ואת ו' החיבור אני הוגה בהתאם לכללים גם אם הכללים לא לנגד עיניי. אבל למה הבוחן הזה קריטי להמשך הדיון?
עברנו מסלול ארוך ומפותל עם 'כבדהו וחשדהו', כשפתחת בו בוודאי לא תיארת לעצמך עד לאן יתגלגל. מעניין לשמוע מפיך 'שורה תחתונה' -
דעתך המנומקת איך יש להגות את הביטוי הזה, ואם לדעתך יש כאן יותר מאפשרות אחת.

טוב, יש לי משהו להוסיף

ושוב - זה קישור אינטואיטיבי, אולי שייך ואולי לא, הסבר יתקבל בברכה. "אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ חָנֵּנוּ וַעֲנֵנוּ כִּי אֵין בָּנוּ מַעֲשִׂים"

וגם

"וַיֹּאמֶר ה' אֶל אַבְרָם לֶךְ לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ. וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל וַאֲבָרֶכְךָ וַאֲגַדְּלָה שְׁמֶךָ וֶהְיֵה בְּרָכָה. וַאֲבָרֲכָה מְבָרְכֶיךָ וּמְקַלֶּלְךָ אָאֹר ..." (בראשית יב, א-ג). "גּוּר בָּאָרֶץ הַזֹּאת וְאֶהְיֶה עִמְּךָ וַאֲבָרְכֶךָּ כִּי לְךָ וּלְזַרְעֲךָ אֶתֵּן אֶת כָּל.. " (בראשית כו ג) "הָבִיאָה לִּי צַיִד וַעֲשֵׂה-לִי מַטְעַמִּים, וְאֹכֵלָה; וַאֲבָרֶכְכָה לִפְנֵי יְהוָה, לִפְנֵי מוֹתִי" (בראשית כז ז)

trilliane

Well-known member
מנהל
אלה דוגמאות לכלל הראשון שיאקים ציין

שוי"ו החיבור לפני חטף מקבלת את תנועת החטף (במקרה הזה פתח לפני חטף-פתח). הדוגמאות האלה לא קשורות ל"כבדהו וחשדהו" וגם לא להסבר שהצעתי (וקיבלת) שהתייחס בכלל לקמץ בגלל קרבה לטעם (רק שבמקרה של "חשדהו" הטעם מלעילי אבל לא צמוד לוי"ו, אז מבחינה תקנית זה לא נכון).

יאקים

New member
במטותא מכן, ברצוני רק להעיר:

ישנה וי"ו לפני פעלים בעתיד שאינה נחשבת כוויי"ו חיבור, אלא "וי"ו ההיפוך, שניקודה ברגיל בפתח ודגש חזק אחריה, אך בבואה לפני אל"ף בין בחטף ובין בתנועה אחרת, אותה וי"ו תנוקד בקמץ (תשלום דגש): ואֶזכור את בריתי = זכרתי...; וָאֹמר לו = אמרתי; וָאֲדבר = דיברתי. וזה, כאמור, סיפור אחר שאינו קשור לעניין הנדון, אך ראוי לא לבלבל בין השניים.

trilliane

Well-known member
מנהל
ואכן לא בלבלתי; התייחסתי אך ורק לדוגמאות

שהביאה עלה, כולן היו וי"ו החיבור בפתח לפני אל"ף בחטף פתח.

יאקים

New member
לא העליתי בדעתי שבלבלת בין השניים.

ציינתי זאת כהבהרה לציבור שעלול שלא להבחין בין השניים. אגב, אם כבר הגבת, זה מזכיר עוד עניין: אותה וי"ההיפוך מעבר לעתיד, נוהגת כווי"ו החיבור מבחינת ניקודה בשווא: וַאֲמרתם כה לחי! = ואז תאמרו...(כאן, כמובן, בפתח בהשפעת החטף שאחריה). שבת שלום

יאקים

New member
אני מודה לך, עלה מאוד.../images/Emo13.gif

ומדוע זה היה חשוב, כי לטריליאן הייתה פרשנות מאוד מופרכת מדוע העדפת את VA, ואני רציתי שהיא תראה את תגובתך. ובכך תם, לפחות מבחינתי, הדיון הארוך, המתיש, שהשאיר משקעים לא נעימים. ערב מצוין לך ושוב תודה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אבל הפרשנות שלי לא הופרכה, היא אושרה...

ולמרות המופרכות, העובדה היא שעלה טוענת שכך היא הוגה את הצירוף המסוים הזה, אף עח פי שאינה עושה זאת במקרים אחרים. אז לכאורה כל תיאוריה הייתה "מופרכת" בעיניך, כי יש כאן חריג שמבחינה תקנית אינו חריג, אלא רק מבחינתה. תגובתה לא מפתיעה אותי וכמו כן אינה מעלה או מורידה מהפרשנות שהצעתי, שכאמור, אושרה על ידה.

יאקים

New member
לא ציפיתי ממך להודאה, ואכן לנוכח כל

העדה את טוענת שהפרשנות שלך אושרה. להזכירך, טענתך שכנגדה יצאתי הייתה שצליל A בווי"ו החיבור מושפע מן המילים המלעיליות, וכבר הוכחתי לך שאין הדברים כך. ואף עלה טענה, כשביקשתי ממנה, שאכן באותם מקרים היא הוגה VE ולא VA. אבל אני יודע שכדם פרטי וגם כמנהלת עלייך לחוש צודקת תמיד ולומר את המילה האחרונה. ישפטו האחרים. ערב טוב לך.

מה יש לשפוט? בסך הכל החלפנו דעות

לא צריך להיכנס לסרטים משטויות. אני מאשרת שטריליאן קלעה לדעתי ולפיכך הפרשנות שלה לא הייתה מופרכת כלל. חידון שְווא בראש מילה היה מיותר, שכן נימקתי כבר אתמול את וַחשדהו כ'צורך מוסיקלי', כ'גררה' ושאר נימוקים שאינם מחזיקים מים בקעריתו של לשונאי. ניסיתי אפילו להיאחז בצלילים דומים וקדומים מהתנ"ך שטעמיהם זזים פעם ימינה ופעם שמאלה, שיוועתי ב'חננו ועננו' והכל ללא הועיל. טריליאן הבינה את מקור התפיסה השגויה שלי והעמידה אותי אחר כבוד במקומי וכל זאת ברוח טובה. אין סיבה להתגולל עליה ואין סיבה להתגולל עלי ואף אחד חוץ ממך לא מתגולל עליך. אנחנו לא בטריבונל ואין צורך לשפוט. אגב, אם זה מנחם אותך, גם אם אמשיך לומר וַחשדהו, תמיד אזכור את הדיון שלנו כאן, שבעיניי היה חביב ופתלתל, ותמיד אוסיף לכך: אה, בעצם צ"ל וְחשדהו, אבל לי יש סנטימנטים לוַחשדהו אז נוּ, שיהיה.
אגב, סיכמנו על A תחת הח' של וחשדהו, או שאנחנו עדיין ב-O ?

יאקים

New member
דברייך (בעניין פרשנותה של טריליאן את

גישתך בעניין הגיית וי"ו החיבור...) מדברים בעד עצמם. ואני עומד על דעתי ועל עמדתי: ישפטו אחרים! לדעתי, זה השרשור הארוך ביותר מאז אני כאן, בפורום. אולי זקני הפורום האמונים על הסטטיסטיקות יאמתו את הדברים: עידן או קודמו? אבל נראה שטרם נאמרה המילה האחרונה בעניין.

trilliane

Well-known member
מנהל
בחיי שאיני מבינה, במה אתה רוצה שאודה?

אני לא טוענת שיש לומר "וָחשדהו" מבחינה תקנית ולכן אין לי כל ויכוח איתך בנושא ואין לך מה להוכיח לי! בסה"כ ניסיתי להסביר מאין שאבה עלה אדום את צורת ההגייה שלה, והיא אישרה שאכן כך, ולכן איני חשה צודקת, אני באמת צודקת (לגבי עלה אדום). לא יודעת למה אני מקבלת תחושה שזה עולה לך בבריאות להודות בכך שקלעתי לדעתה של עלה אדום? נשגב מבינתי. ועם כל הכבוד, אני לא חושבת שאתה יכול להאשים מישהו ב"אמירת המילה האחרונה"...

יאקים

New member
חכמינו לימדונו: שתיקה כהודאה דמי.

למדתי מניסיון העבר שאין טעם לחזור שוב ושוב על אותם נימוקים. מאחל לך סופ"ש רגוע (גם ממני...)

יאקים

New member
יש ביניכן הסכם קיזוזים, וזה מצוין.

אני מבין שאת עושה זאת בהתנדבות ולא על מנת לקבל פרס, חיזוק, אישור, תמיכה. וזה מצוין. חבל שלי אין תנא דמסייע בדמותך. מילא, אצטרך להיות פרקליט של עצמי....

שפשפתי את עיני, שככה יהיה לי טוב

יאקים, מאוד נגע ללבי שהותשת והושקעת במשקעים לא נעימים מהדיון הזה. היו לי עוד כמה בירורים לעשות בקשר לכבדהו וחשדהו אבל החלטתי להתחשב בך עקב גילך המופלג ולהניח לך להתאושש. ליתר ביטחון הצצתי בכרטיס האישי שלך לראות אם גילך מצדיק את תשישותך ומה רואות עיניי? מה רואות עיניי?? אתה, שהיית בן 70 כבר לפני שנה או שנתיים, אתה עכשיו בן 67! ורציתי לדעת בדחיפות איך אתה מצליח ללכת אחורה בזמן

יאקים

New member
את מוזמנת לבוא להתאמן במועדון בעזריאלי, וגם

תיראי צעירה מגילך הכרונולוגי. מוכנה להיות אמיצה כמו שאת אמיצה בפורום? חשבי על כך....

למעלה