חינוך למצוינות ?

רק מילה אחת על מחוננים

אחד מילדיי מחונן על

ויחד עם זאת בהיכרות עם האישיות שלו, האופי שלו, היכולות הריגשיות שלו

החלטנו במודע (ונגד הזרם המרכזי של המערכת החינוכית ) -שלא להכניס אותו למסגרות מצוינות .

בדיעבד, בקושי שרד גם תיכון רגיל ותעודת הבגרות שלו ממוצעת למדי.

אגב, הוא היחיד בין הילדים הבוגרים שלי, שבחר במודע לא ללכת ללימודים אקדמאיים

אבל בשל יכולותיו- הוא אוטודידקט ברמה מעוררת קנאה- והיכולת שלו למימוש עצמי גבוהה מאד.

מה רוצה לאמר- שלא תמיד יש קשר בין מחוננות לבין הישגי למידה.

אנחנו בדרך

עם מחוננת (שבולטת גם בכיתת המחוננים) ולא תלך למסגרות שאנו תופסים כמזיקות.

אימם

New member
זה וודאי?

ברורה לי דעתך על המסגרות האלה ויחד עם זאת האם לא
יכול להיות שאולי לבת המסגרת הזו כן תהיה טובה?

כן.

היא זקוקה לתמיכה רגשית, לא לתחרות. בתנאים של תמיכה ואמפתיה, היא מנצחת בכל תחרות, ומגלה שהמאמץ משתלם. בתנאים של כוחניות ותחרותיות, היא נסוגה. בנוסף, חלק ניכר מחבריה וחברותיה הטובים פחות מוכשרים ממנה בלימודים, וחשוב שתהיה איתם, מסיבות רבות (בעיקר העניין הרגשי והמשברים שהיא חווה). ובסוף, היא חייבת מסגרת שתראה אותה כל הזמן.

mykal

New member
צודקת לגמרי,

זה נכון, השאלה אם בתחום שהוא עוסק
הוא יהיה מצוין, ולאו דוקא בלימדה.

היום מצוינות הא מילת קוד 'למשהו מעל לתקן,
או אם תרצי 'פרפקציוניזם' בתחום.

אב, נכדתי לא עברה מבדק מחוננים--
ואינני בטוחה שהיא כזו, היא ילדה מוכשרת ובעיקר חרוצה ולומדת שיטתית,
באהבה גדולה--ונראה לי שזה הסוד.

תעשה מה שליבך חפץ --ויצא הטוב ביותר.

בחטיבה של בתי

מבין 5 הכתות בשכבה אחת היא כתת מופ"ת (היות שבכתה ב הייתה בחינוך ביתי ולא רצתה לגשת לאבחון, למרות שיכלה, אין מושג אם היא מחוננת, ולכן היא לא שם) שמיועדת רק לחזקים ביותר. יש גם שלוש כתות רגילות, וכתה אחת של עתודה מדעית. מיועדת לתלמידים חזקים שלא רצו או לא התקבלו לכתת המופ"ת.

בכתה של בתי לומדים מספר שעות שבועיות יותר משלוש הכתות הרגילות, ובכתת המופת עוד שעה שבועית אחת יותר. רק בכתה של בתי לומדים (כתה ז) מחשבים ופיסיקה, מתמטיקה הם לומדים ברמה גבוהה יותר מהכתות הרגילות, אך נמוכה מזו של כתת המופ"ת, ומדעים הם ומופ"ת לומדים באותה הרמה, שהיא גבוהה מזו של יתר הכתות. יש מקצועות שנלמדים כנראה רק בכתת המופ"ת.

הלימודים בכתות האלו, פרט ללימודי המחשבים, מעניינם הרבה יותר מאשר בכתות הרגילות ומאתגרים יותר, ועם כל זה - לחזקים בכתתה של בתי הם עדיין מעט קלים ומשעממים מידי. במחשבים הלימודים מאוד משעממים, כי נעשים באמצעות כלי מאוד ילדותי. בשנה הבאה יעברו לדברים משמעותיים יותר (רובוטיקה וג'אווה סקריפט, ואז סביר שיהיה מהנה יותר). מרבית התלמידים שמגיעים לכתות המדעית או מופ"ת, בכתות רגילות היו משתעממים, מפריעים הרבה יותר והולכים לאיבוד מחוסר אתגר.

נומלה

New member
סליחה מה הסיפור המצחיק על כיתה ב?

אנחנו לא היינו פה בכיתה ב ולכן הילד לא היה במבחן הכללי. הגענו בכיתה ג ולבקשתנו הופנינו על ידי משרד החינוך למבחן פרטי המקובל עליהם. את לא רוצה לשלוח את הילדה לכיתת מופ"ת, זה בסדר, אבל להתלות במבחן שלא עשתה בכיתה ב' זה מגוכח.

אסביר לך

אם היינו שולחים אותה למערכת החינוך בכתה ב, או שהייתה אז מעוניינת לבצע את מבחני האיתור - בסדר. אבל האמת היא שאני לא ממש אוהבת את השיטה של המבחנים האלו. אני הרבה יותר אוהבת טביעת עין של מורים טובים.

מבחני האיתור החלו בארץ השנת 73, באותה שנה הם התקיימו רק בחלק מבתי הספר. אני ב-73 כבר הייתי בכתה ד . כמדומני שבבית ספרי גם לצעירים יותר עדיין לא ערכו את המבחנים. אבל כולם יודעים מי היו מחוננים בכתתי, בשנתון שלי, ובשנתונים שלפני ואחרי בבית הספר. אנחנו, המחוננים, אותרנו ע"י המורות הטובות שלנו, ובהמלצתן נשלחנו לחוגים במכון ויצמן, והצטיינו אף בהם.

עכשיו, כפי שציינתי, בתי לא מחוננת "עם תעודות". יתכן מאוד שבפועל היא כן מחוננת, ויתכן שמעט פחות מזה. מה שבטוח היא מעל לממוצע, ונמצאת בכתה נהדרת שמתאימה לה, ובכתה הזאת לומדים גם מחוננים. יוצא בפועל, שמלבד במתמטיקה, ביתר המקצועות הכתה של בתי אפילו איכותית יותר מהכתה שבה לומדים רק מחוננים רשמיים. אז מה מפריע לנו שאין לה תעודה של מחוננת, ומה זה הפריע לי בתקופתי?

נומלה

New member
הכל מצוין

אבל הטיעון שלא נבחנה בכיתה ב לא מחזיק מים. ואגב במדינה אחרת שבה היינו איתור המחוננים נעשה בדרך שונה לגמרי מאשר בארץ, ככה שהמבחנים האלה אינם איזה דבר קדוש בעיני.

בנוסף: אני לא בטוחה שיש קורלציה אדירה בין ישיבה בכיתות מופ"ת והצלחה אקדמית בהמשך החיים.

הסיבה היחידה לאבחן היא בשביל מסגרות

ככה שאם את אומרת שהיא לא במופת כי לא אובחנה כמחוננת,
ואם מפריע לה שהיא לא במופת -
אז הנה איך חוסר "תעודה של מחונן" יכול להפריע

(אני מצטרפת לתמיהות הכפולות שמעליי
א. כל כיתות מופת שאני שמעתי עליהן, לא צריכות אבחון. הקבלה היא על פי ציונים.
ב. ואם צריך אבחון - אפשר להיבחן בכיתה ו. וללפעמים גם חובה. גם כאלה שאובחנו בכיתה ב או ג - נדרשים להיבחן שוב בכיתה ו)

רוני810

New member
נכון. המבחן לכיתת מחוננים ז' נעשה בכיתה ו'.

הוא נפרד לגמרי מהמבחן של כיתה ב' ליום השליפה.
ואין התאמה של אחד לאחד בין מי שהתקבל ליום השליפה, לבין מי שהתקבל לכיתה ז' מחוננים. רחוק מזה.

והערה נוספת: ממה שאני מכירה, יום השליפה זה תענוג אמיתי לילדים. אז באמת חבל לפספס אם יש אפשרות.
ומצחיק שדוקא ביום השליפה אין ציונים, אין מבחנים, יש רק עבודה בסוף השנה על נושא שהילד בוחר, וגם עליה אין ציון. כך שזה כיף טהור.
פוגשים שם ילדים דומים לך, נהנים מהלימודים המרתקים (באמת) ומהמורים המתלהבים.
טוב שזה קיים. והלוואי שיותר ילדים יכלו לקבל את זה. לא רק מחוננים אלא כל ילד סקרן היה נהנה מדבר כזה.

אימם

New member
זה כלל לא רחוק

אמנם כל אחד יכול להשתתף במבחן אבל בפועל מי שנבחר ע"י המחנכת להיבחן לאיתור לכיתת מחוננים הם בד"כ אלה שכבר נשלחים ליום שליפה.
מסכימה איתך לגמרי שהבן היה ממתין ומצפה בכליון עיניים ליום השליפה ושבאמת חבל שכל המערכת החינוכית הרגילה אינה מתנהלת כמו
המערכת הזו של מחוננים.

רוני810

New member
אצלנו, מאלו שהתקבלו ליום השליפה ונבחנו

לכיתת מחוננים בחטיבה (כיתה של האגף למחוננים במשרד החינוך) - קצת פחות מחצי התקבלו. שזה לא הרבה, יחסית למה שהייתי מצפה.

ולעומת זאת, כיתת המחוננים (כיתה ז') מורכבת משליש ילדים שהיו ביום השליפה, ושני שליש שלא היו ביום השליפה - כלומר לא התקבלו למחוננים בכיתה ב' (או התקבלו ולא רצו ללכת? לא יודעת).

ההתאמה היא לא מאוד גדולה. חשבתי שתהיה יותר התאמה.
אין לי מושג מה הסיבות לכך. ולא יודעת איך המצב באזורים אחרים ובכיתות אחרות.

נטלי22

New member
למבחן בכיתה ו כל אחד יכול לגשת.

ההורים פשוט צריכים לפנות לאגף למחוננים ו/או לבית הספר/חטיבה שבו מתנהלת כתת המחוננים בעיר שלהם, ולבקש זימון למבחן של מכון קרני. לא צריך שום הפנייה של המחנכת.

מי אמר שהיא או אני מצטערות?

ממש לא, כי בפועל כמעט אין הבדל בין הכתות. יתכן שהבנתי את ההסבר לא נכון, אבל לנו הוסבר שכתת המופת מיועדת רק למאובחנים כמחוננים או לפחות כתלמידים החזקים ביותר לא רק מבחינת הישגים אלא גם מבחינת יכולות. מי שבכתת המופ"ת היו צריכים גם להקדיש לכך שעות רבות של מכינה בשעות אחה"צ במחצית השנייה של כתה ו, ועכשיו הרמה שלהם כמעט זהה לזו של הכתה של בתי, ויתכן במדעים ופיסיקה אף פחותה. אז מי צריך את כתת המופ"ת, הכתה המדעית בהחלט עדיפה, ובה נמצאת בתי.

אבל את זה אנחנו יודעים בדיעבד, בעצם מהיום השני של שנת הלימודים. עד שהחלה שנת הלימודים, זה באמת נראה היה פספוס שהיא לא בכתת המופ"ת, ואכן שקלנו כן לפנות לבצע אבחון, אבל זה דרש טרחה מוגזמת (לא הייתה אפשרות לעשות בראשון או בקרבתה) אז ויתרנו. בדיעבד טוב שכך.

נטלי22

New member
אבל לכיתת מופת אין קשר למבחני המחוננים

בכיתה ב או ג... לכיתת מופת בחטיבה יש מכינה בכיתה ו, ומבחנים ייחודיים שלה.
המבחנים של המחוננים נועדו לאתר מחוננים לכיתת מחוננים (שאינה כיתת מופת) או ליום שליפה ו/או לחוגי העשרה למחוננים.
ואגב, מי שרוצה להתקבל לכיתת מחוננים בשבל מאוחר יותר, אם לא נבחן במבחנים של כיתה ב, או שנבחן ולא עבר בזמנו, יכול להיבחן בכל שלב שירצה ע"י פנייה לאגף למחוננים (יש מבחנים אחרים לקראת חטיבה).

3תיתי

New member
ממש קשה לי לענות. אני מתלבטת בשאלה הזו כל יום

בן אחד שלי הלך לבית ספר פרטי, כביכול למחוננים, רק כי חבריו הלכו. לא היתה בעיה לימודית, אבל ממש לא התלהבנו מבית הספר, מבחינת היחס והתמיכה בתלמידים. זה לא השתנה מהזמן שאנחנו למדנו באותו בית ספר.

השני התמודד (ומתמודד) עם לקויות למידה קשות והפרעת קשו"ר לצד מחוננות. כן התעקש להגיע לקבוצות "מצטייני" (שם אחר להקבצה הכי גבוהה). בחטיבה, מאד נהנה מ"מצטייני מתמטיקה" למרות שלדעתי, ניזוק בעליל מהלימודים שם. פשוט לא התעכבו על לימודי הבסיס. גם בתיכון, דרש ללכת לקבוצות "מצטייני" שהיו קבוצות לימוד של חומר מחוץ לתכנית הלימודים, תוספת בסוף היום. הוא מאד נהנה מזה. זה היה לימוד לשם לימוד. מצא חן בעיני!

עם הבת, אנחנו בדילמה כל הזמן. היא מצטיינת בכל תחומי הלימודים, וכן באמנות פלסטית ומוסיקה. נמצאה מחוננת על. אנחנו מאד רוצים לאפשר לה "חיים נורמאליים". אין לה לחץ לימודי, כי הכל יוצא מהשרוול, עם תוצאות מופלאות, אבל בכל זאת, אני רודפת אחריה לשבת ולתרגל, כדי שתפתח גם את המיומנות הזו. היא נמצאת בכל קבוצות "מצטייני" מלבד "מצטייני מדעי הרוח" כי זה נופל בדיוק על "מצטייני מדעים" והיא העדיפה את ה"מצטייני" הזה, שכולל נסיעות למכון וייצמן, כל מיני ניסויים מדליקים. היה לה חשוב ללכת ל"מצטייני". לנו חשוב שתמצה את יכולותיה, ואם לא היתה הולכת לקבוצות הללו, ברור לנו שלא היתה ממצה. לא הייתי שולחת לכיתת מופת.

חשוב לנו שתלך ליום העשרה למחוננים, כי היא נהנית שם מאד. זו מסגרת תומכת ומקבלת. בשנות בית הספר היסודי, זה היה האור היחיד במערכת החינוך, מבחינת הבת (ומבחינתנו).

הצלחנו להכניס אותה למגמת המוסיקה בתיכון, ומאד קשה לנו להסביר (לפעמים גם לעצמינו) מדוע. זה מהלך מאד חריג. היא לומדת עם ילדים שגדולים ממנה בשלוש שנים. (הם חושבים שרק שנתיים). קודם כל, היא זקוקה לידע שהיא רוכשת שם. היא גם מעדיפה באופן קונסיסטנטי להיות עם ילדים בוגרים ממנה. הבנו שזה מאפיין מחוננים. זה גם מהווה מפלט מעוד שעות משמימות בחטיבה ונותן איזשהו אתגר לימודי והתנסות ייחודית. התחלנו את העניין כניסוי ונראה שהעניין מוצלח מאד מכל בחינה שהיא. היא מתקבלת בצורה יותר טובה מהמצופה, ע"י החבר'ה במגמה. (אם כי השילוב אינו מושלם. אופי המגמה הספציפי, מאד שונה מתחום העיסוק של הבת). מבחינת לימודים ומבחנים, אין בעיה. המורים במגמה מאד מרוצים ממנה. טוענים שהיא מאד תורמת לכיתה.

אנחנו כן מצפים ממנה לציונים מעולים, כי מי שמקדיש ללימודים כעשר דקות גג ליום, יכול מידי פעם להפליג ולהקדיש חצי שעה וללמוד למבחן. אנחנו מאד משתדלים שתסתובב עם חברים. חשוב לנו שתעסוק בפעילות התנדבותית. כן מצפים ממנה להתעלות על עצמה בענייני מוסיקה, וזה כולל עבודה קשה יומיומית. בדרך כלל צריך לדרבן אותה, והרבה פעמים היא מבקשת ש"ישבו לה על הראש". התמורה באה בקונצרטים, והיא ממש ממש אוהבת את זה.

האם דוחפים אותה יותר מדי? האם מצפים ממנה לתוצאות בלתי ראליות? אנחנו לא ממש יודעים.

adif11

New member
מי שמרגיש עצמו כהורה שמחנך למצויינות

מוכן בבקשה לחלוק איתי איך הוא עושה את זה ? אני לא צוחקת.
הגדול הביא תעודה ממוצע 8. גם הוא וגם אני יודעים שאילו השקיע שעה ביום בלימודים (והכוונה - במקום להשקיע כלום - להשקיע שעה ביום...)
הממוצע בקלות רבה היה עומד על 90 - 95. ילד עם בעית קשב וריכוז +דיסלקציה קלה אבל מבריק, אותר כמחונן ביסודי. עושה בתיכון את המינימום הנדרש כדי לשמור על ממוצע סביר.

אמרתי לו את זה . ענה לי - בשביל מה ? מה יתן לי ממוצע 90?
נימקתי. הזכרתי את האפשרות להתקבל לאוניברסיטה למקצוע שרוצים מבלי שידרש לשפר בגרויות, דבר שגוזל זמן וכסף וכ'ו וכו'.
לא השתכנע.

איך מכניסים בילדים מוטיבציה ?

למעלה