חינוך למצוינות ?

חינוך למצוינות ?

בשולי ההודעה של הסבתא והילדה האנורקטית
והחינוך המיני
עלה נושא של חינוך למצוינות (האם כיתת מופת או כל כיתה השגית אחרת היא חינוך למצוינות?)

מה באמת נותנות להם כל כיתות המצטיינים, המוכשרים המופתים וכל יתר השמות ?
האם מראש מגיעים לשם ילדים שיש להם קצת יותר נטיה כפייתית ,פרפקציונזם? או שזה מקרי שהתקבצו ?

וחשבתי עם עצמי-
שאני כנראה לא דוחפת את הילדים למצוינות (בעצם מהי מצוינות?)
לא השתתפתי בשרשור על ציוני המחצית (גם כי לא קיבל תעודה)
כי באמת ובתמים זה לא נושא שמעסיק אותו או אותי.

כן- אני רוצה שיסיים בגרות
בציונים טובים (על פי גישתי) וסבירים (על פי גישתו)
ובעיקר שיהיו לו חברים וחברה ויחסי חברה
ומרוצות עצמית, והתבשלות, וצמיחה
שידע למצוא את המקומות שהוא חזק בהם ואת אלו שפחות
שיהיה שלם עם עצמו
אבל מצוינות? כנראה לא מעסיק אותי.

BrightEye

New member
נתחיל מהבסיס של הענין

בארץ שבה דמות מופת לחיקוי היא אייל גולן, שנערות חושבות שזה נהדר לחלוק איתו (ואפילו עם אבא שלו כי הוא מקורב לו...) נוזלי גוף, אז בכלל לא מזיק שיש מודלים אחרים.
כיתת המצויינות של מופת מצד אחד היא מודל לימודי וגם התנהגותי.
בנוסף לדרישה הלימודית, יש אכיפה מאוד משמעותית של משמעת, כך שילדים מפריעים ואלימים לא יגיעו לשם.
הכיתות ממוקמות בבית ספר ציבורי ויכול להגיע אליהן תלמיד מכל בית כך שאין אפליה- יש מיון על פי ציון והתנהגות.
יש לא מעט הורים וילדים שקשה להם עם התנהגות בכיתות הרגילות גם מבחינה לימודית וגם מבחינת התנהגות, ולכן טוב להם עם האופציה הזו.
עכשיו לחלק התחרותי.
נכון שזה קיים, ולא מתאים לכל אחד, ולכן הורה חייב לחשוב טוב טוב מה מתאים לילד שלו.
אני חשבתי שזה לא מתאים לבן שלי. חשבתי שלא חשוב לנו להגיע לאוניברסיטה בגיל תיכון ולגמור מוקדם יותר בגרות כזו או אחרת.
לא רציתי את הלחץ הלימודי שקיים בכיתה ולא בגלל היכולות לימודיות- ולכן הוא לא שם

מצאנו עבורו בית ספר עם מסלולי מצויינות, שזה אומר שמקצועות מסויימים הוא לומד בצורה יותר מתוגברת, ועם ילדים שלא מכיתת האם שלו, וכל הלמידה שלו היא יותר הטרוגנית.
ומצויינות במקרים האלה (של מופת והשאר) היא בעיקר לימודית, אז מה לא בסדר בזה?

הן נותנות מצויינות ו/או התמודדות עם אתגרים

ואולי עוד דברים

אבל מה שעובר לי בראש זה שהכיתות האלה מתאימות לנערה שרוצה להצטיין. ואני לא אומרת אם זה טוב או רע. זה אופי. זה כאלה שנהנים מלהצטיין, לחתור למצויינות

ויש כאלה שרוצה ללמוד בכיתות האלה כי הוא אוהבת אתגרים. לאו דווקא בשביל "להיות מצויין" או "להיות הכי טוב", אלא משתעמם כשרמת הלימודים לא מספיק מאתגרת אותו.

לדעתי הכיתות האלה טובות למי שמתאים לו. אבל לא הכרחיות. מי שמוכשר במדעים וירצה בכך - יוכל להדביק את הפער בלי קושי רב - אחרי התיכון.

אני ממש לא יודעת אם זה נכון לדחוף ילדים להצטיין. אני קצת עושה את זה, אבל לא מאד. "קצת להצטיין"

אני מחנך למצוינות.

אני חושב שילד צריך לעשות הכי טוב שלו. אני גם חושב שהכי טוב של כל ילד הוא שונה, ושזה שילד טוב בדבר מסוים לא אמור לייצר הפרדה שלו או תחושה שהוא טוב יותר אבסולוטית (שזה חלק ממה שרע בכיתות הללו, הילדים מרגישים טובים יותר אבסולוטית, וזה מייצר ניכור והתנשאות).

בעיני התכניות הללו במקרה הרע מייצרות את ההתנשאות הזאת, ופעמים רבות גם גזענות בלתי מודעת, כי עד כמה שננסה לשכנע את עצמנו שאין שם סינון עדתי או כלכלי, הרי פרופיל הילדים הלומדים שם אומר לנו משהו אחר.

בנוסף, פעמים רבות הגישה של מצוינות היא שהילד לא יקבל הנחות בחיים, אז לא באמת צריך לדבר איתו ולתמוך בו. זה מייצר מציאות שבה שיעור עצום מהילדים נעזרים בשיעורים פרטיים, כדי לא ליפול בתחרות. וכאשר הם נופלים, אז הם מוצאים מהכיתה, ומקבלים את המסר שבעצם הם לא היו מספיק טובים. בכלל, המסר שרק מי שטוב ראוי לא להיות במסגרת הוא מסר משחית, משום שאפשר להשיג לא פחות במסגרות הטרוגניות.

אם התחלתי ברמת הדיאלוג והאמפתיה, אז אפשר להמשיך בה. התכניות הללו מייצרות הרבה פעמים ילדים שחושבים שהם מאושרים והורים גאים מאד. אבל הילד מפתח false-self, פשוט כי לא נחשף מספיק למגוון הזדמנויות (גם חברתיות, גם לימודיות). אחר כך נפגוש אנשים שרצים אחרי הקריירה, אחרי סמלי הסטטוס, ונאשים את המדיה או את תכניות הריאליטי. אבל מי שייצר את הניכור, המרדף אחרי הכסף, התחרותיות בכל מחיר, הוא אנחנו.

נוסיף את המחיר הכלכלי שיש לתכניות שונות, ולבתי ספר ייחודיים. לטובת מי שטוען שאין סינון, בי"ס ייחודי בירושלים עולה בין 7,000-17,000 ש"ח בשנה. לי יש תלמידים מעולים שמעולים, שאין להם כסף לעיתים לביגוד, לנסיעות (ובמקרי קיצון לאוכל). אף אחד מהם לא יתקבל לבי"ס ייחודי כזה, וממילא לא יוכל להגיע לשם. כל אחד מהם יהיה בסיום דרכו הרבה יותר חזק, גם לימודית, מהמקבילים לו בבתי"ס מסננים.

ולבסוף עולה השאלה הקשה ביותר: האם התכניות הללו באמת מייצרות מצוינות, ולו ברמה האקדמית. כאן אני יכול לומר שאני מגרד נתונים מזה מספר שנים, כדי לייצר מחקר השוואתי. ככל שאני מקבל נתונים, אני רואה שלכל היותר בתיה"ס למצוינות משמרים מצב קיים אצל תלמידים טובים מאד כבר בתחילת הדרך, ואינם נותנים להם יתרון משמעותי או הישגים טובים יותר (כאשר משווים אותם לתלמידים בעלי מאפיינים דומים בבתי"ס שאינם ממיינים).

שמע...חייבת לציין שמה שאתה מדבר עליו לא מוכר

לי כלל. אנחנו לא משלמים סכומים כאלה. שילמנו תוספת של 500 ש"ח לשנה מפני ז ם לו דים יותר שעות. גם הקורס באוניברסיטה עולה כמעט כמו חוג. 1400 ש"ח לסמסטר. ומה שכתבת פשוט לא נכון אצלינו. אתה כנראה מכיר מציאות אחרת שלא מצויה אצלינו. לא בחטיבה שם התחילה התוכנית ולא בתיכון שם מחנכים אותם למיצויינות. שים לב...לא מצויינות אלא מיצויינות.

שווה בדיקה.

בירושלים מופ"ת מרכז סביבו אמירות גזעניות גלויות וסמויות (הבת שלי עולה לכיתה ז', אז אני נחשף לזה באופן קשה בחודש הרישום), והייחודיים עולים מ 7,000 (לליד"ה, פורסם השבוע שעלה שכ"ל ל 10,000) ועד 17,000 (שזה מה שמשלמת חברה טובה עבור לימודי הפסנתר באקדמיה, כולל סיוע פרטני).
אני יודע שבתי ספר גובים אקסטרא, ולא תמיד מעט, עבור מגמות לימוד שונות. בעיני זה לא מתאים ומנסיוני (במקרה הזה נסיון רב) אפשר למצוא דרכים אחרות למימון המגמה.
שווה בדיקה מה קורה ברחבי הארץ.

מגמת קולנוע גובה עוד 1000 ש"ח בגלל הציוד.

אני חושבת שאתה מדבר על מסגרות אחרות. אני לא הייתי ממנת את מה שאתה מדבר עליו ולא הייתי שולחת לשם את ילדיי כי אין לי כספים כאלה ולא נראה לי שיש צורך. הסכומים האלה קרובים לעלויותשל בתי ספר פרטיים.

מעולם! לא שמעתי גילויי גזענות. להיפך אם אנחנו מסתייגים בבית ממשהו מסויים בגלל עדה ספציפית הילד שואל למה. פשוט מה שאתה מתאר לא קיים פה. הילדים בכיתה שלו הגיעו גם מהשכונה שלנו שהיא השכונה השניה שנחשבת לטובה וגם מאיזור אחר ממרכז העיר שהוא כאילו (!) פחות טוב. ויש לו חברים בכיתה בלי קשר למקום מגוריהם. יש בכיתה גם רוסים וגם רומנים וגם כאלה שאם אתה רואה את ההורים...את איך שהם מתלבשים ושומע איך הם נשמעים....לתפוס את הראש והילדים...במופ"ת. סבבה. ויש פלצנים ויש צנועים ויש כל מיני.

באיזו עיר ?

ולגי מגמת קולנוע, אני נותן מגמה עם ציוד מעולה שבמעולים, וגם הקרנת סרטי גמר בסינמטק, ואני לא גובה שקל. פשוט כי זה לא יאפשר לילדים ממשפחות מצוקה, ויש לי לא מעט כאלה, לקחת חלק במגמה.

מאיפה הכסף לציוד ומה זאת אומרת "אני"?

כלומר...אתה המנהל או מנהל המגמה? ואיך אתה מממן את הפעילויות? יש סמינרים ויציאות לימי עיון והציוד הן המצלמות והן המחשבים.....אגב יא פרשה מהחלק המעשי ובית הספר לא מוכן להחזיר חלק מהכסף. ממש חצוף.

איך אתה מסביר את זה שלך יש כסףלא מההורים?

איך אתה מסביר את זה שבית הספר שלך מממן פעילויות שבתי ספר אחרים לוקחים עליהן כסף? אתה חושב שהם מבזבזים את התקציב? או שמה שהם מבקשים מההורים אלה בעצם דברים מיותרים?

הבנות שלי לא במגמה "יקרה", אז אני לא יודעת. אצלנו תשלומי ההורים זה בדיוק לפי המקסימום של משרד החינוך, כ1000 שקלים בחטיבה

אנחנו משלמים במקומות אחרים.

המורים מלווים את הילדים בכל שבוע לשעתיים פעילות חברתית, בתמורה לתגמול שאינו שעות פרונטליות (תגמול נמוך יותר, כל אחד לפי ההסכם בו הוא עובד); אני מנהל מערכת גמישה מבוססת קיזוזים ולא מבוססת תשלום עבור כל שעה נוספת; אני מגרש תקציבים ממקורות נוספים (50K מבי"ס בקהילה, למשל - שאחרים משתמשים בהם לצרכים משונים); אני משיג פעילויות חינם ונסיוניות; אני משיג שעות זולות ע"י הדרכת סטודנטים (משלם עבור ההדרכה, מקבל שעות סטודנטים בכיתה). ועוד ועוד, ג'אנגלינג.

עוד אלה

New member
לא ולא

1. יש תוספת לכיתות מופת בעבור שעות הלימוד הנוספות.
2. אחוז גבוה של בנים לעולים מ"בריה"מ" כי ההורים מכוונים לכיוון זה.
אולי הכוונה שלך לתוכניות פרטיות אחרי שעות הלימודים אבל לדעתי השאלה היא לגבי ילדים במסגרות הצטיינות בביה"ס.
לא כל ילד מתאים למסגרת כמו שלא כל ילד מתאים ללמוד בכיתה רגילה.
לדוגמא שלי השתעממו עד ...
כמובן שיש סינון לפני תחילת הלימודים וגם במשך הלימודים נדרשים לציונים גבוהים מאוד כדי להמשיך במסגרת.
היתרון המשמעותי הוא הגברת הקצב של הלימודים שמתאים יותר לידים אלא למשל לסיים בגרות במטמתיקה 5 יח"ל בכיתה י'. כמובן שביה"ס מכוונים את המורים הטובים יותר לכיתות אלא על מנת להעלות את הממוצא בבחינות הבגרות. בנוסף יש סביבת ילדים שבגיל זה מוצאים נושאי שיחה וענין משותפים ולא רק סביב התפתחותם המינית.

BrightEye

New member
תנסה לעשות הפרדה בין הנושאים ותנסה

להשאיר את ירושלים במקומה...(אתה כל הזמן נותן דוגמאות משם כאילו זו הדוגמא למה שקורה בארץ בשאר המקומות, ולא זה המצב)
קודם כל סינון ומיון על פי ציונים והתנהגות- לא תלוי בעדה מסויימת אלא בחינוך מבית. אתה יכול לטעון שיש בתים בהם יש סדרי עדיפות אחרים וזה נכון.
האם בגלל שבבית מסויים מעדיפים לחנך להתלהבות מאייל גולן, אנחנו צריכים לחנך לזה גם?...
כיתות מופת או מצויינות בבתי ספר ציבוריים, לדעתי, הכוונה של הדיון היא לא לייחודיים (לטובת הטענה שלך של מה שיש בירושלים- אין כזה דבר בכל מקום)- התוספת הכספית היא בשוליים, ולכן אין בעיה של סינון כלכלי, מה גם שיש תמיכה למי שצריך.

אם אתה רוצה לדבר על הבעייתיות של הרדיפה אחרי הציון הגבוה, שגורמת לבעיות רדיפה אחרי מצויינות בהמשך, זה נושא לדיון, אני לא יודעת/בטוחה אם זה המצב, אבל, שווה דיון.

אחד הדברים ששאלו בראיון הקבלה לכיתת מופ"ת

בכיתה ז' הוא האם יש תמיכה בבית. זה היה מאוד חשוב שם. וכל כך לא דוחפים אותם.

אימם

New member
ברור. כי הם צריכים הורים בגב

הם צריכים הורים שדוחפים את הילד ללמוד, להכין שיעורי בית, להכין שיעורים...כדי שההורים יעשו את העבודה הזו של הדחיפה.
הם צריכים, במילים אחרות: הורים תחרותיים.
תהיי בטוחה שרוב הילדים שם מקבלים שיעורים פרטיים כבר בכיתה ז'.
זה כל כך רחוק ממני...לקחת אחריות על הלימודים במקום ילדיי.

בוודאי שלא. רק לא אייל גולן.

ואם כבר, אז לא זוהר ארגוב, ובמגמת המוזיקה אם אפשר שיהיה צ'ייקובסקי ובאך ולא סיטאר ועוד ואום כולתום

ולגבי הנזק של הכיתות, הוא גם אישי לילדים שמייצרים אצל ניכור לאחר; גם חברתי כאשר מייצרים כיתות פח זבל (לאלה ששומעים אייל גולן); גם לימודי, כאשר אין באמת התקדמות אלא ע"ח האחרים.

BrightEye

New member
אוי כמה שאתה מתנשא...

כי כמובן מה שכתבתי היה כי הוא מזרחי, ולא בגלל שהוא תת רמה מבחינה אנושית...
וכמובן, החשיבה שאם מישהו מקבל משהו מסויים, ובטח אם הוא טוב ורוצים לקדם אותו ולא לתת לו את הבינוניות, היא תמיד על חשבון האחרים, למרות שזה לא כך.
תהנה לחשוב כמה אתה עליון בדרכך המיוחדת כי הילדים אצלך המסכנים ונטולי הכסף כל כך מוצלחים ומצליחים כי אתה מקדם אותם בדרכך הייחודית.
תהנה בחשיבה כמה אתה מיוחד וכל ההורים מסביבך טועים.
אבל, כמו תמיד כשמישהו מנסה לערער על חשיבתך המתנשאת, אתה תלעג לו. לחשוב שאתה מייצר כזו אוירה מתנשאת במערכת החינוך מתוך מחשבה שאתה עושה עשייה חינוכית משמעותית...אתה ממש לא מורה לדוגמא כמו שאתה רוצה לחשוב שאתה, אתה בדיוק ההפך מזה.

למעלה