חינוך למצוינות ?

mykal

New member
כמה הארות (הא' בכונה)

1)בתי"ס וכיתות מופ"ת הוקמו מלכתחילה עבור אוכלוסיה עולה מבריה"מ,
בגלל כמה סיבות. והצליחו ואח"כ כזה היה פחות רלונטי, הצטרפו אחרים.
2)ההשואה שעשית, בין אייל גולן לצייקובסקי--לא ראויה לא בגלל גזענות,
אלא בגלל 2 סיבות אחרות--הראשונה כי אייל גולן לצערי/צערינו התפרסם לאחרונה בשערוריה לא נעימה p.c
וסיבה שניה--כי שירה אינה משתווה למוסיקה קלאסית. וכשלומדים מוסיקה--לומדים צייקובסקי.
אגב גם לא לומדים באותה מידה ח.נ. ביאליק--כי פואמות נלמדות בספרות.

אז אפשר לכעוס אבל לא ל הכל.

BrightEye

New member
ותודה על ההארה

3תיתי

New member
דוקא לזה יש לי תשובה

כמות המורים שיש להם הבנה ומומחיות בסיטאר ובאום כל ת'ום (לא אום כולתום), אינה גדולה. אתה לא יכול לתת למורים ללמד מה שהם לא יודעים. במגמה "שלנו" מלמדים פופ ורוק בעיקר, ותלמידי הקלאסי מאד מאד יוצאי דופן. ולא כי המורים לא יודעים ללמד את הנושא. בכיתה י' לומדים תולדות הפופ-רוק-ג'אז. בכיתה י"א לומדים מוסיקה עתיקה, והתפתחות המוסיקה (ואפילו השתמשו לשם הדגמה, באיזו ילדה קטנה עם לאוטה...). מדעי המוסיקה המזרחית, לא פופ ים תיכוני, כי אם מוסיקה ערבית, או קווקזית, או פרסית, אינם נהירים לצוות המורים. הם לא מסוגלים להדגים נגינה בכלים אלה. אינם מסוגלים להסביר לעומק את עקרונות המוסיקה הזו, שכן זה מה שלמדו באקדמיה. וגם אז, באיזה תחום תבחר? ערבית? קווקזית? הודית? פרסית? בלקנית?סינית? כולם חשובים. כולם מעניינים. אני סבורה שיש תכנית לימודים מובנית, המוכתבת ע"י משרד החינוך. לא בטוחה בכך. כן בטוחה, שבחינת הבגרות בתאוריה, לא כוללת יצירת מוגאמים ומרווחים של רבעי טון. מלמדים גם כדי לעבור את מבחני הבגרות.

אני משערת, שאם נגן עוד היה מנסה להתקבל למגמה, היה מתקבל בכבוד גדול, בתנאי שהוא נגן טוב. והיתה לו בעיה להשתלב, כמו שלנגנית הגיטרה הקלאסית- זמרת המוסיקה העתיקה ונגנית הלאוטה. עניין של אופי המגמה הספציפי.

את חושבת שאין הטיה תרבותית במערכת ?

משוררים מזרחיים חשובים זוכים לאותו נפח כשל משוררים אשכנזים חשובים ? תרבות מזרחית זוכה לאותו היקף לימוד כתרבות אשכנזית ? היסטוריה של יהודי המגרב זוכה לאותו יחס והיקף כשל יהודי אירופה ?

נטלי22

New member
בעירנו לכיתת מופ"ת המיון הוא אך ורק

לפי ציונים ודרישה להתנהגות ללא רבב. יש עלות למכינה שכל תלמיד נדרש לעבור כתנאי לקבלה לכיתה, וכן עלות נוספת במהלך השנה על השעות וההעשרות הנוספות שהם מקבלים, אבל כמובן שניתן להגיש בקשה למלגה/השתתפות במידת הצורך, ומלכתחילה לא מדובר בעלות שאפילו מתקרבת לעלויות שאתה מדבר עליהן לגבי בתי ספר ייחודיים.
מהכיתה של הבן שלי יתחילו השבוע ללכת למכינה - הבן שלי (ה"אשכנזי" היחיד בחבורה), בן מזרחי, בן אתיופי ובת רוסיה. אני כותבת את המוצאים רק כי אתה התחלת וממשיך עם עניין הגזענות, אבל בד"כ אנו מתייחסים לכולם כאל ישראלים למופת ולכולם ניתנת הזדמנות שווה בקבלה לכיתות הייחודיות.
גם על כיתת המחוננים של הבת שלי אנו משלמים כ-800 ש"ח בשנה מעבר לתשלום הרגיל של ביה"ס, והם מקבלים עשרת מונים יותר. גם כאן יש השתתפות והנחות לבעלי קשיים כלכליים. גם אצלה בכיתה יש מגוון מרתק של ישראלים מכל העדות והמוצאים.

ולסיפא שלך - לא יודעת אם ההישגים שלהם יהיו טובים יותר מכפי שהיו יכולים להיות בכיתה רגילה (יכול להיות שמבחינת ציונים אפילו נמוכים יותר, כי הם נמדדים בהשוואה לתלמידים טובים יותר ועל חומר קשה ומתקדם יותר), אבל גם מחוננים נחשבים לבעלי "צרכים מיוחדים" מהבחינה החינוכית, ועד כמה שזה נשמע לך לא הגיוני, הם ממש סובלים בכיתה רגילה. לפחות בכיתות האלה הם מקבלים קצת אתגר, קצת עניין, והרבה פחות הצקות...

עוד אלה

New member
כנראה שעל כך נכתב "ירושלים של זהב"

כנראה שמדובר פה בבי"ס פרטי?

אני מבינה שאתה שופט את ביה"ס בכל הארץ דרך התבוננות על בה"ס בירושלים?

אני חושבת שיש להגביר את היחודיות של ביה"ס ולכוון את התחרותיות של הילדים להישגים בלימודים ולא לכוון אותם "לבלות" בשתיה עם החברה.

כל ילד הוא מיוחד ויש ילדים שמצטיינים בלימודים וכאלה שמצטיינים בפעילות גופנית לכן צריך ליצור מסגרות שיתאימו לילדים ושירצו ללכת לביה"ס ולא לברוח ממנו.

ילדי שלי רצו ללכת למסגרת של מצוינות למרות שאני המלצתי לא ללכת כי זה מאוד קשה הם התעקשו ואני תמכתי.

בביה"ס של ילדי יש מלגות לילדים שאין להם יכולת.

העובדה שבכיתה שלהם רמת הציונים גבוה מאוד, יחסית לכיתות אחרות, מלמדת כנראה שיש סביבה תחרותית חיובית המדרבנת אותם להשגת ציונים גבוהים יותר כשבכיתה רגילה הם השתעממו.

ציבורי.

לפי מה שמתואר כאן, אני מבין שאין יותר יוצאי ברה"מ/רוסיה בקרב תלמידי כיתות מופ"ת. אולי מישהו מוכן לצלם ולהעלות דפי קשר, עם שמות משפחה (יתר הפרטים מחוקים) ?

עוד אלה

New member
יש, וזה מצוין! יש גם אחרים וגם זה מצוין!

גם יוסף ולדימירוביץ' טרומפלדור היה מהאיזור לא?

זה קצת ללכת מסביב, לא ?

אם באופן לגמרי מקרי אין שם ערבים, נניח, ויש שם פי חמישה רוסים משיעורם באוכלוסיה, הרי שזהו מקרה מרתק.

עוד אלה

New member
בכיתה של בני יש שומרונים

כי אנחנו גרים בחולון ובחולון יש קהילה גדולה של שומרונים. שנית , גם הילדים שלי "ספרדים", לא יודעת מה הקשר לעובדה ששלושתם בחרו במסגרת זו. הגישה למצויינות באה מהבית!

יש הורים שמאפשרים לילדיהם המתבגרים לעשן למשל, יש הורים שמאפשרים לילדיהם גם לעשן וגם לשתות, יש הורים שמאפשרים גם לשתות גם לעשן בזמן שהם מהמרים על כסף במשחק כלפים, יש שמעשנים איתם גראס ש"יתנסו"....

יש הורים שמעבירים את הילדים שלהם למסגרות שונות על מנת שיהיה להם "יותר קל".

בקרב האוכלוסיה הערבית סמים לרוב דגש על להוציא את הילדים לעבודה כמה שיותר מהר שיעזרו במאמץ הכלכלי ולא שמים דגש על לימודים תיכוניים למרות שהנוער מבין זאת ואכן פונה לאקדמי בשנים האחרונות.

לסיכום הבסיס החינוכי של הילדים הוא בבית ולא במסגרות כל שהן של מצוינות.

זו גם הסיבה שלא רואים במסגרות האלה את החרדים כי מכוונים אותם ללמוד תורה ולא ללימודים ריאליים/אקדמיים.

אני השתמשתי במילה ואת העלית אותה כאן ולכן

אני אנסה להבהיר... אם המילה מצויינות מתאימה....

אולי לא. אולי מילה אחגת...אמ..ההנחיה שלי מאז ומעולם יתה ללמודלמאה וכמה שתוציא במבחן....תוציא. אבל! אם אתה לומד לשמונים...הסיכוי הגדול הוא שתוציא שמונים ומטה...ואם זה לא לומדים...הנדסה/מדעים וכל היתר....

השאיפה שלי שהם יגיעו לאוניברסיטה עם אופציה לבחור והמצחיק ביותר הוא שלמרות שלא תיאמנו עמדות...בית הספר הוציא חוברת לקראת הרישום למגמות וגם כתוב בדיוק כך....אופציה/אפשרות בחירה שזה הפוך ממה שהיה לי. אפס בחירה.

אני בעד לפתח ילד כל ילד עם כישורים. צריך להבין שנולדתי להורים שבאו מרוסיה ושם כל ילד ללא קשר למצב כלכלי לומד פסנתר. בשביל מה?! ומתאמנים המון שעות ביום...לפחות 3 שעות כל יום. זה פחות מהשיעורים שהבן זלי עושה כיתת מופ"ת. חוץ מזה? הבן זל גיסתי סיים אוניברסיטה לפני צבא ואחרי בא סיים תואר שני. מה רע לו? עשה את זה בכיף. ויש המון ילדים שעושים את זה ונהנים. מנדודת מבט של תלמיד נוסף בבית הספר שסיים תואר ראשון בפיזיקה לפני צבא אמר שהבן שלי חייב ללכת להנדסת תוכנה כי הוא מוכשר. אותו בחור היה סך הכל בן 18. לא חטייר בגיל ההורים. זאת נקודת המבט שלהם. לא של הורה חטייר (נגיד שלי
).

אגב, מכל כיתת מופ"ת לא כולם ממשיכים....הם פשוט נשארים יחד ככיתה וזה פנטסטי כי האוירה שונה. אבל תביני, הבחירה היא שלהם.

אימם

New member
השרשור הזה מדבר על המחיר שמשלמים עבור התווית

מצויינות.
לא לכל אחד זה מתאים.
נתקלתי רבות בהורים שדחפו את הילדים להישגים והילד לא ממש התאים.
בסבב הראשון של כיתת המצויינות (כשהבת הייתה שם) זו הייתה השנה הראשונה של המצויינות
נדהמתי מההורים התחרותיים שלקחו אחריות על הלימודים יותר מילדיהם ובאותו זמן הייתי גאה בביתי
כי היא הייתה מאוד אחראית ללימודיה ולהישגיה.
אני יכולה לספר לך שהכיתה הזו התפרקה ורוב התלמידים פרשו מהמגמה לקראת הסוף.
כשהציעו לבן את כיתת המצויינות, היה חשוב לי לדעת שלא לומדים לתואר ראשון במסגרת בית הספר
וללא לחץ אטומי בלימודים היות וזה בכל זאת גיל ההתבגרות.

הבת שלי בכיתת מופת

אף אחד לא דחף אותה לשם, היא בחרה משיקולים שלה ללכת לשם, הבינה מה זה אומר מבחינת השקעה בלימודים והחליטה.
מכיוון שתמיד אהבה ללמוד ולהרחיב אופקים והיו לה הרגלי למידה טובים מגיל צעיר - החלק של זמן השיעורים וכמויות החומר לא הפריעו לה מעולם.
היא לא מצטיינת בכיתתה אבל בין התלמידות הבולטות בשתי הכיתות הן מבחינת לימודים והן מבחינה חברתית.
אני מחנכת את ילדי לעשות את המקסימום שהם יכולים להשיג את המטרות שלהם. אם המטרה של הבת שלי היא לסיים תואר ראשון לפני הצבא - שתשקיע הכי טוב שהיא יכולה.לא פחות אבל גם לא יותר. אני אישית לא חושבת שזה נכון לשלב גם לימודים באוניברסיטה, גם לימודים "רגילים" וגם חיי חברה המתאימים לגיל הנעורים.
ולא מעסיקים אותי הציונים שלה ולא מעסיק אותי כמה יחידות ערבית היא לומדת וכמה ספרות וכמה גאוגרפיה או מדעי המחשב ופיזיקה ואם היא במואצת או לא במואצת.
מה שחשוב לי שהיא תהנה ותרגיש שהיא במקום שמתאים לה ולכישוריה.

mykal

New member
נראה לי שהייתי מפרידה,

בין מצוינות לבין השגיות והתקדמות.

הנכדה הגדולה שלי תלמידה מצטיינת בתיכון רגיל,
ולומדת בזמנה החופשי באו"פ מגיעה לציונים גבוהים מאוד. (מתמטיקה)
איננה גאון, אף אחד לא תובע ממנה הצטינות, היא בכ"ז מצטיינת.
זה מענין אותה מהנה אותה, (היא בכיתה י"א) וכמה שתספיק עד לתואר יהיה לה,
ומה שלא--תשלים.

כל מה שאפשר בלי לחץ --זה טוב.
ונראה לי שכשנהנים המצוינות מגיעה מאליה. מרצון של הלומד.

אימם

New member
נכון אבל

בכיתת מצויינות יש יותר תנאים שאין בכיתות הרגילות
ואני לא מדברת על מופ"ת כי אני ממש לא חושבת שכל המתבגרים החכמים רוצים לשבת להשקיע וללמוד לתואר ראשון
רוב אלה שעושים כך, זה כי ההורים דוחפים.
מה יקרה אם ילמדו אחרי צבא?

mykal

New member
יש הרבה שיקולים

לכיתות מצוינות, ולהזדמנות להגיע אליהם,
ועדין זה לא חוסם כלום.

אגב, לא יקרה כלום אם ילמדו אחרי צבא,
אבל מי שרוצה ויכול ולא בלחץ, ולא בהכרח בדחיפה של הורים,
ומצליח וממקסם אפשרויות בזמן, גם לא גרוע.

אני שמחה שהנכדה שלי לומדת ב'פתוחה' כי זה לאט, וכי זה מלמד גם ללמוד לבד,
וגם אחריות אישית משמעת עצמית.
ואלה תכונות ראויות מבחינתי מעבר לתואר כזה או אחר.

אימם

New member
שאלה מצויינת!

והתשובה היא שזה תלוי באופי הילד

לי חשוב היה לי שהבן ילמד לימודים שיאתגרו אותו כי הבן מחונן והלימודים הולכים לו בקלות
הוא הומלץ לכיתה, עבר את המבחן והתקבל ללא בעיה
מה שאחרים מתאמצים והישגיים ותחרותיים, ממש רצים למרתון, אצלו הולך בהליכה.
היתרונות בכיתה הם רמת הלימודים הגבוהה, מספר מקצועות מוגברים ושיעורי העשרה שהוא אוהב.
לאחרונה, כשהתגלה כמצטיין בריצה, המורה לספורט הציע לו לעבור לכיתת ספורט, אך הוא לא רצה בשום אופן
כי הוא טוען שבכיתות אחרות יש הרבה ילדים מופרעים ואצלו לא.
הייתה בעיה שלא היו לו חברים ושהמחנכת לא בדיוק מתנהגת למופת (תרתי משמע) הצעתי לו לעבור כיתה והוא סירב בגלל הסיבה שציינתי.
כיום הבעיה נפתרה. לבן הכיתה הזו מצויינת.

מצד שני, הבת שלי הייתה רשומה לכיתת המצויינות למחזור הראשון שלה בביה"ס שהיה במתכונת של מופת (למדו לתואר ראשון)
ובמשך הזמן נעשתה ממש תחרותית בלימודים ופיתחה נטיה לפרפקציוניזם. תפסתי את זה בדרך להפרעת אכילה
כשהחלה דיאטה במקביל בכיתה יא.וזה לא הגיע לאנורקסיה.
כיום לבת יש משמעת עצמית מאוד גבוהה (פחות נטיה לפרפקציוניזם) אבל היא עדיין מאוד תחרותית והישגית

למעלה