לגבי אורך החיים
גם בעבר אנשים הגיעו לאריכות ימים. כיום פשוט יותר אנשים חיים יותר שנים, כך שתוחלת החיים הממוצעת גדלה, אם כי לדעתי לאחר קיזוז תמותת תינוקות (שם הרפואה באמת עושה פלאים) נגלה שתוחלת החיים לא גדלה הרבה. כמו בעבר גם כיום אנשים בוגרים חיים בבריאות יחסית ללא שום סיוע מהטכנולוגיה. מצד שני, הטכנולוגיה מביאה לפגיעה בבריאות שלא היתה בעבר. למשל סיגריות (שהייצור ההמוני והזול שלהן הוא בזכות טכנולוגיה), זיהום אויר, קרינה ופגיעה באטמוספירה שמגדילות את תפוצת מחלות הסרטן, האסטמה וכדומה. גם התפוצה של מחלות לב גדלה מאד. זה בלי לדבר על "פגיעה בבריאות" לכל אלה שמתים בגלל טכנולוגיה, החל מתאונות דרכים ועד מלחמות. לגבי זמן פנוי, כפי שאמרת זה ענין אישי, ואני לא יודע מה היה בעבר. אני התייחסתי יותר לשאלה האם טכנולוגיה מגדילה את כמות הזמן הפנוי, וטענתי שהיא בעצם לא רק מגדילה אותו, אלא אף מקטינה. נתייחס לשני המוצרים הטכנולוגיים הנפוצים העקריים: כלי רכב ומחשבים. על פניו, המכונית היתה אמורה להגדיל את כמות הזמן הפנוי. באמצעות מכונית אפשר לגמוע מרחקים מהר יותר, להקדיש פחות זמן לנסיעה, וכך נשאר יותר זמן לעיסוקים אחרים. אבל המציאות היא שאנחנו מבלים יותר ויותר זמן בנסיעות, הן משום שאנחנו עוברים מרחקים גדולים יותר בשביל אותה מטרה (למשל להגיע לעבודה, או לחברים) והן בגלל פקקים. ככה נשאר פחות זמן לעיסוקי פנאי (בהנחה שנסיעה במכונית היא לא המטרה של שעות הפנאי). מחשבים אמורים להיות מוצר מייצר-פנאי במפורש. המחשב אמור להקל על האדם (ואף להחליף אותו) בתחומים שדורשים פעילות חוזרת, חישוב, ביקורת וכדומה. ניקח למשל מזכירה טיפוסית (בכוונה אני לא לוקח עובדי מחשב). אותה מזכירה צריכה נניח להדפיס, לבצע חישובים משרדיים ולענות לטלפונים. אם ניתן לה מחשב נוכל לטעון שהיא תעשה את אותה העבודה מהר יותר, וכך יהיה לה יותר זמן פנוי. למעשה כמות העבודה שלה גדלה משום שהדרישות ממנה גדלות: עכשיו היא צריכה גם להדפיס יותר (כי המחשב מאפשר זאת), וגם להפיק מסמכים יפים יותר (שזו עבודה בפני עצמה). אם קודם היו לה כמה מטלות חישוב פשוטות, עכשיו היא צריכה להפעיל אקסל ולהכין גליונות חישוב מסובכים. אם קודם היה לה קו אחד שוויסת את כמות הטלפונים למשרד, עכשיו יש לה מרכזיה ממוחשבת שלא מפסיקה לצלצל. בסופו של יום מסתבר לאותה מזכירה שיש לה פחות זמן פנוי, שיש לה הרבה יותר עבודה שלא היתה לה קודם ושהמחשב רק הרס לה את השקט הנפשי.