התרבות הישראלית.

furban

New member
אפשר להסביר את האגרסביות

בצורה שונה בכל עם ואומה. אולי בכלל הסדר הזה בתוך אומות ועמים גורם לאגרסיבים. כן- הכיבוש עובד בשני הצדדים- גם הנכבשים הופכים לאגרסיביים כתוצאה מכך- אבל אצלם גם הדת (וגם אצלנו) תורמת הרבה לכך. באירן- הסיבה היא כנראה צורת השלטון הטוטאליטרית שהיא באופן אימננטי אגרסיבית- בשילוב מנצח עם הדת הקפדנית- והרי לך אגרסיביות לתפארת. אני לא מבינה איך להפריד בין רקע תרבותי לפוליטיקה, לכלכלה, לסדר חברתי, לדת, לחינוך וכו'. -הכל בהכל קשור- זה לא שהפוליטיקה היא עניין שבאמת ניתן להפרידו. גם בארצות סקנדינביה המתקדמות בעולם מבחינה פמניסטית בטח יש ענין פוליטי שכרוך בכך- החלוקה הפוליטית של המשאבים במדינות אלו נובעת ללא ספק מתפיסת העולם הפמניסטית שם- ועוד ועוד. (מה גם שמי שמנהלים את המדינה הן גם נשים- בפרלמנטים שם יש יותר נשים מפה- ונשים פמניסטיות- לא עוד אישה שמשכפלת אינטרסים גבריים קפיטליסטיים. יערה

מסכים לחלוטין

הגישות שלנו די דומות, הבעיה שלי צצה רק ברגע שהצבת אמירה בלשון גורפת של סיסמא

איך החברה יכולה להיות שונאת נשים

אם היא מורכבת מ-50% נשים? מה הקטע הזה של להציג את הנשים כמיעוט מקופח? בתור אישה שיצאה מהמטבח ומסתובבת בחברה הזאת, לא ניתקלתי בביטויים של שנאה ואני דווקא עוסקת במקצוע שרוב העוסקים בו הם גברים. בדרך כלל כששונאים אותי (אני יודעת שקשה להאמין אבל זה קורה) זה על רקע אישי ולא בגלל היותי אשה.

גנגי

New member
הסיבות שנתת בהחלט נראות לי

נכונות. לגבי שנאת נשים - לא הייתי מגדירה את החברה שלנו כך, אבל אני מבינה מה את מנסה לומר - כוחנות באשר היא פוגעת, וכמובן מי שחלש יותר נפגע יותר, זה ודאי נכון.

אלי ו.

New member
אגרסיביות בריטית/בלגית/צרפתית/גרמני

להזכירך הבריטים כבשו הרבה יותר ממלפפונים. הם גם לא היו עדינים במיוחד. למרות זאת, בינם לבין עצמם, הם יודעים לעמוד יפה בתור, שותים תה בחלב, ובכלל בלתי אגרסיביים בעליל. גם הגרמנים הם חארות לא קטנים, להם גם יש תסביכים עם כח ושלמות פיזית ולמרות זאת אפשר לכייל סרגל לפי תור בלייפציג. דרום ארה"ב מצטיין בשוביניזם (מגדרי וגזעני) אבל אחד מהמקומות המנומסים וה"תרבותיים" ביותר שאני מכיר. תוך כדי כתיבה אני מתחיל לחשוב שהמקומות שתארתי מצטיינים בקוד התנהגות חברתית מאוד קשיח. אולי זה כיוון ששוה לחשוב עליו. החברה הישראלית היא מאוד לא מכופתרת, לא קונפירמיסטית ונטולת קודי התנהגות ברורים. אולי זה אחד הפרמטרים שהשפיעו על רמת האגרסיביות?

שרוֹן

New member
מאוד צודק.

אבל באמת, ראוי לקחת בחשבון גם את מזג האוויר. והאלימות - היא פשוט מתבטאת אחרת בכל מקום.

אלי ו.

New member
לא חשבתי על מזג האויר

אבל בדרום ארה"ב מאוד חם והאנשים שם הם מהמנומסים והמתחשבים שפגשתי אי פעם.

שרוֹן

New member
הלכה התאוריה...

אתה בטוח? יש לנו חבר אמריקאי מניו יורק שדווקא מייחס לדרומיים חום מזג (בלי קשר לנימוס או לא). ולי יש זיכרונות משלי מ"ספינת השעשועים" שעל המיסיסיפי ומ"אוקלוהומה". אבל אולי סרטים זה לא נחשב.

לא קשור. במקרה זה המקור הוא בבעלי

המטעים שהחשיבו עצמם כאצולה האמריקאית וסיגלו לעצמם גינונים רבים מהמולדת העתיקה. לא ניתן להאשים rednecks כבעלי southern manners, למשל, ודרומיותם אינה מוטלת בספק. למזג האויר השפעה מכרעת על תרבות - החל ממנהגי לבוש (שבתורם משפיעים על מה שהחברה תופסת כ"צניעות" או "פריצות") וכלה במנהגי הכנסת אורחים או המרחב הנתפס כ"אישי" (personal space) בזמן שיחה. ולמה אנחנו (ישראלים) לא עומדים בתור או נוהגים לפי הכללים? בגלל הצבא. תקופה מסוימת, דור שלם כמעט עשה צבא בצורה זו או אחרת. והדבר היחיד שכולם לומדים בצבא - פקידים, לוחמים, טבחים ונהגים - שלא משתלם להיות בסדר. מי שמנסה להשאר בתור ולא לעקוף, לא נשאר לו בסוף שום דבר. מי שמחכה לחלוקה הוגנת או צודקת - מתייבש. המערכת הצבאית מעודדת זאת (אין לי מושג אם במודע) כיוון שאין מספיק משאבים בפועל, אבל לפי התקנות כולם צריכים לקבל. אבולוציה חברתית - במקום להודות שיש בעיה בנהלים לא מציאותיים כיוון שאז יהיה צורך להפר אידיאולוגיות או פרות קדושות - בוחרים להתעלם ולתת לאנשים להסתדר לבד. והראשון שמסתדר לבד מסתדר הכי טוב. אח"כ הוא ממשיך להסתדר לבד גם על הכביש, וגם מלמד (באמצעות דוגמא אישית) את ילדיו איך השמן שמאפשר למכונה החברתית פעולה חלקה עובד באמת. עוד תיאוריה הזויה מבית היוצר של חוק החמש

יש לי תיאוריה בעניין ../images/Emo20.gif

ולא שאני לא מסכים עם מה שכתבו האחרים, אלא בנוסף : התרבות היהודית-ישראלית עוצבה ע"י עולים מרוסיה הצארית. התרבות הרוסית בתקופת הצארים, ובעצם עד ימינו אלה, עם כל הישגיה המזהירים באמנות ובספרות, היא תרבות שאיננה מפארת סובלנות והידברות, ואיננה מגנה אלימות. לא אלימות פיזית (רסקולניקוב) ובוודאי שלא אלימות מילולית. וכשהעולים מרוסיה באו לארץ ישראל, ופגשו את הפלסטינים, אין מה להתפלא שנוצרה חברה אלימה - עם השגים תרבותיים בלתי מבוטלים.

שאלות לבחינת התאוריה

על מה אתה מסתמך כשאתה אומר ש"התרבות הרוסית היא תרבות שאיננה מפארת סובלנות והידברות ואיננה מגנה אלימות"? הדברים הללו משמעותיים בחברה הרוסית יותר מאשר בחברות אחרות? המקורות של רוח החברה שלנו באמת נטועים כל כך חזק בתרבות שהביאו אנשי דור הבילויים? איך אנחנו רואים את זה בחברה השסניקית? האגודאית? הערבית ישראלית? השינקינאית? איזה מקום נותר לצד זה להשפעות של הגדילה בצל מלחמות? מורשת התנך? מורשת הגלות? המצב הכלכלי? עירוב הגלויות? מורשת מערב אירופה? מורשת ערצות ערב? השפעות העולם המודרני? האם אחרי שהוספנו את כל אלה עדיין נותר לאמא רוסיה ואמא פלשתין משקל כה גדול?

ברור שזו סברת כרס ולא טענה מדעית../images/Emo20.gif

אני מסתמך בעיקר על תרגומים שקראתי מהספרות הרוסית ועל הידע המסוים שלי על ההיסטוריה של רוסיה. זכור, שאנחנו לא מדברים רק על הבילויים: אנחנו מדברים על רוב התנועה הציונית ורוב היישוב בארץ עד הקמת המדינה, ועל רוב המנהיגים הפוליטיים והתרבותיים של היישוב. כתבתי כבר, שאני מקבל את רוב מה שכתבתם: המלחמות, הדת היהודית, המצב הכלכלי, הכל. קטונתי מלומר למה יש משקל יותר גדול. ורק אוסיף, שאני מאמין ביכולת האדם להתקדם מהמקום שאליו נולד, ואיני מאמין בגזרה קדומה.

אני מת עלייך

"ורק אוסיף, שאני מאמין ביכולת האדם להתקדם מהמקום שאליו נולד, ואיני מאמין בגזרה קדומה." אחרי משפט כזה לי לא נותר לאמר דבר

shellyland

New member
גם לי יש תאורייה בעניין

התרבות היהודית-ישראלית עוצבה ע"י עולים מכל מיני מדינות בכל מיני תקופות. קליטת העלייה היתה ותשאר אחד האתגרים הגדולים שלנו, שלא בטוח שנעשה נכון. כל מחקר בסיסי בסוציולוגיה יודע לספר שבחברת מהגרים אשר נתקלו בקשיי קליטה, יש יותר ביטויים של אלימות ותוקפנות. היתכן שיש קשר בין שני הדברים?

משכנע, בזהירות הנדרשת

גם בחברות מהגרים אחרות נוצרים מתחים וכל מי שבקר בניו יורק, תחנת המעהבר של מהגרי ארה"ב לדורותיהם, יודע על מה אני מדבר לוקח לזה זמן להירגע ולשקוע, אבל בדרך כלל השכבה היותר נפגעת מתהליך ההגירה עוברת יותר זמן עד שהיא משתחררת, כך צאצאי העבדים בארה"ב, כך האבוריג'ינים באוסטרליה, נמלטי מלחמת אלג'יריה בצרפת ונראה לי שגם בעוד לא מעט דורות עוד נלקק את פצעי קליטת יוצאי ארצות ערב בשל שנות ה-50 וקליטת יוצאי אתיופיה של שנות ה-90

freedom rider

New member
תהיה

לא שאני יודע את התשובות (להיפך, אין לי מושג) לכל השאלות שהועלו כאן, אבל יש לי ספק בקשר לתיאוריה הרוסית - הרי מאז תקופת ראשית העליה עברו כמה שנים, והרכב החברה שלנו השתנה וספג עוד אי אלו השפעות נוספות פרט לתרבות הרוסית הצארית.

שרוֹן

New member
סלח לי/סליחה

זו החלופה העיברית לexuse me, והיא נמצאת בשימוש. עכשיו, בעניין האגרסביות, כולכם מוזמנים לבקר ברחובה הראשי של באזל ב-30 מעלות. הם עצבניים, הם צופרים, ושונים כל כך מהשווצרים של 5- ושמיים אפורים. וזה לפני שהטמפרטורות עלו ל-40 . אז זה דבר אחד. דבר שני, יש להם דרכים אחרות לבטא את האלימות שלהם, ובאופן כללי מזג האוויר הממוצע פה בהחלט יכול לדכא אגרסיות, יחד עם שמחת חיים (ולכן שותים, להחזיר קצת את השמחה והאגרסיה). לא אכלנו מספיק אלימות מהגרמנים? השפה שלהם, שעל ראש שמחתה הדיסטאנס והכבוד, לא הפכה בשניה אחת לכלי לביזוי יהודים (שנקראו DU בזמנו)? השווצרים לא שמו אפריקאים בכלובים עד מלחמת העולם השניה? זה לא אגרסיביות? זה לא ביזיון של האחר? סלח לי
על ההכללות המסויימות שעשיתי כאן. הן נדרשו בשביל לחדד את הנקודה.

למעלה