אוקי, עכשיו הבנתי
אז אולי כדאי שאחדד משהו: אני לא שופטת את הבחירות של אף אחד. אני גם לא שופטת את הבחירה לא לראות בחירה. אני רק טוענת שהיא קיימת, גם אם בוחרים לא לראות אותה, זה הכל. זה הטיעון היחיד שלי. שיש בחירה, גם אם לא רואים אותה. ושגם לא לראות זו בחירה. לגבי הקשר בין העולם השטוח לבין הקייס על הורות, אני חולקת עליך, יש קשר. אותם אנשים שאמרו "אין ברירה, ניתן את ילדינו ללינה משותפת וכו' כי ככה הקהילה" לא היו מסוגלים להביא אותנו למצב שבו אנחנו יודעים שהעולם עגול. זה הקשר. אם כולם היו חושבים כמותם, היינו עדיין במקום שבו העולם שטוח... לגבי הלחיות - בואי נגיד שאני מוקפת קיבוצניקים, נשואה לקיבוצניק לשעבר, אחי בחר להיות קיבוצניק, ולפני כמה שנים לעזוב. ביליתי הרבה בקיבוצים, שמעתי אותם מדברים וכו'. אני מכירה את החוויה היטב. כשם שאני יכולה להבין חוויות אחרות בלי לחוות אותן, וגם את יכולה, ככה גם את זו. בדיוק חשבתי על זה שבדבר אחד לא דייקתי כראוי: הורים שגידלו ילדים בלינה משותפת, במוסד (בית ספר אזורי שבדרך כלל גם משמש פנימיה) וכו', אינם פחות הורים, אלא יש להם פחות חוויות הורות. כלומר, כשהם אומרים לי "מנסיוני", בא לי (ואני מתאפקת) לשאול: איזה ניסיון בדיוק? של שלוש שעות אחרי צהריים, שבאות אחרי יום עבודה, ארוחת צהרים מסודרת, לילה מלא של שינה, ולפעמים גם שנ"צ? זו לא חוויה הורית מלאה, בעיני. בואי נגיד, שאפילו מספרית, אני ביום אחד נמצאת לבד עם הבנות שלי, פרק זמן שהורים בחינוך הקיבוצי של פעם צברו בשלושה ימים בערך... זה בלי לספור זמן שאנחנו כולנו ביחד, לילה וכו'... לזה התכוונתי כשאמרתי, ואני מודה שהניסוח היה קלוקל - "פחות הורים". פשוט יש להם פחות חוויות של הורות, קל וחומר הורות מלאה. ולגבי הבחירות שלך, הייתי אומרת שהן נכונות בעיני, אבל זה יהיה שיפוטי. אז אגיד רק שאני מסכימה איתך, ילד צריך הורים שמחים, יותר משהוא צריך אותם באותו בית.