התמודדות קשה

נטלי 20121

New member
התמודדות קשה

שלום, הייתי שמחה לקבל תגובות מאנשים ניטראליים לגבי המצב של משפחתי וגם לגבי דרכי ההתמודדות שלי, גם אם הן לא נעימות... בקצרה, לפני כ- 5 חודשים שבועיים אחרי שבני הראשון נולד גילתה חמתי כי היא חולה בסרטן מאוד מאוד קשה. מאותו רגע חייה וחיי משפחתה (בעלה בעיקר) השתנו ונהפכו. מאותו רגע ועד היום היא כמובן לא עובדת, היא עוברת טיפולים מאוד קשים, היא רזתה מאוד ונמצאת בדכדוך תמידי. בעלה (חמי) עובד חלקית, מלווה ותומך בה בכל הטיפולים, מתחזק לבדו את הבית במשך השבוע ובסופ"ש בנותיו מגיעות לעזור לו לבשל לשישי. אני עברתי לגור לידם לפני כשבעה שמונה חודשים כשהייתי בהריון כי התכנון שלי ושל בעלי היה לשים את הילד במעון בקיבוץ שבו הם ואנו גרים גם כדי שיוכלו לעזור לנו להוציא את הילד מהגן (כמובן שתכננו זאת עמם). שהתגלתה המחלה אביו אמר לנו שלא נוכל לסמוך עליהם יותר ונצטרך להסתדר לבד. כיום שנינו עובדים ובעלי נאלץ לעבור לעבודה שהוא פחות אוהב כדי להיות קרוב לבית ולהספיק להוציא את הילד מהמעון. אני כרגע חווה קשיים רבים מאוד כי אין לי כלל עזרה מאף צד, הוריי גרים במרחק של שעה ממני והוריו כלל לא מעורבים בחיינו למרות שהם גרים 5 דקות מרחק מאיתנו. בתחילה כל ערב היינו הולכים לבקר את חמותי אך בהמשך אביו הבהיר לנו שזה קצת מפריע לה והוא מעדיף לבוא אלינו וכך כל ערב הוא מגיע לכמה דקות לראות את הנכד. אני לא אשקר ואומר שיש בי כעס על המצב ועל חמותי (למרות מצבה ולמרות שיש בי גם המון חמלה וצער). אני יודעת שהכעס לא מגיע סתם כך והוא נבנה לאורך השנים שבו הכרתי את בעלי ובהן הכרתי גם אותה... מהצד שלי חמותי היא אדם מאוד לא קל, אגוצנטרי וקצת ילדותי. אליי היא תמיד התייחסה בכבוד אך בקרירות. לבעלי היחס היה ועדיין מאוד קר, הוא גדל בבית תינוקות בקיבוץ והקשר שלו עם הוריו נהרס בגלל זה. כשהכרנו אני זוכרת שהוא היה צריך לשלם להם כסף על האוכל שהוא אכל בביתם (הוא גר בחדר שהשכיר בקיבוץ אחרי הצבא), בגיל 12 שהוא לא רצה להמשיך לגור עם ילדים אחרים אחיו הקטן אמר לו שהוא לא צריך לגור בבית הוריו איתם והוריו שתקו וגיבו את האח הקטן. יש לו הרבה משקעים מהעבר איתם ושהיינו באים לשישי אצלם הוא היה אומר לי שהוא בא רק כדי לאכול ואין לו רצון בקשר אחר עם הוריו. עם אחיו הוא כמעט ולא מתקשר, כל אחר מהם לעצמו, עם חבריו והם משפחה לא מאוחדת. בנוסף מעולם לא אהבתי לבוא לאכול שם בימי שישי ועכשיו אני ממש נאלצת ללכת לאכול שם בשבועות שאנו לא בבית הוריי. ההרגשה מעולם לא הייתה של קבלת פנים ואמו אף מדי פעם הייתה אומרת שנצטרך בעתיד מתישהו להפסיק לבוא לאכול אצלם. לי ממש אין בעיה לבשל בבית ואני אף אשמח אך בעלי לא רוצה ואומר שכשיגידו לנו במפורש לא לבוא אז לא נבוא. כרגע אני עוד יותר נבוכה ללכת לאכול שם, כאשר אחותו היא זו שמבשלת ולא אמו. כל שישי אני מכינה גם משהו ומביאה כדי שארגיש יותר טוב עם עצמי ופחות "אוכלת חינם". אני מרגישה די רע כרגע כי אני ובעלי בתקופה כלכלית מאוד קשה, שנינו מרוויחים שכר מינימום ועובדים קשה, אף סבא או סבתא מאף כיוון או אפילו אחות לא הציעו מדי פעם לשמור על הילד או לעזור לי מדי פעם (פעם בחודש) בטיפולו. בעלי גם לא מחתל או מאכיל את הילד ולא קם בלילה אליו. אני די מיואשת וכועסת על הוריו ועל הוריי כי ציפיתי קצת למשהו אחר, בעצם אני לא יודעת למה ציפיתי ואם יש לי בכלל זכות. אני יודעת שסבים לא אמורים לגדל את הילד והם את שלהם עשו (במקרה של בעלי לא כל כך...) אבל בכל זאת החיים כיום כל כך קשים, אני טובעת במירוץ להישרדות וכל כך קשה לי, הוריי התעלמו באלגנטיות מבקשתי לעזרה פעם בשבועיים עם נכדם (היחיד) ואמרו שהם יכולים לעזור חומרית (אך בזה איני מעוניינת), אמו אפילו לא מראה התעניינות לראות את הנכד וכל היום מתעסקת במלחמת ההישרדות הקשה שלה, אך שוב שוכחת, כמו ששכחה את בנה, את נכדה הקטן והיחיד. אני לא יודעת אם כעסי מוצדק או שאני חוצפנית אך למרות שכולם אומרים שהיום הצעירים חוצפנים שהם חושבים שסבים צריכים לעזור אני עדיין רואה שסביבי אנשים כן נעזרים מדי פעם. כמעט תמיד שאני או בעלי מביאים או אוספים את הילד מהגן אנו רואים סבא או סבתא שמדי פעם גם באים לאסוף ולבי נחמץ, לידי יש שכנה שאמה כל יום באה לשעתיים לקחת את הילדה ולתת לבתה לישון קצת ולעשות סידורים. אני כמובן לא מצפה מהוריי או הוריו לשמור על הילד באופן קבוע או לקום בלילה במקומי... אבל הייתי שמחה אם פעם בשבוע הוריי היו באים לקחת את הילד מהגן וכך אני ובעלי יכולנו לעבוד יותר, כמו כן הייתי שמחה אם ביום הולדתי מישהו היה מציע לשמור על הילד כדי שנוכל לצאת (ואני כמובן הייתי משכיבה אותו לישון לפני) והכי חשוב הייתי סתם שמחה אם הוריי היו באים לבקר יותר את נכדם היחיד או חמותי הייתה מבקשת לראותו ולא מתעלמת מקיומו. מצטערת שיצא מבולגן, סתם רציתי לדעת איך זה אצל אחרים, איך אתן או אתם מתמודדים עם הקשיים, האם יש לכם עזרה מהחמים או מההורים, איך הקשר שלכם עם ההורים ואיך הקשר שלהם עם נכדם. אני מאוד מפחדת שבני לא יכיר את הסבים שלו כי הוא כמעט לא רואה אותם! ואני מפחדת שאני אצבור טינה בלב שתקשה עליי בעתיד לשמור על קשר עם הוריו ועם הוריי... בנוסף, בגלל הכעס שלי לחמותי (כעס שכאמור נבנה הרבה שנים בשל היחס הקר לבעלי) מאוד קשה לי לעודד אותה, מה עוד שהיא אדם קשה ולא רוצה שיהיו סביבה אנשים חוץ מבעלה ובנותיה, איך הייתן מציעות לעזור לה בכל זאת?

הדסהש1

New member
אני לא מבינה אותך.לכעוס על אשה חולת סרטן?

אנו לא יודעים מה היא עוברת.אני חיה עם בעל חולה סרטן .לשא תדעי מה הדבר גורם לאדם חולה. הוא כבר פעם שניה עובר אותה ומתחיל שוב טיפולים.תעזבי את הכס בצד ותעזרי עם שכנים או בעלך את הורי בעלך עזבי לנפשם.עד שבעזרת השם והרפואה היא תחלים

נטלי 20121

New member
תגובה

אני יודעת מה היא עוברת, אני גרה לידה ורואה איך היא מרזה מיום ליום ומדוכדכת יותר ויותר. אולי סתם קשה לי להתמודד, והייתי מקווה שגם מישהו (לא חמותי בגלל מצבה) ישאל אותי מה שלומי מדי פעם ואם אני צריכה עזרה, אני מרגישה קושי ממש רב ואני לא יודעת איך לצאת מזה... לגבי חמותי אלו כמובן כעסים מהעבר (אם מוצדקים אם לא זה כבר עניין של נקודת מבט) ואני כיום באמת לא מצפה לכלום חוץ מזה שהייתה שואלת מדי פעם על נכדה ורוצה שאני אבוא להראות לה אותו לכמה דקות, אבל אולי זה גם קשה לה כיום במצבה (נאמר בלי ציניות).

נומלה

New member
אני אנסה

לטעמי יש כאן שני נושאים השונים זה מזה. הנושא הגדול הוא חמותך ומחלתה והנושא השני הוא יחסייך עם בעלך. בענין חמותך אומר רק זאת. יש פעמים שבהם צריך לשים את כל המשקעים בצד ולהשקיע בבן המשפחה החולה בלי חשבונות ובלי סיפורים. נראה כי זה המצב אצלכם. אז עזבי את כל הדיון של מי אמר למי ומתי וכמה ולמה והביני שעכשיו צריך להשקיע בה וזהו. בקשר לבעלך והתנהלותו (בעלי גם לא מחתל או מאכיל את הילד ולא קם בלילה אליו) הוא צריך ניעור ומהר. תתחילי להשאיר את הילד איתו לבד ולהעלם מהשטח. כרגע הוא מתפקד כאורח לא כאבא. שיחה רצינית איתו והטלת אחריות היא צו השעה

tzuri6

New member
מנסיון

אמא שלי נפטרה לפני שנה מסרטן ואני יכולה להגיד לך זה לא פשוט בכלל הטיפולים והמחלה בכלל אני יכולה להגיד לך שאחותי עברה לגור קרוב להורים שלנו ולהורים של בעלה כדי שתהיה לה עזרה אבל ברגע שאמי חלתה בהתחלה עוד ניסתה לעזור קצת לאסוף את הילדים וכו' אבל מהר מאד היא כבר לא יכלה פיזית היה לה קשה... אני כמוך קצת לא הבנתי מה עובר עליה אני יכולה אפילו להגיד לך ששלושה שבועות לפני היא נפטרה עוד שאלתי מה יהיה בליל סדר הקרוב כי לא הבנתי עד כמה המצב חמור כי אמא שלי הייתה טיפוס שסובל אבל מבחוץ נראה שהכל בסדר מה גם שהורי ניסו להגן עליי ולא ממש לעדכן אותי במצב שלה ... אני מציעה לך כמו בתגובות הקודמות להראות לה קצת חמלה להשאיר את המשקעים בעבר ולהסתכל קדימה כי אינך יודעת עוד כמה זמן נשאר לה את אומרת שהמצב חמור אז אני אומרת נצלי את הזמן שהבן שלך יזכה להכיר את סבתו מה שכן נסי לדבר איתה ולהגיד לה שאת רוצה שהוא יכיר אותה בצורה יפה כן לא חסרת טאקט כאילו את הולכת למות אלא להגיד לה אנחנו לא יודעים אף פעם כמה זמן נשאר לנו וחשוב לנצל את הזמן טוב טוב !!! בהצלחה !

נטלי 20121

New member
תגובה

מצטערת לשמוע על מות אמך. האמת שרק עכשיו אני קולטת כמה מצבה באמת חמור ושהיא בעצם נלחמת על חייה!!! האמת קשה לי מאוד להסתגל לשינויים ולמצבים חדשים (אוטיזם קל) ולוקח לי בהמון תחומים להבין דברים לעומקם, ולעתים רק אחרי שעובר זמן רב. אני באמת רוצה לעזור לה למרות משקעי העבר ואני לא כל כך יודעת איך לעשות את זה... מה עושים? מה אומרים? איך מקלים? איך מעודדים? כי היא אישה סגורה וגם אני די מופנמת והקשר שלנו בעבר היה של כבוד הדדי אך קר ולא פתוח, אז איך עכשיו ניתן לשנות? אני רוצה מאוד אך זה קשה...

tzuri6

New member
הי

תראי אצל אמא שלי כשהיא חלתה אבל תפקדה לקחנו אותה אני ואחותי לספא יום כיף אמנם בסוף קצת לא הרגישה טוב אבל היא נהנתה מכל רגע אולי תציעי לה ללכת ליום כיף זלא לעשות מסאג'ים כי מהנסיון של אמא שלי שעברה טיפולים היא הרגישה רע אחר כך אבל לנסוע לקניון הקרוב לאכול צהרים טוב יש לפחות במלחה בירושלים יש עמדה של לקה לעשות ציפורניים לעשות קצת שופניג וזה אולי ישעה לה קצת טוב לצאת מהבית באמת מנסיון אמא שלי אחרי הכימו תרפיה אני לא יודעת איזה חמותך מקבלת אבל אמא שלי הייתה בהיי ביום יומיים הראשונים ובילתה ונהנתה ורק אחר כך הרגישה לא טוב בהצלחה ואם את רוצה להתייעץ בפרטי בתור משהיא שגם קצת לקח לה זמן להבין כמה המצב אצל אמא שלי היה חמור בכיף בכיף !!!

mykal

New member
רגע, רגע,

את כועסת--כי דברים מסתדרים לא כמו שתכננת. זה טבעי ובסדר.ונראה לי שאת גם קצת מקנאה באחרים, וזה מיותר. אבל, אין אשמים בדבר, הוריך גרים רחוק--את טוענת שזה מרחק של שעה נסיעה. אני מניחה בכיוון אחד, אז שעתיים בשביל להוציא ילד מהגן.--דרישה מוגזמת לכל הדיעות. הוריך הציעו עזרה חומרית-התנגדת--למה? קחי בייביסיטר בעזרה הזו שבעלך יוכל להמשיך לעבוד, ולא יצטרך להוציא את הילד מהגן, מה לעשות לתנאים פיזיים יש השפעה על נוכחות.--אז אל תכעסי על הוריך אלא העזרי במה שמציעים לך. לגבי הוריו--לא פר עכשיו לנהל פנקסנות וחשבונאות על העבר, בגלל שתי סיבות--1)את ידעת את הדברים קודם, ובכ"ז הסכמת לגור קרוב, וולהעזר. אולי השתנו, אולי בכ"ז לא פגעו מכונה רעה. אבל את הסכמת- ז"א ידעת במי ובמה מדובר. 2)היא ל אשמה שחלתה--כן זו מחלה קשה והטיפולים בה קשים מנשוא. היא בעצמה זקוקה לעזרה. מצד שני--הסבא בכ"ז טורח ומשתדל. אחיותיו עוזרות בבית. זה לא נגדך--זה קרה ואין סיבה לכעס. את במצב מעיק מבחינתך, שבי עם בעלך, ותעשו תכנית חיים שתרגישי בה יותר נוח וקל. בתקוה שחמותך תבריא והכל יסתדר.

שאלת אם את חוצפנית

התשובה היא כן ובגדול. אני פשוט מקווה, בשבילך ובשביל התינוק שלך שפשוט מדובר בהורמונים והרבה מהם. ידעת שבעלך נוטר להוריו. ידעת שבעלך שילם להורים שלו כסף עבור מזון (במקום לשלם ישר למרכולית), ידעת שבעלך לא מרגיש נוח לבקר את הוריו. ידעת את כל זה! אבל בחרת ללכת ולגור לידם. מההורים שלך אין לך עזרה והם גם הבהירו שפיזית לא יעזרו. חומרית - אני מניחה שכלכלית הם כן מוכנים. בחרת גם להרחק מהם פיזית, אז הקשת עוד יותר על מעט הקשר שאולי יכל היה להיות להם איתך או עם הנכד. שעה נסיעה בסוף יום זה לא משהו שאנשים רוצים לנסוע לכל כיון. בטח לא בגשם ורוחות שארצנו מתאפיינת בהם בחודשים האחרונים - לנהוג בערב חוויה מאוד לא נעימה. חמותך חולה.מאוד. סיפרת בעצמך. היא בקרב השרדות על החיים שלה. הטיפולים שהיא מקבלת, למקרה שאת לא יודעת מתישים, מייאשים. אין לה מצב רוח,אנרגיה, יכולת לטפל בתינוק. העובדה שחמותך גרה בקיבוץ עם לינה משותפת ולא "גידלה" במו ידיה את הילדים שלה לא הופך אותה למפלצת ובטח ובטח לא אומר שהיא צריכה לכפר על זה. החינוך בקיבוץ הוא חינוך מאוד יקר. אמנם חוץ מאשר בכיפור וכמה ימים בסוף אוגוסט עובדים כל יום לאורך כל היום,אבל זה עולה כסף. ומבחינת מרחק ממקורות עבודה זמינים ואהובים כנראה גם משפיע. אז כנראה שאתם צריכים לקבל החלטה, או להבין שבשביל החינוך הקיבוצי אתם מכנים להיות לבד ולהתמודד עם הלבד. או להחליט שאתם עוזבים את הקיבוץ ועוברים לעיר. ושם בעלך יכול למצוא עבודה קצת יותר נעימה,מעניינת,משתכרת. בכל מקרה, שחררי את חמותך.היא לא במצב שאת יכולה לשפוט אותה כאחד האדם (וזה מעבר לעובדה שבשורה התחתונה גם בריאה היא לא חייבת לך כלום)

נטלי 20121

New member
את צודקת

אני ידעתי את כל זה ובכל זאת עברתי לגור בקיבוץ, האמת שזה יצא כך בגלל עבודה וכנראה שבעתיד נעזוב למקום שבו הגן יהיה זול יותר. אני לא אמרתי שחמותי היא מפלצת או שהיא צריכה לכפר על משהו, רק חשבתי שהקשר של בעלי עם הוריו יכול להיות קשור לעובדה שהוא גדל בחינוך קיבוצי (למרות שיכולים להיות לכך עוד מיליון סיבות). בכל מקרה אני לא דורשת דבר מחמותי כך שהיא "משוחררת", כל מה שאני כתבתי זה רק מחשבות ורגשות שקיימים בתוכי. רק חשבתי שתשמח שנבוא לבקר מדי פעם לכמה דקות וזאת הייתה האכזבה. צודקת, אף אחד לא חייב לי כלום, בריא או חולה, הרצון שלי שהילד יראה יותר את משפחתו נובע מזה שאנו יצורים חברתיים, אנו חיים במשפחות ולא זאבים בודדים. לגבי הילד שלי אני אמא טובה בשבילו ואת כל התקוות שלך תשאירי לעצמך ולילדים שלך (נראה שהם צריכים את זה).

בואי נתחיל מכך

שזכותי לקוות עבור הילדים שלך. אני מקוה גם בשביל הילדים שלי. תודה שהתעניינת. כתבתי עוד משהו. אבל ויתרתי.

אנילה1

New member
אני חושבת שקשה לך להסתגל מהר למצבים משתנים

בגלל האוטיזם הקל שאת סובלת ממנו. חוסר ההסתגלות גורם לך לבלבול ומכאן לכעס שאת לא מבינה את הסביבה ומה שקורה בה. את לא היחידה שלא מבינה. כל הסביבה של חמותך כולל הרופאים, לא יודעים כמה זמן תחזיק מעמד, הם חיים בחוסר וודאות. חמותך ומשפחתה לא במצב לחשוב עליך או לעזור לך. קחי את עצמך בידיים ותעשי הכל לבד, ובטח אל תעמיסי על חמותך ומשפחת בעלך. דבר נוסף, ההתנהגות של בעלך עם משפחתו וחוסר הקשר ביניהם זאת ההתנהגות הרגילה של בני קיבוץ, כי הם לא ממש גדלו כמו משפחה רגילה. אל תכנסי למערכת היחסים שלהם ואל תשווי עם משפחתך. העולם של בני הקיבוץ שונה, כי הם גדלו בצורה שונה, בלי קשרים משפחתיים חזקים.

בלי קשר לשרשור המקורי

חינוך משותף קיבוצי אולי לא הופך אנשים למפלצות, אבל בעיני, בהחלט הופך את ההורים לפחות הורים. הורים כולל גם לקום בלילה, ולא לישון בבית נפרד מהתינוק, הורים כולל שאם הילד שלך כבר מדבר, וצריך משהו הוא קורא "אמא" או "אבא", ולא "שומרת, שומרת". הורים זה כולל מענה יחסית מיידי, ולא שומרת לילה שצריכה לבוא על אופניים מבית סמוך, מהלך 5 דקות. זה שיפוטי, זה לא יפה, ויחד עם זאת - זו דעתי הכנה ואני לא מתכוונת להתכחש לה. לנושא עצמו אתייחס בשרשור לכותבת.

התפיסה הקיבוצית

כללה מספר גורמים שאפשר להסכים איתם יותר ואפשר להסכים איתם פחות. אישית לא היתי מסוגלת להתמודד היום עם לנה משותפת על הבת שלי. אבל מאוד יכל להיות שזה בגלל שאני תוצר של לינה משותפת. אפילו כשילדתי לא יכלתי לשים אותה בחדר תינוקות ועשיתי ביות מלא. מצד שני, כשאת נמצאת בתוך מצב שמחייב אותך לנהוג בדרך מסויימת את לא יכולה לשנות אותו גם אם את רוצה. שיחות רבות מאוד היו לי עם אמא שלי בנושא. אז נכון,חלק מהורות זה להיות שם בשביל הילדים שלך כל הזמן, אבל אני בטח לא רואה את אמא שלי פחות אמא בגלל שקראתי לשומרת (שקראה לאמא שלי אם היה צורך) ולא חושבת שהיא צריכה לפצות אותי ובגלל זה להוציא את הבת שלי מהמעון בשבילי. אני חייבת לומר לך שגם עם התפיסה החרדית על גידול תינוקות אני לא מסכימה, אבל גם אם הבת הבכורה מגדלת את 8 האחים אחרי, זה לא הופך את האמא לפחות אמא .

לפצות אותך

בטח שלא. לגבי ה"אין ברירה", נצטרך להישאר חלוקות. אני מאמינה שבכל רגע נתון, יש לנו בחירה. גם אם הבחירה נראית לנו בלתי נתפסת, או קשה מדי. היא עדיין שם. כשהיינו בפגיה, היה לי קושי גדול לנסוע לישון בבית. הייתי שם מ 07:00 עד חצות, הרבה יותר ממה שהורים בקיבוצים בילו עם הילדים שלהם; הטיפול וההשגחה בפגיה הם טובים לאין ערוך מאלה שבקיבוץ; ההכרח להשאיר אותן שם גדול יותר. בכל זאת היה לי קושי גדול. לעומת זאת, ההורים בקיבוצים פשוט בחרו לחיות ככה. הם יכלו לעזוב. ויותר מכך, אם מספיק מהם היו מתארגנים בינם לבינם, הדרך היתה משתנה, כפי שאכן השתנתה עם הזמן. בעיני, כשהורים שגידלו ילדים בקיבוץ של אז לא באמת יודעים מה זה לגדל ילדים. לא שאני יודעת יותר מדי - אני יודעת רק איך זה התאומות שלי, עד גיל 10.5 חודשים בינתיים...

אני לא יודעת מאיפה

הידע שלך על הלינה בקיבוץ והאם חיית בתקופה ההיא אבל לא, לא היה ברירה. בקיבוץ חונכת שאת עושה למען הכלל כמו הכלל. אנשים שהיו יוצאי דופן הם אנשים שנודו מהקהילה. תחשבי שאת מוזרה בעולם של העיר וכמה זה לא נעים, ושם בסוף יום את סוגרת את דלת הבית שלך ולא מדברת עם אף אחד. קיבוץ זו קהילה. זו משפחה אחת גדולה.את לא יכולה לקום בבוקר ולהחליט שאת ישנה עם הילדים בבית. ובהחלט לא היתה ברירה. זה הכי קל להגיד שיכלו לעזוב, אבל באמת שאם זו גישת המחשבה שלך אני לא יכולה לדון איתך בנושא. זה מעצבן אותי יותר מדי גישת מחשבה כזו בראיה של 30 שנה או 50 שנה אחורה. לגבי הפיצוי,אז הכותבת היקרה מאמינה שצריך לפצות את בעלה (ואותה) ולטפל בכנדה כי לא טיפלו בבן. ממליצה לך לראות את הסדרה יחפים. היא מבהירה הרבה על התחושות

אני לא מבינה מה מעצבן אותך

אני חיה מתוך אמונה בבחירה, ולוקחת אחריות מלאה על הבחירות שלי. זה אומר, שאין לי הזדמנות להתקרבן ולהגיד "לא היתה לי ברירה". זה לא בסדר מצדי? אני בהחלט מבינה אנשים שמעדיפים לחשוב שלא היתה להם ברירה, אבל עלי זה לא מקובל. היו אלה שעזבו, ואלה שבחרו אחרת. אם אנשים היו כל הזמן בגישה שאת מציגה, הקיבוצים לא היו קמים בכלל, הם הוקמו על ידי אנשים שהיו מוכנים לעזוב הרגלים וקהילה לטובת מה שהם מאמינים בו, זוכרת? מכירה היטב את התחושות, האמיני לי. תראי, אני חיה בתודעת בחירה. יש לזה מחיר, כמו לכל דבר אחר. אני לא מצפה מאף אחד אחר שיחיה בתודעת בחירה, אני פשוט מסרבת לקבל על עצמי את האמירה "אין ברירה". מבחינתי, היתה להם ברירה, והם לא ראו אותה. זכותם וזכותי. המדינה הזו הוקמה, הקיבוצים הוקמו, על ידי אנשים שבחרו לשנות הרגלים, לשנות דפוסי חשיבה, לעזוב קהילות ומשפחות. לפי גישת ה"אין ברירה, ככה זה בקהילה" עדיין היינו חיים בכתריאליבקה

זה טעות בעיני

להגיד כל הזמן לאנשים יש יכולת בחירה. לא בכל דבר יש לך יכולת בחירה. אני עושה השוואה בין חילונים לדתיים לרגע, דתיים מאמינים בבחירה חופשית. על זה התנך מבוסס, שאת יכולה לבחור אם לחטוא או לא. אבל מי ילך לחטוא כשהוא יודע שצפוי לו עונש, שצפוי לו גהנום, ששיני בניו תקהנה. שדורות על דורות יסבלו בגלל החטא העלוב שלו? או להאמין באמת שאשה מוכה בוחרת להיות מוכה כי יש לה חופש בחירה והיא יכולה לקום וללכת. איזה חופש בחירה יש לאשה שבמשך שנים הקטינו אותה וגרמו לה להאמין שזה לא רק מגיע לה, אין לה אפשרות אחרת והיא בחיים לא תתמודד לבד? בעיני זה קשקוש לדבר על "חופש בחירה" במקרים מסויימים. ולכן אני לא מעוניינת לדון בזה. כי מי שלא חווה את זה ולא היה שם אין לו שום יכולת לדבר על יכולת בחירה. או לדון את האחר בהחלטות שהוא לא בדיוק קיבל. קיבוץ זה עדר. זו תפיסה מחשבתית לכל תחומי החיים.ילדים זה החלק הכי פחות קריטי במערכת הזו. כשסבתא שלי עלתה לארץ לא היה לה לאן ללכת. הקיבוץ קיבל את הפליטה מהשואה חסרת השקל, ונתן לה את התחושה שיש יחד ושיש לה משפחה אחרי ששלה נרצחה כולה. היא רצתה לעזוב את הקיבוץ בכמה הזדמנויות בחיים שלה ולא ביצעה.כי סבא שלי לא היה מוכן ללכת והיא לא תעזוב בשנות ה50 עם 3 ילדים לעיר.מי יפרנס את 3 הילדים? את שוכחת שלא היה ביטוח לאומי. שאשה עם 3 ילדים בשנות ה50 לא התגרשה. לא היתה לה בחירה חופשית. מאוחר יותר זה המשיך לדור הבא. דור שהתחנך וגדל בצורה שלא הכיר אחרת. הכיר מציאות מסויימת ונאלץ לבצע אותה. היו מורדים, המרידות היו כן להגיע לילדים באמצע היום, גם על חשבון העבודה. כשהולכים להביא אוכל לחברים שעובדים, מציצים על הילד שלך. גונבים איתו זמן. יש כאלו שעשו את זה, שניסו להילחם במערכת ויש שלא.הכל במסגרת היכולת האישית שלך. ולא כל אחד מסוגל לקום וללכת. אמא שלי היתה נשארת בקיבוץ עד היום אם אבא שלי לא היה קם והולך וגם בשנות ה80 לא היה קל כ"כ להתגרש ולהישאר עם 3 ילדים. זה לא היה נהוג. והיא הלכה אחריו. כשאתה גדל כחלק מהמערכת, כחלק מהשלם אתה לא קם ואומר וואוו, שיר לי שני אמרה שיש לי בחירה חופשית אז בטח יש לי כזו. בקיבוץ אין לך בחירה חופשית! אתה חלק מהחברה! אתה הבורג במכונה. מטפטפים לך ואתה מאמין שאם אתה תבגוד במערכת המערכת תתמוטט.כל החברים שלך, כל המשפחה שלך, האנשים שאתה אוכל איתם,וקונה איתם ופוגש בכל פינה.ובדור של הסבים שלי זה האנשים שהתקלחת איתם וישנת איתם והזעת איתם ושרדת איתם ונלחמת איתם במלחמות ישראל. העזיבה של הקיבוצים התחילה לקראת אמצע שנות ה80. כשהיה מאוד פופולארי לצאת לשליחויות מטעם המדינה והקיבוץ לחו"ל ולעיר ואז אנשים פקחו את העיניים וראו דברים אחרים. כשהקיבוצים התחילו להתמוטט כלכלית ופתאום התפיסה של הקיבוץ החממה שלי המגנה עלי לא מסוגלת להכיל אותי יותר. אז אנשים הבינו את יכולת הבחירה החופשית וראי זה פלא. שנים ספורות לאחר מכן, פחות מ5, לא נותר אף קיבוץ בארץ עם לינה משותפת.אחרוני הקיבוצים ויתרו עליה מאמצע שנות ה80, עם בוא שנות ה90 בתקופת מלחמת המפרץ לא נותר קיבוץ עם לינה משותפת. אז קשה לי מאוד לנהל דיון בוגר ונורמלי עם מישהו שאין לו שמץ של מושג מה הולך במקום מסוים חוץ מהיכולת לנפנף במשפטים שאין להם דבר וחצי דבר עם מציאות. סיסמאות זה לשלטים בהפגנות ולא לחיים האמיתיים.

החלטת שאין לי מושג

על סמך מה בדיוק? מה את יודעת על בחירות שקיבלתי בחיי, בניגוד לעדר? מה את יודעת על המצבים והנסיבות שבהם החלטתי לראות בחירה שלי, למרות המחירים הגבוהים? מה את יודעת על ההזדמנויות שהיו לי להתקרבן, ובכל זאת בחרתי שלא? החלטת שאם אני לא מסכימה איתך, אני לא יודעת? לא יתכן שיש לנו ידע דומה ומסקנות שונות? מה את יודעת על מה שאני מכירה או לא מכירה? בדרך כלל, כשאדם בוחר לרדת לרמת הדיון בכותב ולא בכתוב, זה מעיד שאין לו case מספיק חזק בנושא הכתוב. אישית, גם אני וגם הורי לפני, בחרנו בחירות לא פופולריות ושילמנו מחירים. אישית, גם במצבים של אסון, בחרתי לראות את הבחירה שלי בתוך האסון. לעולם לא אגיד לאשה מוכה שהיא אשמה במצבה. כן אגיד לה שיש לה יכולת לבחור, ואנסה להעצים את תודעת הבחירה שלה, כדי שהיא תוכל לבחור איך לפעול! זה מה שעושים, אגב, כשמטפלים בנשים מוכות, מעצימים אצלן את תודעת הבחירה. כי ממקום של אין ברירה, היא תישאר מוכה כל חייה... אשה שבחרה להישאר בקיבוץ בשביל להישאר עם בעלה, זו בחירה לגיטימית לגמרי! שבחרה לא להיות במצב הלא ידוע לבד עם ילדיה, זו בחירה לגיטימית! אני בכלל לא שופטת את הבחירה שלה. אני רק טוענת שהיתה לה כזו. כי גם בשנות ה 50 וה 80 התגרשו, תבדקי, יש סטטיסטיקות. שוב ושוב שוב, אני אומרת: כל בחירה היא לגיטימית. גם הבחירה לחשוב שאין בחירה. זו עדיין בחירה. אגב, גישת הבורג במכונה הביאה כמה וכמה אסונות בעולם, את יודעת...

ושוב את בוחרת

ללנאום בסיסמאות. כמו שכבר כתבתי לך אני לא מעוניינת לדון בנושא. הכרחת אותי לעשות את זה (על אף הבחירה החופשית שיש לי) אבל אז הפכת את זה נגדי. אז נשאיר את ככה. אני לא מעוניינת לענות לך על הטענות שלך. אין לי רצון להיכנס איתך לדיון הזה. מה, באמת התגרשו בשנות ה50?מזל שגילית לי את אמריקה.

למעלה