כנקודת פתיחה, הייתי מניח כי צדק הוא חלק ממערך "יכולות"
אנושיות (faculties), וכמו שקיימות יכולת ראציונלית ואסתטית, קיימת גם יכולת מוסרית : יכולת להבדיל בין אמת לחוסרה, בין יופי לכיעור, ובין טוב לרע.
הביאה לביטוי של היכולות האלו היא לוא דוקא זהה בקרב בני-אדם (קיימת אפילו מחלוקת באשר לאוניברסליות כביכול של 'חוקים לוגיים'), על אחת כמה וכמה באשר ל'טוב' ול'יפה' בקרב עמים ותרבויות שונים, מה גם שהביטוי של היכולות האלו לא מי יודע מה אופטימלי בקרב כל בני אותה תרבות, כפי שאנו יודעים : ישנם אנשים יותר רגישים ליופי מאחרים, ולמרות שקיים בכל זאת סט די מוסכם של היקשים האמורים להבטיח התנהלות חשיבתית תקינה, יש (לא מעט) אינדיווידואלים שעדיין חושבים כמו מחבת. או בת יענה (חיה שבאופן מסורתי ידועה כמטומטמת באופן מרשים).
שלא לדבר, כמובן, על הפיזור הלא אחיד של חוש הצדק בקרב אנשים בני אותה תרבות.
לגבי ההיבט החברתי/בין-אנושי של הצדק, יהיה האופן בו נבחר להגדירו, זה נשמע כמעט מובן מאליו, אבל קצת טריוויאלי : גם השפה, בין היתר, ומכאן גם יכולות ההבנה והמשמעות עצמן, הן פרי מובהק של סוציאליזציה של האנוש, ובעיקרו של דבר קניין קולקטיבי, ולא פרטי.
זה כמובן לא אומר שחוש צדק לא בא לביטוי ברמה האינדיווידואלית, ומתבסס נקודתית על יכולת של הפרט כפרט : מכאן אולי לסיפא : השאלה של 'מקור' הצדק (לפחות במונחים של 'פילוסופי או גנטי' נשמעת לי בשלב זה די מעורפלת, ובעצם גם לא כל כך חשובה, מהסיבה הפשוטה שמה שכבר קיים כתופעה (נפשית) — כל כך עקרונית למעשה בשבילנו — לא חייב דבר ל'מקורו' האפשרי מבחינת ערכו פרופר, ז"א מבחינת האופן בו אנו נבחר להעריכו.
אם תרצה, יש פה נתק הדומה לזה הקיים בין הרובד העובדתי לזה הערכי, כאשר העובדה (התהליך הסיבתי של דבר מה, המקור, לעיננו) לא יכולה להתוות ערך כלשהו למה שהיא יצרה, ובכך, בלשון פשוטה, אני לא רואה כל סיבה לא לקדש את הצדק כשלעצמו אפילו אם נמצא שמקורו בביב של אילוצים אבולוציוניים כלשהם.
והנחה זמנית נוספת בשלב זה, וגם מאוד בנאלית : אם לפרום את ה'צדק' לאלמנטים בסיסיים יותר שהלכו והשתכללו עם הזמן, הייתי מסתכל בכיוון של נטיות אמפטיות-רגשיות בהן ניחנים בני-אדם, מסיבות אלו ואחרות...