היי פלגיה,

טלי1960

New member
אילו חרצתי משפטי לא הייתי שואלת שאלות

אני באה עם תהיות ונראה לי שאני זכאית למענה ראוי מעבר לפסילת דבריי ללא נימוק.

טלי1960

New member
למסורתי,לפי הבנתי האל אמור להתאים לכל התקופות

הוא אמור להיות אוניברסלי,קוסמי,מעל הזמן והמקום. הוא צריך להתאים לי בדיוק כפי שהתאים לאדם בתקופת המקרא. אם האל מתאים עצמו רק לתקופה מאד מסוימת בהסטוריה,היכן האוניברסליות שלו? למה שאני אאמין בו היום אם הוא לא הצליח להתאים עצמו גם לתקופתי?

shushu10

New member
איך תוכלי להאמין בו ???

לא תוכלי !!! שימי לב לצורת ההתבטאות שלך "הוא לא הצליח להתאים עצמו...." אמירה יומרנית מעין זו, הכוללת דרישה תמוהה , לא יכולה לאפשר לך הסתכלות נכונה על הקשר שבינך לבינו. אם תורידי עצמך ממרום מושבך - אני משוכנעת שתתחילי לראות את גדולתו. ואגב - הרמב"ם אומר: " כל שלא חס על כבוד קונו ראוי לו כאילו לא בא לעולם" פירוש: כי העדרו מן האנושיות והיותו כשאר בעליהחיים טוב למציאות ממציאות האדם; וכו'

טלי1960

New member
לשולמית,נראה לי שלא הובנתי כהלכה,

ההודעה שלי באה בתשובה לטענתו של 'מסורתי' שאמר כי האל היה חייב להתאים עצמו לרוח התקופה ההיא ולמידת ההבנה של האנשים ההם ולכן הוא מוצג בצורה שבה הוא מוצג. לכן שאלתי מדוע האל אינו אוניברסלי מספיק כדי שיוכל להתאים לכל התקופות. ולגבי הדבר האחרון שאמרת בהודעתך, זה נשמע כאיום.ואפילו איום מכוער וניסיון להפחדה. את טוענת שלאנשים שאינם רואים את גדולת האל אין זכות קיום? זה אומר שזכות הקיום היא שלך ושל כמותך וכל שאר הברואים חייבים להכחד מן העולם? מאד חכמים דברייך,די קרובים לתורת הגזע של היטלר.

shushu10

New member
אין כאן היתממות או הסתתרות !

תורת ישראל מלמדת את האדם להכיר את מקומו בעולם ולכבד את בוראו. זאת גם כוונת הרמב"ם בציטוט שהבאתי.

טלי1960

New member
אנא ממך,

הבחיני בין הרמבם והאל המשודרג שהוא יצר לבין הכתוב במקרא. האל במקרא ממש אינו אותו האל שאותו יוצר עבורינו הרמבם.

shushu10

New member
בין דרוג לשדרוג אין הבדל גדול

כשאת מדרגת/משדרגת את האל , לפי המקרא או לפי הרמב"ם, את בפירוש עוסקת במסחר, והאל בראייתך משול לסחורה עוברת לסוחר. מכאן ועד כנויי גנאי והערכת שוויו הדרך קצרה למדי. כתבתי לך שלפי הרמב"ם את עוסקת במשהו בלתי ראוי בלשון המעטה.

masorti

New member
עובדה שהוא התאים את עצמו לתקופתך...

וכי האל לא ידע שהרמב"ם ואחרים יסבירו לנו יותר טוב את מהותו? האל לא השתנה והיה מופשט גם כשבתנ"ך דובר על העשן היוצא מאפו. מה שצריך להתאים לתקופה ספציפית הוא ההסבר שניתן למאמינים. בעבר נדרש הסבר פשטני ואנתרופומורפי, ואילו היום האדם מתקדם וניתן להשתמש כבר בהסבר מופשט יותר. אולי בעתיד יבינו עוד יותר טוב את מהות האל ויצחקו עלינו.

טלי1960

New member
הרמבם עשה שדרוג לאל עד כי קשה להאמין

שמדובר באותו אחד המוזכר במקרא. הרמבם בעצם הביא אמונה חדשה עם אל משופר השונה מאד מהאל העצבני שעליו מסופר בתנך.

masorti

New member
פילון האלכסנדרוני קדם לו ב-1000 שנה.

אבל לענייננו זה לא משנה. אז האדם התקדם ושידרג את הבנתו את האל. מה שהשתנה (=שודרג) הוא רמת ההבנה של האדם את האל, ולא האל בפועל.

טלי1960

New member
טוב נו...

ואני רואה את הדברים אחרת, אני רואה את הרמבם כדמות גדולה מהחיים שהבינה שאי אפשר למכור את האל במקרא, זה לא הצליח אז ולא היה מצליח גם היום. האיש חשב איך ניתן לשפר את האל העצבני והקטנוני ההוא ובא עם רעיון שונה לחלוטין. הוא לא רק שיפר את הדמות התנכית אלא ממש יצר דבר חדש שכולם יכלו להתחבר אליו ועובדה היא שהחבילה החדשה נמכרה הרבה יותר טוב מהקודמת. האיש היה גאון והבין שכל אנשי המכירות שקדמו לא נכשלו במשימה. אני רואה את הרמבם כאיש שיווק מעולה הרבה מעבר לכל הנביאים והסופרים שקדמו לו,נכון שפילון קדם לו בכמה וכמה דורות,אבל גם פילון לא הצליח להביא מוצר שימכר .גדולתו של הרמבם היא בזה שהוא מצא את הנוסחה המנצחת,אולי ישווה לו קונסטנטין, הקיסר הרומי,שהביא חבילה של נצרות שגם היא נמכרה בהצלחה לעומת הנצרות במתכונתה העתיקה יותר. בכלכלה אומרים שאין מוצר שאין לו קונה ,הכל עניין של שיווק נכון.

יוסי ר1

Active member
רצית נימוקים ?

נקודת המוצא שאת מביאה, שאת הא-ל מנסים למכור, או שהוא צריך להיות סחורה באריזה נאה. פר' ליבוביץ נהג לכנות את הרמב"ם "המאמין הגדול". ואכן, הרמבם פירש על פי אמונתו, ולא על פי מה שישיג רייטינג. הרמב"ם לא חשב על "איך ניתן לשפר את האל העצבני והקטנוני ההוא", הרמב"ם בכלל מתאר את תכונות הא-ל כדרך בה הוא נגלה אלינו, ולא כעצם מהותו. אבל את שבוייה בקונספציה שיש כאן נניח איזה מועמד דפוק לראשות הממשלה, וכל החכמים הם בסך הכל יועצי תקשורת שמנסים למצא דרך למכור את האיש או האל שלהם. הא-ל שאני מאמין בו אינו סחורה, ואינו זקוק למשוקים, או לקונים בשוק, שיבדקו האם הוא כבר בשל דיו או שיש בו חלקים רקובים.

טלי1960

New member
סליחה יוסי,אבל אתה חוטא למציאות,

מסביב היו הרבה אלים והרבה אופציות לאמונה והנה בא מישהו עם רעיון חדשני,אל מונוטאיסטי אחד ויחיד. אופציה חדשה שיש לשווק אותה לכמה שבטים נודדים. זו המציאות המקראית יוסי. לשווק דת חדשה עם אל שונה מכל האחרים,היתה בעיה לא קטנה. הכישלון היה כמעט טוטאלי. גם זו עובדה. "העם הנבחר"...דהיינו,אוסף השבטים,לא אכל את הרעיון ולא הפסיק לפזול לדתות האחרות באזור. בכל התנך יש ניסיון לשכנע את הבלתי משתכנעים. הכל סובב סביב "חטאים" ועונש על החטאים,ניפוץ הבמות והקמת הבמות ואז עונש על הבמות ושוב ניופוץ הבמות...ובאמצע אל אחד עצבני מאד. הרמבם לקח את הרעיון כולו לכיוונים אחרים וחדל לחלוטין מהאל הקריזיונר הזה.הוא מתאר אל אחר. העובדה היא שרק אז הדברים התחילו להסתדר והעם הזה הסכים לקבל את האריזה החדשה. "הרמבם פירש על פי אמונתו" אכן כן. הוא הביא את אמונתו למקום חדש.זו גדולתו וגאונותו. הדת היהודית כיום בנויה הרבה יותר על הרמבם והפרשנויות(הגמרא/ההלכה) מאשר על המקרא.

masorti

New member
למרות שאתה צודק, יש כאן אבל...

אל תשכח שהרמב"ם דיבר במפורש על כך שאת האמת ניתן להסביר לאליטה משכילה קטנה, ויש גירסה (שלדעתו היא פרימיטיבית) שאותה ראוי להפיץ בין המוני העם. במפורש היה לו שיקול של "איך כדאי להציג לעם הפשוט את האל". בקיצור... הרמב"ם האמין בתום לב (ולא מתוך שיקול שיווקי) שהאל הוא מופשט, אבל הוא הפעיל שיקולי שיווק בקשר למה כדאי לספר להמוני העם. את האמת הוא שמר לקומץ תלמידיו ולאליטה קטנה שתהיה מסוגלת להתעמק בספריו.

טלי1960

New member
אוף...לא!

אני מסתכלת על הארועים ומנסה לראותם בצורה אובייקטיבית ככל האפשר. אני רואה ברמבם את זה שהביא דת חדשה לעולם . את מייסד הדת היהודית. הוא בעצם עשה מהפך. מה מתוך דבריי אלה אינו נכון?

masorti

New member
הוא אשר אמרתי...

אם הרמב"ם המציא את היהדות, הרי שמדובר בהמצאה אנושית ולא בדבר האמיתי. מה שאומר שדעתך הוכרעה. אני אסביר לך במשפט מה לא נכון בדברייך... הרמב"ם לא ניסה לייסד דת חדשה (כלומר לבדות ממוחו דמות של אל ופולחן), אלא תיאר בתום לב את תכונותיו של האל כפי שהוא האמין שהן במציאות. את כל הזמן מתעקשת על כך שהרמב"ם המציא דברים מתוך ידיעה שהם בדיה, ושהוא היה סוג של איש שיווק המנסה לשפר מוצר פגום. הטיעונים האלה הם רטוריקה מוכרת כלפי הדת של קבוצות מסוימות בחברה הישראלית, ולאו דווקא הקבוצות הידועות בחיבתן לדת. (אני מתכוון להנחה שכהני הדת פועלים שלא בתום לב, ושבעצם הם אינם מאמינים במה שהם אומרים אלא ממציאים תיאולוגיה כדי לשלוט במאמינים.)

יוסי ר1

Active member
../images/Emo127.gifבסופו של דבר, השאלה היא מתוך מה נובעים

ההסברים. אמונה דתית, או תיזה שכלית אנושית. סתם בשביל הקוריוז, אני ממליץ לך לקרא את "הטמפלר האחרון", על נסיון לשווק את האל כתוצר אנושי.

טלי1960

New member
קראתי את "הטמפלר האחרון" ואהבתי,

מאד מזכיר את "צופן דה-וינצי".על אותו עקרון. ואם כבר אז אולי כדאי לקרא גם את "שיחות עם אלוהים" לפחות את הספר הראשון בסדרה. אמנם כותב אותו נזיר נוצרי, אך יש בו המון תובנות על מהות האל ומשמעות המצוות.

טלי1960

New member
הרמבם שידרג את היהדות והסיר ממנה

את אותם חלקים שהיו קשים לשיווק. הוא בהחלט גם יצר תדמית חדשה לאל. אמנם כל חידושיו מסתמכים על המקרא,אך יחד עם זאת הם שונים מהותית . אני לא טענתי לרגע שהרמבם לא האמין בתום לב . הוא פשוט נתן פרשנות מאד אחרת למשהו שהיה קיים ולא הצליח למכור את עצמו עד אז. ולגבי כהני הדת שהזכרת, מנין הם צצו פתאום? אני לא טענתי שכהנים פועלים שלא בתום לב ולא מתוך אמונה. וגם לא טענתי שמטרתם היא לשלוט במאמינים. אני בהחלט מאמינה שרוב אנשי הדת מאמינים בקיומו של האל ובהחלט יתכן שהם ממלאים את הצווים והחוקים מתוך אמונה אמיתית ואין להם כוונות בלתי טהורות מהסוג שהזכרת. אני ממש לא יודעת איך הגעת למסקנות הללו מתוך דבריי.

למעלה