איך זה?

CLASSIFIED

New member
איך זה?

שלפני המפץ הגדול לא היה זמן? ולפני זה לא היה חומר ולא כלום, הרי החומר היה חייב להגיע מאיפה שהוא. מאיפה הוא הגיע אם לא היה כלום? ואם הוא הגיע מאיפהשהוא, הוא היה כבר קיים, אז מאיפה זה שהיה קיים הגיע? ואם הוא הגיע אז גם הוא היה קיים לפני זה.. ואיך זה שהזמן התחיל להיות ברגע המפץ הגדול? מה היה לפני זה? אבל בעצם אין משמעות ל"לפני" כי לפני זו מילה שמגדירה זמן.. מישהו יכול להפנות אותי למאמרים (פשוטים - כאלה שמישהו עם ידע בפיזיקה של תיכון יכול להבין), שיתנו הסברים לדברים האלה, ושאני אבין את זה יותר טוב, לפחות במידה מסוימת? תודה!

ailag

New member
הסבר (חלקי?)

קודם כל, הכל תאוריות. יכול להיות שמחר נגלה, סטייל זיכרון גורלי, שהיקום הוא רק בן 20 שנה. אבללל .. זה לא הגיוני לפי תצפיות ותאוריות שאנחנו פיתחנו על בסיס התצפיות. התאוריה הרווחת היא של נקודה סינגולרית דחוסה. בעברית, זה אומר שכל המסה ביקום נכנסה לנקודה אחת בגודל מינימלי. לא היה רִיק, הכל היה צפוף בצורה מטורפת. ואז, המפץ הגדול פשוט שחרר את היקום מלהיות נקודה דחוסה (מן הסתם, זה לא מצב אידיאלי במיוחד). את הקטע עם הזמן אני אנסה להסביר בדרך שונה קצת: (אני לא סגורה לגמרי על התאוריה בקשר למה שהיה לפני המפץ, אבל נראה לי שלזה הם מתכוונים) אם תקרא את המאמרים שלנו על תורת היחסות (
rulz) תדע על כך שהזמן הוא גמיש - הוא מתארך ומתכווץ, תלוי במהירות של מישהו אחד יחסית לאחר. אם מבינים את זה, אז הגיוני שהזמן גם יכול לשנות כיוון או להיעצר. לכן פשוט אפשר להגיד ש"יש נקודת קיצון לזמן במפץ". בכלל, זמן הוא סובייקטיבי (שוב, לפי הגמישות של הזמן), אז קשה להגיד מה היה לפני המפץ הגדול - מה היה בעיני מי? מחוץ ליקום כנראה לא היה כלום (יש תאוריות בקשר ל"מחוץ ליקום", אבל אין לנו איך לבדוק) ובתוך היקום, אם היית חלק מהחומר המכווץ המסכן, היתה "אסימפטוטה" בזמן. כל מה שקודם היה מתקדם קפא במקומו. כל הפִּסקה האחרונה היה פירוש שלי לתאוריה, ולכן ייתכן שמישהו עכשיו יענה "את לגמרי טועה". לא נורא. נ.ב. כל התייחסות שלי ל"כל המסה ביקום" כוללת גם את כל האנרגיה. כי מסה ואנרגיה זה אותו הדבר בהצגה שונה.

qet1

New member
לפי תאורית המפץ הגדול

המדענים יודעים להסביר רק מה קרה ממילישניה אחת אחרי המפץ עד היום הם לא יודעים מה קרה במילישניה הראשונה של המפץ או לפניה...

ailag

New member
איך זמן עוצר

התמונה המצורפת מראה אחת מהתאוריות בקשר לזמן. זה ציר הזמן / מרחק שאנחנו מכירים עוד מהתיכון, ואפשר להתקדם קדימה על ציר הזמן, אבל יוצא שאנחנו הולכים עם החיצים.. זו לא התאוריה, אבל זה מראה דרך אחת שבה הזמן לא היה קיים לפני נקודה מסויימת. נ.ב. גם שאר הצירים (x, למשל) יכולים להיות מעגליים כאלו, או בצורות אחרות, אבל לשם הפשטות הוא ישר כאן.

Deathatred

New member
שאלה טובה

והתשובה היא שלאף אחד היום אין מושג מה היה או לא היה לפני המפץ הגדול. גם מה שקרה בעת המפץ עצמו הוא נעלם בפני הפיסיקאים (בגלל שזה דורש את מכניקת הקוואנטים בשילוב עם יחסות כללית). בקשר לזמן, אני אשאל אותך שאלה: מה זה זמן בדיוק?

CLASSIFIED

New member
זמן...

נתת לי שאלה קשה.. אני לא יודע להגדיר זמן, כי אם אני אנסה אני אגדיר אותו במונחים של זמן. אז מה זה זמן?

Deathatred

New member
שאלה מצוינת

מבחינת איינשטיין הזמן הוא עוד מימד, כמו x, y ו z. לכן, הוא האמין שההבדל בין עבר, הווה ועתיד הוא רק אשלייה. ברם, בהסבר זה איינשטיין התעלם לחלוטין מאסימטריות של תופעות פיסיקליות יסודיות בזמן והתחושה האנושית שהזמן חולף לו ושהעבר נקבע ואילו העתיד עדיין בחזקת נעלם. כלומר, ההסבר של איינשטיין עומד בניגוד לכל האינטואיציות ולא מסביר את האסימטריות שיש בזמן - חלקם תהליכים תרמודינמיים וחלקם תהליכים קוואנטים.

כרומטי

New member
משהו שקצת מטריד אותי....

אשמח לקבל תשובה.....אם הזמן הוא מימד נוסף....הרי שתנועה בזמן היא פשוט תנועה במימד זה. האם אני צודק עד עכשיו? עכשיו מגיע מה שמטריד אותי: תנועה מוגדרת במרחק חלקי זמן. כלומר כמה מרחק אני עובר בכמות זמן מסוימת. אבל תנועה במימד של הזמן לא יכולה להיות מוגדרת ככה מכיון שהמימד הזה הוא הזמן. אז איך אני יכול לדבר על תנועה במימד רביעי? מה ההגדרה של תנועה במימד רביעי (בהנחה ויש כזאת).....ובבקשה תנסו להסביר כמה שיותר פשוט

qet1

New member
אתה מתכוון לומר

שמהירות היא מרחק חלקי זמן(לא "תנועה") אז אם מגדירים את הזמן כמימד רביעי אז אני חושב שאפשר להגדיר את המהירות כיחס בין התנועה בשלושת המימדים האחרים לתנועה בזמן(שוב...מרחק חלקי זמן)

../images/Emo23.gifשימו

לדעתי ההנחה של איינשטיין נכונה , רק לא מוכחת.. לא יכול להיות שאנו עושים גרפים במימדים שלא קיימים כאילו לא ייתכן שאנחנו ממציאים מימד שלא קיים .. זה פשוט בלתי נראה ,והוא תקף לגבי כל מערכת צירים שתקבע שמתארת עובדות פיזיקליות.. לא ייתכן גרף פיזיקלי ללא ציר זמן גלוי או מוסתר..

ailag

New member
זה עדיין לא מסביר

תכונות שהוא ייחס לציר הנ"ל. מדברים גם על מימד חמישי ועוד .. השאלה היא איך הם מתנהגים, מה הם עושים. כרומטי: בוא נשכח לרגע מציר Y ו-Z (נוסיף אותם אח"כ, הם לא עקרוניים פה). גם נשכח ממימדים מעל לרביעי. נישאר עם ציר X וציר t. הרעיון הוא שכל היקום הוא גרף שלא משתנה. אתה רואה נקודות על הגרף שמסמלות אירועים, וזהו. לכן, אין בעיה שלא יקרו דברים במקום מסויים (אסימפטוטה? הגרף לאו דוקא רציף..) או שמשהו ינוע ממש מהר או לאט. עזרתי? תראה גם את התמונה שהעליתי..

כרומטי

New member
תודה....אבל רגע אני עדיין לא מבין

משהו.... כשמדברים על ציר X וציר T אני מניח שהכוונה למקום כתלות בזמן. טוב אני עכשיו בתיכון ואנחנו למדנו שאפשר להציג את המקום כתלות בזמן ושמיקום משתנה לאורך הזמן (בהנחה והגוף בתנועה). העניין הוא שזמן זה דבר מאוד ערטילאי ולכן כשאומרים לי שאפשר להציג את המיקום כתלות בזמן אני מאמין לזה. עכשיו בא אינשטיין ואומר: שמעו חברה הזמן זה לא משהו ערטילאי כל כך כמו שנהוג לחשוב...זה פשוט מימד נוסף.ואני אומר : סבבה. אבל מה שמטריד אותי הוא זה: כשאני בא לדבר על תנועה (אני מדגיש תנועה ולא מהירות) אני מדבר על שינוי מיקום לאורך זמן. עכשיו במקום לדבר על שניות אני מדבר על מטרים כי ניתן להציג את הזמן כמימד נוסף. לכן תנועה שלי לא תהיה מרחק חלקי שניות אלא חלקי מטרים. אבל סבבה כי המטרים האלה הם גם זמן. כלומר שינוי המיקום שלי במימד הראשון לדוגמה הוא ביחס מסוים לשינוי המיקום שלי במימד הרביעי. (כאן אני לא ממש בטוח שאני צודק....ניתן להציג את זה כמו שהצגתי?) בהנחה ואני צודק (אלא אם כן אני לא....) איך בדיוק אני משנה את המיקום שלי במימד הזמן? אתם מבינים למה אני מתכוון? זה סתם שינוי מיקום סתם ככה או שזה שינוי מיקום ביחס למשהו אחר כמו במימד הראשון? אוי ויי.....אני רואה שהניסוח שלי די דפוק....אם השאלה שלי לא ברורה פשוט תגידו ואני אשאל שוב. ותודה על התשובות.

Deathatred

New member
מבחינה מתמטית

אין שום מניעה להגדיר "מהירות" כשינוי בזמן כתלות בשינוי במקום, כלומר: u=dt/dx (הגזירה כאן היא לפי x). בכל זאת, רק בגלל התחושות שלנו והתפיסה הבלתי-אמצעית שלנו את מושג הזמן (תחושת הזמן העובר והאסימטריה שלו) נוח וטבעי לנו להגדיר v=dx/dt. כנ"ל לגבי תנועה - תנועה מוגדרת באמצעות מהירות: שינוי המקום כתלות בשינוי בזמן.

כרומטי

New member
זו לא הייתה בדיוק הכוונה שלי....

אני מבין שאפשר להראות שינוי בזמן כתלות בשינוי מקום. אבל איך המיקום משתנה? אני מניח שהשאלה הזו עולה רק מתוך הרגל ששינוי מקום תלוי בזמן אבל עדיין אני חייב לשאול.... איך נעשה שינוי מקום במימד הזמן...האם הוא תלוי במשהו או שהוא פשוט משתנה סתם ככה ללא תלות בדבר? (ואני לא מדבר על האטה בזמן כתוצאה ממהירות אלא על שינוי בזמן כתלות במשהו.) ושוב הניסוח לא משהו אבל אני אשמח לקבל תשובות.

Deathatred

New member
איך הזמן המשתנה בדיוק?

מבחינה מתמטית, t ו x שקולים וגם dx/dt וגם dt/dx הם פונקציות סטטיות שמתאימות לכל ערך של t ערך של x ולהפך.

ailag

New member
-=-=-=-

אם x=v0*t - כלומר, המקום תלוי בזמן אז גם t = x/v0 - כלומר, הזמן תלוי במקום. כי הוצאנו את כל המשמעות ה"מסורתית" המיותרת הזאת שאומרת שהזמן מיוחד לעומת צירים אחרים. זו רק אשליה. כן, אפשר להציג זמן במטרים. הגדרנו את זה כך: t*c = t[m] , או: נכפיל את השניות במהירות האור ונקבל ייצוג חדש לזמן : "שניות אור", או מטרים. (זה דומה למרחק "שניית אור", "שנת אור".. אבל זה רק כמעט אותו הדבר. צריך להכפיל ב-1
לא ממש עקרוני כאן). מה שטוב בשיטה הזאת, זה שכל מהירות שנשתמש בה היא עכשיו יחסית למהירות האור (כלומר, אתה יכול לנוע במהירות 0.5 = חצי ממהירות האור), ואין לה יחידות. זה הרבה יותר נוח לחשב כך, תאמין לי
אבל זה רק עניין טכני ..

טל ר

New member
דווקא לדעתי יש בעיה

באופן קלאסי (לא קוונטי) אנו מגדירים לגוף מיקום x המשתנה כפונקציה של t, כלומר בעבור כל זמן t יהיה לגוף מיקום מוגדר x אחד ויחיד, ופונקציה זו תהיה תמיד רציפה וגזירה ברציפות. אינני רואה איך ניתן לטעון שקיימת פונקציה הפוכה (מכיוון שהפונקציה הנ"ל אינה בהכרח הפיכה), ואם היא קיימת ודאי היא תהיה רציפה, אך לא בהכרח גזירה (מכיוון ש-dx/dt עשוייה להיות 0).

Deathatred

New member
ייתכן

שלא נקבל פונקציות רציפות, אך גם המיקום כפונקציה של הזמן אינה רציפה - למשל: מסלולי האלטרון באטום המימן. יש אומנם, בעיה בחח"ע - לכל t יתאים רק x יחיד, אבל ל x כלשהו יכולים להתאים כמה t. חשוב מאוד לציין שבעיה זו נובעת מהתפיסה שלנו את הזמן כדבר שתמיד מתקדם ותמיד הולך לאחור. ושוב נשאל: למה? מה נשתנה הזמן הזה מכל המימדים?

למעלה