איך זה?

ailag

New member
../images/Emo18.gifסינית!../images/Emo18.gif ../images/Emo6.gif

sorry, אבל כתבת קצת בסינית.. לפחות סינית למי שעדיין לא למד יחסות. מה שהוא אמר זה שאחרי המתמטיקה שהוא פירט, הוא הגיע למסקנה שהגודל של המהירות שלכם אמנם יכול להשתנות, אבל אם נבנה וקטור מהירות חדש ונוסיף לתוכו קואורדינטה שקשורה לזמן, הגודל שלו תמיד יהיה C. ("הארבע-וקטור של המהירות") אתם מחליטים איך לחלק את C, פחות או יותר. אפשר לחלק מעט למהירות והרבה להתקדמות בזמן, ואז יהיו לכם חיים נורמליים ושלווים. אתם יכולים לנסוע מהר ואז אתם מחלקים הרבה למהירות ומעט להתקדמות בזמן. האור "בחר" לחלק הכל למהירות. לכן המהירות שלו היא C. ולמי שקופץ: זה לא עוזר לנו להגיע למהירות האור, צריך עדיין להתגבר על כל שאר הטיעונים. (לא שאני לא חושבת שזה לא אפשרי, אני מזכירה מהם המכשולים..)

Deathatred

New member
סינית?../images/Emo46.gif אפשטיינית!

הרי הדרך הכי טובה להסביר את המשמעות של curlB=4Pi*J+(1/c)dE/dt היא שהמשמעות של curlB=4Pi*J+(1/c)dE/dt היא curlB=4Pi*J+(1/c)dE/dt. זה לא ברור?

pallidfool

New member
ענק!

אבל משהו לא ברור לי... נניח שאנחנו במערכת הייחוס של A, ו-B נע בתאוצה כלשהי, שונה מאפס. אז B לעולם לא ישיג את A על ציר הזמן. מה זה אומר לנו? גם אם תהיה פגישה ביניהם בשלושת מימדי המקום, הם לא יפגשו על ציר הזמן. האם זה אומר שכש-B יחזור לנקודת ההתחלה מבחינת המקום (כלומר קואורדינטות מקום אפס, אבל הזמן גדול מאפס) הוא יפגוש שם A אחר מזה שהיה איתו ביציאה?

ailag

New member
זה אותו A..

זמן אחר. תסתכל על הגרף שצירפתי .. שים לב שהפכתי את הצירים (t, x) - כך יותר נוח לצייר גרפים ביחסות (כה אמר פרופ' מה זה). תמיד עולים בציר הזמן, ובציר המקום, X, עושים מה שבא לנו. האדום מסמל את המסלול של A לאורך הזמן, מהמערכת שלו. הוא לא זז מהמקום בו התחיל. הכחול מסמל את המסלול של B לאורך הזמן. הוא נוסע במהירות קבועה, עוצר, ואז חוזר במהירות קבועה. אתה רואה שהם כן נפגשו, אבל ל-B לקח יותר זמן להגיע.. ניסיתי להרחיב על התארכות הזמן ופרדוקס התאומים, אבל הסתבכו לי ההסברים. מישהו יכול להמשיך?

Deathatred

New member
יש לך טעות

ל B לקח פחות זמן להגיע וכאן השרטוט מטעה: לכאורה, המסלול ש B עשה נראה לנו יותר ארוך אבל אנחנו שוכחים שאורך המסלול ביחסות הוא לא x^2+t^2 אלא t^2 - x^2 ולכן האינטגרל על המסלול של B (כי יש לחשב את הזמן עצמי רק במערכות אינרציאליות ולכן צריך לפרק את התנועה בתאוצה של B לפרקי זמן אינפינטסימליים בהם הוא נע במהירות קבועה) יוצא קטן יותר מאשר הזמן שמודד A. למשל: אם A מדד 8 שנים, אזי B מדד 6 שנים מרגי היציאה עד רגע הפגישה.

pallidfool

New member
הבהרות

בנוגע לאורך המסלול - כדאי שתסביר לי קודם מה הוא אומר. הכוונה היא לאורך המסלול במרחב היחסותי (בו הזמן הוא מימד בנוסף לשלושה האחרים)? למה האורך הוא עם מינוס ולא עם פלוס? בנוגע לפרדוקס - מה שאני לא מבין זה מה קובע את זה שדווקא מי שבחללית הוא המאיץ. מה זה משנה שיש שם איזה מנוע שמשנה משהו? אם אנחנו מסתכלים מנקודת המבט של האיש בחללית, כדור הארץ הוא המאיץ, והוא הנייח!

האיש

בחללית מרגיש את התאוצה. כשהוא מאיץ הוא מרגיש שהוא נצמד לגב של הכסה שלו, וכשהוא מאיט הוא מרגיש שהוא עף קדימה קצת, אבל איש על כדור הארץ לא מרגיש את הדברים האלה. האיש מהחללית חייב להיות המאיץ והאיש על כדור הארץ לא

Deathatred

New member
אוקיי

ביחסות, מגדירים גודל אינוריאנטי במערכות אינרציאליות שנקרא "הזמן העצמי" או proper-time והוא מוגדר להיות הזמן שעובר בין שני אירועים שונים שהתרחשו באותו מקום. מאחר שמרחב מינקובסקי (t,x) הוא מרחב היפרבולי (לצורך הדיון אפשר להתעלם מ y ו z אך הם מתנהגים בדיוק כמו x), נובע שגודל אינווריאנטי הוא בעצם הקשת שעל פרבולה, כלומר: t^2-x^2=Const . הגודל t^2-x^2 נקרא "האינטרוול" והשורש שלו הוא "הזמן העצמי" שמסומן ב"טאו". הגדרת האינטרוול נינת לפיתוח מהנחה שמהירות האור קבועה בכל מערכות הייחוס האינרציאליות ומפיתוח זה בה גם סימן המינוס. לכן "אורך המסלול ה 4-מימדי" הוא בעצם הזמן העצמי. שים לב שהגרפים שתיארנו הם t(x) - כלומר: הזמן על הציר הניצב והמקום על הציר האופקי! כעת, בקשר לפרדוקס: הסימטריה בין שני מערכות נשברת כאשר יש תאוצה! מאחר שתאוצה אתה מרגיש! אתה מרגיש שפועל עליך כוח! אם ההרגשה הסובייקטיבית היא לא מדד מספיק אמין, דמיין את הניסוי הבא: התאום שנשאר על כדו"א הארץ לוקח מטוטלת ומודד את זמן המחזור שלה. גודל זה תלוי בתאוצה שבה נעה המערכת של המטוטלת (למשל, נק' הציר שלה). התאום המאיץ, שגם לו ניתן מטוטלת ימדוד זמן מחזור שונה (כי הוא נע בתאוצה). בקיצור, מטוטלת מתמטית היא אינדיקטור למדידת תאוצה. נספח - זמן מחזור של מטוטלת מתמטית:
T = 2*Pi*Sqrt(l/a)​

Deathatred

New member
עוד על שמירות האינטרוול

הסבר שמלווה בפיתוח מתמטי ועונה על השאלה "מאיפה בא המינוס?"

arifell

New member
תמיד היה נראה לי שפוטונים הם קבועים

בזמן! חיזקת את דעתי. תודה!

Deathatred

New member
זו בדיוק הבעיה

בכל מימדי המרחב אנו חופשיים "לנוע" באיזה כיוון שנרצה ואילו במימד הזמן אנו לעד "ננוע" רק בכיוון אחד - מהעבר אל העתיד. האסימטריה היסודית הזאת היא הסיבה שמאז ומעולם הפרדנו בין הזמן למרחב וחשבנו על הזמן כמשהו שונה מהמרחב. את האסימטריה הזאת אי-אפשר להסביר באמצעות התיאור של הזמן שנתן איינשטיין.

ailag

New member
אולי עדיף מאמר מסודר..

המון פעמים שואלים כאן על יחסות ומהירות האור, אבל בד"כ צריך לעבור שוב על הבסיס לפני שבאים הרעיונות הטובים יותר
אז מאמר שיכיל את הבסיס המורחב יהיה טוב. משהו מעבר לשניים הקיימים
*גליה שלא אוהבת כשאנשים לא מחפשים איפה שאמרו להם, למשל בחיפוש מתקדם. ולא מסבירה פעמיים סתם*

Deathatred

New member
כאן זה כבר לא יחסות

זה משהו הרבה יותר בסיסי - כאן זה דיון על מהות הזמן. או: מה נשתנה המימד הזה מכל המימדים?

אורן51234

New member
חזרה בזמן (מאת המורה שלי לפיסיקה

דרך מהפכנית לחזרה בזמן (מאת המורה שלי לפיסיקה): בו ניסע כולנו לקוטב הצפוני או הדרומי ונקודת הציר של מרכז כדה"א. עכשיו נרוץ מסביבו בניגוד לכיוןן הסיבוב של כדה"א והרי לכן, חזרנו 5 ימים לאחור לאחר 5 סיבובים. (נכתב שעת לילה מאוחרת, אתכם הסליחה)

DhoBit

New member
רעיון מקורי מאד.... ../images/Emo6.gif

אני אנסה כשאגיע לגיל המתאים.....

Deathatred

New member
אני מקווה שזה היה בצחוק

היה משהו דומה בסרט "סופרמן". אני מקווה שאני לא צריך להסביר את הכשלים הלוגיים של הרעיון הזה.

ailag

New member
כשלים לוגיים? אילו כשלים לוגיים?

אני, למשל, מ-3053.. והראש שלי עדיין מסתובב.

למעלה