קצת פילוסופי
מהו זמן? זמן הוא במידה מסוימת שינוי. אם עץ עומד במקום מסוים הוא לא זז ולא גדל, במשך מיליון, מיליארד, המון זמן, האם זה באמת משנה כמה זמן הוא עומד שם? לכן זמן=שינוי. לפני המפץ הגדול הכל היה דחוס לא היה ריק ולא רווח, לא הייתה תנועה, הכל היה קפוא בנקודה במרחב ולא היה שינוי. לכן לא היה זמן. הזמן כמימד רביעי: אם הזמן הוא מימד הוא יכול להיות רק חיובי. הוא מתחיל מנקודת אפס כלשהי (המפץ הגדול,אם תרצו) וממשיך ממנה. אין לו צד שלילי לפי התאוריה שהוזכרה למעלה. אפשר לנוע אחורה וקדימה על הציר אך לא לעבור לפני האפס. תאוריה נוספת אומרת שהזמן הוא לא בהכרח ציר ישר אולי הוא בעצם מעגלי.... הוכח שהיקום מתפשט יש שאומרים שהוא ימשיך להתרחק עד אין סוף (קו רציף) ויש שאומרים שבזמן אינסופי הוא ייעצר לרגע ויחזור עד שידחס שוב, התפוצץ שוב וכו' (קו מעגלי). מהו מימד? הגישה שלי: מימד הוא "משהו" (קראנו לו כבר מימד) שמגדיר היבט מסוים של העולם אותו אנחנו רואים. לכן נאמר גם "במימד הפילוסופי\הרוחני וכו'. בעולם שלנו אנחנו רואים 3 מימדים xyz אנחנו לא יכולים לראות מעבר לכך. את מימד הזמן אנחנו אומנם מרגישים ויודעים באופן אינטואיטיבי מה הכוונה למרות שההגדרה קצת בעייתי.אנחנו לא יכולים לראות אותו כחלק מהעולם. הדוגמא הכי טובה היא סרט קולנוע. ניקח את הפילם שרץ במקרנה ונוכל לומר: הי, אני רואה את הזמן!! מה שעשינו היה לפשט את המימד ה"מחשבתי" שקראנו לו זמן למימדים אותם אנחנו יכולים לחוש-לראות רוחב אורך ועומק של התמונות על הסרט. כמו כן תפסנו רק נקודות מסוימות בזמן ולא את כל המימד בהתאם למהירות המצלמה (מה קרה בזמן שעבר בין תמונה לתמונה בסרט?) ועכשיו לנקודה: מימד הזמן בשונה למימדים אחרים תמיד זז (כך הגדרנו אותו קראנו למימד שתמיד זז בשם "זמן"). לכן נוח להגדיר כל שינוי שהוא בהתאם למימד שתמיד משתנה (ראה זמן=שינוי) לכן גם הגדרנו מהירות (שהיא שינוי מיקום של גוף) כמרחק (x או y) חלקי הזמן (שגם הוא נע). לכן אי אפשר להגדיר תנועה בזמן בעזרת 3 המימדים האחרים כי הם סטטיים ולכן תנועה בזמן לא תוכל להיות מוגדרת כ x/y*z לדוגמא אלה כזמן אחרי המסע: לדוגמא אני נסעתי בזמן ל-יומיים לפניך. נסחפתי קצת כאן, אז ההודעה יצאה ארוכה... מאוד ארוכה... אשמח לשמוע תגובות, הערות וחילוקי דעות.